Jesień to czas śliwek, ale dość krótko możemy cieszyć się tymi świeżymi, pysznymi owocami. Co roku trochę śliwek mrożę żeby zimą móc zrobić prawdziwe knedle ze śliwkami . Zamrażarkę jednak mam małą więc część śliwek pakuję do słoików zasypując cukrem i zalewając wodą. Później z takiego przetworu można zrobić kompot a same owoce ułożyć na placku drożdżowym . Ja do przetwarzania wybieram(...)przeważnie śliwki węgierki bo takie najbardziej lubię a poza tym w słoikach zachowują kształt i nie rozpadają się. Cukrem zasypcie takie dojrzałe, ale niezbyt miękkie. Dojrzałe mocniej i marszczące się przy ogonku węgierki będą doskonałe na powidła bo są wtedy bardzo słodkie i nie trzeba dosypywać do powideł dodatkowego cukru. Pamiętajcie też o zrobieniu kilku słoików śliwek marynowanych
Smaczna PyzaZakole Dolnej Wisły to piękne miejsce gdzie można przyjechać i spędzić wspaniały urlop. Przedstawię tu kilka miejsc gdzie możemy zatrzymać się na dłużej, przenocować, zobaczyć, spróbować. Sezon na śliwki i przetwory z nich trwa. Do najpopularniejszych przetworów należą śliwki w occie i powidła. Pierwszym punktem naszej wyprawy była wizyta w Strzelcach Dolnych, w gospodarstwie Państwa Iwanowskich(...)jest pomysłodawcą „ Święta Śliwki”, które w tym roku odbyło się już po raz szesnasty. Pani Anna bardzo przyczyniła się do promocji „Powideł Strzeleckich”, które zostały wpisane na listę produktów lokalnych. Specjalnie dla nas odbył się pokaz smażenie powideł. „ Na przełomie XIX i XX wieku, nad Dolna Wisłą kwitła produkcja powideł. Lokalne gospodynie do kuprowych, czyli miedzianych kotłów
królestwo garówkrótkiej przerwie wracam do Was z przepisem na ciasta ucierane ze śliwkami o smaku cytrynowo-kokosowym. Proste, łatwe i bardzo smaczne :) Wypiek idealny do gorącej herbaty. Jeżeli macie ochotę na inne ciasta z wykorzystaniem śliwek to zachęcam do upieczenia sypanej drożdżówki lub muffinek ze śliwkami . Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: około 0,5 kg wydrylowanych(...)śliwek (np. węgierek, żółtych śliwek) 125 g masła 2/3 szklanki drobnego cukru (125 g) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (200 g) 125 g śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru o smaku cytrynowym ze startą skórką cytryny* 40 g wiórek kokosowych + trochę do dekoracji 2 duże jajka polewa 1 szklanka cukru pudru
UgotowaćJako, że w tym roku śliwki królują w mojej kuchni ( głównie w ciastach), dlatego nie mogło zabraknąć i takiego eksperymentu :) Śliwki i gruszki w dżemie razem. A że w sprzedaży nigdy nie spotkałam się z takim połączeniem owoców postanowiłam taki dżem zrobić sama. Jego smak jak dla mnie wyśmienity, nie za słodki i nie za kwaśny(...)Wyszło mi 11 słoiczków o różnej pojemności, tzn. po 210 i 260 g. Będę mogła się nimi dzielić się z bliskimi :) Składniki : około 2 kg śliwek, u mnie bardzo dojrzałych 1 kg dość twardych gruszek około 70 dag cukru żelującego Przygotowanie : Umyte śliwki wypestkowałam, a gruszki obrałam ze skórki i pozbawiłam je gniazd nasiennych Śliwki pokroiłam w ćwiartki, a gruszki
Proste Potrawypowidła w garnku trzeba długo gotować, chlapią i trzeba cały czas przy nich stać. Ta metoda jest 100 razy lepsza. Ten sposób jest bardzo prosty, nagrzać piekarnik do maksimum. Śliwki umyć osuszyć, żeby nie były mokre. Wyjąć pestki, przekroić na pół. Tak przygotowane śliwki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Jak już zobaczycie, że śliwki(...)kilku minutach. Piec je w piekarniku, aż powstaną gęste powidła. Na koniec dodać cukier do smaku, ostatni raz zamieszać. Piec jeszcze chwilkę, żeby cukier się rozpuścił. Moje śliwki były bardzo dojrzałe. Zrobienie takich powideł zajęło mi może 30 minut. To zależy od tego jakie są dojrzałe śliwki. Zrobiłam bez cukru bo były tak słodkie, że nie trzeba było słodzić. Posmakujcie
