masle lub oleju,trzeci, ostatni wymieszac je z mielonym miesem. PIECZARKI sa bardzo zdrowe i syte,zatem ten nowy trend pozwoli zminimalizowac ilosc weglowodanow i tluszczow w diecie ,przy jednoczesnym zwiekszeniu porcji witamin i skladnikow mineralnych.Pieczarki zawieraja niewiele kalorii i niewielkie ilosci tluszczu.Poza tym sa bogate w witaminy z grupy B i D,dostarczaja takze spore ilosci cennego potasu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swietna alternatywa dla plasterka wedliny na kromce pieczywa.Pasztet jest bardzo smaczny,pozywny ma duza wartosc odzywcza.Cieciorka bowiem zawiera duzo wiecej zelaza niz np.fasola,takze swietnie sprawdzi sie w diecie wegeterianskiej..Idealnie nadaje sie jako smarowidlo do chleba w towarzystwie np. ogorka kiszonego czy pomidora i nie tylko tego suszonego.Dzisiejszy pasztecik ciecierzycowy wzbogaca smakowo i kolorystycznie dodatek suszonych pomidorkow z zalewy.Polecam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne,proste szybkie danie lubiane przez wszystkich,szczegolnie dzieci.To chyba najbardziej znana potrawa z jablek w kuchni polskiej.Jablek nie powinno zabraknac w zadnej diecie,bo maja nie tylko wiele wartosci odzywczych ,ale nawet i leczniczych.Neutralizuja toksyczne substancje,pektyny zawarte w jablku obnizaja poziom cholesterolu i wspomagaja trawienie.Doskonale odswiezaja organizm i oczyszczaja krew. Jablka w szlafroczkach,tak u mnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ujemnym działaniom wysokich temperatur podczas smażenia.Miejmy nadzieje ,ze wyklęty smalec zastąpi w polskich kuchniach wiele nie nadających się do smażenia reklamowanych tłuszczów. Przy odżywianiu powinno się myśleć o diecie kompleksowo,a nie tylko zastanawiać się nad jednym składnikiem -tłuszczem zwierzęcym.Od czasu do czasu zjedzmy więc chleb z dobrze przyprawionym smalcem ,bowiem w polskiej kuchni smalec używany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gryka ,ktora ma silne wlasciwosci rozgrzewajace jest idealnym uzupelnieniem diety jesienno-zimowej.Chetnie jemy ugotowana kasze jako dodatek do drugiego dania.Dzis gryka wystapi w roli glownej,jako skladnik nalesnikow,tym razem pod postacia maki gryczanej. Spozywanie gryki pod kazda postacia jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia.Zawiera nie tylko wiele substancji odzywczach ,ale dzieki obecnosci zwiazkow biologicznie czynnych wykazuje wlasciwosci prozdrowotne. Zawiera bialko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roślinnego,podobnie jak mleko sojowe,ryżowe,czy migdałowe.Stanowi znakomity zamiennik mleka krowiego,wprowadząjacy do codziennego jadłospisu szczyptę egzotyki. Warto zatem na stale włączyć produkty z kokosa do codziennej diety i przygotować słodki przysmak np.naleśniki czy ciasto lub spróbować użyć go do kawy. Mleko kokosowe możemy przygotowować smodzielnie w domu na 2 sposoby : z miąższu orzecha kokosowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swiatecznym obzarstwie czujemy sie ociezali.Dieta warzywna pozwoli to zmienic,np.jarmuz,a sezon na jarmuz w pelni.To kultowe warzywo zwolennikow zdrowej diety,wielbionym takze przez wegetarian i weganJest megazdrowy i robi furore na calym swiecie.Zalety jarmuzu naprawde robia wrazenie (o wlasciwosciach jarmuzu przeczytaj tutaj: jarmuz-grunkohl), dlatego koniecznie musi sie znalezc w Waszej diecie.Ostatnio czytalam ,ze w Polsce z jarmuzem jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zapach zawdziecza olejkom eterycznym,ktore dzieki zawartosci siarki maja wlasciwosci bakteriobojcze.To wlasnie one pomoga w walce z