łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z 1 sparzonej cytryny dodatkowo: cukier puder do posypania pączków lub jak u mnie cytrynowy lukier do polania smalec do smażenia Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy ricottę i miksujemy do połączenia się składników. W miseczce mieszamy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia(...)uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ponieważ pączusie są mało słodkie, przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem lub obtaczamy w cytrynowym lukrze (cikier puder+odrobina wody+sok z cytyny
Walijskie Pichceniecukru pudru 150 g mąki totrowej 100 g masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z bananami i ananasem 8-10 bananów 1 mała puszka ananasów 3 galaretki cytrynowe 3,5 szkl gorącej wody Krem 500 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Czekoladowa beza 3 białka 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki(...)przestudzoną czekoladę. Krótko wymieszać szpatułką i przełożyć na blaszkę ( taka sama wielkość jak na ciasto kruche) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 140 st. Galaretka : galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia. Na osudzone ciasto kruche wyłożyć obrane, pokrojone na pół banany oraz odsączone i pokrojone na kawałki ananasy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić
Pieguskowa KuchniaSzaro, buro, mokro... Pogoda nie rozpieszcza. Na poprawę nastroju polecam ryż zapiekany, oczywiście z jabłkami i skórką cytrynową. Jest pyszny i bardzo poprawił nam humor :) Składniki na Ryż zapiekany jabłkami: 500 ml mleka szczypta soli 150 g ryżu krótkoziarnistego 4 łyżki rodzynek 1 łyżeczka rumu 3 jajka 100 g miękkiego masła 100 g cukru 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
Rozpustne gotowanieCytrynowe gofry z przyjemnie chrupiącym pod zębami makiem. Na wierzch łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do przygotowania syropu poza sezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry. Składniki
Tajemnice Smakucukru 1 cukier waniliowy (16g) 1 szkl oleju 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao kilka kropli aromatu cytrynowego kilka kropli aromatu migdałowego Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Ciagle ubijając dodajemy po kolei pozostałe składniki: mąkę przesianą z proszkiem(...)pieczenia, olej, wodę gazowaną. Otrzymaną masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki + aromat cytrynowy, do drugiej 3 łyżki kakao + aromat migdałowy. Mieszamy już teraz tylko łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku foremki nakładamy na przemian łyżkę jasnego ciasta, na to łyżkę ciemnego. I tak do wyczerpania masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Walijskie Pichcenieryżu 200 g rodzynek (opłukać) drożdże winiarskie do białego wina lub 25g świeżych drożdży piekarskich + 3 łyżki cukru na zaczyn 2 kg cukru niecałe pół łyżeczki kwasku cytrynowego ok 4-5 litrów wody Sposób wykonania: W dniu nastawienia 1. Do balona wsypać rodzynki i ryż. 2. Wodę zagotować, wsypać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. W małej ilości wody rozpuszczamy kwasek(...)cytrynowy, a potem dolewamy go do reszty wody. 3. Robimy zaczyn ze świeżych drożdży: cukier i drożdże mieszać, aż drożdże staną się płynne. Dodać ok. 1 szklankę ciepłej wody, wymieszać i odstawić. 4. W międzyczasie ciepłą wodę wlać do balona, musi zostać 1/5 wolnej przestrzeni w naczyniu. następnie wlać zaczyn, balon zatkać korkiem z rurką wypełnioną trochę wodą. Mocno wstrząsnąć
Kuchnia domowa Aniproszku do pieczenia 3/4szkl. cukru pudru 0,5szkl. cukru kryształu 5 jajek 200g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 2kg jabłek np. antonówka, szara reneta cynamon do smaku 1 kisiel cytrynowy szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodałam śmietanę, pokrojone na plasterki zimne masło oraz żółtka. Składniki posiekałam nożem(...)link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno z kremem i galaretką (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html), tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), szarlotkę owsianą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html) czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjecynamon do sitka, a potem sitko wyjmuje. Jeśli róża jest suszona bez pestek, to lepiej pozostawić ją w herbacie i zjeść razem z plasterkami cytryny i pomarańczy. HERBATKA IMBIROWO CYTRYNOWA Składniki 2 ulubione herbaty 10 g świeżego imbiru skórka z połowy cytryny 2 łyżki soku z cytryny miód Obieramy imbir i kroimy go w cienkie plasterki lub drobną kostkę(...)garnka wkładamy imbir i skórkę z cytryny. Zalać 2 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Do czajniczka wsypać herbatę i zalać ją przygotowanym wywarem z imbiru i skórki cytrynowej. Przykryć czajniczek. Po około 7-10 minutach zamieszać. Nalewać do kubka przez sitko. Do każdej porcji dodać łyżeczkę soku z cytryny i miodu. Mam nadzieję
