śliwka - 11236 przepisów (strona:77/750)

Powidła śliwkowe z piekarnika 104

roku po raz pierwszy zrobiliśmy powidła śliwkowe z piekarnika . Po pierwszej degustacji z domową chałką musimy powiedzieć, że przekonała nas do siebie ta metoda. Śliwki w piekarniku ładnie się pieką, woda szybko odparowuje, a dodatkową zaletą jest fakt, że do tych powideł nie potrzeba dużej ilości cukru. W smaku czuć intensywny, lekko kwaśny smak węgierek, co dobrze uzupełnia się(...)słodkością np. naleśników lub chałki. Tak przygotowane powidła ze śliwek węgierek mogą także posłużyć do przełożenia ciast robionych ze słodkimi masami. Udostępnij Powidła śliwkowe z piekarnika – składniki 2 kg śliwek węgierek 200-250 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śliwki węgierki umyć, przebrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Śliwki przełożyć na dużą i głęboką blachę z piekarnika, posypać

niecodziennikpary
Staropolski bigos z kiszonej kapusty 259

Zobacz jak zrobić tradycyjny bigos z kiszonej kapusty krok po kroku. Sprawdź jak smakuje prawdziwy, domowy bigos z kiszonej i białej kapusty, suszonych grzybów, śliwek, czerwonego wina i różnych gatunków mięs. Bigos długo gotuję i odgrzewam. Z pewnością tu tkwi tajemnica smaku i aromatu polskiego bigosu. Poznaj moje porady oraz wskazówki i przygotuj pyszny bigos krok po kroku. Danie przygotujesz(...)skóry 500 g łopatki wieprzowej 500 g schabu wieprzowego 200 g dobrej kiełbasy (wędzona, myśliwska, krakowska) 50 g smalcu gęsiego lub wieprzowego 500 g cebuli 60 g suszonych śliwek bez pestek 1 jabłko 250 ml wytrawnego, czerwonego wina Do smaku zioła i przyprawy: 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 3 ziarna jałowca 1 goździk płaska łyżka czarnego pieprzu

Ania gotuje
Powidła śliwkowe z piekarnika 103

roku po raz pierwszy zrobiliśmy powidła śliwkowe z piekarnika . Po pierwszej degustacji z domową chałką musimy powiedzieć, że przekonała nas do siebie ta metoda. Śliwki w piekarniku ładnie się pieką, woda szybko odparowuje, a dodatkową zaletą jest fakt, że do tych powideł nie potrzeba dużej ilości cukru. W smaku czuć intensywny, lekko kwaśny smak węgierek, co dobrze uzupełnia się(...)słodkością np. naleśników lub chałki. Tak przygotowane powidła ze śliwek węgierek mogą także posłużyć do przełożenia ciast robionych ze słodkimi masami. Udostępnij Powidła śliwkowe z piekarnika – składniki 2 kg śliwek węgierek 200-250 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śliwki węgierki umyć, przebrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Śliwki przełożyć na dużą i głęboką blachę z piekarnika, posypać

niecodziennikpary
Francuskie gniazdka z budyniem i śliwką 164

lodówce, tak na wszelki wypadek. Ciasto francuskie można za każdym razem przygotować inaczej, dodając do niego różne owoce czy nadzienia. Ja dziś postawiłam na budyń w połączeniu ze śliwkami. O tej porze roku użyłam śliwek mrożonych, bo świeżych już w sadzie nie ma. Ciastka wyszły bardzo smaczne, do kawy idealne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)300g 1 budyń waniliowy bez cukru 1,5szkl. mleka 2 łyżki cukru 6-8 śliwek węgierek (użyłam mrożonych) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Przygotowanie ciastek rozpoczęłam od rozmrożenia i odsączenia śliwek. Następnie gdy śliwki były już rozmrożone, zajęłam się ugotowaniem budyniu. Jedną szklankę mleka zagotowałam, a w pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i cukier i przelałam na gotujące się

Waniliowe Improwizacje
Śliwki pod aromatyczną kruszonką z płatków owsianych i orzechów – pomysł na fit śniadanie lub zdrowy deser 60

Bardzo proste, szybkie i zdrowe danie na śniadanie Jesień + śliwki na ciepło prosto z piekarnika Sami zobaczcie … Lubicie aromatyczne owoce pod kruszonką? Ja je uwielbiam najbardziej, gdy za oknem zimno i pada. Niestety klasyczna kruszonka to nic innego niż połączenie białej mąki, masła i cukru :/ Dlatego stworzyłam zdrową alternatywę tego deseru i podałam go na śniadanie! Efekt? Mieszkanie pełne(...)pięknego zapachu pieczonych owoców i rozgrzewające organizm danie o poranku *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Śliwki umyj i poprzekrawaj na ćwiartki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Śliwki możesz posypać niewielką ilością cukru. Możesz też śmiało z niego zrezygnować, jeśli masz dojrzałe śliwki, nadadzą słodkiego smaku całemu daniu. W miseczce wymieszaj wiórki

