Grzanki do zupy jako sposób na zero waste Grzanki do zupy musiały się pojawić. Jakoś trzeba przemycić sposoby na niewywalanie chleba. Pomysł na ten post pojawił się wczoraj. Zadałam pytanie o żurek podawany w chlebie. Zawsze ciekawiło mnie, czy zjadając zupę z kiełbasą i jajkiem i popychając to chlebem całkiem słusznej wielkości, ludzkość jest jeszcze w stanie coś w siebie(...)wcisnąć, czy zaczyna się festiwal mrożenia oraz wywalania? Okazuje się, że w większości takie chleby idą na zmarnowanie. Nie jestem idealna czy święta, zdarza mi się wyrzucić jedzenie, kupić czegoś za dużo, zachomisiować w lodówce tak, że w końcu samo wychodzi i błaga o uwagę. Zdarza się i staram się z tym walczyć. Jednak chleb to produkt przed wyrzucaniem którego
ladykitchenPełnoziarnisty chleb z foremki można przygotować o wiele prościej, bo mniej musimy martwić się o jego odpowiednie złożenie. Dodatkowo łatwiej jest pracować nawet z ciastem o wyższej hydratacji. Jeśli nie przepadasz za pełnoziarnistym pieczywem to ten chlebek może odmienić Twój gust. Zazwyczaj nie sięgałam po pełnoziarniste chleby, bo wydawały mi się zbyt ciężkie. Jednakże odkąd zrobiłam swój własny, na swoich(...)problemu) i mogę sobie poradzić z większą ilością wody, co nie jest takie proste w przypadku tradycyjnych bochenków. Jeśli dopiero chcecie zacząć przygodę z pieczeniem domowego chleba, to polecam: Jak przygotować własny zakwas ; Jak zrobić prosty, domowy chleb pszenny na zakwasie. chleb Proporcje na pełnoziarnisty chleb z foremki *z podanych ilości można upiec 1 spory bochenek w foremce o wielkości
rabarbarowoChleb tostowy z wodą z gotowania ryżu Dziś zapraszam na pszenny chleb tostowy z wodą z gotowania ryżu . Taki delikatny biały chleb jest idealny do przygotowania tostów i chrupiących grzanek, a w przeciwieństwie do sklepowego chleba tostowego nie zawiera konserwantów i innych zbędnych dodatków. Dzisiejszy chleb tostowy to troszkę inna wersja chleba z wodą z gotowania ziemniaków , który pokazywałam(...)jakiś czas temu. Tamten chleb był chrupiący i pieczony bez formy, ten jest łatwiejszy (bo pieczony w foremce keksówce) i ma delikatniejszą skórkę. Dzięki dodatkowi wody z gotowania ryżu, chlebek jest mięciutki i delikatny, w sam raz do tostów i nie tylko. Ja gotuję ryż bez woreczków, a kiedy mam ochotę przygotować ten chleb, wrzucam ryż do dużego garnka
Lekcje w kuchniDomowy chleb na zakwasie i marynowana papryka jalapeno Zaproszenie do sierpniowej piekarni Amber – chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem “ Nasza Piekarnia zaprasza na sierpniowy pyszny chleb! Porzućcie stereotypy – co?! piec w taki upał?! W tropikach bowiem piecze się i smaży cały czas i nikt nie narzeka na temperaturę. Po prostu cieszmy się wspólnym wypiekaniem i dobrym smakiem(...)Chleb to najlepsze jedzenie niezależnie od okoliczności. Niech nam się upiecze! “. Tak Ania zachęca nas do wspólnego wypiekania. Porzuciłam więc stereotypy i wybrałam jeden z najgorętszych dni sierpnia. Na moim termometrze, w cieniu na tarasie temperatura wynosiła 35°C. Jest więc wyzwanie, ale kiedy dbamy o swój zakwas i traktujemy go czule, ten potrafi się odwdzięczyć, nawet
Tajemnice SmakuCzas czytania: 2 min Chleb ziołowo-czosnkowy to biały pszenny chleb przygotowany na drożdżach. Chleb jest bardzo miękki i delikatny, niewiarygodnie pięknie pachnie ziołami i czosnkiem. Rewelacyjny do serów i wędlin, ale i z samym masłem smakuje wyśmienicie. Chleb możecie uformować tak, jak zrobiłam to ja, czyli klasyczny okrągły bochenek lub można upiec go w dowolnej formie do ciasta, którą(...)należy wcześniej wysmarować olejem i wysypać otrębami. Chleb potrzebuje podczas pieczenia odpowiedniej wilgoci, w tym celu należy wsypać kostki lodu na dno piekarnika, sprawi to, że wytworzy się odpowiednia wilgoć, a skórka chleba nabierze pięknego rumianego koloru. Gorąco polecam pyszny pachnący chleb z ziołami i czosnkiem! Print Chleb ziołowo-czosnkowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Chleb na zakwasie błyskawiczny Chleb na zakwasie zazwyczaj potrzebuje kilkunastu godzin, aby zaczyn na chleb dobrze „popracował”. Dziś podaję błyskawiczną wersję na chleb. Przyspieszona fermentacja ciasta spowodowana jest dodatkiem odrobiny drożdży. Wystarczy połączyć składniki poczekać aż chleb wyrośnie i już można włożyć go do pieca. Chleb jest bardzo smaczny, lekko kwaśny z pięknymi dziurkami(...)wilgotnym miąższem. Idealny do serów i wędlin oraz wszelkiego rodzaju past typu hummus. Gorąco polecam! Print Chleb na zakwasie błyskawiczny .