Zdrowie i pysznie na talerzucynamon do sitka, a potem sitko wyjmuje. Jeśli róża jest suszona bez pestek, to lepiej pozostawić ją w herbacie i zjeść razem z plasterkami cytryny i pomarańczy. HERBATKA IMBIROWO CYTRYNOWA Składniki 2 ulubione herbaty 10 g świeżego imbiru skórka z połowy cytryny 2 łyżki soku z cytryny miód Obieramy imbir i kroimy go w cienkie plasterki lub drobną kostkę(...)garnka wkładamy imbir i skórkę z cytryny. Zalać 2 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Do czajniczka wsypać herbatę i zalać ją przygotowanym wywarem z imbiru i skórki cytrynowej. Przykryć czajniczek. Po około 7-10 minutach zamieszać. Nalewać do kubka przez sitko. Do każdej porcji dodać łyżeczkę soku z cytryny i miodu. Mam nadzieję
zdrowo i aktywnieszklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: 125 g serka kremowego Philadelphia 3 łyżki masła 2/3 szklanki cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem) ponadto do dekoracji: pokruszone ciasto, pestki granatu i skórka(...)świeże owoce, np. borówki, jagody, maliny, truskawki, kawałki figi lub śliwek. Ciasto można przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem np. cytrynowym zamiast kremu. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Blenderem miksuję dokładnie i na gładką masę szpinak wraz z olejem. Pod koniec dodaję sok z cytryny. W misce ucieram mikserem jajka z cukrem i cukrem
Zasmakuj KuchniLukier cytrynowy to fajna alternatywa dla zwykłego lukru. Jego lekko kwaśny, cytrynowy smak idealnie przełamuje słodycz wypieków. Jego wykonanie jest banalnie proste, zajmie nam dosłownie minutę. Składniki: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny. Cukier puder przesiać przez sitko do miseczki, dodać sok z cytryny i energicznie utrzeć, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Jeśli lukier wyjdzie
Moja kraina smakówjest… mocne espresso. Tak idealnie wzmacnia czekoladowy smak, że nie zapomnijcie o nim, a dodatek orzechów włoskich nadaje tradycyjny świąteczny smak. Ciasto przełożone musem z persymony i pokryte cytrynowym kremem z mascarpone. Spróbujcie, bo wygląda i smakuje bajecznie. 2. Ciasteczka korzenne z karmelem Nie mogło zabraknąć w tym zestawieniu oczywiście pięknych chrupiących ciasteczek korzennych z karmelem. Dla mnie karmel(...)Sernik Nowojorski I czas na klasyk! Sernik, u mnie nowojorski. Rozbroił całe święta, jedno obejście stołu z kawałkami tego ciasta i talerz był pusty. Jest bardzo kremowy, lekko cytrynowy i nie zauważysz, jak zjesz swój trzeci kawałek. 6. Ciasto Zebra na maśle Zebra na maśle jest klasyczna, podstawowa i ozdobna. Znowu smak czekoladowy wzmocniony mocnym espresso, przez co masa kakaowa
Słodkie Gotowaniekształt rolady a następnie pieczone na złoto-brązowy kolor. Masa makowa robiona jest zazwyczaj z maku, rodzynek, masła lub mleka, cukru lub miodu. Do smaku doprawiana jest tartą skórką cytrynową, wanilią lub ekstraktem rumowym. Masa orzechowa składa się z mielonych orzechów, rodzynek, masła lub mleka, startej skórki cytrynowej i zapachu rumowego. Często do takiej masy dodawana jest również odrobina dżemu
mecookspestek Skworcu 3/4 szkl. miodu słonecznikowego Skworcu 1 szkl orzechów włoskich Skworcu 2 łyżki olejku migdałowego 2 łyżki olejku arakowego lub rumowego pół łyżeczki skórki cytrynowej Skworcu skórka otarta z jednej pomarańczy 15 dag masła Przygotowanie; Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem tak aby mak był pod wodą. Dorzucamy suszone pomarańcze. Gotujemy około(...)patelnię wrzucamy masło, dodajemy miód i posiekane orzechy, smażymy 3-4 min. Następnie mieszankę miodowo orzechową wlewamy do maku. Scieramy skórkę z pomarańczy a także wsypujemy suszoną skórkę cytrynową. Na końcu wlewamy aromaty i dokładnie mieszamy. Możemy dodatkowo dosłodzić cukrem, lub miód zamienić na cukier. Przechowywać w lodówce. Przed wyłożeniem masy na ciasto zaleca się wymieszać z ubitą
Radość kipiąca uśmiechem.masą jabłkową oraz masą orzechową, na wierzch z bitą śmietaną i wiórkami z czekolady deserowej. Jest pyszny i prosty w wykonaniu... Masa jabłkowa to tarte, gotowane jabłka z galaretką cytrynową, przygotowana na wzór szarlotki królewskiej. Gdy nie mamy czasu na bawienie się z jabłkami, zawsze możemy użyć gotowych jabłek ze słoika. Natomiast masa orzechowa wykonana jest z serka mascarpone(...)octu 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju szczypta soli Masa jabłkowa: 1 kg jabłek sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru 1 op. galaretki cytrynowej Masa orzechowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 wafelek orzechowy typu Princessa (ok. 40 g) Bita śmietana
Kuchnia MagdaLeny