Przepis na : deser
Szałwia hiszpańska (salvia hispanica), czyli potocznie zwane nasiona chia. Co to jest i z czym to się je? Bardzo niepozornie wyglądające nasionka, które kryją w sobie moc energii, witamin i korzyści prozdrowotnych. Pomimo nazwy, roślina ta nie pochodzi z Hiszpanii, ale z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Uprawiany przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Co ciekawe, słowo Chia pochodzi od słowa Chian w języku nahuatl, znaczącego oleisty. Aztekowie uważali nasiona chia za po... czytaj dalej...
Pewnego razu moja córka przedstawiła pomysł, aby opisać moją kuchnię w Internecie. Nigdy nie myślałam, aby chwalić się przed światem tym, co tworzę na blacie kuchennym, w piekarniku, czy na patelni, jednak po namowach Ani i wysłuchując jej argumentów stwierdziłam, że może to nie taki zły pomysł. Postanowiłyśmy wspólnie założyć bloga. Chciałabym, aby wiedza na nim zawarta okazała się dla Ciebie przydatna i przyczyniła się do powiększenia Twojego menu. Gotuję, smażę, piekę w różnorodny sposób, ale przede wszystkim zdrowo. Zapraszam Cię do mojej kuchni.
- Mama