Składniki : 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ( u mnie takie jakich używam na kopytka z dużą zawartością skrobi) 1 małe jajko ok.10 dag mąki typ 00 szczypta soli Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki zmielić, przełożyć na stolnicę, wbić jajko i dodać mąkę, odrobinę soli i wyrobić, tzn. dokładnie połączyć składniki tak jak na kopytka Ciasto owinąć w folię i włożyć na 30 min.do lodówki Po tym czasie podzielić na mniejsze kawałki i z każdego zrobić dość cienki wałeczek Pokroić, każdą kluskę docisną lekko widelcem umo... czytaj dalej...
Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula