CIECIERZYCA (inaczej cieciorka lub włoski groch) to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jest jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, doceniana w kuchni śródziemnomorskiej. W Polsce najlepiej znana jest w diecie wegetariańskiej ze względu na swój bogaty skład aminokwasowy. Jest dobrym źródłem białka i węglowodanów.Ciecierzyca ma znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów zawierających siarkę. Ponadto zawiera znaczne ilości błonnika, zwłaszcza frakcji nieroz... czytaj dalej...
Święto Halloween pojawiło się w naszym kraju w latach 90-tych, jednak dopiero od kilku lat cieszy się sporą popularnością.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.
Czytaj dalej...