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny i wilgotny chleb pełen maleńkich pęcherzyków. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword zakwas Prep Time 2 hours Cook Time 45 minutes Total Time 2 hours 45 minutes Servings 1 Author
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kolejny pyszny chleb na zakwasie żytnim z dodatkiem mąki orkiszowej i siemienia lnianego. Siemię używane jest głównie w medycynie naturalnej i ma wiele zastosowań. Nasiona lnu wspaniale łagodzą dolegliwości związane z układem pokarmowym i oddechowym. W 100 g nasionek jest: 106% zapotrzebowania dziennego na magnez, 126% witaminy B1, 36% witaminy B6, 46% żelaza. Siemię lniane zawiera(...)największą ilość lignanów, spożywanie ich zalecane jest w profilaktyce nowotworowej. Siemię nie ma konkretnego smaku, więc nie zmieni smaku chleba ale sprawi, że będzie zdrowszy. Chleb jest delikatnie wilgotny o sprężystym miąższu, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Mam nadzieję, że przepis przypadnie wam do gustu, polecam. Print Chleb mieszany z siemieniem lnianym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kolejny eksperyment, udany! Obiektem eksperymentu był chleba na zakwasie żytnim, tym razem z dodatkiem suszonych moreli i żurawiny. Ciasto przygotowałam z mieszanki mąk żytnich dodałam również mąkę orkiszową i suszone owoce, które sprawiły, że chleb nabrał lekko słodkawego smaku. Przypomina troszkę chleb „turecki” właśnie z suszonymi owocami. Świetnie smakuje z serami, a dzieci najbardziej(...)lubią z dżemem lub kremem czekoladowy. Przygotowanie chleba jest banalnie proste, wystarczy przed pójściem spać wymieszać składniki na zaczyn. Następnego dnia rano dodać resztę składników, poczekać aż wyroście, upiec. Koniecznie spróbujcie jestem pewna, że wam również posmakuje! Print Chleb żytni z żurawiną i morelą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny domowy chleb z dodatkiem suszonych
SprawdzonaKuchnia.plMacie ochotę na domowy chlebek z grubą chrupiącą skórką i miękkim środkiem z dodatkiem suszonych pomidorów? Bardzo proszę, dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu, bo chleb jest wyśmienity! Zazwyczaj piekę chleb na zakwasie z dodatkiem mąki żytniej, ale zdarza się, że zapomnę przygotować zaczyn i właśnie, wtedy potrzebny jest błyskawiczny przepis na pieczywo. Przygotowanie ciasta jest naprawdę szybkie(...)potrzeby przygotowywania rozczynu, zaczyny, długiego wyrabiania i dwukrotnego oczekiwania na wyrośnięcie. W tym przypadku wystarczy wymieszać składniki łyżką i odstawić do wyrośnięcia. Chleb pieczemy w glinianym lub żaroodpornym garnku z pokrywką co odrobinę przybliża warunki pieczenia w prawdziwym piecu chlebowym opalanym drewnem. Piekarnik razem z garnkiem należy nagrzać do temperatury 240 st C, wlać ciasto do rozgrzanego garnka i upiec
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Błyskawiczny chleb żytni z pestkami dyni. Pieczywo wypiekane na bazie zakwasu potrzebuje zazwyczaj długiego czasu do przerobienia zaczynu. Chleb z dzisiejszego przepisu nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Wszystkie składniki mieszamy na około trzy godziny przed planowanym pieczeniem. Fermentację ciasta chlebowego przyspieszyłam, dodając odrobinę drożdży, które skracają ten proces i powodują, że ciasto jest bardziej napowietrzone. Chlebek(...)jest wilgotny o fantastycznym delikatnym miąższu z pyszną chrupiącą skórką. Pestki dyni nadają cudownego dyniowego posmaku, chleb jest idealny na kanapki z każdego rodzaju dodatkami. Smacznego! Print Chleb żytni z pestkami dyni .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty chleb żytni z pestkami dyni. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword pestki dyni Prep Time 15 minutes Cook
