cytryna - 13435 przepisów (strona:174/896)

sałatka śledziowa z ziemniakami 63

fareast-language:EN-US;} sos : 1 żółtko, 150 ml oleju, 2 łyżeczki musztardy miodowej, sok z ½ cytryny, sól, cukier Żółtko ze sparzonego wcześniej jajka, ubić razem z sokiem cytrynowym. Ubijać dalej dodając po trochę olej. Gdy sos jest gęsty dodać musztardę i wymieszać. Doprawić cukrem, solą, sokiem cytrynowym. Dodać sos do sałatki i delikatnie wymieszać. Normal 0 21 false false

królestwo garów
Sałatka warstwowa z rybą panierowaną 74

Wystarczy kolejno ułożyć składniki oraz polać pachnącym cytrynowym dressingiem i sałatka warstwowa z rybą panierowaną gotowa! To bez wątpienia jedna z łatwiejszych do przygotowania przekąsek. Pekinka, kukurydza, pomidor oraz smażona ryba to składniki, które będą Ci potrzebne do jej przyrządzenia. Całość uzupełnisz pysznym, bardzo aromatycznym musztardowo – cytrynowym sosem! Godne uwagi jest to, aby do sałatki użyć dość grubego filetu

Kuchnia Na Wypasie
Ciasteczka cytrynowe z makiem i cukrem pudrem 53

Spadł pierwszy śnieg, więc przygotowałam, jak to mawia moje dziecko, śnieżne ciasteczka. Do mojego podstawowego przepisu na kruche cytrynowe ciastka dodałam mak i upiekłam je w formie małych kuleczek. Po wystudzeniu obtoczyłam je w cukrze pudrze. Są słodkie, smakowite i urocze, w sam raz na jadalny prezent dla bliskiej osoby. około 35 sztuk 260 g mąki pszennej łyżka maku niebieskiego(...)pieczenia. Pieczemy do zrumienienia (ok.15 minut) w 180 stopniach. Studzimy na kratce, a następnie przekładamy do miski z cukrem pudrem i mieszamy, aż będą obtoczone. Smacznego :) Artykuł Ciasteczka cytrynowe z makiem i cukrem pudrem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Karp w piwnej panierce 79

ziela angielskie 2 owoce jałowca sól, pieprz Piwna panierka: 300 ml jasnego piwa 3 łyżki mąki ziemniaczanej 12-13 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 / 2 łyżeczki kurkumy 1 / 4 łyżeczki chili Dodatkowo: mąka do obtoczenia filetów z karpia olej do głębokiego smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebule obrać, pokroić w piórka. Karpia dokładnie(...)oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. W tym czasie przygotować piwną panierkę. W miseczce wymieszać piwo z mąką ziemniaczaną, pszenną, granulowanym czosnkiem, pieprzem cytrynowym, kurkumą i chili. Piwne ciasto powinno mieć gładką i gęstą konsystencję, w razie potrzeby dodać trochę mąki. W dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej. Filety z ryby obtaczać w mące

niecodziennikpary
BABKA ZEBRA. MIĘCIUTKA I WILGOTNA 74

cukru 1 cukier waniliowy (16g) 1 szkl oleju 1 szkl wody gazowanej  2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao kilka kropli aromatu cytrynowego kilka kropli aromatu migdałowego Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Ciagle ubijając dodajemy po kolei pozostałe składniki: mąkę przesianą z proszkiem(...)pieczenia, olej, wodę gazowaną. Otrzymaną masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki + aromat cytrynowy, do drugiej 3 łyżki kakao + aromat migdałowy. Mieszamy już teraz tylko łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy na przemian łyżkę jasnego ciasta, na to łyżkę ciemnego. I tak do wyczerpania masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około

Walijskie Pichcenie
BAŁAGANIARZ ( ciasto z jabłkami ) 73

margaryna 125 g 2-3 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie : jabłka kwaskowe 1000-1100 g 1 łyżka cynamonu 1 płaska łyżeczka suszonej trawy cytrynowej cukier puder do posypania mąka ryżowa lub bułka tarta    Tłuszcz kroimy w kostkę. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto, zawijamy w woreczek i odstawiamy na minimum 30 minut(...)lodówki. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Potem posypujemy cynamonem i trawą cytrynową, mieszamy. Tortownicę 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód przykrywamy ciastem i posypujemy mąką ryżową, lub bułką tartą. Na ciasto równomiernie rozkładamy plasterki jabłek, wszystko lekko dociskamy. Ciasto pieczemy w 180 C około 50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Smaczne moje
Ciasto bez pieczenia z wiśniami i mascarpone 605

szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 galaretka wiśniowa 1/2 szklanki soku wiśniowego Warstwa 2: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe 1 szklanka wiśni bez pestek z konfitury lub syropu 350 g herbatników kakaowych Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić(...)wylać do formy wyłożonej herbatnikami, jeśli jest rzadka to wstawić na chwilę do lodówki. Następnie na jej wierzchu położyć drugą warstwę herbatników i wstawić do lodówki. Warstwa 2: Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone i krótko miksować. Następnie stopniowo dodawać zimną

Kuchcik gotuje
Sałatka fasolowa z marynowanym łososiem 88

dente. Wszystkie składniki niesamowicie chrupią pod zębami. Dodatek surowego łososia (tak jesteśmy amatorami) zniewala. Pesto zaś, podkreśla jego walory. Składniki: 2 łyżki pesto z bazylii   1 łyżka soku cytrynowego   300 g fileta świeżego łososia   200 g zielonej fasolki szparagowej   strąk czerwonej papryki   strąk żółtej papryki   3 łyżki octu balsamino   4 łyżki oliwy(...)oliwek   listki bazylii lub oregano   200 pomidorków miniaturowych   zielenina do garnirowania  sól, pieprz Przygotowanie: Pesto wymieszałem z sokiem cytrynowym, rozsmarowałem na pokrojonego ukośnie w cienkie plasterki łososia. Plastry zwinąłem w roladki i wstawiłem na 30 min. do lodówki. Fasolę umyłem, odciąłem końcówki, przełamałem na pół, gotowałem w litrze osolonej wody ok. 8-12 minut na półtwardo

R'n'G Kitchen
Syrop lipowy 100

Syrop, który z pewnością przyda się w okresie jesienno - zimowym. Zalety lipy wszyscy znają.     Składniki: -3 solidne garści kwiatów lipy -1 kg cukru -1 l wody -kwasek cytrynowy do smaku Zagotowujemy wodę z cukrem. Do gorącego syropu wrzucamy lipę i pozostawiamy na dobę. Po tym czasie ponownie doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy. Pozostawiamy do wystudzenia. Odcedzamy, dodajemy(...)smaku kwasek cytrynowy, zagotowujemy,  przelewamy do słoiczków, zakręcamy i gotowe

Maminek kulinarny
Cytryniada z prądem. Drink Lemon & Lime z LIMMI, czyli słodkie orzeźwienie na RODOS 127

strychu - parzymy w małej szklance i odstawiamy do wystygnięcia.  Do ulubionych szklanek wkładamy tyle kostek lodu ile chcemy i wrzucamy pokrojone cytryny i limonki. Wlewamy po "pięćdziesiątce" nalewki cytrynowej. U mnie nektar domowego wyrobu - mojej Mamuni oczywiście. Nalewka sama w sobie jest intensywna i wcale nie słaba. Ma piękną, naturalnie mętną głęboką barwę i bogaty "lekko skórkowy" aromat. Swoją(...)dzisiejszych drinków...Doprawiamy je sokami  Limmi . Soki tej marki są aromatyczne, intensywne i uwierzcie mi - nie wyczuwa się w nich żadnej chemii. Wprawdzie tylko w opisie soku cytrynowego producent podaje z jakiej ilości owoców zostało wyprodukowane jedno opakowanie, ale wersja limonkowa smakuje równie naturalnie i pysznie. Dodajemy po łyżce cukru trzcinowego i zalewamy 50 ml wystudzonego naparu z mięty

Kuchnia po mojemu
Bułki z krzyżykiem 57

cross buns , to bardzo pyszne słodkie bułki drożdżowe! Ciasto jest bardzo delikatnie, puszyste i intensywnie pachnące skórką cytryny. Na wierzchu każdej bułeczki nakładamy krzyż z ciasta o smaku cytrynowo-waniliowym. Natomiast po upieczeniu jeszcze gorące bułeczki smarujemy syropem cukrowym, co nadaje im poza słodyczą piękny i błyszczący film. W oryginalnym przepisie zamiast rodzynek były suszone porzeczki(...)pszennej Składniki na ciasto właściwe 57 g miękkiego masła 1 małe jajko 57 g cukru 3 g soli 60 g rodzynek cały zaczyn 9 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 340 g mąki pszennej Składniki na ciasto na krzyżyk 28 g masła 28 g cukru 23 g mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka starta z 1/2 cytryny 1 małe jajko

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto bez pieczenia – efektowny deser bez udziału piekarnika! 151

ustępuje ciastom pieczonym w piekarniku! Ciasta bez pieczenia są pyszne, aromatyczne i idealne na wiosnę lub lato. Często mają orzeźwiający smak, jak np. sernik na zimno lub sernik cytrynowy bądź limonkowy. Ciasto bez pieczenia idealnie sprawdza się w momencie gdy nie mamy dużo czasu na przygotowanie deseru. To świetna alternatywa dla wypiekanych i pracochłonnych ciast z piekarnika! Wreszcie, ciasta(...)Masa też nie wymaga wiele wysiłku. Składają się na nią jedynie jagody, jogurt naturalny, cukier puder i żelatyna! Ale to nie jedyna możliwość. Wśród serników warto spróbować pysznego sernika cytrynowego z czekoladą, kawowego straciatella z ananasem czy sernika cappuccino. Sernik wegański zaś można przygotować np. z nerkowców. Miłośnicy owoców z pewnością docenią różnego rodzaju tarty obłożone owocami i serkiem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kurczak ze szparagami w cytrynowym sosie 83

Kurczak ze szparagami w cytrynowym sosie to włoskie, wyjątkowo smaczne danie. Potrawę przygotowuje się szybko i łatwo, jest idealna na … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Kurczak ze szparagami</span> w cytrynowym sosie pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Truskawki w cytrynowym jogurcie 97

Sezonowy szybki deser. Bo i o co rozpisywać się...wystarczy spróbować. Składniki: 500 g truskawek   200 g jogurtu cytrynowo- limonkowego   bazylia   sól   kolorowy pieprz    Przygotowanie: Truskawki opłukałem, odciąłem szypułki, pokroiłem na ćwiartki. Przełożyłem do miski, zalałem jogurtem cytrynowo -limonkowym. Doprawiłem szczyptą soli oraz rozgniecionym kolorowym pieprzem oraz pociętymi listkami bazylii

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania