dwie dorodne sztuki: Zakasałam czym prędzej rękawy i ruszyłam do kuchni. Z każdej wycięłam odpowiednie filety, po czym zamarynowałam w soli,pieprzu ziołowym i soku z cytryny. Jako dodatek przygotowałam kapustę kiszoną (prawdziwą kiszoną! ;). Pokroiłam ją na mniejsze kawałki... ... i przesmażyłam na oleju z miodem i kminkiem, dodając odrobię soku z cytryny, soli i pieprzu
Sajkofanka smakumyślałam o zimnych napojach. Postanowiłam przygotować coś chłodzącego na bazie kompotu owocowego. Przydał się zeszłoroczny kompot z mirabelek , do tego woda gazowana, mrożony pokrojony w kostkę arbuz i plastry cytryny = LEMONIADA OWOCOWA. Do szklaneczek wlewamy po 2/3 kompotu z mirabelek, dodajemy pokrojone kostki mrożonego arbuza (albo kostki lodu), uzupełniamy wodą gazowaną i plasterkami cytryny. Polecam, bo lemoniada owocowa jest idealna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękoktajl z kiwi, a właściwie shake z kiwi, gdyż koktajl zawiera mleko i lód, jest bez cukru, gdyż owoce kiwi były bardzo dojrzałe, dodałam jedynie niewielką ilość soku z cytryny. Aby przygotować taki koktajl z kiwi dla jednej osoby wystarczą tylko cztery składniki: 200 ml zimnego mleka, 3 obrane owoce kiwi, 3 kostki lodu i 1 łyżka soku z cytryny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięteż niskocukrowym mówimy wtedy, gdy ilość cukru w stosunku do owoców jest 2 razy mniejsza. Ten dżem przygotowałam z 2 kg truskawek, 1 kg cukru i soku z 1 cytryny. Wiem, że są osoby, które dodają jeszcze mniej cukru, ale wtedy dżemy trzeba jeszcze dłużej pasteryzować, gdyż mały dodatek cukru nie utrwala wystarczająco dżemu. Całe truskawki (umyte i bez szypułek(...)ułożone w rondlu o grubym dnie polewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, mieszamy, gdy truskawki puszczą sok zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Truskawki przesypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, aby dżem się nie przypalił. Gotujemy tak długo aż truskawki zrobią się prawie przezroczyste, nie mogą jednocześnie się rozpaść, a kropla syropu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie 200 ml) 125 g masło/margaryna ( stopić i ostudzić) 90 g mąka kokosowa( u mnie wiórki 110g) 80 g mąka pszenna 4 jajka 120 g cukru 1 cytryna bio( skórka i sok) 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania. Całe jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąkę i proszek. Następnie stopniowo dodajemy mąkę kokosową (wiórki), roztopione(...)masło i ocieploną śmietankę i mleko. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny. Po wymieszaniu wszystkich składników otrzymamy dość rzadką masę. Foremkę ( u mnie szklane naczynie żaroodporne (25x19cm) wykładamy zmoczonym i wyciśniętym papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 °C ok 45 min. Jeśli podczas pieczenia sernik się za bardzo rumieni, to przykrywamy wierzch papierem. Sernik jest
Mia Cucina Sofietamąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 1 szkl. cukru 3 łyżki majonezu 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny(bio) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania(...)dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej na przemian dodajemy przesiane mąki z proszkiem i po łyżce majonez. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie
Mia Cucina Sofietaszybko zniknely ze stolu. Skladniki: 3 zoltka 40 g cukru 250 g maki typ 550 20 g swiezych drozdzy 0,5 lyzeczki soli otarta skorka z 1 cytryny 0,5 szklanki mleka 50 g stopionego i wystudzonego masla powidla sliwkowe wykonanie: Drozdze nalezy rozkruszyc, dodac 1 lyzeczke cukru i 2 lyzki mleka. Odstawic na 15 minut. Reszte cukru ucieramy(...)zoltkami, dodajemy do nich drozdze, mleko, skorke z cytryny i make z sola. Wyrabiamy ciasto. Czynnosc ta jest dosc ciezka i wymaga sporo energii. Tilianara poleca tu metode Bertinera, o ktorej mozecie pczytac na blogu Tatter. Ciasto bedzie dosc lepkie. Wyrabiamy je na gladka mase i wtedy umieszczamy je w misce i wlewamy ostudzone maslo. Znow wyrabiamy do chwili
Przysmaki Karolkimoja Mama przystapilam do dziela i zgodnie z babcina receptura przyrzadzilam smakowity, bardzo czeresniowy dzem. Dzem czeresniowy skladniki: 1 kg czeresni bez pestek 250g cukru sok z 1 cytryny wykonanie: Wydrylowane czeresnie zasypujemy cukrem i pozostawiamy na okolo 1 godzine by puscily sok. Moja Mama radzila zostawic je na cala noc by bylo wiecej soku, ale ja uznalam, ze godzinka(...)przypalil, przy tym probujemy jak smakuje i uwazamy zeby wszystkiego nie wyjesc.* By nadac dzemowi odpowiedniego smaku, czyli zeby zlamac nadmierna slodycz, dodalam sok z jednej cytryny. Dzieki temu tez czeresnie w trakcie gotowania nie zmienily koloru. Gdy nasz dzem bedzie juz gotowy, jeszcze goracy, przekladamy do wczesniej wyparzonych sloiczkow, zakrecamy i odwracamy do gory dnem. Gdy sloiki wystygna odkladamy
