biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:69/225)

Krem kalafiorowy z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem 98

Składniki: 1 kalafior 2 cebule cukrowe 5 ząbków czosnku 1/2 selera 4 ziemniaki 6 białych kiełbas 150 g boczku wędzonego, surowego 2 łyżeczki curry 3 łyżki oleju roślinnego sól Sposób wykonania: Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i seler kroimy w kostkę. Czosnek szatkujemy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej a następnie przesmażamy na nim kalafiora

Qchnia po prostu
Wielkanocne kotlety 109

Wielkanocne kotlety Sposób na mielone w innej odsłonie. Kotlety robimy z białej kiełbasy i polewamy sosem żurkowym. Bardzo szybkie, proste wykonanie, a jest tradycja, że w Święta Wielkanocne podajemy żurek, my możemy podać kotlety w żurku 😊   Składniki: ·        1 kg białej surowej kiełbasy ·        3 szklanki domowego

Kulinarna Chwila
Zupa z pieczarkami, jarmużem i kiełbasą 50

wekuję w słoiki, rozdaję przyjaciołom. Styczeń, luty to zdecydowanie czas zup. W zupie mieszają się włoskie i polskie inspiracje. Wierzch posypałam parmezanem, a do środka wkroiłam polską, białą kiełbasę – możecie jednak użyć tu każdej innej kiełbasy, ale raczej stawiajcie bardziej na te miękkie niż bardzo wysuszone. W wersji wegetariańskiej można ją oczywiście pominąć, też będzie pysznie. Jarmuż możecie(...)stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-rating-0-66 stop { stop-color: #343434; } Zupa z pieczarkami, jarmużem, kiełbasą i ziemniakami, zaprawiona świetną, posypana parmezanem – syta, rozgrzewająca, pełna smacznych kąsków. Ingredients 200 g miękkiej kiełbasy użyłam białej ale można też wędzonej 2 łyżki masła 1 cebula 1 marchewka 2 łodygi

Cooking for Emily
Zupa z pieczarkami, jarmużem i kiełbasą 53

wekuję w słoiki, rozdaję przyjaciołom. Styczeń, luty to zdecydowanie czas zup. W zupie mieszają się włoskie i polskie inspiracje. Wierzch posypałam parmezanem, a do środka wkroiłam polską, białą kiełbasę – możecie jednak użyć tu każdej innej kiełbasy, ale raczej stawiajcie bardziej na te miękkie niż bardzo wysuszone. W wersji wegetariańskiej można ją oczywiście pominąć, też będzie pysznie. Jarmuż możecie(...)kurczakiem , lub indyjską zupę z ciecierzycą, ziemniakami i kalafiorem Print Zupa z pieczarkami, jarmużem i kiełbasą Zupa z pieczarkami, jarmużem, kiełbasą i ziemniakami, zaprawiona świetną, posypana parmezanem – syta, rozgrzewająca, pełna smacznych kąsków. Ingredients 200 g miękkiej kiełbasy użyłam białej ale można też wędzonej 2 łyżki masła 1 cebula 1 marchewka

Cooking for Emily
Sycący kociołek z białą kiełbasą, warzywami i makaronem 157

Pyszny i sycący kociołek, to świetna propozycja dla zabieganych. Przygotowuje się go prosto i szybko. SKŁADNIKI 600 g białej kiełbasy parzonej 2 duże cebule olej rzepakowy 1 mały kalafior 450 g mrożonej włoszczyzny w paskach 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 puszka (400 g) fasoli czerwonej 1 puszka (400 g) ciecierzycy konserwowej 300 g makaronu Lubella mini

Passions hobbies life
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE CHRZANOWYM + FILMIK 164

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i sosem chrzanowym to świetny pomysł na ciepłe, danie wielkanocne. Kiełbaska z takimi dodatkami jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Polecam(...)SKŁADNIKI :  1 kg białej, surowej kiełbasy 0,5 kg cebuli 1 mała czerwona papryka 1 marchewka 3 łyżki oleju

Kulinarne Fantazje Marioli
Współpraca z "Lipowe Wzgórza" 62

nawiązał współpracę!  W paczce znajdowało się:  frankfurterki wieprzowe  kabanosy wieprzowe  pasztet pieczony z kaczką  pasztet pieczony z królika kiełbaski białe szyneczka z fileta kurczaka kiełbasa biała z Lipowej  kiełbasa krakowska kiełbasa z jałowcem kiełbasa myśliwska filet wędzony z kurczaka serdelki drobiowe  kiełbasa firmowa z Lipow ej filet z piersi kurczaka udka