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Prosty chleb z nasionami konopi i czosnkiem niedźwiedzim. Jestem przekonana, że pokochacie go za jego smak i oczywiście za łatwość i szybkość wykonania. Dziś wzbogaciłam ciasto chleba przez dodanie łuskanych nasion konopi. Nasiona zawierają duże ilości magnezu, witamin, soli mineralnych, błonnika oraz drogocenne kwasy omega 3 i omega 6. Nie wiem, czy wiecie, ale nasiona konopi(...)przypadł Wam do gustu i rozsmakowaliście się w nim. Do ciasta chlebowego można użyć czosnku suszonego, a kiedy pojawi się już świeży, można zastosować świeże liście. Przepis na chleb starałam się skomponować tak, aby jego przygotowanie zajmowało nie więcej niż 10 minut! Wiem, że dla wielu z Was jest to bardzo istotne, aby własny chleb można było przygotować w krótkim
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Chleb żytni pytlowy Dziś chleb żytni pytlowy na zakwasie żytnim . Przepis jest przepisem dwufazowym, ponieważ nie ma w nim dodatku drożdży piekarskich, musi mieć czas na wytworzenie odpowiedniej ilości drożdży potrzebnej do wyrośnięcia ciasta. Przygotowanie chleba zaczynamy od przygotowania zaczynu. Zaczyn powinien pracować minimum 9 godzin. Najlepiej przygotować go wieczorem przed pójściem spać, aby móc następnego(...)dnia dokończyć pracę, a po południu cieszyć się smakiem chleba. Chleb jest bardzo smaczny z cienką skórką i pysznym wilgotnym środkiem, wspaniale smakuje ze wszystkim dodatkami i długo zachowuje świeżość. Przed przystąpieniem do przygotowania tego chleba trzeba pamiętać, aby na początku dokarmić zakwas. Zakwas powinien być mocny i aktywny, a chleb na pewno się uda 🙂 Zapraszam, koniecznie spróbujcie! Print Chleb
SprawdzonaKuchnia.plKolejny, pewnie setny chleb jaki upiekłam to rustykalny chleb pszenno-gryczany inspirowany przepisem Jeffrey’a Hamelmana z książki Chleb. Przepis odrobinę zmodyfikowałam, ale co do zasady i sposobu działania zmian nie ma. „Chleb” Jeffrey Hamelman Pracę podzieliłam na 2 etapy. Pierwszy – przygotowanie zaczynu. Drugi – przygotowanie ostatecznej masy chlebowej. Etap I Zaczyn przygotowuje wieczorem(...)temperaturze 21’C. Etap II Rano, kiedy zaczyn już zdążył dojrzeć, powiększyć swoją objętość i lekko skwaśnieć, zabieram się do etapu właściwego przygotowania mojego pszenno-gryczanego chleba. Ponownie potrzebuję dużej misy, miksera z hakiem chlebowym oraz składników. 6 szklanek mąki pszennej 1 i 1/2 szklanka mąki gryczanej 4 łyżeczki soli 1 łyżeczka suchych drożdży 2 i 1/3 szklanki wody
Cookery.plWiejski chleb codzienny Wiejski chleb codzienny , to prosta receptura na udane domowe pieczywo . Jest naprawdę pyszny , pachnący i ma nieziemsko chrupiącą skórkę . Ten chleb robi się na bazie zakwasu i drożdży . Jest o tyle fajny , że drugiego dnia zachowuje miękkość . Chleby pieczone tylko na samym zakwasie lubią stwardnieć , choć smak mają wspaniały Polecam zabawę wypiekiem domowego chleba , szczególnie teraz(...)okresie świątecznym , gdzie wiadomo że śniadanie Wielkanocne to jeden z najważniejszych posiłków . Taki wiejski chleb codzienny, wspaniale je uświetni i wypełni zapachem cały dom Składniki : 1 czubata , szklanka mąki pszennej 450 1 czubata ,szklanka mąki żytniej 720 ( szklanki razem powinny dać 0,5 kg ) 1 szklanka zakwasu chlebowego pszennego ( szklanka 250 ml ) mała szklanka wody ( niepełne 200 ml ) 1 płaska
Ogrodnik w podróżyPrzepis na chleb na drożdżach – łatwy w zrobieniu Dzisiaj zapraszam po przepis na chleb. Łatwy w zrobieniu, a efekt zachwyca. Przepis na chleb na drożdżach. Pewnego dnia wieczorem okazało się, że chleb nie ma na kolację, ponieważ nikomu nie chciało się ruszyć do sklepu . I tak się zaczęło wyjęłam mikser, zaczęłam szukać mąki, drożdży(...)wymieszałam i powiedziałam zobaczymy co z tego wyjdzie :) Takie przepisy lubię, kilka razy chleb na drożdżach robiłam więc wiedziałam jaką ciasto ma mieć konsystencję. A do tego pod kątem oka zobaczyłam resztkę ziemniaków z obiadu i przypominał mi się chleb z krakowskiego Zaczynu z ziemniakami i rozmarynem i tym tropem szłam. Przepis na chleb na drożdżach 850 gram mąki
Kuchnia na wzgórzu