pomaga w procesie trawienia. Dzięki zawartości garbników poprawia np. trawienie białek. A poza tym: oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, pieprz czarny Wieprzowina Szałwia – Lekko sosnowy z nutą cytrynową bądź eukaliptusową aromat i smak szałwii sprawiają, że zioło to nadaje się do przyprawiania mięs. Należy pamiętać, że suszona szałwia gorzknieje i nabiera stęchłego zapachu, trzeba więc uważać(...)bazylia, koperek, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka czerwona, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, seler, cebula, kapary, curry. Ryby: sól, czosnek, bazylia, gorczyca, imbir, cukier, natka pietruszki, kwas cytrynowy, rozmaryn, cebula, bazylia, cząber, koper, trybula ogrodowa, lubczyk, liść laurowy, papryka, pieprz, tymianek, cebula. Twaróg: bazylia, cebula, czosnek, czosnek niedźwiedzi, kminek, koperek, pieprz czarny, pietruszka nać. Artykuł Jak właściwie używać
365 dni dookoła kuchnichrupiącą obwódką, a na tym wszystkim kilka maźnięć sosu na bazie miso, miodu i cytryny. Jakie to jest pyszne, sycące, rozlewające po wnętrzu masę dobra, ciepła i mocy. Cytrynowy posmak miso, które samo w sobie jest bardzo wyraziste, świetnie łączy ze sobą ziemisty smak brukselki i makaronu, a płynne żółtko miło otula nitki soby i podniebienie. Jeszcze mała szczypta płatków(...)chili i kilka zierenek sezamu...mmmmmm! Skubcie brukselkę i mieszajcie sos, bo czas na pożądną porcję ciepła i smaku w azjatyckim wydaniu ♥ Brukselka z cytrynowym miso i makaronem soba Potrzebujesz: 200g brukselki 1 duży ząbek czosnku 1 średnia marchewka szczypta soli makaron soba jajka olej do smażenia chili w płatkach nasiona sezamu Sos miso: 2 czubate łyżki jasnej pasty miso
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszne babeczki w wydaniu wielkanocnym. Bardzo je polecam na świąteczny stół. Są pyszne, kruche słodkie i kwaśne. Użyłam do nich domowego kremu cytrynowego i masy krówkowej o smaku kajmaku. Wyszło idealnie. A babeczki znikały bardzo szybko. To chyba znaczy, że pyszne były :) Bardzo Wam je polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru(...)cukierniczych z ozdobnymi końcówkami. Dekorujemy kruche babeczki. 5. Podajemy: Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Użyłam domowego kremu Lemon Curd. Znajdziecie go tutaj: Cytrynowy krem Lemon Curd Nie liczyłam ile wyszło mi babeczek, ale dwie spore blaszki. A tutaj produkt którego użyłam do udekorowania tych pysznych babeczek
Izabelawkuchniświeżą bułeczkę. Składniki na marmoladę dyniowo-ananasową 500 g miąższu z dyni 300 g ananasa 200 ml wody 350 g cukru 1 / 2 małej papryczki chilli 1 opakowanie kwasku cytrynowego skórka z 1 cytryny sok z 1 / 2 cytryny 1 opakowanie dżemfixu 3:1 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Dynię umyć, obrać, wyciąć miękki środek z pestkami, pokroić na małą kostkę(...)obrać, pokroić na plastry, następnie na kostkę, usuwając twardy środek, odważyć 300 g. Paprykę chilli umyć, usunąć pestki, drobno posiekać. Dynię i ananas umieścić w garnku, dodać chilli, kwasek cytrynowy, sok i skórkę z cytryny, zasypać cukrem i dżemfixem, dolać wody, dobrze wymieszać. Postawić na średni ogień, gotować 20-25 minut bardzo często mieszając. Całość zmiksować używając blendera. Gorącą marmoladę
niecodziennikparyzaczyna się na nowo…. Tymczasem proponuję Wam całkiem nowego przekładańca- połączenie kokosu, orzecha i – a jakże- przełamanie porzeczkowe, co by za słodko nie było;) . Wszystko bardzo miękkie dzięki cytrynowemu nakropkowi. Nazwałam je roboczo „ciastem orzechowo- kokosowym 3”, bo na blogu znajdziecie już to połączenie tutaj : klik i tutaj klik . Składniki na biszkopt: 4 jaja ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki(...)masła Mleko gotujemy z cukrem- wsypujemy lekko posiekane orzechy. Gotujemy do zgęstnienia ( ok. 3 minuty). Studzimy i blendujemy na gładka masę. Miksujemy z masłem. Dodatkowo: nasączenie cytrynowe: 1 szklanka przegotowanej wody+ 3 łyżeczki cukru + sok z ½ cytryny dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE: blat biszkoptowy+ ½ nasączenia+ ½ dżemu masa kokosowa biszkopt + nasączenie + ½ dżemu masa orzechowa okruszki z ciasta biszkoptowego
Domowe ciastaUżyłam blaszki o wym.33x23cm Składniki: - 250g sucharów (u mnie bez cukru), można wykorzystać także bezglutenowe - 350g nutelli - 0,5kg twarogu z wiaderka - 0,5kg śmietany kremówki 30% - 1 galaretka cytrynowa + 1,5 łyżeczki żelatyny - ok. 300g malin (dałam mrożone) - 3 galaretki malinowe (każda na 0,5 litra wody) Galaretkę cytrynową wraz z żelatyną zalewamy 250g (ml) gorącej wody . Dokładnie mieszamy
Smaczne ZdroweTarta jest obłędna! Cytrynowa, z delikatną bezą... łatwa w przygotowaniu, a przy okazji można wykorzystać białka, które zostały po niedawnym tłustym czwartku:) Tarta cytrynowa z bezą Składniki: ciasto: 170g mąki 10g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 100g masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody lub śmietany nadzienie: 3 cytryny (najlepiej ekologiczne) 3 jajka 150g cukru 100ml jogurtu naturalnego
Obiad gotowysię do niej marchewkę, selera naciowego, jabłko ale inne składniki i wariacje równie są smaczne. Dresingiem do tej surówki jest zwykle majonez z dodatkiem niewielkiej ilości musztardy i soku cytrynowego. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji z rzodkiewką i rodzynkami. PRZEPIS COLESLAW Z RZODKIEWKĄ Składniki na coleslaw z rzodkiewką: 0,5 małej główki kapusty białej pęczek rzodkiewek garść rodzynek 3 łyżki(...)minut by zmiękła i puściła sok. Potem myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach rzodkiewki. W kolejnym kroku siekamy drobno natkę pietruszki. Następnie majonez mieszamy z sokiem cytrynowym i musztardą. Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem, doprawiamy do smaku. Artykuł Coleslaw z rzodkiewką pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujełyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z 1 sparzonej cytryny dodatkowo: cukier puder do posypania pączków lub jak u mnie cytrynowy lukier do polania smalec do smażenia Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy ricottę i miksujemy do połączenia się składników. W miseczce mieszamy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia(...)uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ponieważ pączusie są mało słodkie, przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem lub obtaczamy w cytrynowym lukrze (cikier puder+odrobina wody+sok z cytyny
Walijskie Pichceniecukru pudru 150 g mąki totrowej 100 g masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z bananami i ananasem 8-10 bananów 1 mała puszka ananasów 3 galaretki cytrynowe 3,5 szkl gorącej wody Krem 500 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Czekoladowa beza 3 białka 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki(...)przestudzoną czekoladę. Krótko wymieszać szpatułką i przełożyć na blaszkę ( taka sama wielkość jak na ciasto kruche) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 140 st. Galaretka : galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia. Na osudzone ciasto kruche wyłożyć obrane, pokrojone na pół banany oraz odsączone i pokrojone na kawałki ananasy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić
Pieguskowa KuchniaSzaro, buro, mokro... Pogoda nie rozpieszcza. Na poprawę nastroju polecam ryż zapiekany, oczywiście z jabłkami i skórką cytrynową. Jest pyszny i bardzo poprawił nam humor :) Składniki na Ryż zapiekany jabłkami: 500 ml mleka szczypta soli 150 g ryżu krótkoziarnistego 4 łyżki rodzynek 1 łyżeczka rumu 3 jajka 100 g miękkiego masła 100 g cukru 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
Rozpustne gotowanieCytrynowe gofry z przyjemnie chrupiącym pod zębami makiem. Na wierzch łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do przygotowania syropu poza sezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry. Składniki
Tajemnice Smakucukru 1 cukier waniliowy (16g) 1 szkl oleju 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao kilka kropli aromatu cytrynowego kilka kropli aromatu migdałowego Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Ciagle ubijając dodajemy po kolei pozostałe składniki: mąkę przesianą z proszkiem(...)pieczenia, olej, wodę gazowaną. Otrzymaną masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki + aromat cytrynowy, do drugiej 3 łyżki kakao + aromat migdałowy. Mieszamy już teraz tylko łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku foremki nakładamy na przemian łyżkę jasnego ciasta, na to łyżkę ciemnego. I tak do wyczerpania masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Walijskie Pichcenieryżu 200 g rodzynek (opłukać) drożdże winiarskie do białego wina lub 25g świeżych drożdży piekarskich + 3 łyżki cukru na zaczyn 2 kg cukru niecałe pół łyżeczki kwasku cytrynowego ok 4-5 litrów wody Sposób wykonania: W dniu nastawienia 1. Do balona wsypać rodzynki i ryż. 2. Wodę zagotować, wsypać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. W małej ilości wody rozpuszczamy kwasek(...)cytrynowy, a potem dolewamy go do reszty wody. 3. Robimy zaczyn ze świeżych drożdży: cukier i drożdże mieszać, aż drożdże staną się płynne. Dodać ok. 1 szklankę ciepłej wody, wymieszać i odstawić. 4. W międzyczasie ciepłą wodę wlać do balona, musi zostać 1/5 wolnej przestrzeni w naczyniu. następnie wlać zaczyn, balon zatkać korkiem z rurką wypełnioną trochę wodą. Mocno wstrząsnąć
Kuchnia domowa Aniproszku do pieczenia 3/4szkl. cukru pudru 0,5szkl. cukru kryształu 5 jajek 200g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 2kg jabłek np. antonówka, szara reneta cynamon do smaku 1 kisiel cytrynowy szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodałam śmietanę, pokrojone na plasterki zimne masło oraz żółtka. Składniki posiekałam nożem(...)link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno z kremem i galaretką (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html), tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), szarlotkę owsianą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html) czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacje