zaaprobowaliby taką wariację - ja nie potrafiłam się oprzeć. Jabłecznikowe tiramisu Składniki: (na 6 porcji) masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 50 g miodu 100 ml amaretto sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu spód: 200 g podłużnych biszkoptów 40 g płatków migdałowych nasączenie: 80 ml herbaty owocowej (niezbyt mocnej) 35 ml amaretto krem: 250 g serka mascarpone 180 ml śmietany(...)kremówki 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, lekko podprażyć. Miód, amaretto, sok z cytryny i cynamon wymieszać. Gdy jabłka lekko się uprażą, zalać je mieszanką. Gotować na średnim ogniu przez 20-30 minut, dopóki nie zrobią się zupełnie miękkie, a część się nie rozpadnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorzeźwiającej - dzisiejsze, za sprawą cynamonu, nadają się nawet na deser do grudniowej, gorącej herbaty... Sorbet jabłkowy z cynamonem Składniki: (na 1/2 l lodów) 3 jabłka 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 75 g cukru 150 ml wody Cukier z wodą zagotować. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje(...)czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na puree z dodatkiem soku z cytryny, cynamonu i goździków. Jabłka dokładnie wymieszać z gorącym syropem, całość ostudzić, schłodzić w lodówce, a następnie zamrozić przez minimum 5 godzin. Smacznego! Bardzo wymierną korzyścią niedzielną jest również moja nowa fryzura, którą jestem szczerze zachwycona. Zawsze marzyłam o prostej grzywce
Pożeraczka, czyli raz adobrzemielonych migdałów 125 g zimnego masła 2 łyżki mleka masa marcepanowa: 250 g marcepanu 125 g cukru pudru lukier: 200 g cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny dodatkowo: cukrowe perełki 5 łyżek powideł śliwkowych Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i migdałami. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Dodać mleko(...)zagnieść z cukrem pudrem. Wyciąć serduszka tą samą foremką, która została użyta do wycinania ciasteczek. Każde ciasteczko smarować odrobiną powideł, przyklejać marcepanowe serduszka. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładki, dość gęsty lukier. Smarować ciasteczka, posypywać cukrowymi perełkami, odstawić do zastygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Nie miałam w domu pistacji, więc udekorowałam je cukrową posypką
Pożeraczka, czyli raz adobrzebakaliami i lukrem Składniki: (na 25-30 sztuk) 150 g miodu 50 g jasnego brązowego cukru 50 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka kakao skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 75 g płatków migdałowych 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny(...)łyżka mleka lukier: 200 g cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka rumu Miód, cukier i masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Dodać żółtko, kakao, skórkę z cytryny i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, orzechami laskowymi, migdałami, rodzynkami i żurawiną. Dodać do masy, zagnieść. W razie potrzeby dodać mleko. Z masy uformować kulę, zawinąć w folię
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprosto z miseczki. Przynajmniej ja nie potrafię... Tym razem curd jeszcze taki lekko zimowy, świąteczny wręcz, bo z mandarynek. Ma śliczny, żółtko-pomarańczowy kolor, dzięki dodatkowi soku z cytryny nie jest zbyt słodki ani mdły, smakuje jak mandarynowy budyń. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli nie planujecie ciasta z jego udziałem - jestem pewna, że nic się nie zmarnuje... Curd mandarynkowy Składniki(...)curdu) sok z 5 mandarynek sok 1 1/2 cytryny skórka otarta z 2 mandarynek 2 jajka 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oliwy Sok z cytrusów, skórkę z mandarynki, jajka, żółtka, cukier i mąkę umieścić w garnuszku. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Dodać oliwę, gotować jeszcze kilka minut - masa
Pożeraczka, czyli raz adobrzetortownicę o średnicy 20 cm) spód: 130 g ciastek digestive 60 g masła mus jagodowy: 450 g jagód (mogą być mrożone) 125 g cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny ziarenka z 1 laski wanilii masa serowa: 200 g serka kremowego 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki cytrynowej 200 ml wrzącej(...)wody 200 g borówek amerykańskich dodatkowo: 50 g borówek amerykańskich Jagody wypłukać (mrożone rozmrozić na ręczniku papierowym), razem z cukrem, sokiem z cytryny i wanilią umieścić w garnuszku. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować aż do uzyskania dość gęstej konsystencji - 30-40 minut. Często mieszać. Masę wystudzić, zmiksować blenderem na gładko. Masło rozpuścić. Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem. Dno tortownicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciągle przymierzam się do innych - marchewkowych, buraczanych - ale jabłkowe są tak dobre, że zawsze wygrywają... Chipsy jabłkowe Składniki: (na 2 blachy z piekarnika) 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu Jabłka umyć, wytrzeć do sucha i pokroić w jak najcieńsze plastry. Ułożyć plastry ciasno jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić(...)sokiem z cytryny, posypać przyprawami. Suszyć w 80 st. C. przez 3-4 godziny. Ostudzić w zamkniętym piekarniku. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Młoda pewnie już teraz szykuje się na wieczorne wyjście, a ja idę oddać się weekendowym przyjemnościom... Książko, nadchodzę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasa serowa: 7 listków żelatyny 600 g serka kremowego 300 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g cukru pudru 4 dojrzałe banany 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo: 125 wiśni ze słoika 75 ml soku wiśniowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka ugnieść(...)zupełnie stężały). Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Banany obrać. Dwa pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm, dwa rozgnieść widelcem na miazgę. Oba rodzaje skropić sokiem z cytryny. Serek zmiksować z kremówką, cukrem i cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać rozgniecione banany, zmiksować. Żelatynę rozpuścić na parze, ostudzić. Powoli wlewać do masy, cały czas miksując. Na spód wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki ziemniaczanej 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g mielonych migdałów 1 łyżki amaretto dodatkowo: 100 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 15 g płatków migdałowych Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szafran pokruszyć, zalać wrzątkiem i ostudzić. Masło utrzeć z pokruszonym marcepanem, cukrem i szafranem. Gdy masa będzie jasna(...)minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie. Babkę wyjąć z formy, ułożyć na talerzu spodem do góry. Migdały uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier. Polać nim babkę, udekorować płatkami migdałowymi. Smacznego! Nie jestem pewna, czy uda mi się jeszcze dodać jakieś przepisy przed Świętami. Chciałabym więc życzyć Wam cudownie spędzonej Wielkiej Nocy
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 15 g kakao krem: 1,2 l śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru waniliowego poncz: sok z 1,5 cytryny 2 łyżki wody owoce: 500 g truskawek 1 banan 4 kiwi 125 g jagód 125 g malin 1 świeży ananas dodatkowo: 75 g płatków z orzechów laskowych listki melisy Biszkopt jasny: Mąki(...)Zostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Owoce odpowiednio obrać i umyć. Wybrać najładniejsze do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki. Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę. Sok z cytryny wymieszać z wodą. Każdy z biszkoptów przekroić na pół. Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć owoce. Następnie ciemny
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajka 24 g świeżych drożdży 1/4 łyżeczki soli 670 g mąki pszennej dżem: 350 g rabarbaru 350 g bananów 30 ml ginu 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Najpierw przygotować dżem: Rabarbar i banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać sokiem z cytryny i zasypać cukrem, odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 1 jajko 125 ml mleka 45 ml oleju krem: 85 g miękkiego masła 1 białka 70 g cukru 70 g truskawek 15 ml wody 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo: cukrowe perełki do dekoracji Mąkę przesiać z kakao do dużej miski, wymieszać z cukrem, solą i proszkiem. Jajko roztrzepać, wymieszać z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlać do suchych(...)Piec w 180 st. C. 20-25 minuty, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Przygotować krem maślany: Truskawki umyć, oberwać listki. Włożyć do garnka z wodą i sokiem z cytryny, zagotować. Zmniejszyć ogień; gotować, często mieszając, aż owoce się rozpadną, a większość płynu odparuje. Zdjąć z palnika, ostudzić. Zmiksować na gładką masę. Białka z cukrem umieścić w szklanej misce, ustawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki orkiszowej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 125 ml mleka ryżowego 200 g pure z dyni 45 g bezmlecznej margaryny skórka otarta z 1 cytryny 60 g cukru 1/4 łyżeczki soli kruszonka: 85 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 55 g zimnego masła 50 g cukru dodatkowo: 3 łyżki mąki ziemniaczanej 400 g truskawek 4 łyżki mleka ryżowego(...)mąki pełnoziarnistej. Wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, wlać mleko ryżowe, odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać pure z dyni, skórkę z cytryny i resztę cukru. Zagnieść ciasto. Margarynę rozpuścić i przestudzić, wlać do ciasta, dokładnie wyrobić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrzepewnością będą smakowały wyjątkowo! Morele w syropie herbacianym Składniki: (na 8 słoiczków) 2 kg moreli 500 g cukru 4 torebki herbaty brzoskwiniowej lub morelowej z wanilią sok z 1 cytryny 600 ml wody Morele naciąć na krzyż, sparzyć, zalać zimną wodą, obrać ze skórki. Pokroić na połówki, wyjąć pestki, ułożyć ciasno w słoiczkach. Do garnka wsypać cukier i zawartość jednej(...)torebki herbaty, włożyć pozostałe trzy, wlać wodę i sok z cytryny. Zagotować, po czym redukować około 20-30 minut. Bardzo gorącym syropem zalać morele, dobrze zakręcić, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! A teraz czas się zebrać w sobie, i ruszyć do lasu. Chcemy nazbierać malin - już zrobiliśmy rekonesans: są słodkie i pyszne, choć malutkie. Zobaczymy, ile znajdziemy, ale już mam kilka
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) wierzch: 400 g jeżyn 150 ml zimnej wody 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, rozetrzeć dokłądnie między palcami. Wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić(...)spód. Piec w 175 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Jeżyny umyć i osuszyć. Cukier zagotować z połową wody i sokiem z cytryny. Gotować kilka minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Dodać jeżyny, krótko gotować. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie, wlać do garnuszka, wymieszać. Zagotować. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale jeszcze ciepłe
Pożeraczka, czyli raz adobrze