jesienno-zimowymi przeziebieniami,dlatego warto na stale wlaczyc je do zimowej diety. Wiecej o wlasciwosciach pora pisalam: tutaj ,a przepis na wykorzystanie zielonych czesci zamiescilam wczesniej : tu . Przed przyrzadzeniem porow nalezy bardzo dokladnie wyplukac ziemie,ktora zebrala sie pomiedzy liscmi nawet w dolnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podawany na wiele sposobow i zawsze swietnie smakuje. Sledzie powinnismy spozywac nie tylko w piatki i w czasie Wielkiego Postu ,ale powinny pojawiac sie w naszej diecie jak najczesciej.O zaletach zdrowotnych sledzia pisalam tutaj: sledzie-w-oleju-jedz-na-zdrowie. Bardzo lubimy sledzie i ciagle wyprobowuje nowe przepisy.Dzis proponuje sledzie z musztarda francuska i kaparami.Zaskakujace jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jestem wegetarianka,weganka,ani na diecie bezglutenowej,ale bardzo smakuja mi wszelakie humusy i pasty z roslin straczkowych.Jesli tylko nadarzy sie okazja i moge wyprobowac nowy przepis,czynie to z nieukrywana ciekawoscia.Ten pomysl podsunela mi TV-sniadaniowa.Zaraz tez naomczylam fasole i na drugi dzien powstalo to przesmaczne smarowidlo do chleba.A poniewaz jest z dodatkiem chrzanu,jak najbardziej wpisuje sie w klimaty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rzodkiewkami,bo do tygodnia zachowa jedrnosc przechowywana w lodowce. Rzodkiew biala (Raphanus L.) wystepuje w wielu odmianach i kolorach,czesto mylona jest z rzepa. Jest idelnym warzywem we wszystkich dietach odchudzajacych,gdyz w 100 g zawiera jedynie 12 kalorii. Swoje zdrowotne i lecznicze dzialanie rzodkiew zawdziecza przede wszystkim wystepujacych w niej olejkom gorczycznym,zawierajacych zwiazki siarki,ktore nadaja jej charakterystyczny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wkrotce stal sie majonezem(wg. kulinarium Tessy Capponi-Borawskiej). CZY MAJONEZ JEST ZDROWY ? Co prawda 1 plaska lyzka majonezu to 110 kcal i 12 g tluszczu,ale tylko rozwazna dieta jest kluczem do zdrowia.A jednak majonez nie jest taki zly. Ma sporo tluszczu,ale to wlasnie tluszcze wspomagaja wchlanianie wielu witamin,w tym witaminy:A,D,E i K. Tluszcze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swoj naturalny ksztalt i jedrnosc,stawiajac delikatny opor podczas gryzienia.Tak przygotowane pieczarki zawieraja znikoma ilosc kalorii,bo niewiele ponad 30 kcal w 100 g.Stanowia zatem swietna przekaske we wszystkich dietach odchudzajacych. Tak przygotowane pieczarki sa miekkie i delikatne.Moga byc swietna przystawka do drugiego dania lub kolacji ,stanowic skladnik salatki lub marynaty.Smakuja wysmienicie na cieplo i na zimno. Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roku zostaly zatwierdzone przez Unie Europejska jako produkt spozywczy i sa teraz w powszechnej sprzedazy(sklepy internetowe,zielarskie i EKO). Powodow do wlaczenia tych odzywczach nasion do naszej diety jest wiele. Co kryja w sobie te niepozorne nasionka nasiona chia to najbogatsze zrodlo kwasow omega-3 i to w optymalnej rownowadze w stosuku do kwasow omega
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mikroelementow-slowem samo zdrowie.Teraz gdy wiosna w pelni,a stragany pelne nowalijek nie trudno zaopatrzyc sie w skladniki na kolejna porcje zielonego drinka. Warzywne koktajle sa swietnym urozmaiceniem naszej diety,jednoczesnie sa okazja do przemycenia na surowo zieleniny,ktora sama nie jest zbyt atrakcyjna do spozycia,chocby np.natka zielonej pietruszki. Dodatek ulubionych owocow wzbogaci smak koktajlu i uczyni go atrakcyjniejszym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!