F rittata to jeden z moich ulubionych sposobów na niedzielne śniadania. (Chociaż poprawka, bo ostatnio gości u mnie niemal 7 razy w tygodniu). Nie dość, że tak szybko się ją robi, to jeszcze istnieje tyle kombinacji! U mnie najczęściej ląduje w niej po prostu to, co akurat znajdę w lodówce. Taki jajeczny omlet to również doskonały posiłek dla wszystkich na diecie redukcyjnej i nisko-węglowodanowej. Jeśli przejadła Ci się nudna jajecznica, to zrób sobie dla odmiany frittatę, z tym, co lubisz najbardziej! ;) ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...