Przysmaki KarolkiKurczak z jablkami skladniki: 3 winne jablka 2 cebule 1 zabek czosnku 4 piersi kurczaka 2 lyzki rodzynek sol, pieprz, curry 100ml bulionu drobiowego 100ml bialego wina sok z cytryny 3 lyzki masla maka do zageszczenia sosu wykonanie: Jablka umyc, pokroic na cwiarkti, usunac gniazda nasienne i nastepnie pokroic na mniejsze kawalki. Skropic sokiem z cytryny. Kurczaka po umyciu
Przysmaki Karolkiciasto do popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowa skladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa: 3 jajka 150g cukru 3 cytryny 20g maki ziemniaczanej okolo 3 lyzki wody 30g masla wykonanie: Make mieszamy z cukrem i sola. Dodajemy miekkie maslo pokrojone na kawaleczki i opuszkami palcow laczymy skladniki. Dodajemy wode(...)odkladamy do lodowki na 1 godzine. Make ziemniaczana rozrabiamy w 3 lyzkach wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta mase. Dodajemy stopione i przestudzone maslo, otarta skorke z 3 cytryn oraz wycisniety z nich sok. Na koncu dodajemy rozrobiona make ziemniaczane. Wszystko mieszamy. Na foremke do tart wysmarowana maslem wykladamy ciasto (dno i brzegi). Na ciasto wylewamy mase cytrynowa. Pieczemy
Przysmaki Karolkidomowej kuchni przygotowac cos co poprawi moj nastroj. Dzis jest to sloneczny krem marchewkowy. Krem marchewkowy skladniki: okolo 800g marchwi 3 lodygi selera naciowego 2 cebule skorka z 1 cytryny 1 lisc laurowy okolo 1 litr bulionu warzywnego 4 lyzki oliwy z oliwek 2 lyzeczki octu balsamicznego sol, pieprz wykonanie: Na 4 lyzkach oliwy z oliwek podsmazamy przez 3 minuty(...)pokrojona w plastry marchewke, seler, cebule. Po tym czasie dokladamy do rondla zest z cytryny, lisc laurowy i zalewamy calosc bulionem. Gotujemy 30 minut az warzywa zmiekna. Odkladamy kilka plastrow marchewki do dekoracji, a reszte miksujemy. Doprawiamy octem balsamicznym, sola i pieprzem. Krem rozlewamy do miseczek i dekorujemy marchewka. Mozna tez udekorowac paroma listkami miety. Smaczego
Przysmaki Karolkipowstalo cudowne danie, pelne smaku i aromatu. Twarogowe racuchy z truskawkami skladniki: 500g ziemniakow 250g twarogu 30g masla 100g cukru 2 jajka pol lyzeczki soli otarta skorka z polowy cytryny 50g maki 50g sultanek 60g margaryny lub oliwa cukier puder do posypania wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy, obieramy i przeciskamy przez praske. Z masla, cukru i jajek ubijamy puszysta(...)mase. Dodajemy skorke z cytryny i twarog. Na koncu dodajemy ziemniaki, make i sultanki. Racuszki nakladamy na patelnie lyzka i smazymy je na margarynie lub oliwie z obu stron na zloty kolor. Racuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem truskawkowym. Uwagi: Zamiast zwyklego cukru dalam brazowy. Poniewaz wedlug mnie ciasto bylo zbyt luzne dalam dodatkowo 2 czubate lyzki maki. Zrodlo
Przysmaki Karolkismakiem dziecinstwa zrobila swoje i dzis od rana popijam pyszny kompot z rabarbaru. Zwylky cukier zastapilam brazowym, a oprocz tego w garnku wyladowala jeszcze laska wanilii i skorka z cytryny tworzac w ten sposob orzezwiajacy napoj. Kompot z rabarbaru z nuta wanilii skladniki: 500g rabarbaru 1 laska wanilii 4 lyzki brazowego cukru starta skorka z polowy cytryny 1,5l wody
Przysmaki Karolkikompot. Napoj idealny na upalne dni, ktore towarzyszly nam w minionym tygodniu. Kompot z papierowek z aromatem wanilii skladniki: 1 laska wanilii 10 sporych papierowek brazowy cukier sok z cytryny 1,5 litra wody wykonanie: Jablka myjemy, kroimy na cwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Do garnka wlewamy wode, wkladamy jablka i doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy cukier, ilosc(...)przecieta na pol. Przed wlozeniem jej do garnka za pomoca noza wyskrobujemy z niej pesteczki, ktore dokladamy do jablek. Gotujemy jeszcze okolo 5 minut. Na koncu dodajemy sok z cytryny. Uwazamy zeby nie bylo go zbyt duzo, bo kompot stanie sie za kwasny. Kompot nalezy schlodzic i przecedzic. Polecam tez jablka z kompotu. Smacznego
Przysmaki Karolkiłososia bez skóry i ości 150 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 3 jajka 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 150 ml mleka starta skórka i sok z połowy cytryny 100 g startego sera Emmentaler 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego koperku pieprz Wykonanie: Przesianą mąkę łączymy z drożdżami i solą. Jajka ubijamy mikserem. Dodajemy do nich letnie mleko(...)olej czosnkowy. Mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę z drożdżami i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, koperek oraz pokrojonego w kostkę łososia. Doprawiamy pieprzem. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Ciasto smakuje na ciepło i na zimno
Przysmaki Karolki