Wakacje się skończyły, czas wrócić do codziennych obowiązków, warto jednak osłodzić sobie ten czas odrobiną dojrzewających już śliwek węgierek. Dzisiejszy deser można zrobić w dwóch wersjach. Pierwsza słoiczku z lekkim musem śliwkowym, druga w foremce polana gęstym sosem śliwkowym. Uwielbiam ten smak. PANA COTTA z MUSEM ŚLIWKOWYM WERSJA I w słoiczku Składniki: pana cotta: 200 ml śmietany(...)mleka 2 łyżeczki miodu 10 g żelatyny 1/3 szkl wody mus śliwkowy: 220 g śliwek (waga z pestkami) 150 ml śmietany 30% opcjonalnie cukier do osłodzenia Przygotowanie: panna cotta: Mleko i śmietanę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do ciepłej mieszanki dodajemy miód, mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie (1/3 szkl) żelatynę, mieszamy. Studzimy, przelewamy do szklanek
Bon appetit mon amiePołączenie płatków gryczanych z czekoladą i duszonymi śliwkami z cynamonem to moje odkrycie z tamtego roku. O tej porze roku po raz kolejny chętnie wracam do tego zestawu. Dodatek gorzkiej czekolady (lub kakao) do płatków gryczanych zabija smak gryki, która może nie każdemu odpowiadać. Za to duszone śliwki doskonale przełamują ten czekoladowy akcent. Płatki gryczane dostaniecie w sklepach ze zdrową(...)mleka (krowie lub roślinne) 1 łyżka kakao lub 10g (1 duża kostka) gorzkiej czekolady Opcjonalnie 1 łyżka miodu lub ksylitolu , w szczególności gdy używacie kakao 4 łyżki płatków gryczanych * Śliwki: 5-6 śliwek 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu lub syropu z agawy 2 łyżki wody *Na rynku są dostępne różne płatki gryczane - do gotowania i zalewania, aby uzyskać gęste
Fabryka pomysłówmieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem każdą porcję dekorujemy orzechami, kawałkami pumpernikla i jajkiem. 7. CHŁODNIK Z BOTWINKI Z WĘDZONYMI ŚLIWKAMI Uwielbiam wędzone śliwki. Każde danie zamienią w coś specjalnego. Zobacz co mogą zrobić z chłodnikiem. Składniki: pęczek botwinki pół pęczka koperku, drobno posiekanego pęczek rzodkiewek, startych na tarce duży ogórek(...)obrany i pokrojony garść suszonych wędzonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz mały ząbek czosnku litr kefiru schłodzonego w lodówce 100 ml kupnego soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego w lodówce kilka orzechów włoskich do dekoracji Przepis na chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami Jajka ugotować na twardo. Małe buraczki z botwinki pokroić na plasterki i odłożyć
Ugotowane pozamiataneDziś przedstawiam w końcu coś słodkiego Pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto migdałowe ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami doskonale komponuje się z kawunią, szczególnie w niedzielne popołudnie. Chociaż w każdy inny dzień też się sprawdzi Jeżeli lubisz śliwkowe słodkości to polecam także moje ciasto drożdżowe , obłędną tartę i ciasto bezą , wszystkie cudowne. Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe(...)English Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami (12 porcji) Składniki: 180 g cukru 6 śliwek, bez pestek, pokrojonych na 6 klinów każda starta skórka z 1/2 pomarańczy 120 g masła, w temp. pokojowej 2 jajka 50 g zmielonych migdałów 120 g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na karmelizowane migdały: starta skórka z 1/2 pomarańczy 25 g brązowego
karmelowyPrzed wakacyjnym wyjazdem zastanawiałam się, co zrobić ze sporą ilością śliwek. Wykorzystałam je do wielu potraw lub bezpośredniego jedzenia, ale misa na blacie wciąż była ich pełna. Pomysł przyszedł wraz z stworzeniem obiadowego menu na nowy tydzień. Kacze piersi wydały mi się bardzo dobrym produktem do połączenia go ze śliwkami. Wyszło pysznie! Mąż był zachwycony połączeniem papierówek z żurawiną(...)jeżynami właśnie z dużą ilością śliwek, które w trakcie pieczenia się z piersią kaczki rozpadły się i stworzyły pyszny owocowy sos. Gorąco polecam na obiadowe danie! A jak przygotować kaczkę ze śliwkami? Składniki kacze piersi 200 g śliwek 2 jabłka (użyłam małych papierówek) żurawina / jeżyny suszony tymianek papryka słodka (sypka) sól i pieprz 3-4 ziemniaki rozmaryn suszony szałwia suszona