Truskawkowa Fiesta
Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami 149

tego przepisu, miała za mały garnek. Wracając do żurku, to jest najlepszy jeśli zrobimy go 2 dni przed świętami i przetrzymamy go w chłodzie np. na balkonie (bez białej kiełbasy). Przy okazji nie kumulujemy sobie pracy na ostatnią chwilę, tylko mamy już gotowe danie wcześniej. Składniki na 12 porcji:   wywar z żeberek: kilo żeberek (wędzonych) gotowanych(...)liście laurowe, po 5 ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i jałowca   wywar grzybowy: 50 g grzybów suszonych (umytych i namoczonych) gotowanych 2 godziny w 2 litrach wody   3 białe kiełbaski średni słoik oliwek zielonych bez pestek butelka domowego zakwasu na żurek – tutaj przepis po pół łyżeczki suszonego majeranku i czosnku niedźwiedziego pół ugotowanego jajka na każdą osobę

Ugotowane pozamiatane
Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście 108

zwykle bywa przed świętami, blogerzy świętują wcześniej. U mnie na pierwszy (lub już właściwie drugi) strzał idzie biała kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą. Przepis w sumie przypadkowy, kiełbasa została nam z grillowania, kiszoną kapustę kupiłam z ciekawości w mikołowskim warzywniaku, chciałam też wykończyć resztę grzybów. Z tego przypadku wyszło coś bardzo świątecznego.  Składniki: 200 g kiszonej kapusty(...)białe parzone kiełbasy mała garść suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam gęsiego smalcu) Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy poszatkowaną z grubsza kapustę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, liść laurowy

Kardamonovy
Kotlety z białej kiełbasy z kapustą 121

się było głowić co dodać, aby były naprawdę smaczne. Świeża kapusta nadała im miękkości, co ja ubóstwiam w kotletach mielonych. Nie lubię kiedy są twarde :) Potrzebujemy: 500 g białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 1/2 główki małej kapusty 1 czerwona cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny 2 łyżki oleju plus olej do smażenia sól, pieprz mąka

MamaOskarka
Makaron z białą kiełbasą, brukselką i jabłkiem 194

wcale nie kapuściane oblicze, smakują doskonale w połączaniu z cebulą  i jabłkami, podaję je w tej wersji do mięsa, ale odsłona z makaronem i surową białą kiełbasą to absolutny hit. Ważne żeby użyć tylko świeżej brukselki, o wersji mrożonej możecie zapomnieć na zawsze, w poszukiwaniu kiełbasy poczyńcie wszelkie starania o dostanie tej najlepszej, w innym(...)przypadku lepiej w ogóle ją pominąć w przepisie.       Składniki na 4 porcje:  Czas przygotowania: 25 min   400 g makaronu callabrini (lub świderki) 4 białej, surowej kiełbasy 200 g świeżej brukselki 1 winne jabłko 1 mała papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula   ok 3 łyżki olej rzepakowego kilka gałązek świeżego tymianku sól

Słodki Kompromis
Grzybowy żurek na domowym zakwasie 117

Grzybowy żurek przygotowany na esencjonalnym grzybowym wywarze i domowym zakwasie żurkowym to pyszna, super zdrowa i rogrzewająca zupa. Z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i białej kiełbasy syte danie jednogarnkowe. W niektórych regionach Polski postny żur grzybowy to danie wigilijne. Nie znam tej tradycji, ale z ogromnym apetytem mogę taką zupę jeść bardzo często przez cały okrągły rok. Przepis na domowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIEROGI RUSKIE 126

podsmażonej cebuli :).Pyszne,smaczne,miękkie i domowe po prostu palce lizać :).Z tego przepisu pierogów wyjdzie dużo na 4 osoby .  Polecam również wypróbować pierogi z farszem z białej kiełbasy - TUTAJ SKŁADNIKI Ciasto 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1/2 kostki masła lub margaryny ok.250 g  ciepłej wody Farsz 1 kg ziemniaków 1 cebula 300g sera białego

Mała w garnku miesza
Żur śląski 137

Niedługo święta i na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku śląskiego. Żur śląski Składniki: - 3 białe surowe kiełbasy - 400 g wędzonej kiełbasy - 350 ml zakwasu - 200 g boczku wędzonego - 2 cebule - 3 grzybki suszone - 400 g ziemniaków - 4 jajka - 2 łyżki chrzanu tartego - 2-3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - majeranek - sól - pieprz - olej Przygotowanie(...)garnka z 3 litrami wody wkładamy białą kiełbasę, wędzoną, liść laurowy, ziele angielskie, małą cebulkę i grzybki, całość gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z drugą drobno pokrojoną cebulą, dodajemy do wywaru. Ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do wywaru. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy zakwas i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wyciskamy

Kulinarne życie