Łatwa i szybka zapiekanka, ale pełna smaków i aromatów. Zrobi ją każdy kto potrafi ugotować makaron. Czas przygotowania : 15 minut Czas pieczenia: 20 miut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Kalafior i makaron to nadspodziewanie dobrany duet. Szczególnie kalafior pieczony czuje się dobrze w towarzystwie pasty. W tym daniu dodatkowo mają się jeszcze bardziej ku sobie, bo łączy je mozzarella(...)wakacyjnego dania, łatwego w przygotowaniu to kalafior zapiekany z makaronem, serem pod chrupiącą skorupką z bułki tartej i parmezanu będzie jak znalazł. Zamiast zwykłego makaronu użyjcie gryczany, który nada zapiekance dodatkowego smaku. Przepis pochodzi z cooking.nytimes.com. Składniki: Pół opakowania makaronu rurki (polecamy makaron gryczany) 1 średniej wielkości kalafior 1 kulka mozzarelli 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżka kaparów
Niedzielny kucharzZapiekanka z cukinii, to jedna z najprostszych zapiekanek jakie kiedykolwiek robiłam. Aby ją przygotować potrzebujemy nie wielu składników a główną w niej rolę odgrywają ziemniaki oraz cukinia, w końcu jest ich teraz pod dostatkiem. I choć nie obyło się bez małych komplikacji przy jej powstawaniu, to efekt końcowy zaskoczył nawet mnie Więc korzystajmy z darów lata i naszych sezonowych warzyw(...)póki jeszcze są ZAPIEKANKA Z CUKINII: 1 większa cukinia lub 2 mniejsze 0,5 kg ziemniaków 1 cebula 3 pomidory lub pomidory w puszce 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka czerwona Ziemniaki obieramy i podgotowujemy w osolonej wodzie ok 10min. Po ich odcedzeniu i przestygnięciu kroimy je w plasterki. Cukinię myjemy (nie obieramy skórki
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiZapiekanka z bakłażanem, szpinakiem – pełnia smaku Ostatnio mój wzrok zatrzymał się na bakłażanie w trakcie zakupów i cóż było zrobić kupiłam bakłażana :) Zapiekanka z bakłażanem, szpinakiem – pełnia smaku. Kupiłam bakłażana na jednym stoisku, na kolejny wypatrzyłam młody szpinak a potem to już inwencja twórcza z tego co znalazłam w lodówce. Pierwotny pomysł to był taki klik(...)przyszło co do czego .. to inwencja jak zwykle mi się zmieniła ;) i zrobiłam tą zapiekankę. Szczerze mówiąc wyszła pyszna, pełna smaków nie było jej potrzebne na talerzu nic do towarzystwa :) Ja, jak to ostatnio bywa zapakowałam ją do pojemnika na wynos i zabrałam z sobą do pracy. Zapiekanka z bakłażanem, szpinakiem ( na jedną foremkę keksową, porcja dla dwóch osób
Kuchnia na wzgórzulubi zapiekanek. Są szybkie w przygotowaniu, można do nich dodać wszystko, co ma się pod ręką i nie wymagają dużej ilości tłuszczu jak w przypadku smażenia. Bardzo szybka do zrobienia i tania. U mnie zawsze wygrywa ta z kaszy. Większość robi je na bazie makaronów, ja jednak jako wielka fanka kaszy wolę wybrać tę wersję. Dodatkowo podczas podawania na talerz(...)jest łatwiejsza w krojeniu i nie rozpada się tak jak w przypadku makaronowej. Wystarczy dodać do zapiekanki kolorowe warzywa, aby nabrała fajnego wyglądu. Przed włożeniem do naczynia wygląda trochę jak sałatka w 5 minut.😋 Gdyby nie surowe mięso mielone, można by ją już jeść w takiej formie 😜 Po upieczeniu wierzch ma przypieczony na ciemno, a środek jasny i kolorowy
Zdrowie i pysznie na talerzuscalogni 2 spicchi d'aglio 1 cucchiaino di zucchero 2-3 rametti ti timo fresco 1/2 cucchiaino di origano secco sale, pepe olio d'oliva **** SKŁADNIKI (4 porcje) Zapiekanka 320 g makaronu razowego typu penne 50 g startego parmezanu Pulpeciki 400 g drobiowego mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 łyżki(...)parmigiano grattugiato. Infornate lo sformato in forno preriscaldato a 19 0 °C per circa 15-20 minuti. Una volta cotto, servite lo sformato ben caldo. **** PRZYGOTOWANIE Makaron Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od zagotowania wody na makaron. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do pó ł miękkości . Ugotowany makaron odcedzamy i odstawiamy. Pulpeciki Do zmielonego mięsa dodajemy jajko
La grande e la piccola cuocaPyszna zapiekanka makaronowa z pulpetami i warzywami, robi się praktycznie sama, wystarczy ułożyć wszystkie jej elementy w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku. Zapiekanka jest bardzo sycąca i smaczna, z podanych składników wyjdą 4 duże porcje. [embed]https://youtu.be/lWjeZRiOLoM[/embed] Składniki: Pulpety: około 400 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej, ale może być dowolne, które nam smakuje) jajko(...)żółty i przyprawy. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do naczynia do zapiekania przekładamy surowy makaron, na niego układamy pulpety, następnie warzywa i sos. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez około 45 min, w temp 180 C. [caption id="attachment_7352" align="aligncenter" width="1024"] Zapiekanka makaronowa z pulpetami[/caption] Artykuł Zapiekanka makaronowa z pulpetami pochodzi
e-PrzepisyKulinarneZapiekanka gyros z ryżem jest bardzo smaczna i sycąca. Nie wymaga skomplikowanych składników i szybko się ją robi. Idealna na obiad dla całej rodziny. Z podanych składników wyjdzie około 6 porcji, proporcje można zmniejszyć, ale zapiekanka smakuje również odgrzana w w mikrofalówce. Jeśli chcemy wersję mniej kaloryczną, można zrezygnować z majonezu. Składniki: duża pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa(...)ketchupu. Na to nakładamy kurczaka z cebulą, paprykę, kukurydzę i pikle. Całość posypujemy solą i pieprzem. Następnie układamy drugą warstwę ryżu, majonez i ketchup. Wszystko posypujemy serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 25 minut w temp 180 C. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki. [caption id="attachment_7327" align="aligncenter" width="1024"] Zapiekanka gyros
e-PrzepisyKulinarneZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Pomysł na prosty, pyszny i niedrogi obiad. Wyśmienite danie z piekarnika, które łatwo przygotujemy na rodzinny posiłek. Polecam! Składniki: ok 1 kg ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 200 g pieczarek 15 dkg żółtego sera 3 łyżki(...)łyżka) i na dnie wykładamy połowę ziemniaków, tak by trochę na siebie nachodziły *** *** Na ziemniaki wykładamy masę mięsną *** *** Na wierzch wykładamy resztę ziemniaków, na których następnie układamy kawałki masła *** *** Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i zapiekamy przez ok 20 minut – do zrumienienia ziemniaków. W między czasie ser żółty ścieramy na tarce
Blog z ApetytemDomowe zapiekanki to jeden z kilkunastu smaków dobrze zapamiętanych z dzieciństwa. Któż ich nie lubi?. Osobiście w tej wersji smakują mi najbardziej. Takie zapiekane bagietki z pieczarkami i kiełbasą są idealne na każdą okazję. Tym razem dodałam do farszu mieszankę suszonych ziół do pizzy, którą przywiozłam sobie z Toskanii. Pachnące, suszone na słońcu zioła nie mają sobie równych. Nie martwcie(...)mnóstwo podstawowych ziół, które doskonale się sprawdzą. Ja lubię dodać bazylię i oregano, albo odrobinę ziół prowansalskich. Wybór pozostawiam Wam, bo każdy ma swój własny smak i upodobania. Domowe zapiekanki Farsz 0,5 kg pieczarek 2 laski kiełbasy podwawelskiej 4-5 cebul sól, pieprz, ulubione przyprawy 2-3 łyżki oleju Dodatkowo półbagietki starty żółty ser keczup z cukinii lub dyni
Pieguskowa KuchniaPamiętacie ostatni wpis z zapiekanką z kurczakiem ? Dzisiaj mam dla Was kolejny bardzo ciekawy przepis na niesamowicie pyszną, szybką i pożywną zapiekankę. Do jej wykonania użyłam makaronu kolanka, świeżego szpinaku, śmietanki oraz mozzarelli, dzięki czemu zapiekanka jest bardzo kremowa i delikatna w smaku. Szczególnie przypadnie ona do gustu wielbicielom ryb, ponieważ znakomitym dodatkiem jest w niej wędzony łosoś, który(...)rozpuści. Formę do zapiekania lekko smarujemy olejem i wykładamy masę makaronową. Na wierzchu układamy kawałki łososia lekko wciskając go w makaron. Całość posypujemy pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Gotową zapiekankę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną posypujemy świeżymi listkami bazylii i natką pietruszki. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Zapiekanki na durszlak.pl
Życie ze smakiemsporo pieczywa, które było już mocno podeschnięte. Cukinia kilka dni wcześniej miała być przerobiona na leczo, ale nie doczekała się i zaczęła już lekko więdnąć. Postanowiłam więc zrobić zapiekankę. Czerstwe pieczywo świetnie sprawdza się w roli bazy do zapiekanek. Na słodko lub na słono - można wyczarować pyszne dania. Żałuję, ze mam tylko jedno zdjęcie tej zapiekanki, ale nie przypuszczałam(...)obsypać bułką tartą. (Można także wyłożyć papierem do pieczenia.) Przełożyć masę i wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Wierzch zapiekanki powinien lekko zarumienić się. Podawać jako zamiennik ziemniaków (np. do mięs) lub jako samodzielne danie z pikantnymi sosami. Wykorzystujecie czerstwe pieczywo do zapiekanek
Codzienna kuchnia niecodziennaLatem podzieliłam si ę z Wami moim ulubionym przepisem na włoską parmigian ę z bakłażanem , zapiekankę w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli i parmezanu, nieziemsko pachnącą bazyli ą i oregano. Dziś chciałam podzielić si ę modyfikacj ą mojego letniego przepisu i bakłażana zamieniłam na królową warzywnych straganów(...)passata di pomodoro 200 g di mozzarella 100 g di parmigiano 2 scalogni 2 spicchi d'aglio basilico origano olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od ugotowania sosu pomidorowego. Na rozgrzanym oleju podsmażymy pokrojone szalotki oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy passat ę pomidorową; doprawiamy bazyli ą , oregano, solą
La grande e la piccola cuocaGdzie się nie obejrzę wszędzie widzę śliwki . Staram się wykorzystać ten okres jak najlepiej potrafię. Na moim stole gościły już knedle ze śliwkami , przyszedł więc czas na zapiekankę. Danie polecam osobom, które uwielbiają makaron na słodko. Zapiekanka jest przepyszna. Makaron, śliwki i pyszny śmietanowy sos okazały się połączeniem idealnym. Zapiekanka ze śliwkami zachwyca smakiem nie tylko dorosłych ale przede wszystkim(...)posypujemy tartą bułką. Na dnie naczynia wykładamy połowę śliwek (skórką do dołu), przykrywamy połową makaronu. Wierzch posypujemy pokruszonym twarogiem (pół kostki) i 2 łyżkami płatków. Czynność powtarzamy. Wierzch zapiekanki polewamy sosem śmietanowo-jajecznym. Ozdabiamy pozostałymi płatkami migdałowymi. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30-45 minut (piekłam góra-dół). źródło: przepis własny Ilość porcji: 4-5 Czas
Pobite gary BarbaryWymarzyła mi się zapiekanka z makaronem. Dumałam, dumałam i wydumałam wersję dla alergików – bez sera i śmietany. Zapiekanka wyszła przepyszna. Sos jest kremowy i wyrazisty. Doskonale komponuje się z makaronem. 250 g makaronu (np. rurek, świderków) 3 kiełbasy* 14 pieczarek (niedużych) 2 cebule pół litra mleka owsianego 3 łyżki mąki 2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Z kiełbas usuwamy osłonkę(...)smaku. Makaron mieszamy z uduszoną kiełbaską i pieczarkami oraz sosem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy bez przykrycia przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wierzch zapiekanki można posypać bułką tartą. *kupując kiełbasę zawsze warto dokładnie sprawdzić skład. Duża część zawiera niestety mleko, lub ma adnotacje o możliwej zawartości mleka
Dieta bez mlekaSłodkie amerykańskie ziemniaki lubimy pod każdą postacią: sera , sałatki , placków , napoju , tortilli albo tej oto prostej w składzie, a jednocześnie niesamowicie smacznej zapiekanki w serowym sosie. Oprócz batatów potrzebny jest świeży jarmuż, a do przyrządzenia sosu zwykłe ziemniaki i marchewka z dodatkiem kilku przypraw. I gotowe W tej zapiekance nie używam oleju, więc spokojnie można się nią rozkoszować nie obawiając(...)łyżka musztardy (sarepska lub dijon) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 2 łyżki płatków drożdżowych 1 szklanka mleka roślinnego 1/2 szklanki wody sól i pieprz do smaku Zapiekanka: 2 bataty (około 600 g) garśc jarmużu (około 140 g) Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. W pierwszym kroku obieramy czosnek i bataty, a jarmuż myjemy pod bieżącą
Lamarida.pl