Kuchnia Pokoleńgotowania i stygnięciu masy śliwkowej, która po kilku dniach takiego procesu naturalnie robi się gęsta :) Powidła mają słodki smak, ale z nutką kwaśności , czyli tak jak lubię. Jeżeli Wasze śliwki będą na prawdę mało słodkie i kwaśne możecie dosłodzić powidła według upodobań :) Powidła mają świetną konsystencje, która jeszcze bardziej gęstsza staje się po wstawieniu do lodówki. Składniki: dowolna ilość(...)śliwek Przygotowanie: Śliwki należy dokładnie umyć i oczywiście pozbyć się tych, które są robaczywe. Nie musisz usuwać z nich pestek, a jedynie wykonaj nacięcie umożliwiające sprawdzenie czy śliwka jest dobra, czy może zadomowił się w niej robak :) Teraz wszystkie śliwki przełóż do garnka i wlej mało wody, dosłownie odrobinkę. Śliwki gotuj do momentu, kiedy się rozpadną. Takie
Zdrowie na języku :Ppoczątek sezonu śliwkowego super proste, super szybkie i oczywiście super pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Śliwki możecie oczywiście zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami, których teraz nie brakuje. Ja zachęcam Was jednak do wykorzystania śliwek, bo z nimi ciasto jest mega pyszne! Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki(...)gęstego jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 80 g masła 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu około 1 kg śliwek Przygotowanie: Śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki, kroimy w ćwiartki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy, aby się połączyły. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym
Smakowity Blog KulinarnyZamarzyło mi się ciasto ze śliwkami. Trochę kruche, ale jednocześnie sycące, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Mąż stwierdził, że jest zadziwiająco dobre. Trochę przypomina zapiekankę z kaszy, trochę kruche ciasto. Sezon na śliwki w pełni, spróbujcie więc koniecznie. Składniki (na blachę 25cm x 25cm*) - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki(...)łyżek słodzidła (syropu/cukru trzcinowego/kokosowego) - 2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego - 1/2 szklanki mąki kokosowej - 1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie) - 0,5 kg śliwek - 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego (ew. syropu) Kaszę prażymy kilka minut w garnku, zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Dodajemy mleko kokosowe, słodzidło, cukier waniliowy i masło/olej. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn (około 15 minut). Odstawiamy
Smakuje zdrowoCiasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to klasyka wśród wypieków. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne, puszyste, rozpływa się w ustach, a cynamonowa kruszonka idealnie komponuje się z aromatycznymi śliwkami. Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami i Cynamonową Kruszonką - Składniki: ok. 1/2 kg śliwek Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru(...)drożdży cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 1 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 115 g masła łyżeczka cynamonu odrobina soli Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami i Cynamonową Kruszonką - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało
Słodka StronaRozpoczął się sezon na śliwki więc obowiązkowo na obiad musiały być pierogi :) Nie wiem jak Wy ale my bardzo je lubimy. Nawet moja córka, która nie przepada za śliwkami zajada te pierogi ze smakiem ;) Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju jajko (można pominąć) ok 1 szkl gorącej wody Nadzienie: ok 400g śliwek domowy cukier waniliowy(...)posypania Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Pokroić na połówki. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty (łatwiej będzie zlepiać pierogi z większymi kawałkami śliwek). Nakładać połówkę śliwki, posypać odrobiną cukru
