chleb - 26084 przepisów (strona:48/1739)

487. Owsianka, goście i domowy chleb. 114

wywaliłam.. xd Dzisiaj to ja przyjmuję gości. Tak więc, wpadam na chwilę i dalej idę ładnie się uśmiechać xd/ A przy okazji świąt piekę pierwszy raz w życiu chleb. Co prawda (JESZCZE!) nie na zakwasie. Ale i tak smakuje genialnie. I to nie jest tylko moja opinia. :) (pszenno-pełnoziasrnisty chleb z suszoną żurawiną)  Chciałam zrobić zdjęcie gdy był(...)okazałości(a był ogromny) , ale zanim dorwałam się do aparatu to z wielkiego "bochena" zostało tylko tyle. :P  Oficjalnie stwierdzam, że chyba włączyłam mi się "faza" na pieczenie chleba

More food, love and dreams
Chleb żytni z ziemniakami 229

Dyspozycja była jasna - ma być chleb żytni żytni, na razie przerwa od pszennych, orkiszowych, Tang Zhongów i innych wynalazków. Jako że piekę ja, ale inni jedzą, nie miałem wyjścia i wybrałem prosty chleb żytni z ziemniakami. Te ziemniaki to taka moja mała odrobina szaleństwa...a że przedłużają świeżość chleba i powodują, że miękisz nie jest taki suchy, zostały zaakceptowane ;-) , zwłaszcza(...)później, już po wypieku, się okazało - chleb wyszedł świetny... Odstępstwem od oryginału było zastosowanie zakwasu żytniego razowego, który na chwilę obecną jest moim ulubionym zakwasem ze względu na jego siłę.  Składniki (na dwie foremki a 20 cm): 400 g zakwasu żytniego razowego 250 g ziemniaków 600 g mąki żytniej chlebowej 225 g letniej wody 10 g soli  garść

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z ziarnem pszenicy 213

Mój księgozbiór powiększył się o nową pozycję , autorstwa Jeffreya Hamelmanna. Oczywiście należy natychmiast chociaż jeden przepis wypróbować, ale który tu wybrać?  Wybrałem chleb pszenny z ziarnem pszenicy, na pâte fermentée razowym. Podana ilość składników wystarcza na dwa duże bochenki, jednak ponieważ nie miałem odpowiednio dużych foremek, ani koszyków do wyrastania, upiekłem trzy mniejsze - dwa w foremkach o długości(...)mąki pszennej chlebowej 90 g łamanego ziarna pszenicy 540 g letniej wody 10 g soli 30 g miodu 12 g świeżych drożdży 10 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Przygotuj odpowiednio wcześnie pâte fermenté razowe . Odmierz 130 g wody, zagotuj ją i zalej tym wrzątkiem ziarna pszenicy. Odstaw przenicę pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia. W odrobinie wody rozpuść drożdże. Włóż

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji 228

Pokochałam ten chlebek za jego kolor i smak. Dodanie puree z dyni sprawia, że chleb ma piękny kolor. Czerwone punkty to owoce goji. Chleb jest bardzo delikatny a zarazem aromatyczny w smaku. Składniki: 1 szkl puree z dyni 125 ml letniej wody 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 20 g drożdży świeżych   100 ml oleju rzepakowego(...)Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciepłym mlekiem i posypać ziarenkami słonecznika i sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce

Ala piecze i gotuje
gulasz z łopatki w sosie z chleba razowego z ziarnami... 161

mąką do łopatki dodać pokrojone pieczarki, papryki, cebule, czosnek i z 5 minut podsmażać mieszając wlać litr wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa do wywaru wkruszyć razowy chleb z ziarnami i mieszać do rozpuszczenia się chleba na średnim ogniu do smaku doprawić kucharkiem i magą kucharka dodać 2 łyżki śmietany 18% słodkiej i z 2 minuty gotować(...)jest zagęszczony dzięki kromce chleba gulasz podać z czym się lubi na obiad lub ciepłą kolację........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem 208

kilka razy i zobaczyć jak to wszystko wygląda i w sumie okazało się to nie takie trudne.  Na początku musiałam zapoznać mój piekarnik z takim wypiekiem jakim jest chleb na zakwasie. Bałam się, że chlebek się nie dopiecze, czasem skórka od góry bardzo mi się przypiekała i była twarda ale po kilku pieczeniach znalazłam odpowiednią temperaturę i czas. Dlatego

