zasadotworczym,wbrew kwasnemu smakowi cytryny.Pomaga neutralizowac kwasne produkty przemiany materii.Zaburzenia rownowagi kwasowo-zasadowej to czesto przyczyny ciaglego zmeczenia,bolow glowy,apatii i zlego samopoczucia.Dzieje sie tak gdy w naszej diecie za duzo jest miesa,drobiu i serow terpeny- zwiazki zawarte w cytrynie pobudzaja produkcje sliny i enzymow trawiennych,co ulatwia trawienie.Korzystnie wlywaja na prace watroby,oczyszcza ja i zwieksza produkcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Robienie domowych przetworow to nie tylko swietna zabawa,ale i ogromna satysfakcja oraz oszczednosc.Przygotowujac je wlasnorecznie sami decydujemy o rodzaju substancji slodzacej.To niezwykle wazne dla osob bedacych na diecie,dla diabetykow,cierpiacych na nadkwasnosc zoladka,chorobe refluksowa. Wystarczy zamienic bialy rafinowany cukier na ksylitol .Oczywiscie dzem jest skierowany nie tylko dla chorych osob,ale dla kazdego kto chce ograniczyc spozycie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne,wprowadź do diety aronię.To prawdziwa bomba witaminowa,ma również bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.Związki polifenolowe,które znajdują się w aronii w dużych ilościach maja silne działanie antyoksydacyjne,przeciwdziałaja miażdżycy,obniżają ciśnienie,poprawiają wzrok.Wiecej o zdrowotnych właściwościach aronii polecam do przeczytania artykuł: tutaj . W skład aronii wchodzą taniny,którym zawdzięcza swój
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!buteleczek o pojemności 250 ml w zależności od żądanego stopnia intensywności odcedzić pestki po 2-3 dniach schłodzony przechowywać do 6-ciu miesięcy ZNACZENIE OCTU WINNEGO W DIECIE: Ocet ceniony jest głównie ze względu na zawartość potasu. Niedobory potasu powoduja drganie powiek i mięśni,oraz bolesne skurcze mięśni,zwiększają podatność na przeziębienia,a nawet bezsenność potas pomaga w pozbyciu się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pewno są osoby, którym po tej zupie się udało. Niestety na mnie nie zadziałało. Ale ogólnie zupa jest zdrowa i nawet jeśli nie stosując jej jako dieta odchudzająca to warto ugotować ją sobie od czasu do czasu. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidrobno mieloną mąką ryżową wymieszaną 1:1 ze skrobią kukurydzianą. Zamiast łupin babki można użyć mielonego siemienia lnianego. Zamiast migdałów można użyć dozwolonych w ramach diety orzechów lub wiórków kokosowych. Jeśli nie planujecie lukrować ciasteczek można zwiększyć ilość cukru o kolejne 50g. Przygotowanie: Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, migdałami i makiem. Dodać
głodny alergikmoim rodzinnym domu taką surówkę z selera robi się od zawsze, a wszystkim którzy jeszcze jej jeszcze nie znają bardzo ją polecam…:) Seler jest również często używany w dietach odchudzających dostarczając niskokalorycznego błonnika. Czasami nazywa się go nawet warzywem o „ujemnej kaloryczności”, ponieważ twierdzi się, że nasz organizm spożytkuje więcej kalorii w procesie trawienia niż uzyska
UgotujmyTo.plwyboru danie mięsne i bezmięsne to wybieram to drugie…. Nie jestem wegetarianką i raczej już nie zostanę ale jakoś tak coraz mniej mięsa jest w naszej diecie i to z przyzwoleniem pozostałych członków rodziny Tak naprawdę z mięsa to najbardziej lubię ryby Na pewno na blogu będą się dalej pojawiać mięsne dania więc mięsożerni czytelnicy nie muszą się martwić
UgotujmyTo.pldobrze wymieszać łyżką, przelać do formy i zapiec! Szybciej się nie da!:) Ciasto nie zawiera jajek, mleka ani masła, wiec mogą je jeść osoby na nie uczulone bądź na diecie. "Najkosztowniejszym" elementem ciasta jest polewa czekoladowa, do której potrzebne jest 250 g gorzkiej czekolady, ale z powodzeniem można polewę pominąć lub zrobić domową w zdrowej wersji- z wody, cukru, kakao
Słodko-Słony Świat Ilonymakaronu pełnoziarnistego czy musli. Mąka kokosowa ma więcej białka i 10 razy więcej błonnika niż mąka pszenna! To mąka, ktorą bez obaw mogą używać alergicy, diabetycy i osoby na diecie bezglutenowej. Można jej używać do wypieków, naleśników, deserów czy sosów. I co najważniejsze, żadna inna mąka nie pachnie tak pięknie:) Polecam! SKŁADNIKI: pozostała po produkcji domowego mleka pulpa kokosowa
Słodko-Słony Świat Ilonybezglutenowe? Staram się zamieniać stopniowo coraz więcej potraw, które serwuję mojej Rodzinie na dania nie zawierające glutenu. Jasne jest, że nie jestem w stanie całkowicie wyeliminować go z ich diety, nie dajmy się zwariować, ale potrawy bezglutenowe są równie pyszne co te tradycyjne, a czynnik zdrowotny zdecydowanie do mnie przemawia. Tym razem zrobiłam knedle ze świeżymi śliwkami, które teraz
Słodko-Słony Świat Ilonytaki mus dodaje do masy z jajek i mielonych migdałów. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba mąki (ani masła), jest ono więc idealne na przykład dla osób na diecie bezglutenowej. Ciasto piekłam w większej torownicy, gdyż jest ona duże i podzielne, do tego wilgotne i miękkie, a lukier i kandyzowane mandarynki na wierzchu dopełniają całości, dzięki czemu ciasto pięknie prezentuje
Słodko-Słony Świat Ilonytych ulubionych – dorsza z dodatkiem zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw. Zapiekana w piekarniku jest zdrowa i mało kaloryczna – śmiało mogą po nią sięgnąć osoby będące na diecie. SKŁADNIKI: - filet z dorsza – 2 szt - marchew – 4 szt - pietruszka – 2 szt - seler – 1 szt - cebula – 1 szt - szczypiorek – pęczek - olej do smażenia
Ostra na Słodkoprzepis na niesamowicie smaczną rybkę , jaką jest dorsz. W tym wydaniu jest nie tylko smaczny , ale i zdrowy. Śmiało mogą się skusic na niego osoby będące na diecie, gdyż kalorii tu niewiele. Polecam! SKŁADNIKI: - filet z dorsza – 2 szt - zioła prowansalskie – 2 łyżki - sos sojowy - sól – szczypta DODATKOWO: - marchew – 3 duże - sól – szczypta - cukier
Ostra na Słodkoprzepis na ciasto jogurtowe . Ale nie takie zwykłe jogurtowe ucierane , bo z mąki kukurydzianej. Dzięki temu , że przyrządzone jest z mąki kukurydzianej śmiało mogą przygotować je osoby będące na diecie bezglutenowej ( używając dodatków bez glutenu ). Robi się je niezwykle łatwo i niesamowicie szybko znika! Jest nie bardzo słodkie , więc mogą się na nie skusić również osoby liczące kalorie ;) SKŁADNIKI: - jajka
Ostra na Słodko