To, że zdrowa dieta powinna być bogata w duże ilości warzyw i owoców każdy z nas wie, lecz gdy nie jesteśmy specjalistami od zdrowia często nie mamy pojęcia, których produktów nie powinno się ze sobą łączyć. Niektóre mieszanki warzywne czy też owocowe zamiast pozytywnych efektów, mogą nam zaszkodzić. Dodatkowo możemy mieć problemy z układem pokarmowym i mieć wzdęcia czy też zgagę. Dlatego warto zwrócić uwagę, jak łączymy ze sobą owoce i je przyrządzamy.
Na sam początek przyjmij do informacji, że owoce można podzielić na kilka podstawowych grup. Melony zawierają wodę i sole mineralne, do grupy tych słodszych należą np. banany i daktyle, półkwaśne to jabłka, wiśnie, winogrona czy jagody, ciężkostrawne i te które zawierają najwięcej witamin to awokado, a owoce całkowicie kwaśne to cytrusy, np. pomarańcze, grejpfruty czy limonki.
Najlepiej łączyć ze sobą owoce z jednej kategorii lub pokrewne, czyli owoce słodkie można jeść z półkwaśnymi lub kwaśnymi, oprócz tego można je śmiało łączyć z warzywami liściastymi takimi jak sałata czy rukola.
Osoby, które mają problemy z układem pokarmowych z pewnością powinny unikać cytrusów, gdyż podrażniają one ściany żołądka. Dlatego, gdy szczególnie lubimy sok z pomarańczy, przyrządzajmy go sami i dodatkowo rozcieńczajmy wodą mineralną.
Do wielu deserów na bazie mleka dodajemy owoce. Na pewno możemy dodawać banany. Gdy robimy koktajle owocowe nie miksujmy ze sobą zbyt wielu rodzajów owoców. Do deserów lepiej nie korzystać z mleka w proszku czy substancji słodzących.
Nie wolno łączyć owoców kwaśnych z warzywami takimi jak ogórek lub papryka. Taka mieszanka z pewnością wywoła nieprzyjemne gromadzenie się gazów w naszych jelitach. Dlatego, gdy komponujemy sałatkę owocowo-warzywną zwróćmy uwagę, co ze sobą mieszamy, bo może być więcej szkód niż przyjemności z jedzenia. Na pewno nie kupuje się gotowych sałatek w sklepach, gdyż nigdy nie wiadomo co w nich się znajduje i w jaki sposób są przechowywane. Gdy masz problemy z układem trawiennym, lepiej unikaj awokado bo jest ono ciężko strawne.
Na sam koniec, najlepiej jeść owoce świeże i które z pewnością są dojrzałe. Czas ich przechowywania nie powinien przekraczać kilku dni i powinny się one znajdować na niższych półkach w lodówce. Dlatego najlepiej jeść owoce, które występują sezonowo.