Jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów i doskonałym produktem przy dietach odchudzających . Jej właściwości mogą być wykorzystywane wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Tylko ona ma zdolności do regulowana ciepłoty ciała, kiedy jest ona za wysoka, potrafi ją obniżyć, a kiedy na niska – podwyższyć. Chodzi oczywiście o kapustę. Znamy wiele jej gatunków – białą, czerwoną, pekińską, włoską, jarmuż, brukselkę… Każdy
mojewypiekiinietylkoposiłku. Oczywiście przyprawy każdy dopasuje według własnego gustu. Jarmuż można wykorzystać na bardzo wiele sposobów i wierzcie mi, naprawdę warto spróbować i na stałe wprowadzić go do swojej diety. Smacznego i… na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Chipsy z jarmużu appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoKrewetki , to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Ze względów smakowych i odżywczych warto nimi urozmaicić naszą dietę. Są doskonałym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu i są niskokaloryczne. Krewetki maślano czosnkowe. Składniki: - ok. 700g mrożonych krewetek (Black Tiger lub królewskich) - 2-3 ząbki czosnku - sok z ½ cytryny - szczypiorek - różowa sól himalajska - masło klarowane
mojewypiekiinietylkosyrop z agawy. Zapomnijcie o aspartamie ponieważ jest to bardzo toksyczna substancja chemiczna o której możecie poczytać na własną rękę. Moim faworytem jest ksylitol który warto włączyć do codziennej diety w jakimkolwiek stopniu. Na podstawie książek Sherill Sellman można się sporo dowiedzieć: choćby tego że ksylitol jest zupełnym przeciwieństwem cukru a wręcz lekiem!. Mimo że ksylitol niemal identycznie smakuje
Kuchnia PROzdrowotnażylaków.Korzystnie wpływa na układ immunologiczny ,co szczególnie ważne jest dla naszego zdrowia jesienią i zimą.Natomiast mąka kasztananowa całkowicie pozbawiona jest glutenu i w ciekawy sposób może urozmaicć dietę alergików uczulonych na gluten. Zapraszam na bagietkę upieczoną z dodatkiem jadalnych kasztanów i mąką kasztanową.Dodatek maronów i miodu nadaje bagietce nutę słodyczy. Składniki: 150 g gotowanych kasztanów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym jest delikatna, lekka i mniej kaloryczna od tej oryginalnej panny cotty na słodkiej śmietance. Tym razem zainspirowana książką „Kuchnia fit
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzdjęłam z blachy pozostawiając na niej przypieczone okręgi nadal byłam pełna wątpliwości czy w ogóle przepis jest czegoś wart. A potem spróbowałam... Bezglutenowe ciastka, które sprawiają, że taka dieta przestaje być straszna. Maślane, wilgotne, lekko klejące w środku, pachnące, smakowite, bardzo kruche. Pyszne! i znowu
Dzieje kuchennej Wiewióryprzygotowuje i tak robię z przyjemnością, po prostu mniej gotuję i piekę. Od nowa muszę stawać na wysokości zadania i przygotowywać smakołyki dla Córci. Postanowiliśmy stosować się do diety czasem jednak pozwalając Niuni na owoc sezonowy czy maźnięcie serkiem kozim kanapki, używamy jajek przepiórczych bądź
Dzieje kuchennej Wiewiórykolejna propozycja z myślą bardziej o Córci i jej diecie. Na rozpisce od Pani Dr napisano, ze kefir jest dozwolony. Wiedząc to postanowiłam upiec jej i nam ciacho, z sezonowym rabarbarem i kilkoma mrożonymi truskawkami. Przepis znalazłam na blogu Yummy Lifestyle. Zmian prawie nie wprowadziłam. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu. Wilgotne, puszyste, bardzo smaczne zarazem. Polecam
Dzieje kuchennej Wiewióryrobiłam już nie raz. Szczególnie gdy Córcia była malutka. Przypomniałam sobie o nich i postanowiłam upiec znowu, dla Córci właśnie. Bez mleka i jajek idealnie wpisały się w zasady diety. Są pachnące, chrupiące i znikające :) Chrupiące ciasteczka kokosowo owsiane 1 szkl. mąki 1 łyżeczka sody (płaska) 1/2 szkl. cukru trzcinowego po 3/4 szkl. płatków owsianych i wiórków
Dzieje kuchennej Wiewiórysię jakoś porobiło, że znowu jesteśmy na bardziej restrykcyjnej diecie. Języki obłożone, skóra obsypana u dzieci a ja się jednoczę i kombinuję w kuchni. Najgorsze w tej całej sytuacji jest to, że nie wiem na co są te uczulenia. Synciowi już dawno wprowadziłam prawie wszystkie produkty, Córcia cały czas bez mleczna... czekoladę jedli i nie było sensacji... głupieje powiem
Dzieje kuchennej Wiewiórytakie dni w życiu prawie każdej kobitki, że dostaje szału, nie zważa na żadne diety i marzy o czymś słodkim. Ja miałam taki dzień wczoraj. I choć moje nastroje huśtały się nieziemsko postanowiłam upiec ciasto. Kiedyś już je piekłam więc dodatkowo nie mogłam się powstrzymać. Całkiem nie dietetyczne, mocno czekoladowe, wilgotne od bananów, tym razem z kawową nutą
Dzieje kuchennej Wiewiórynaszego organizmu. Przypatrujmy się temu jak zmienia się nasze samopoczucie i poziom energii. Zapamiętujcie i zapisujcie pokarm który na was dobrze oddziaływał, zapiszcie też producenta takiej żywności. Opracujcie własną dietę i konsekwentnie twórzcie ją. To naprawdę się opłaci - nie potrzebujecie wybitnych ekspertów bo nikt nie zna lepiej waszego organizmu niż wy sami. Pełny brzuch nie jest wyznacznikiem niczego prócz przejedzenia
Kuchnia PROzdrowotnanowe pęta i listki. Dlatego postanowiłam iść za ciosem i ugotować zupkę w wiosennym - zielonym kolorze. Jest to dobra zupa dla osób na diecie, czyli dla mnie ;) Składniki: 2 duże brokuły 1 litr wywaru z włoszczyzny (lub tradycyjny bulion) 2 średnie ziemniaki 1 mały por (cała część) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku
Bon Appetit Małgorzatynajbardziej niedocenianych. O jej właściwościach leczniczych pisali już w starożytności m.in. Hipokrates. Do łask wróciła w czasie wojen światowych. Powszechnie używana jest w przemyśle kosmetycznym ale także jako suplement diety. A poparzenia liści pomagają na reumatyzm. Pamiętam jak babcia kazała się nimi biczować po plecach. Liście zbiera się od maja do września. Wybieramy pokrzywę bez kwiatków i tylko górne listki
Bon Appetit Małgorzaty