Raj dla PodniebieniaMigdałowo - cynamonowe ciasto ze śliwkami - delikatne, puszyste, mięciutkie i aromatyczne. Mąka migdałowa nadaje mu wilgotności, śliwki lekkiego posmaku kwaskowatości, a cynamon zapachu. Składniki na ciasto: 100 g miękkiego masła 160 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mąki z migdałów (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 czubate łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)śmietany 12% Ponadto: 400 g śliwek 50 g płatków migdałowych 1 płaska łyżka cukru trzcinowego Wykonanie: Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23 cm -24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy na pół lub na ćwiartki (zależy od wielkości śliwek). Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy
Smak mojego domuproste gdybym czegoś nie zmieniła :). Tak, więc powstał ten sos. Pyszny, pachnący przyprawami, lekko słodki ale i ostry również. Pomidory na hinduską nutę 2 kg pomidorów 1/2 kg śliwek węgierek 6 ząbków czosnku 2 cm kawałek imbiru 1 łyżka mielonego kuminu ( nie mylić z kminkiem ) 1 łyżka mielonej kolendry 1 szczypta ostrego chilli ( ja ma z Indii dlatego dodaję(...)octu spirytusowego Pomidory umyłam i pokroiłam na mniejsze części ( nie obieram !). Czosnek obrałam i pokroiłam w drobne kawałki. Imbir obrałam delikatnie łyżeczką i pokroiłam w miarę drobno. Śliwki umyłam, poprzecinałam nożem i wyjęłam pestki. Śliwki włożyłam do garnka z dwoma łyżkami wody i lekko je rozgotowałam. Do dużego garnka na dno wlałam olej, rozgrzałam podsmażyłam na początku czosnek
Kuchnia na wzgórzuKlasyczne kruche ciasto ze śliwkami w roślinnej wersji. Mocno śliwkowe, idealnie słodkie, puszyste i, jak powiedział ostatnio nasz gość zachwycony tym ciastem, kruszące się tyle, ile trzeba Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Ciasto: 3 szklanki mąki orkiszowej (może też być pszenna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)mleka kokosowego z puszki Pianka: 150 ml aquafaby* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu) Nadzienie: 500 g śliwek * Praktyczna wskazówka – odkryłam, że piana szybciej się ubija, jeśli ugotuję aquafabę (najzdrowsza jest własnej produkcji) na średnim ogniu aż trochę odparuje i jej konsystencja upodobni się do białka kurzego. Potem odmierzam potrzebną ilość i pozostawiam do lekkiego przestudzenia
Lamarida.plKruche ciasto z bezą i śliwkami Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i śliwkami. Idealne do kawy w piękne letnie popołudnie. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość śliwek świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach ciastem. Polecam! Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach(...)Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka + 450g śliwek BEZA: 4 białka szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru *** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem *** *** Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto
Blog z ApetytemWitam serdecznie Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste ciasto ucierane ze śliwkami. Ciasto jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Sezon śliwkowy w pełni, więc warto wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali: tortownica o średnicy od 20 cm do 22 cm 250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 g masła lub margaryny(...)temperaturze pokojowej 160 g cukru pudru 4 jajka (rozmiar L) otarta skórka z połowy cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego około 300 g śliwek cukier puder do oprószenia ciasta po pieczeniu na kruszonkę: około 3 łyżek mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształ 1 łyżka masła dobrze schłodzonego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Ciasto
Uwaga Babcia Gotujezawsze śliwki i cynamon kojarzą mi się z jesienią, a od kiedy upiekłam pyszną tartę i to i z latem. Tarta wyszła mi obłędna w smaku, wprost rozpływająca się w ustach i wspaniale pachnąca cynamonem, którego nie żałowałam. Śliwki, które posypałam cukrem waniliowym trochę się skarmelizowały, a w połączeniu z cynamonem i chrupiącym ciastem tworzą idealną całość. Taką tartę można(...)szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru trzcinowego 1 małe jajko na czubek łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka śmietany 18 % 10 dag masła lub margaryny Dodatkowo: około 30 dag śliwek cynamon mielony według uznania 1 cukier waniliowy mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie kruchej tarty ze śliwkami: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy pół godziny
Izabelawkuchnilistkującego się, które przypomina francuskie. Galette to rodzaj tarty, takiej prostej, rustykalnej, bez starannego wyklejania formy, z uroczo zawiniętymi brzegami i soczystym nadzieniem. Na razie wypróbowałam wersję ze śliwkami i to aż dwukrotnie w ciągu kilku dni. I powiem, że jest mega! Ale z innymi owocami również powinna pysznie smakować. Galette ze śliwkami Składniki: 100g twarogu 70g masła(...)żółtko 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 0,5 szklanki mąki np. tortowej (plus do podsypywania) nadzienie: 500g śliwek 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka cukru bązowego 1 łyżka bułki tartej szczypta cynamonu brązowy cukier do posypania oraz do śliwek, jeśli są kwaśne Masło i twaróg posiekać z mąką, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez min. godzinę
Obiad gotowyPanna Cotta ze śliwkami i koniakiem Przepyszny włoski deser ze świeżymi śliwkami. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Zrobiłam go pierwszy raz, ale i nie ostatni, bo zachwycił gości. Składniki: śmietana kremówka 36% - 500 ml mleko -125 ml 15 g żelatyny cukier 2 łyżki Sos śliwkowy : śliwki - 15 szt koniak -2 łyżki cukier - 3 łyżki woda -3 łyżki Dodatkowo śliwki(...)małym ogniu doprowadzić do podgrzania. Zestawić rondel z ognia, dodać do śmietanki napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Przelać całość do szklanek i odstawić do lodówki na 2 godziny. Sos śliwkowy: Śliwki umyć, osączyć, wypestkować, pokroić w plastry. Przełożyć śliwki do rondla, podlać wodą, dodać cukier i na wolnym ogniu lekko przesmażyć, zdjąć z ognia rondel, dodać koniak, wymieszać. Na zastygniętą panna
Kuchnia DanusiMaślane ciasto ze śliwkami – proste i pyszne! Łatwe, szybkie i przepyszne maślane ciasto ze śliwkami. Przepis na ten fenomenalny placek pochodzi z bloga Passionfruit. Składniki: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 200g masła (z czego 50g użyjemy do kruszonki) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego ok. 0,5 kg śliwek(...)proszkiem do pieczenia i całość miksujemy. Ciasto wyjdzie dosyć gęste. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki – moja blaszka ma wymiary 24×24 cm *** *** Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na połówki. Pestki wyrzucamy. Połówki śliwek wtykamy pod skosem w ciasto *** *** Do pozostałego roztopionego masła dodajemy 4 łyżki cukru oraz mąkę i rozcieramy palcami. Dodajemy tyle mąki
Blog z Apetytemsię tłustą od masła, przesłodzoną paschę z toną bakalii. Wolę jednak nowocześniejsze wersje. Najlepsze z nich znajdziesz tutaj. Niech się wszystkie przesłodzone mazurki schowają! 1. Pascha wielkanocna czekoladowa ze śliwkami Jedyne czego brakowało klasycznemu przepisowi to czekolada. Na szczęście udało się to nadrobić! Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła pół szklanki cukru pudru 7 żółtek opakowanie serka mascarpone(...)sera twarogowego (takiego jak na sernik) po pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i kardamonu 4 czubate łyżki kakao 200 g wędzonych śliwek bez pestek (można zostawić trochę do dekoracji) gaza opatrunkowa z apteki lub muślin kakao do dekoracji listki mięty, kilka mrożonych owoców lub jadalne kwiaty do dekoracji Pełen przepis na paschę tutaj. 2. Pascha wielkanocna z masłem orzechowym
Ugotowane pozamiatane