BackMit 30 dkg mąki 90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Pianka : 4 białka 3/4 szkl. cukru 4 łyżeczki żelatyny sok z cytryny barwnik żółty lub pomarańczowy bezbarwna polewa Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek(...)temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto. Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości wody.Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i ubić razem.Odłożyć trochę białej masy piankowej i dodać barwnik, wymieszać. Białą masę wyłożyć na wystudzone tartaletki, a na środek trochę masy
Moje domowe kucharzeniezapiszę..a potem nie pamiętam co i jak..Wy też tak macie? 125 g naturalnego jogurtu 75 g masła, roztopionego 2 jajka skórka z 1 cytryny 150 g mąki 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 125 g cukru 1/2 szkl. kolorowych draży W jednym naczyniu wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę(...)cytryny i roztrzepać,a w drugim składniki suche.Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Dodać draże i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Formy do babeczek napełniać ciastem do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez 25 - 30 minut.Po ostudzeniu dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieszybka do zrobienia sałatka..składniki można dodawać wedle własnego gustu.. zupki wietnamskie Vifon paluszki surimi średni ogórek pomidor papryka majonez sok z cytryny szczypiorek sól, pieprz przyprawa do sałatek Zupki zalać wrzątkiem i odstawić. Paluszki surimi skropić sokiem z cytryny, pokroić wzdłuż na połowę, a następnie w talarki , ogórka i paprykę pokroić
Moje domowe kucharzeniesmakuje wyśmienicie..taki miodek można używać do ciast, na kanapki ..a zimą jako lekarstwo .. 350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek) 1 litr wody 2 cytryny ziarenka z laski wanilii 1 kg cukru Kwiatki rozłożyć na białej powierzchni, aby pozbyć się dotychczasowych lokatorów. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez(...)minut. Dodać pokrojone na ćwiartki, dobrze umyte cytryny i odstawić na 24 godziny. Następnego dnia przecisnąć przez gazę, do przefiltrowanego płynu dodać cukier i wanilię, gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji (minimum 1,5-2 godziny). Gorący przelać do słoików, zakręcić i studzić do góry dnem
Moje domowe kucharzenieKolejny miodek z mniszka...i kolejny eksperyment..tym razem dodatkiem są goździki i cynamon..podpatrzyłam tutaj . 350 kwiatków (same łepki bez ogonków) 1 cytryna 5 goździków szczypta cynamonu[ u mnie laska cynamonu ] ok 1 litra wody ok 1 kg cukru Zebrane świeże kwiaty mniszka lekarskiego rozłożyć na papierze na około 15 minut, by wyszły(...)nich robaczki. Następnie włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać 1 pokrojoną cytrynę , goździki i cynamon.Gotować około 20 minut i pozostawić do następnego dnia. Po tym czasie przecedzić napar przez sito. Następnie zagotować , dodać cukier .Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając.Przelać do słoiczków i zakręcić
Moje domowe kucharzenieźródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest używany w mojej kuchni.. mix sałat pomidor ogórek zielony rzodkiewka kilka plasterków polędwicy drobiowej 2 łyżki oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Pomidor, ogórek, rzodkiewki i polędwicę pokroić w kostkę, dodać sałatę.Olej wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą,solą i pieprzem.Dodać do sałaty i warzyw.Wymiesza
Moje domowe kucharzeniełyżka kawy rozpuszczalnej ½ łyżeczki sody szczypta soli 18 dkg margaryny 3 łyżki zimnej wody Masa truskawkowa: 30 dkg truskawek 1/3 szkl. cukru sok z 0,5 cytryny 2 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 36% Zagnieść ciasto i schłodzić.[ ja najpierw wyłożyłam ciasto do tartaletek i wstawiłam je do lodówki]. Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem(...)widelcem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawić.Truskawki, cukier, sok z cytryny podgrzać, wymieszać. Zmiksować i doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno
Moje domowe kucharzeniedlatego jest często używany w mojej kuchni..olej rzepakowy idealnie nadaje się do surówek.. ½ niedużej główki młodej kapusty szczypiorek kilka rzodkiewek sól, pieprz sok z cytryny 1 -2 łyżki oleju rzepakowego Kapustę oczyścić i poszatkować.Rzodkiewki i szczypiorek pokroić i dodać do kapusty.Dodać sok z cytryny, sól pieprz. Wszystko wymieszać a na końcu dodać