Monia miesza i gotuje
Chleb lniany na zakwasie 170

Przepis na ten chleb wypatrzyłam u Liski . Troszkę zmodyfikowałam jej przepis, dodając jeszcze otręby. Oto co mi wyszło ! Chleb lniany na zakwasie Składniki zaczynu: 360 g mąki żytniej razowej 290 ml wody 5 łyżek zakwasu Składniki namoczka: 80 g nasion lnu 70 g otrębów żytnich woda Składniki ciasta chlebowego 180 g mąki żytniej 720 360 mąki chlebowej 200 g wody(...)keksówek i wkładamy do zimnego piekarnika z włączoną żarówką. Czekamy aż ciasto wyrośnie, po czym włączamy piekarnik, spryskując go uprzednio wodą. Temperaturę nastawiamy na 200 stopni i pieczemy chleb około 40 minut

Kulinarne przygody Gatity
Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie 203

Uwielbiam ciężkie razowe chleby z ogromną ilością ziaren. Ten chleb próbowałam u Beatki P. Bardzo mi posmakował, dostałam przepis i postanowiłam go upiec, ale nie w piekarniku, tylko w garnku rzymskim. Rewelacja ! Beatko, jeszcze raz dzięki za przepis :-) Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
Kreatywne i zdrowe kanapki dla dzieci: Przepisy, pomysły i porady 32

Przygotowanie  pomysłowych kanapek dla dzieci  to tak naprawdę prosta sztuka, która bazuje na nieco innym podaniu samych składników. Pokrojenie warzyw w nietypowy sposób, ułożenie ich na kromce chleba we wzór lub postać, którą dziecko rozpozna lub po prostu użycie wielu składników, by kanapki nabrały kolorów to są główne klucze do sukcesu. Nawet my, dorośli chętniej zjemy ciekawie wyglądającą(...)kanapki z sercem: Oryginalne pomysły na drugie śniadanie Kanapki w formie burgerów  to świetny sposób na oryginalną kanapkę na drugie śniadanie do szkoły. Można je przygotować z chleba pełnoziarnistego, upieczonego kotlecika z mielonego mięsa, sałaty, pomidora i ogórka.  Kanapki z sercem  to propozycja dla romantycznych dzieci, które uwielbiają serduszka. Wystarczy wyciąć z chleba i sera kształt serca

Wiszniówka
Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym 48

Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym dowodzi, że każdy może upiec domowe pieczywo, bo ten przepis wypróbowałam już niejednokrotnie i zawsze wyszedł mi pyszny, miękki z chrupiącą skórką wypiek. Jego przygotowanie to dosłownie chwila. Ciasto możecie również przyszykować wieczorem, a rano upiec świeży chleb. Nic nie przebije domowego, pachnącego na cały dom, jeszcze ciepłego pieczywa z odrobiną masła. Taki chleb(...)tylko jest pyszny, ale i też kosztuje znacznie mniej niż w piekarni. Koniecznie wypróbujcie mój przepis na chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym, który zawsze się udaje! Ilość: 1 chleb o wadze 1142g pieczony w naczyniu o wymiarach 18 x 27 cm Czas przygotowania: 15 minut Czas oczekiwania: do 60 minut Czas pieczenia: 50 minut     Chleb pieczony w naczyniu

Di gotuje
Rolada z chleba z szynką, pastą jajeczną i serem 86

Rolada z chleba z szynką, pastą jajeczną i serem. Rolada kanapkowa z szynką i pastą jajeczną jest bardzo efektowna, do tego bardzo smaczna. Taką roladę możecie zrobić sami w domu, gdyż nie jest trudna, ale potrzeba trochę czasu na jej przygotowanie. Rolada kanapkowa z szynką i pastą jajeczną może stać się hitem wśród dań na Wielkanoc. Twoi bliscy będą nią(...)zachwyceni, bo ta rolada z chleba po prostu zachwyca Jeśli szukasz innych pomysłów na Wielkanoc, to kliknij TUTAJ . Rolada z chleba z szynką i pastą jajeczną to potrawa, która sprawdzi się na różne okazje. Będzie doskonale wyglądać na wielkanocnym stole. Jej piękny wygląd i smak będzie wzbudzać zachwyt gości. Rolada z chleba z szynką i pastą jajeczną ma kilku warstw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię