zapiekanki - 9903 przepisów (strona:62/661)

Fit zapiekanka z kalafiora, brokuła i cukinii 92

Ostania “ Fit zapiekanka z bakłażana ” okazała się naszym domowym hitem . Dlatego z powodu braku owych bakłażanów postanowiłam przygotować podobną zapiekankę, ale z warzyw, które akurat miałam w lodówce: z połowy kalafiora, całego brokuła oraz 3 niedużych cukinii. S os Marinara postanowiłam wzbogacić o czarne oliwki, kilka suszonych pomidorów w oliwie oraz o suszone zioła. Ponieważ nie miałam jajek(...)panierowania warzyw, zamiast ich użyłam maślanki. Warzywa, tak jak poprzednio panierowane są w bułce tartej a następnie skropione odrobiną oliwy – pieczone są w piekarniku. Na całą zapiekankę (która jest większa od tej pierwszej – bo na 6 osób) zużywam tylko jedną kulkę mozzarelli w zalewie oraz 1-2 łyżki świeżo tartego na grubych oczkach sera cheddar. Fit zapiekanka

Moja Delicja
Zapiekanka naleśnikowa z bananami i nutellą 91

Dawno nie robiliśmy naleśników i naszła nas na nie ochota. Chcieliśmy je przygotować nieco inaczej niż zazwyczaj, więc pomyśleliśmy o ich zapieczeniu. W ten sposób powstała naleśnikowa zapiekanka z bananami, nutellą, orzechami laskowymi, mascarpone i kremówką – danie wymarzone dla każdego łasucha. Składniki na zapiekankę naleśnikową z bananami i nutellą Naleśniki: 250 g mąki pszennej 1 / 2 l mleka(...)żaroodpornym naczyniu lub formie do pieczenia. Zalać masą z mascarpone – najlepiej przykryć nią wszystkie naleśniki. Wstawić do nagrzanego do 160 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 45 minut . Zapiekankę naleśnikową z bananami i nutellą można przed podaniem posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zapiekanka naleśnikowa z bananami i nutellą pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Zapiekanka Goliata 1120

Kiedy nie wiem co przygotować na obiad bądź kolację, robię właśnie tę zapiekankę. Wszyscy domownicy ją lubią, jest bardzo smaczna i szybka w wykonaniu.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 3 średniej wielkości cukinie (u mnie ok. 450 g) 250 g makaronu (waga przed ugotowaniem) 2 małe cebule ok. 200 - 250 g sera żółtego (w zależności(...)poukładaj połowę pozostałego sera i wylej resztę sosu; 8. Na sam wierzch wyłóż makaron i posyp resztą sera. (Jeżeli wolisz, możesz wymieszać makaron razem z resztą składników). Wstaw zapiekankę do nagrzanego do ok. 180 st C piekarnika i piecz aż się zarumieni ser (ok. 30 min); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO

Prosty przepis na
Zapiekanka burrito z wołowiną, fasolą i ryżem. Ale Meksyk! PRZEPIS 201

gdyby tak klasyczne składniki meksykańskiego burrito przyrządzić w formie zapiekanki? Strzał w dziesiątkę! Smak, który ludzie uwielbiają na całym świecie. Ta zapiekanka na pewno będzie też hitem w waszej kuchni. Przepis na zapiekankę burrito Składniki: 800 gramów mielonej wołowiny, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, około 200 gramów ugotowanej czerwonej fasoli, 1 papryka czerwona, puszka kukurydzy konserwowej, puszka pomidorów(...)zalewie, łyżka papryki słodkiej w proszku, łyżeczka kuminu, 200 gramów ryżu (do zapiekanek najlepiej sprawdza się arborio, który się nie skleja), 200 gramów startego żółtego sera, sól, pieprz, olej. Zrób tak: cebulę posiekaj i przesmaż na odrobinie oleju aż do lekkiego zrumienienia, dorzuć, posiekany czosnek, pokrojoną w małą kostkę paprykę (jeśli lubisz pikanie, możesz też dodać chilli), ugotowaną fasolę

Kulinarna Polska
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i pieczarkami 110

Zapiekanka makaronowa to dobry pomysł na wykorzystanie różnych produktów, które zalegają nam w lodówce. Niejednokrotnie zdarza nam się, że ugotujemy za dużo makaronu do zupy i później zastanawiamy się co z nim zrobić. Możemy na jego bazie przygotować pyszną zapiekankę. Ja dodałam do niej boczek wędzony i pieczarki, ale może to być również kiełbasa lub inna wędlina. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)naczynia z makaronem. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać rózgą lub widelcem. Dodać śmietanę i doprawić gałką muszkatołową oraz pieprzem. Dodać starty ser (zostawić trochę sera do posypania wierzchu zapiekanki). Wymieszać. Przelać do naczynia żaroodpornego. Wymieszać. Zapiekankę posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 20 minut (do zrumienienia). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zapiekanka makaronowa z boczkiem

Danka Pichci
Zapiekanka pasterska 178

Zapiekanka pasterska Pyszna zapiekanka z duszonymi ziemniaczkami, mięsem mielonym i warzywami. Ciekawy pomysł na rewelacyjny obiad dla całej rodziny.     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 cebula 10dkg pieczarek 1 puszka mieszanki kukurydzy, groszku i czerwonej papryki 1/3 szklanki passaty pomidorowej olej do smażenia 0,5 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1/3 szklanki mleka 15 dkg żółtego(...)olejem i posypujemy mieloną papryką – słodką i ostrą *** *** Całość obsypujemy pozostałym startym żółtym serem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20 minut – bez przykrycia *** *** Zapiekanka powinna się ładnie zrumienić z wierzchu w tym czasie *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD

Blog z Apetytem
Polska - Zapiekanki z pieczarkami i serem 80

Nadszedł czas na przepis typowo polski - tradycyjne polskie zapiekanki z pieczarkami i serem prosto z PRL. Są równie pyszne jak ciekawa jest ich historia! W skrócie: Lata 70. XX wieku, środek PRL  W ł adze PRL pozwalają na rozwój ma ł ej gastronomii Zapiekanki podbijają rynek i stają się polskim fast foodem numer(...)rynek polski wchodzi McDonald's  Hamburgery zastępują nam zapiekanki Przychodzi XXI wiek, McDonald's zaczyna nam się nudzić - przypominamy sobie o zapiekankach Składniki (4 porcje) -  2 bagietki - łyżka masła - 10 pieczarek - mały kawałek cebuli - 200g sera żółtego (np. gouda) - ketchup (im podlejszy, tym lepiej) - odrobinka szczypiorku (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Bagietki przekrajamy wzdłuż na pół. Lekko smarujemy każdą

Roślinożerni urlopowicze
Przepis na prostą ziemniaczaną zapiekankę w stylu francuskim, czyli tartiflette z serem raclette 183

Kuchnia francuska kojarzy się raczej z wystawnością, dbałością o produkty, lekkością. Ale francuska kuchnia regionalna, czy wręcz chłopska rządzi się trochę innymi prawami. Zapiekanka, którą zrobiłam to typowe danie francuskiej kuchni chłopskiej, bazujące na serze reblochon (produkowanym od średniowiecza miękkim serze o intensywnym zapachu). Wystarczy dodać ziemniaki, cebulę, boczek i śmietanę i powstaje bardzo pożywne danie obiadowe, które nie wymaga(...)zbytniego zaangażowania podczas przyrządzania. Oczywiście możecie się spotkać z wieloma wersjami podawania tej zapiekanki – ser najczęściej kroi się w słupki, ale można też pokroić go w kostkę, plastry lub przekroić wzdłuż i położyć okręgi na ziemniakach. Do francuskiego dania oczywiście pasuje francuskie wino ;p Zamiast białego wytrawnego (które trafiło już do zapiekanki) możecie podać młode czerwone. *Nie zapomnijcie śledzić mnie

Eat me! Fit me!
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem 87

Cześć! Pomysł na pyszną zapiekankę.  Zawsze z dystansem podchodziłam do zapiekanek ziemniaczanych. Ta jest pyszna i przekonała mnie do tego by dalej kombinować z ziemniakami.  Składniki: * 40-50 dkg ziemniaków *15 dkg boczku parzonego albo wędzonego * 10 dkg sera żółtego * 20 dkg pieczarek * 2 cebule średniej wielkości * 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich *  1/2 łyżeczki majeranku * 2 ząbki czosnku(...)pieczarki. Całość posypałam startym żółtym serem i posypałam posiekaną natką pietruszki. Przykryłam plastrami ziemniaków.  Zapiekałam pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie zdjęłam pokrywkę i zalałam zapiekankę rozkłóconymi jajkami ze śmietaną. Zapiekałam jeszcze 30 minut bez przykrycia. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika odczekałam ok. 20 minut, kroiłam i wykładałam na talerze. Posypałam natką pietruszki. Notatki: * miałam owalne naczynie

