oliwek lub innego oleju, np z pestek z winogron, wymieszanego z ulubionymi ziołami oraz świeżym przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość grilluję ze wszystkich stron przez kilkanaście minut. Szaszłyki ze śliwkami: Jak się okazuje na grilla równie dobrze nadają się śliwki, np.węgierki. Idealnie współgrają np. z mięsem. Czego potrzebujemy do zrobienia szaszłyków ze śliwką? -śliwek -kilku plasterków szynki, np. parmeńskiej(...)chilli, czosnku, majeranku, czerwonej słodkiej papryki, itp -powideł Do oleju wsypujemy dowolne zioła i dodajemy łyżkę -dwie powideł. Mięso kroimy w drobne kawałki i smarujemy olejowo-ziołową marynatą. Ze śliwek usuwamy pestki. Owijamy je szynką parmeńską. Wszystkie składniki na przemian nadziewamy na szaszłyk. Grillujemy ze wszystkich stron często obracając, przez około 25 minut. Sałatki z grillowanymi owocami Obowiązkowo do grilla
ArbuziakiPrzyszedł czas na śliwki. Na początek zrobiłam drożdżówki. Ciasto drożdżowe, śliwki, kruszonka......coś pysznego. Zwróćcie uwagę, że w cieście nie ma jajek. Mimo to, bułeczki są przepyszne. Miękkie i delikatne. Warto zapisać sobie ten przepis i mieć pod ręką, kiedy będziecie mieli ochotę na coś słodkiego, a w domu zabraknie jajek :) Składniki: 150 g. ciepłego(...)mleka 2 łyżki cukru 25 g. drożdży 300 g. mąki pszennej tortowej 50 g. masła Nadzienie: 350 g. śliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 30 g masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Wykonanie: Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić
Agusiowe smakołykiTarta ze śliwkami Przedstawiam Wam błyskawiczny przepis na pyszne kruche ciasto ze śliwkami. Składniki: - 2 szklanki mąki - ½ szklanki mąki krupczatki - 2 żółtka - 1 jajo - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - masło 200g - 0,5 kg śliwek świeżych Sposób przygotowania: Śliwki pokroić w małe kawałki i posypać lekko krupczatką oraz cukrem pudrem(...)włożyć do zamrażarki na ok 45 minut. Po wyjęciu, pokroić ciasto i rozłożyć w wysmarowanej masłem formie jednolicie, delikatnie wgniatając ciasto i sklejając jedną część z drugą. Następnie wysypać śliwki i przykryć poszatkowanymi kawałkami ciasta. Piec w 175 stopniach przez 45 minut. Po wyjęciu ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego! Wiecie już jakie Prezenty na Święta przygotować? Czas leci
MintTastejaką mamy ochotę jest włączanie piekarnika. Spód na bazie płatków owsianych i suszonych owoców jest delikatnie słodki, zwarty, nie kruszy się przy krojeniu. W przepisie użyłam mieszanki rodzynek i śliwek, ale możesz też zamienić te owoce na suszone daktyle lub żurawinę. Poza słodkimi owocami do sernika dodałam jedynie trochę miodu, który jest tutaj jedynym słodzikiem. Ponieważ jest to deser(...)Truskawkowy sernik na zimno Pin Print Truskawkowy sernik na zimno Recipe by Healthy Creations Składniki na formę o średnicy 22cm Składniki SPÓD 40 g rodzynek 5 – 6 suszonych śliwek 20 g oleju kokosowego 20 g płatków owsianych 35 – 40 g mąki kokosowej 20 g zmielonego siemienia lnianego Szczypta soli MASA SEROWA BIAŁA 300 g twarogu na sernik (zmielonego
Healthycreations.plzagościć w kuchni każdego wielbiciela zdrowego żywienia. Czas wykonania: 1 h (+22-30 h suszenia) Ilość porcji: 2 litry / 500 g Składniki: 3 kg śliw Sposoby na zrobienie suszonych śliwek Użycie suszarki – Wystarczy umyte i wypestkowane owoce rozłożyć na sitkach i włączyć urządzenie na odpowiednią temperaturę. Strumień ciepłego powietrza cyrkuluje pomiędzy podstawą, sitami suszącymi i górną pokrywą powodując odparowanie wody(...)brak konieczności posiadania dodatkowego sprzętu oraz uniezależnienie od warunków pogodowych. Wadą tego sposobu jest wysoki pobór prądu – nawet 2000 W na godzinę. Przepis krok po kroku jak wysuszyć śliwki za pomocą suszarki: 1. Umyć śliwki 2. Pozbyć się pestek 3. Osuszyć śliwki na ręczniku papierowym 4. Rozłożyć owoce na sitkach 5. Włączyć urządzenie i suszyć
KuchniaWeDwoje.pluzyskać wyjątkowy wędzony smak i aromat bigosu, nie może w nim zabraknąć różnych gatunków wędzonych kiełbas oraz wędzonego boczku. W tradycyjnym bigosie nie może także zabraknąć suszonych, polskich śliwek, jabłek oraz czerwonego wina, dzięki temu nasz świąteczny bigos uzyskuje piękny, głęboki brązowy kolor i cudowny smak. Świąteczny bigos - bogaty i obfity z intensywnym smakiem, doskonały za każdym razem(...)bigos na święta - składniki: po 1 kg kiszonej i białej kapusty porcja włoszczyzny do rosołu 2 cebule 2 kwaśne jabłka po około 100g suszonych grzybów leśnych i śliwek 2 kg różnych mięs: wołowiny, wieprzowiny (może być także drób, cielęcina, jagnięcina) 500g różnych gatunków wędzonych kiełbas 300g wędzonego boczku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina kilka ziaren jałowca, ziela
Moja Książka KucharskaOdwrócone ciasto ze śliwkami i gałką muszkatołową Niby zwykłe ucierane ciasto, ale jest w nim coś niezwykłego. Trzeba się bardzo postarać aby upiec to ciasto z zakalcem. Najpierw w blaszce układamy śliwki. Rozcięciem do dołu, później wykładamy ciasto. Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie i lekko kwaśne jednocześnie od śliwek, miękkie z lekką nutą gałki muszkatołowej, która powoduje że ciasto jest(...)masła 180 gr cukru pudru 2 jajka 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta startej gałki pół łyżeczki pomarańczowego barwnika 250 gr jogurtu naturalnego 500 gr śliwek Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Śliwki umyć, przepołowić, układać na dnie formy jedna obok drugiej, bardzo ściśle, rozcięciami do dołu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odłożyć. Masło utrzeć
moj przepis naOdwrócone ciasto ze śliwkami i gałką muszkatołową Niby zwykłe ucierane ciasto, ale jest w nim coś niezwykłego. Trzeba się bardzo postarać aby upiec to ciasto z zakalcem. Najpierw w blaszce układamy śliwki. Rozcięciem do dołu, później wykładamy ciasto. Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie i lekko kwaśne jednocześnie od śliwek, miękkie z lekką nutą gałki muszkatołowej, która powoduje że ciasto jest(...)masła 180 gr cukru pudru 2 jajka 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta startej gałki pół łyżeczki pomarańczowego barwnika 250 gr jogurtu naturalnego 500 gr śliwek Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Śliwki umyć, przepołowić, układać na dnie formy jedna obok drugiej, bardzo ściśle, rozcięciami do dołu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odłożyć. Masło utrzeć
moj przepis nawiem czy to jest dziwne, ale rzadko kiedy mam styczność z kompotem z suszonych śliwek. Przy okazji świąt, zawsze pijałam kompot z mieszanych owoców, gdziekolwiek bym w sumie nie była. Pierwszy raz kompot z suszonych śliwek piłam w domu rodzinnym mojego męża. Teściowa zapytała czy chcę mieszany czy właśnie śliwkowy. Nawet nie wiedziałam, że robi się też tę drugą wersję(...)Robi się, robi zdecydowanie. Jeżeli chodzi o sam przepis, dostałam go oczywiście od teściowej. Zasugerowała dodanie paru goździków i posłodzenie kompotu po odcedzeniu. Śliwki ugotowałam, odcedziłam, spróbowałam i okazało się, że kompot jest bardzo słodki. Nie było potrzeby go dosładzać. Ilość goździków też była ok, nie były bardzo wyczuwalne, ale nuda gdzieś tam się przebijała. Kompot wyszedł w punk. Jest
KardamonovyDrożdżowy chlebek czekoladowy ze śliwkami można inaczej nazwać drożdżową roladą czekoladową ze śliwkami. Najlepszy jest w dzień upieczenia. Można go przygotować w bardziej świątecznej wersji i dodać cynamonu lub przyprawy do piernika. W związku z tym, że w chlebkach nie ma żółtek, to chlebek na następny dzień i w kolejne szybko staje się suchy. To właśnie śliwki i siekana czekolada(...)kakao 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 50 g masła 1 jajko opcjonalnie 1 łyżka mleka w proszku 100 g gorzkiej czekolady 200 g suszonych śliwek cukier puder do posypania mąka ziemniaczana do posypania blaszki WYKONANIE Do miseczki wlać 100 ml mleka, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić
Passions hobbies lifeKiedy niedawno przeglądałam przepisy umieszczane przez lata na blogu, doszłam do wniosku, że bardzo często sięgam po śliwki. Ciasta z tymi owocami piekę chyba najczęściej. I nic dziwnego, bo uwielbiamy śliwki. Kiedy pod koniec lata stragany oferują różne ich rodzaje, a owoce prawie wysypują się pod nogi, korzystam z tych darów natury, ile się da. Śliwki zawsze są w moim(...)można je kupić także przez całą zimę i z tej możliwości skrupulatnie korzystam. Kiedy w sobotę robiłam zakupy na lokalnym ryneczku, oprócz włoszczyzny i ziół zapakowałam także woreczek granatowych śliwek. Dario – jak zawsze czujny, od razu je zauważył. No i był przekonany, że będzie ciasto. Kiedy nie upiekłam niczego w sobotę, zapytał, jak mam zamiar wykorzystać śliwki
W mojej kuchniroku po raz pierwszy zrobiliśmy powidła śliwkowe z piekarnika . Po pierwszej degustacji z domową chałką musimy powiedzieć, że przekonała nas do siebie ta metoda. Śliwki w piekarniku ładnie się pieką, woda szybko odparowuje, a dodatkową zaletą jest fakt, że do tych powideł nie potrzeba dużej ilości cukru. W smaku czuć intensywny, lekko kwaśny smak węgierek, co dobrze uzupełnia się(...)słodkością np. naleśników lub chałki. Tak przygotowane powidła ze śliwek węgierek mogą także posłużyć do przełożenia ciast robionych ze słodkimi masami. Udostępnij Powidła śliwkowe z piekarnika – składniki 2 kg śliwek węgierek 200-250 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śliwki węgierki umyć, przebrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Śliwki przełożyć na dużą i głęboką blachę z piekarnika, posypać
niecodziennikparyZobacz jak zrobić tradycyjny bigos z kiszonej kapusty krok po kroku. Sprawdź jak smakuje prawdziwy, domowy bigos z kiszonej i białej kapusty, suszonych grzybów, śliwek, czerwonego wina i różnych gatunków mięs. Bigos długo gotuję i odgrzewam. Z pewnością tu tkwi tajemnica smaku i aromatu polskiego bigosu. Poznaj moje porady oraz wskazówki i przygotuj pyszny bigos krok po kroku. Danie przygotujesz(...)skóry 500 g łopatki wieprzowej 500 g schabu wieprzowego 200 g dobrej kiełbasy (wędzona, myśliwska, krakowska) 50 g smalcu gęsiego lub wieprzowego 500 g cebuli 60 g suszonych śliwek bez pestek 1 jabłko 250 ml wytrawnego, czerwonego wina Do smaku zioła i przyprawy: 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 3 ziarna jałowca 1 goździk płaska łyżka czarnego pieprzu
Ania gotuje