Smakołyki AsiŚliwki nieodmiennie kojarzą mi się z jesienią. Tak samo jak jabłka czy gruszki - to pierwsze oznaki kolejnej pory roku. Jeszcze tej nienachalnej, złotej ; łagodnie grzejącej ciągle jeszcze ciepłymi promieniami słońca. Wczoraj byłam na długim spacerze z Tiną - choć ciągle jeszcze wcześnie, słońce już powoli chyliło się ku horyzontowi. Mimo przyjemnego ciepła coraz dłuższe cienie przypominają, że lato już niedługo(...)ustąpi jesieni. Wiem, wiem - to dopiero połowa sierpnia, a ja już popadam w lekko melancholijny, jesienny nastrój... Ale cóż ja na to poradzę...? Wracając jednak do śliwek - zostałam nimi dosłownie zasypana. Sąsiad spod siódemki miał w tym roku niesamowity urodzaj, i tylko pukał do drzwi z coraz to nowymi kartonami pełnymi fioletowych, dorodnych owoców. Słodkie kulki lądowały w naszych brzuchach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKnedle ze śliwką to najbardziej lubiane przez nas kluchy. Nic im się nie równa - żadne kopytka, kluski śląskie, pierogi nawet te na słodko z jagodami (choć też je bardzo lubimy). Cały rok czekam by móc przygotować właśnie takie domowe knedle, ze śliwkami zerwanymi z własnego ogródka. Dzieci się cieszą, że zjedzą śliwki robaczywki w pysznym cieście a przy okazji spróbują(...)Składniki na około 25 knedli: Ciasto: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 250 g mąki pszennej 2 duże jaja Pozostałe składniki: śliwki węgierki - około 25 szt. cukier olej kokosowy do podsmażenia tartej bułki bułka tarta płaska łyżeczka cynamonu mąka pszenna do podsypywania Wykonanie: Ziemniaki ugotować na miękko z dodatkiem soli. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące by się nie poparzyć) przecisnąć
Poezja Smaków - blog kulinarnyKlasyczne ciasto na późne lato czyli pyszne ciasto ze śliwkami to idealny smakołyk do popołudniowej kawy. Jest ono niebywale łatwe w przygotowaniu, szybkie i tanie. składniki na tortownicę 23 cm 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształu 130 g masła 1 szklanka mleka 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy (16 g) 10-12 większych śliwek(...)posypania ciasta przepis Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło oraz cukier i wszystko rozpuszczamy na małym ogniu, całość od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Śliwki przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy, wlewamy wystudzone mleko z rozpuszczonym masłem i cukrem, wszystko razem miksujemy. Do ciasta
Smakowite DaniaDzisiaj zapraszam na kruche ciasto ze śliwkami i bezą. Rewelacyjne w smaku. Słodka i bez i lekko kwaśne śliwki. "Niebo w gębie". Może i Wy skusicie się na takie słodkości. Śliwek teraz mnóstwo, więc wykorzystajcie sezon na te owoce. Ciasto można upiec również z jabłkami lub gruszkami. Jeśli macie ochotę na inne ciasta to zapraszam tutaj Składniki ciasto 2 szklanki(...)masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Dodatkowo 1 kg śliwek Beza 4 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Na blaszkę o wielkości 23x32 cm wyłożyć rozwałkowane ciasto. Na cieście poukładać połówki śliwek, skórą do dołu lekko
O kuchni z uczuciemCiasto jogurtowe ze śliwkami jest bardzo szybkim i prostym ciastem o mniejszej kaloryczności, gdyż poza jogurtem nie dodajemy do niego żadnego tłuszczu. Można przygotować go ze wszystkimi owocami, a samo wykonanie nie zajmuje więcej niż 15 minut ;) nie licząc pieczenia oczywiście :P Składniki (blacha 25x30): 400 g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia owoców ½ szklanki cukru cukier wanilinowy 5 jajek(...)jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 50 sztuk śliwek Wykonanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój według uznania, oprósz mąką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrami, dodaj jogurt i ponownie krótko zmiksuj. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do masy i zmiksuj do połączenia się składników. Na dno formy
Kulinarna (nie)codzienność