Przepis na : deser
Placek wymaga dużego poświecenia czasu, ale po upieczeniu smakuje wybornie. Przepis pochodzi od mojej cioci z Bieszczad. Składniki na placek kakaowy: Jajka 6 szt. Cukier 1 szklanka Mąka pszenna 1 szklanka Proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki Kakao 2 łyżki Olej mniej jak ½ szklanki Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Wykonanie placka kakaowego: Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, następnie dodać żółtka, wymieszać, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Na koniec wlać olej delikatnie jeszcze raz wymieszać. ... czytaj dalej...
Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com