
10 kg śliwek węgierek*, 5 kg cukru, 1/2 l octu 10% Przepis ten, otrzymałam ponad ćwierć wieku temu, od Sióstr Michalitek z Miejsca Piastowego. Ocet wlać do garnka, dodać cukier i niewielką ilość wody. Na małym ogniu gotować, co jakiś czas mieszając aż cukier się rozpuści a syrop zagotuje. Śliwki włożyć do dużego naczynia. Gorącym syropem zalać śliwki. Po 12 godzinach zlać syrop, zagotować i ponownie zalać śliwki, Powtórzyć czynność jeszcze raz. Po kolejnych 12 godzinach, śliwki należy wrzucić do zagotowanego syr... czytaj dalej...

Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.
Czytaj dalej...
To, że zdrowa dieta powinna być bogata w duże ilości warzyw i owoców każdy z nas wie, lecz gdy nie jesteśmy specjalistami od zdrowia często nie mamy pojęcia, których produktów nie powinno się ze sobą łączyć.
Czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...
Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...