biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:72/225)

Najbardziej wielkanocny deser, czyli... 302

właśnie, czyli co? Z czym kojarzy się Wielkanoc? Oczywiście Wielkanoc od kuchni ;) Z jajkami, białą kiełbasą, żurkiem lub białym barszczem. Niektórym kojarzy się z sernikiem, innym z makowcem, a chyba wszystkim z mazurkami i drożdżowymi babami. Dziś chciałam jednak przybliżyć tradycję, która przywędrowała do nas ze wschodu, a dokładnie z Rosji i Ukrainy. Pascha, bo o niej

Ratunku obiad
Białe kiełbaski smażone w winie z oliwkami 194

Śniadanie wielkanocne to w wielu domach oprócz jajek także podanie białej kiełbasy. My najbardziej lubimy cienkie, białe kiełbaski, które proponuje tym razem usmażyć, a następnie udusić w winie z oliwkami. To ciekawe połączenie jest naprawdę pyszne. Może zainspiruje was do podania w tym roku kiełbasy inaczej niż dotychczas. Smacznego. Dodam ze przepis i wykonanie jest męża. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pieczona kiełbasa z kapustą 111

Pieczona kiełbasa z kapustą to wspaniałe danie na wielkanocne śniadanie lub świąteczny obiad. Najlepsza do tego jest biała, surowa kiełbasa, … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Pieczona <span>kiełbasa z kapustą</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Barszcz chrzanowy 42

się spodobać: Przepis na pasztet drobiowy Soczysta kaczka pieczona w całości Babka ponczowa z białą czekoladą i migdałami Jajka faszerowane pieczarkami i chrzanowym serkiem WIELKANOCNY ŻUREK NA ZAKWASIE: przepis, jak zrobić BARSZCZ BIAŁY: prosty przepis, na zakwasie ŻUR STAROPOLSKI NA WIEJSKIEJ KIEŁBASIE: tradycyjny przepis na żurek BIAŁA KIEŁBASA W POLSKIM SOSIE : duszona w piwie i cebuli PIECZONA KACZKA

Moja Książka Kucharska
Gnocchetti z kiełbasą, pomidorami i szafranem 80

semolina rimacinata ) i woda. Zero wałkowania. Z narzędzi wystarczy tylko deseczka do gnocchi albo, na upartego, widelec. Czego chcieć więcej? No, może sosu z włoskiej kiełbasy, pomidorów i szafranu  😀 I z tą kiełbasą właśnie jest troszkę zachodu. Oryginalną, włoską Salsiccię dostać w Polsce jest co najmniej trudno. A, niestety, to ona właśnie nadaje całemu daniu specyficzny smak i obejść(...)polskiej białej kiełbasy i doprawić ją zmielonym kminem rzymskim (ta przyprawa jest kluczem do smaku całości). Nie będzie to dokładnie "to" ale wciąż w miarę przyzwoity odpowiednik. Do dzieła więc  😀 Składniki:   300g świeżego makaronu Malloreddus (ew. innego, krótkiego, na którym dobrze będzie się trzymał sos) 300g włoskiej kiełbasy Salsiccia (ew. polskiej białej, doprawionej dodatkowo zmielonym

Pasta Po Polsku
Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 176

barszcz biały - jak zwał, tak zwał - jest wielkanocny. U mnie w domu zawsze podaje się tą zupę z dodatkiem jajek, grzybków, kilku rodzajów mięs pieczonych, kiełbasami, własnej roboty serem białym, słodką bułką, ciemnym pieczywem, śmietaną i dużą ilością chrzanu. Zupa jest kwaskowa, odrobinę słodka i ostra od korzenia chrzanu. Idealna na śniadanie tuż po porannej rezurekcji, która daje siłę(...)odstawić w ciepłe miejsce na minimum 4 dni aż płyn skwaśnieje. Po 3 dniach zamieszać i odstawić na kolejny dzień / dwa. Żur W dużym garnku kładziemy 500 g białej kiełbasy (jeśli nie ma surowej, może być parzona), pokrojone dwie duże marchewki, dwa średnie korzenie pietruszki, tyle samo selera, 1 por, łyżeczkę ziaren pieprzu, 2 łyżki suszonych grzybów. Całość zalewamy

Right Behind The Kitchen
Zupa chrzanowa z jajkiem sadzonym i chrupiącym boczkiem 80

Mniej znana i jednocześnie mniej popularna zupa przygotowywana w czasie Wielkanocy. Najczęściej na zajączka przygotowuje się żurek z białą kiełbasą i jajkiem , zaraz po nim barszcz biały. Zupa chrzanowa jest następna w kolejności, ma kremową konsystencję gdyż bulion blendujemy łącznie z ugotowanymi jarzynami i tartym chrzanem. Jeśli zastanawiasz się właśnie czy jest jakaś różnica między żurkiem a barszczem, odpowiedź(...)natomiast barszcz biały bazuje na znacznie delikatniejszym zakwasie z mąki pszennej. Kolejną odmienną kwestią jest baza, żurek gotowany jest na wywarze z mięsa wędzonego (kiełbasy, wędzonego boczku lub żeberek) bez dodatku jarzyn, natomiast barszcz biały bazuje na bulionie mięsno – warzywnym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa chrzanowa z jajkiem sadzonym, grzankami i czipsem boczku 5 od 1 osoby Autor: Paweł

ProstePesto.pl
Kiełbasy smażone z cebulą i musztardą francuską 24

zrumienienia kiełbaski, pokrojone w mniejsze kawałki. Do kiełbas dodajemy rozmaryn, cebulę, musztardę, sól i pieprz, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy 2 minuty. Podobne przepisy: Kiełbasa smażona z cebulą w sosie pomidorowym Kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym Pieczone leczo Leczo z chorizo Leczo z papryką i kiełbasą Leczo z habanero Biała kiełbasa smażona z cebulą i papryką Artykuł Kiełbasy smażone

Kardamonovy
Ryż po majorkańsku dla odważnych 38

RYŻ PO MAJORKAŃSKU SKŁADNIKI 180 gramów ryżu jak do risotto (arborio, carnaroli) lub hiszpańskiej paelli (bomba); 80 gramów paprykowej kiełbasy sobrassada; 150 gramów białej kiełbasy botifarro; 1 duży pomidor (np. gargamel); 1 mały por; 50 gramów brązowych lub zwykłych pieczarek; 2 szalotki; dobry ser do starcia (np. manchego); natka pietruszki; sól, pieprz; przepis na ryż... Artykuł Ryż po majorkańsku

Kuchnia Tomka
biała kiełbasa domowa 140

dzisiejszym poście domowa kiełbasa, ale najpierw poczytajcie co jest w kiełbasie ze sklepu... Przemysłowa biała kiełbasa np.firmy Sokołów ma następujący skład:wieprzowina 91%, woda, sól, przyprawy,  błonnik roślinny, stabilizatory E451 , E450 , białko sojowe, maltodekstryna, regulator kwasowości, octan sodu, kwas cytrynowy, cytrynian sodu, przeciwutleniacze E315 , E316 , wzmacniacz smaku E621 , błonnik pszenny-gluten, substancja konserwująca E250 .  Jak widać producent

chleba naszego
Żurek. 164

żurek, to trochę pracochłonne danie ale warto. Czuję, że stanęłam dziś na wysokości zadania :)   Składniki: 200g boczku, najlepiej wędzonego, 180g kiełbasy,  średnia cebula, 3 białe kiełbasy, 2 x marchew, pietruszka, kawałek selera, 4 ziemniaki, 5 ząbków czosnku, butelka żuru staropolskiego (500ml), mała śmietana 18%, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól lub warzywko ( ja dałam przyprawę

W kuchni u Moniki
Bigos z młodej kapusty 152

się tylko przyglądam.  No oczywiście potem z miłą chęcią degustuję.     Składniki: 1 - 1,5 główki młodej kapusty ocet 1 pętko kiełbasy swojskiej 1 pętko białej kiełbasy ok 30 dag boczku parzonego 2 - 3 cebule kilka łyżek koncentratu pomidorowego 2 - 3 marchewki sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy   Wykonanie: Kapustę poszatkować.  Skropić octem i przez

Sto kolorów kuchni
Sos musztardowy na białym winie 177

dodatkiem białego wytrawnego wina to doskonały dodatek do rożnego rodzaju mięs. U nas w domu jest najchętniej jadany z ozorkami lub  domową białą kiełbasą . Sos musztardowy na białym winie Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3/4 szklanki mleka 3,5 łyżki musztardy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Kulinarne przygody Gatity
Podsumowanie kwietnia 170

ogółem 130 450  .. Dziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania. 10 najbardziej oglądalnych wpisów w kwietniu: Schabowy wg Magdy Gessler Gulasz z żołądków Miód z kwiatów mleczu Biała kiełbasa z cebulą Barszcz biały wielkanocny Sałatka z pieczarek Ciasto miodowe z masą budyniową Bigos wg Ewy Wachowicz Wielkanocne bułeczki do koszyczka Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi

Moje domowe kucharzenie
Barszcz biały 52

Składniki /4 porcje: – 500 ml zakwasu na barszcz biały – 300 g boczku – 4 białe kiełbasy – 1 litr wywaru warzywnego (2 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, pół selera) – 80 ml śmietany 18% – 4 jaja – majeranek – sól i pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy wywar warzywny. Warzywa obieramy, kroimy w plasterki i zalewamy 1,5 litrem wody(...)minut do naszego wywaru warzywnego i gotujemy. Wyciągamy, studzimy i kroimy w plasterki. Do naszego wywaru wlewamy zakwas na barszcz biały. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Następnie wrzucamy nasz boczek i pokrojoną kiełbasę i czekamy do zagotowania. Odlewamy 1 chochlę płynu z barszczu i mieszamy ze śmietaną. Zaprawiamy nasz barszcz, chwilę gotujemy i gotowe. Jaja gotujemy

I LOVE LIFE