Sosy, oprócz niepowtarzalnego smaku, często dodają potrawom także niepotrzebnych kalorii. Kalorie powstają szczególnie wtedy gdy dodajemy do nich masło, smalec lub śmietanę. Dlatego wiele osób uważa sosy za zbyt tuczące i stara się unikać ich w swojej diecie. Tymczasem pyszny sos wcale nie musi tuczyć – można używać oleju roślinnego, oliwy lub jogurtu naturalnego – jeśli chodzi o sosy zimne. Natomiast pamiętajmy też, że sosy które przyrządzamy w kuchni na ciepło do różnych dań (klusek, kopytek) możem... czytaj dalej...
Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...