Eat me! Fit me!
Domowa herbata W październikowym sadzie 71

deszczowe dni wzmagają chęci na ogrzanie podniebienia troskliwym ciepłem złotej jesieni. Dlatego zainspirowana domową przytulnością i owocowymi skarpetkami od Many mornings zmieszałam domową herbatę pełną owocowych skarbów jesieni :) Są śliwki, jabłka, głóg i płatki aksamitki. Bierzesz łyk gorącego naparu i nagle stajesz przed dużym, starym sadem. Jeszcze zielona trawa usłana coraz większą ilością złoto-brązowych liści zaprasza na przechadzkę między(...)drzewami, na których wiszą ostatnie śliwki i jesienne jabłka i gruszki. W powietrzu czuć wilgoć, na owocach osadzają sie kropelki wody z mgły spowijającej okolicę. Ktoś przy drewnianym płotku posadził rządek jaskrawych aksamitek, zaraz obok starego głogu, który z daleka przełamuje szary krajobraz czerwienią swoich drobnych owoców. Ta herbata to esencja jesiennych spacerów, przytulnych koców i otulającego smaku, o jakim

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto śliwkowe z kaszą manną 93

Wstyd się przyznać, ale to moje pierwsze w tym roku ciasto ze śliwkami. Ale tym raz poszalałam z kaszą manną :) Składniki: ciasto - 220 g mąki pszennej - 120 g masła - 50 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 30 g płatków migdałowych - 1 jajko - szczypta soli masa - 3 jajka - 80 g kaszy manny - 700 ml mleka - 130 g śmietany(...)cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz - śliwki Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, następnie schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Ciasto się schładza, więc przygotowujemy masę. Mleko z cukrami zagotowujemy a następnie wsypujemy kaszę i gotujemy 10 minut aż masa zgęstnieje. Tortownicę wylepiamy ciastem. Śliwki wydrążamy i dzielimy na ćwiartki. Na ciasto układamy skórką do dołu śliwki. Oddzielamy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. 153

Zapraszam na drożdżowe ze śliwkami. Oczywiście możecie zamienić śliwki  na inne owoce, ale akurat mamy sezon  więc myślę, że trzeba korzystać.  Ja bardzo lubię ciasta że śliwkami. Dlatego w sezonie często je robię.  Wam również polecam :) Z białek które zostaną, możecie zrobić pyszne rogaliki. Przepis znajdziecie  tu . Składniki: 1 szklanka ciepłego mleka 50 g. drożdży(...)szklanki cukru 500 g. mąki pszennej tortowej 70 g. masła 1 jajko 2 żółtka Śliwki Na kruszonkę: 50 g. masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru Wykonanie: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka. Dodać cukier i wymieszać.  Zostawić na 10-15 minut.  Masło roztopić. Następnie do zaczynu drożdżowego wsypać mąkę, dodać jajko i żółtka.  Na koniec wlać roztopione

Agusiowe smakołyki
Powidła śliwkowe 79

Dobre śliwki to podstawa powideł śliwkowych. A dobre śliwki to te mocno dojrzałe (lekko przejrzałe, zawsze dopytuję o śliwki już lekko pomarszczone, które nie wyglądają, ale smakują rewelacyjnie) i słodkie. Gdzie pestka niemal sama wyskakuje po naciśnięciu na owoc. Najlepsza oczywiście klasyczna węgierska, ale Śliwka Dąbrowiecka odpłaci się Wam również pysznymi powidłami. Składniki: 10 kg śliwek 5 łyżek cukru waniliowego(...)Śliwki należy dobrze umyć i wypestkować. Następnie można przystąpić do smażenia U mnie trwa to 4 dni po 3-4 godziny. Pierwszy dzień na średnim ogniu, mieszam co 40-50 minut. Drugi i trzeci dzień na małym ogniu, mieszam co 15-20 minut. Czwarty dzień smażę na małym ogniu przez 3 godziny, następnie dodaję cukier waniliowy i ostatnie pół godziny

Słodki sentyment
Jaglana tarta ze śliwkami 139

zagniatamy ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, wylepiamy nim formę do tarty i zapiekamy ok 15 minut w 180 st. C Śliwki: 1 kg śliwek 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu Umyte śliwki przecinamy na pół, usuwamy pestki, a następnie połówki śliwek kroimy jeszcze na pół. Mąkę(...)cukier i cynamon mieszamy ze sobą, a następnie ze śliwkami. Śliwki układamy na podpieczonym spodzie blisko siebie i pieczemy 30 minut

Cynamonowe szczęście
Śliwki węgierki w occie 93

Składniki : ok.500 g śliwek 1/2 szklanki octu 10 % 3 szklanki wody szklanka cukru 10 goździków laska cynamonu kilka ziaren kardamonu , nie zastosowałam Przygotowanie : Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować Umyte śliwki nakłuć wykałaczką Śliwki ułożyć w czystym słoju, zalać lekko przestudzoną zalewą Dnia następnego zalewę wraz z cynamonem i goździkami zlać do garnuszku - zagotować Po przestudzeniu zalewy wlać ją ponownie(...)śliwek w słoiczkach, zakręcić Czynność powtórzyć jeszcze raz czyli w sumie zalewę zlewamy i gotujemy 3- krotnie. Po trzecim zalaniu śliwek odstawiamy je w chłodne, ciemne miejsce.                Takie śliwki będą świetnym dodatkiem do pasztetu.                Ten  nieskomplikowany przepis znalazłam w sieci

Proste Potrawy
Owsiany crumble ze śliwkami 83

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Powiem w tajemnicy, że sama zjadłam prawie połowę. I nie żałuję;) No bo przecież ten crumble jest ze śliwkami i z płatkami owsianymi, czyli zdrowiej, więc mogę sobie pozwolić;)  Ps. Jakiego rodzaju jest crumble? powinnam napisać: owsiany czy owsiana? a może owsiane??? Owsiany crumble ze śliwkami Składniki: ¼ szklanki(...)mąki (może być pełnoziarnista) 2/3 szklanki płatków owsianych 100g masła 1/3 szklanki brązowego cukru 500g śliwek cynamon  lody do podania  2 łyżki płatków zmielić na mąkę. W misce umieścić mąkę pszenną, zmielone płatki, połowę pozostałych całych płatków, cukier, masło. Rozetrzeć palcami do uzyskania kruszonki. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać resztę płatków

Obiad gotowy
Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką 81

niej między innymi zrobić przepyszne klasyczne powidła albo obłędne kruche ciasto z bezą . A ja tym razem wykorzystałam je w bardzo prostym i znanym wszystkim przepisie. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką wyszła przepyszna i zniknęła w oka mgnieniu, nie zdążyła nawet jeszcze do końca wystygnąć. Oznacza to tylko jedno, była baaardzo smaczna! I aż się dziwię, że przepis(...)pojawił się na blogu wcześniej. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką Krucha tarta ze śliwkami Proporcje na formę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 1 szklanka maki szczypta soli 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 duże jajo 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 łyżki tartej bułki 400 g śliwek węgierek Kruszonka: 50 g masła

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Śliwkowe Z Orzechami I Czekoladą 129

Przepis na proste ciasto ucierane z kwintesencją jesiennych darów czyli śliwek i orzechów laskowych. Kto wpada na kawałek ? Zapraszam :) Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm: 125 g  masła  1 szkl cukru brązowego 1 szkl mąki pszennej tortowej 160 g zmielonych orzechów laskowych 3 jajka 500 g śliwek 40 g posiekanej, deserowej lub gorzkiej czekolady(...)płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1. Śliwki myjemy i wypestkujemy. Cztery śliwki kroimy na ćwiartki, resztę w kawałki. 2. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia, partiami wsypujemy do utartej masy i miksujemy do połączenia. 3. Następnie dodajemy pokrojone śliwki bez tych czterech które wcześniej pokroiliśmy

Gotowanie...to proste !
Czekośliwka – powidła śliwkowe z czekoladą. 75

Czekośliwka to powidła z dodatkiem kakao i gorzkiej czekolady. Czekośliwkę przygotujecie bez dodatku cukru, jednak śliwki jakich użyjecie do jej przygotowania muszą być mocno dojrzałe. Powidła śliwkowe z czekoladą sprawdzą się idealnie jako dodatek do naleśników, gofrów czy lodów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Czekośliwka – powidła śliwkowe Porcje 4 słoiczki po 200 ml Składniki 1,5 kg mocno dojrzałych śliwek(...)waga po wypestkowaniu 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min, 60 %) 100 g 2 łyżki ciemnego kakao Instrukcje Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Przekładamy do garnka z grubym dnem i smażymy na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Śliwki lubią się przypalać. Smażymy około 1 godziny. Następnego dnia smażymy śliwki przez kolejną godzinę Dodajemy czekoladę, kakao. Dokładnie mieszamy i całość blendujemy

To co lubię - gotuję i polecam