Moje domowe kucharzeniemąki pszennej 70 g białego cukru 1 jajko 100 g migdałów w całości ze skórką 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny Do misy miksera wbijamy jajko, wsypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie. Następnie dodajemy sól(...)krajach anglosaskich jako coffee bread. - oryginalnie stosuje się wyłącznie migdały, ale często przepis jest modyfikowany. Zdarzają się z dodatkiem np. żurawiny, orzechów, pistacji, moreli, czy suszonych owoców. - skórkę z cytryny możemy zastąpić skórką z pomarańczy, albo dać i jedną i drugą. - opcjonalnie można dodać kilka kropli ekstraktu migdałowego. - w polskich przepisach przeważnie stosuje się migdały bez skórki, ale oryginalne biscotti
Moje domowe kucharzenieopakowanie rukoli 1 duży oscypek 4 kawałki pomidorów suszonych w oliwie 100 g orzechów włoskich łuskanych 100 g sera cheddar 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól, pieprz Przygotowanie: Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser oscypek. Na suchej patelni formujemy placuszki startego sera(...)sałatka z porwanej rukoli, pokrojonych orzechów włoskich i pomidorów suszonych w oliwie, kawałków sera cheddar, a wszystko to otulone delikatnym sosem na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Smacznego
Moja smaczna kuchniasię nimi do woli. Warzywne taboule składniki: 1 mały brokuł 0,5 kalafiora 1 żółta papryka 80 g suszonych pomidorów 6 gałązek mięty szczypior z 1 dymki sok z cytryny oliwa z oliwek sól, pieprz wykonanie: Kalafiora i brokuł myjemy, osuszamy i dzielimy na różyczki. Następnie partiami mielimy warzywa do konsystencji przypominającej granulki. Miksujemy pulsacyjnie. Do zmielonych warzyw dodajemy(...)pokrojoną w paseczki lub kostkę paprykę oraz pokrojone suszone pomidory. Siekamy szczypior i miętę i dodajemy do warzyw. Z soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu przygotowujemy dresing. Zalewamy tym warzywa i dokładnie mieszamy. Uwagi: Taboule doskonale smakuje na świeżo, jak również po paru godzinach. Przechowujemy w lodówce
Przysmaki Karolkichciał iść do sklepu :) ) Zrobiłam pieczone ziemniaczki z szałwią, bazylią i odrobiną oliwy cytrynowej. Składniki: 2 piersi kurczaka 2 papryki ( czerwona i żółta) 1 cukinia skórka z cytryny majeranek zioła do drobiu sól pieprz cytrynowy 0,5 kg ziemniaków ćwiartka cebulki kilka listków szałwii kilka listków bazylii oliwa MONINI Lemon ----> TAKA sól Paprykę kroimy w paseczki a cukinie(...)talarki. Kurczaka kroimy w większe kawałki i nacieramy go startą skórką z cytryny, solą, pieprzem i ziołami. Wszystko wkładamy do rękawa spożywczego, zamykamy i wkładamy do piekarnika na ok 40 min. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki. Wkładamy do rękawa spożywczego. Solimy, dodajemy posiekane listki szałwii i bazylii oraz cebulkę. Skrapiamy wszystko odrobiną oliwy cytrynowej. Pieczemy tak jak kurczaka
Olikowa kuchniawersja szybsza i lżejsza - rewelacja. Zamiast kurczaka można wykorzystać krewetki. Składniki: 1 pierś z kurczaka łyżka oleju 1 nieduża cebula 2 łyżki drobno posiekanego czosnku 2 tyczki trawy cytrynowej mleczko kokosowe 1,5l wody 2 kostki rosołowe 2 papryczki pepperoni (może być chili) 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 3 łyżki cukru trzcinowego(...)pół limonki 0,5 opakowania cienkiego makaronu ryżowego sól, pieprz Kroimy czosnek i cebulę i drobną kosteczkę. Zdejmujemy z trawy cytrynowej zewnętrzną skórę (1 warstwę), obraną trawę kroimy na 4 równe odcinki. Trawę rozbijamy tępą częścią noża. Do garna wlewam olej, gdy się rozgrzeje wrzucam czosnek, cebulę, trawę. Cały czas mieszając trzymam na ogniu ok. 2min. Następnie zalewam wodą, dodaję
Brzuszki Łakomczuszkisię upiec sernik, który praktycznie nie opadł + jego wierzch był niemal biały :). Przepis powstał na kanwie wielu serników, które robiłam wcześniej. Jest naprawdę delikatny, a smaki malin i cytryny dobrze ze sobą współgrają. Sernik z malinami i cytryną będzie pięknie wyglądał na wielkanocnym stole. Galaretka jest domowej roboty, więc możecie sami dostosować jej kwaśność do swoich upodobań. Webcam
Przepisy Aleksandryjeszcze 10 minut. SOS KAPAROWO-CYTRYNOWY 250 ml bulionu drobiowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 150 ml wina białego wytrawnego 100 ml śmietany 30% sok z 1/2 cytryny 1 łyżka kaparów tymianek, rozmaryn KAMIS sól, pieprz Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym bulionem drobiowym. Dolać wino, wsypać po szczypcie ziół. Gotować 5 minut(...)czasie dolać śmietankę oraz sok z cytryny - gotować do zgęstnienia. Wsypać kapary, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Roladę kroić w plastry. Podawać polaną sosem kaparowo-cytrynowym. Smacznego
kolorowotorcikowo