Pieprzyć z Fantazją
Kurczak zapiekany w porach 88

Kurczak zapiekany w porach to jak sama nazwa wskazuje, rodzaj zapiekanki. Jest to bardzo proste i smaczne danie, do którego nie potrzeba zbyt wielu składników oraz są one ogólnodostępne o każdej porze roku. Przygotowanie tej zapiekanki nie zajmie wam wiele czasu i każdemu powinna się udać!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g filetu z piersi kurczaka 1 duży(...)mniejsze 100 g żółtego sera tartego majonez do posmarowania zapiekanki sól, pieprz 1 łyżka masła do posmarowania naczynia 1 łyżka oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i podsmażyć na złoty kolor. 2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. 3. Pora pokroić w krążki. Poukładać ciasno na dnie

Danka Pichci
Przepis dnia: Zapiekanka z kapusty, ryżu i indyka 99

Fińska zapiekanka z kapusty przypomina naszą lasagnę. Jest bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo sycąca. Czas : 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Od Finlandii po Bałkany i Turcję z jednej strony i od Rosji po Francji na kierunku Wschód-Zachód. Tak wygląda europejskie Królestwo Kapusty, warzywa bardzo zdrowego, smacznego, ale które nie przyjęło się we wszystkich kuchniach(...)kapustę najbardziej znany jest niemiecki sauerkraut, które przy naszym bigosie wygląda jak ubogi krewny, no ale o naszym bigosie mało kto słyszał. Jeszcze bardziej niszowa potrawą jest kaalilaatikko –zapiekanka z kapusty, ryżu, mięsa, danie będące fundamentem fińskiej kuchni na równi ze śledziem. Jest bardzo łatwe do zrobienia i zaskakująco pyszne. Polecamy wszystkim amatorom kapusty, jako miłą odmianę od kapuśniaków, łazanek

Niedzielny kucharz
Makaronowa zapiekanka z brukselką i boczkiem 89

makaronowa zapiekanka z brukselką nie jest na pewno lekkim daniem. Dodatek boczku, sera i śmietany to poważna dawka kalorii. Ale danie to jest idealne, żeby przekonać do brukselki wszystkich tych co za nią nie przepadają. A w takiej sytuacji wytoczone działa ciężkie są usprawiedliwione:) Całość zapieczona pod chrupiącymi okruszkami chleba. Jesienny comfort food. Jeżeli nie przepadacie za brukselką(...)się do niej przekonać (albo kogoś innego) to będzie to najlepszy sposób. A jeżeli lubicie brukselkę.. to chyba nie muszę już dalej namawiać Was do spróbowania:) Print Makaronowa zapiekanka z brukselką i boczkiem Makaronowa zapiekanka z brukselką dzięki dodatkowi boczku i sera będzie doskonałym sposobem na przekonanie do brukselki tych co za nią nie przepadają. Całość zapieczona jest

Cooking for Emily
10 pomysłów na pieczone ziemniaki 140

parmezanowej panierce (Patate sabbiose al forno) Pieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą (Patate al forno con pomodori secchi, olive nere e cipolla rossa) Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa z porami (Gratin di patate, funghi e porri)   Zapiekanka ziemniaczana z porem i jajkami (Gratin di porri e patate con uova) Babka ziemniaczana (Gattò di patate) Ziemniaczana zapiekanka(...)cukinią (Parmigiana bianca di zucchine e patate) Zapiekany koper włoski i ziemniaki pod beszamelem (Gratin di finocchi e patate con besciamella) Zapiekanka rybno-ziemniaczana (Sformato di pesce e patate) Zapiekanka mięsno-grzybowa pod purée z ziemniaków (Sformato di carne, funghi e purè di patate)  Tarta na francuskim cieście z ziemniakami i boczkiem (Torta salata di sfoglia con patate

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka z cukinii z ryżem i serami 125

Zanim dynia zdetronizuje cukinię, mam dla Was zapiekankę z cukinii i ryżu z dodatkiem jajka i serów – parmezanu i cheddara, pod chrupiącymi okruszkami chleba. Jestem bardzo zadowolona z przepisu, i jednocześnie bardzo niezadowolona ze zdjęć, więc się zastanawiałam czy wstawiać przepis na bloga. Kilka jednak osób próbowało tę zapiekankę, wszyscy bardzo chwalili i mi też bardzo smakowała- więc(...)razem względy kulinarne zwyciężyły nad estetycznymi. Zróbcie sobie dobry obiad z cukinią w roli głównej- na końcówkę sezonu. Print Zapiekanka z cukinii i ryżu z serami Zapiekanka z cukinii i ryżu z dodatkiem serów – parmezanu i cheddara pod chrupiącą wartwą okruszków chleba Ingredients 3 cukinie średniej wielkości ok 4 szklanek po starciu 2 cebule 3 ząbki czosnku

Cooking for Emily