cytryna - 13435 przepisów (strona:176/896)

Ciasto z Kubusiem i delicjami 181

budyń waniliowy 3 opakowania, masa śmietankowo-galaretkowa: śmietanka 30%  330 ml, galaretka pomarańczowa 1 szt, woda 1 szklanka, cukier puder 2 łyżki, dodatkowo: delicje pomarańczowe 2 opakowania, galaretka cytrynowa 3 szt, woda gorąca 4 szklanki, Sposób przygotowania: Do jajek dodajemy cukier i miksujemy mikserem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i mieszamy łyżką. Następnie mąki(...)szklance wody rozpuszczamy galaretkę. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. Gdy masa śmietanowo- galaretkowa będzie gęsta to wylewamy ją na delicje.  Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy zaczną tężeć to wylewamy je na wierzch ciasta. Galaretki nie mogą być zbyt płynne, ponieważ wypłyną nam wtedy poza ciasto

kulinarne odsłony pati
Pychotka rabarbarowo-truskawkowa 175

się upiecze ;) Składniki: Ciasto: 2  szklanki mąki pszennej 1 czubata szklanka  mąki krupczatki 25 dag  Palmy firmy Bielmar 3 jajka 30 g cukru waniliowego ze skórką cytrynową 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18%  Masa :  1 litr mleka  3  budynie śmietankowe (na ½ litra mleka)  2 łyżki(...)pszenną wymieszaną z krupczatką, dodać pokrojone na kawałki  zimnej margaryny  palmy oraz  proszek do pieczenia, wsypać cukier, wbić jajka, dodać śmietanę oraz cukier ze skórką  cytrynową  i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę 42/29

Wanilia i Kardamon
ciasto szpinakowe z kiwi i mascarpone 175

upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę z mascarpone: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej 1 galaretka cytrynowa 200 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Serek rozmiksowujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy do serka. Delikatnie miksuje. Dodajemy lekko tężejącą(...)gładką masę. Gotową wylewamy na wystudzone ciasto szpinakowe. Wkładamy do lodówki, do stężenia masy. składniki na wierzch ciasta: ok. 3-4 szt. kiwi 1 galaretka krystaliczna o smaku cytrynowym 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Kiwi obieramy, kroimy w plastry. Zalewamy gorącą wodą (tak aby woda przykryła owoce) i podgotowujemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Przepis na sałatkę z zielonymi szparagami, łososiem wędzonym i mozarellą 276

Lekka sałatka ze szparagami, której bazą jest chrupiąca rukola. Do tego wędzony łosoś i sos cytrynowy oraz stonowana mozarella Tylko 4 składniki, a taka kontaminacja smaków ! *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki (jeśli je mają). Wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj przez 12 minut. Delikatnie(...)kawałki. zawiń w małe ruloniki i ułóż na talerzach. Możesz go też po prostu rozrzucić. Mozarellę pokrój w słupki. Ułóż na sałatce. Ułóż ugotowane szparagi. Całość skrop sosem cytrynowym. Składniki pęczek zielonych szparagów 200 g rukoli 150 g wędzonego łososia 125 g mozarelli Wykonanie Sparz wrzątkiem cytrynę. Zetrzyj z niej trochę skórki. Skórkę wymieszaj z jogurtem. Dodaj pół łyżeczki soku

Eat me! Fit me!
RAVIOLI Z MIĘSEM ALLA CAPRESE Z SOSEM MAŚLANO-CYTRYNOWYM 161

Ravioli to niewielkie pierożki nadziane serem, mięsem lub warzywami. Jest to jedno z dań charakterystyczne dla kuchni z Capri. Najczęściej serwuje się ravioli z sosem maślano-cytrynowym, ale można również podać je z prostym sosem pomidorowym lub usmażyć na oleju z masłem jak świetna przekąska. Od firmy Arc Pol Czaniec , która jest producentem makaronów otrzymałam zadanie aby przygotować kilka potraw(...)Czaniec ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Przygotowujemy sos: Podgrzać na małym ogniu oliwę z oliwek i masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano oraz posiekaną drobno pietruszkę i skórkę cytrynową. Podgrzać chwilę. Dolać sok z cytryny oraz 60 ml wody z garnka w której gotowaliśmy ravioli. Wymieszać. Do sosu dodać ugotowane ravioli z mięsem Arc-Pol Czaniec i wymieszać

Kuchnia w oparach
Zapiekanka makaronowa z łososiem i szparagami 278

kawałek pora (ok 7cm, jasno zielona cześć) pęczek szparagów 100ml śmietanki 100ml jogurtu 1 jajko 100g sera feta lub capri 2 łyżki oliwy sól pieprz tymianek czosnek granulowany pieprz cytrynowy Rybę pokroić w ok 1,5cm kostkę, doprawić solą, pieprzem cytrynowym, odrobina czosnku, tymiankiem. Odstawić na 15 minut. Makaron ugotować do pół miękkości, odcedzić. Por pokroić w plasterki. Szparagi dobrze

Obiad gotowy
HALIBUT SMAŻONY - przepis na halibuta smażonego w mące 346

Polecam! Jak przyrządzić idealnego halibuta - przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki na smażonego halibuta SKŁADNIKI 4 dzwonka z halibuta ze skórą o grubości około 3cm sól morska i pieprz cytrynowy do smaku sos z cytryny do skropienia ryby mąka pszenna do panierowania olej lub masło sklarowane do smażenia Przepis na smażonego halibuta PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umyte i osuszone dzwonka halibuta(...)oprószamy ze wszystkich stron solą oraz pieprzem cytrynowym, skrapiamy odrobiną soku z cytryny  i obtaczamy w mące pszennej (nadmiar mąki strzepujemy). Krok 2. Halibuta smażymy z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu - w sumie około 10-12 minut. Na głębokim oleju krócej. Skórka powinna być złocistobrązowa i chrupiąca. Zbyt długie smażenie ryby może sprawić, że ryba będzie

Moja Książka Kucharska
Kurczak w szynce i w sosie chrzanowym 147

porcje: * pierś z kurczaka- 2 duże * szynka szwarcwaldzka- 8-10 plastrów * śmietanka 30%- 200 ml * cebula- 1 duża * chrzan w słoiczku- 3 lekko czubate łyżki * posiekany, świeży, tymianek cytrynowy- 1 łyżka * mąka pszenna- 1 płaska łyżeczka * sól, pieprz, suszona bazylia- do smaku * olej rzepakowy- do smażenia Piersi z kurczaka (można przeciąć wzdłuż na pół, aby z jednej piersi uzyskać(...)minut. Na tej samej patelni, z pozostawionym olejem po smażeniu mięsa podsmażyć pokrojoną cebulę, wlać kremówkę uprzednio wymieszaną z mąką, wymieszać i doprawić solą, pierzem oraz tymiankiem cytrynowym. Mięso podawać z makaronem i sosem chrzanowym. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
BABKA PIASKOWA W POLEWIE 163

Babka piaskowa - klasyczny i łatwy przepis na najlepszą babkę piaskową z budyniem cytrynowym, w polewie czekoladowej. Jak upiec tradycyjną babkę piaskową na Wielkanoc - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 2 szklanki mąki tortowej 1 budyń cytrynowy szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Moja Książka Kucharska
Sernik z brzoskwiniami 2327

Dziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta. Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, masy serowej jest jednak tak dużo, że spokojnie starczy Wam na sporą prostokątną blachę. Składniki na spód i kruszonkę: 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru(...)mielonego twarogu w kostce) 0,5 szklanki oleju 4 jajka 150 ml kremówki 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemnniaczanej 1 łyżka mąki pszennej skórka cytrynowa lub aromat 2 łyżki soku z cytryny 1 laska wanilii lub aromat + brzoskwinie z puszki (u mnie zmieściło się 3/4 puszki, na dużej prostokątnej blaszce można poukładać wszystkie) Zaczynamy

Ciastkozercy
Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym 171

płatków migdałowych Odrobina słodkiej przyprawy karmel z wanilią (mam Kotanyi) Kilka łyżek syropu pomarańczowego (może być też woda spod ugotowanych pomarańczy) Kilka łyżek mocnego alkoholu – może być wódka, likier cytrynowy, wódka cytrynowa. Ja użyłam akurat „cytrynówki” własnej produkcji na ciemnym cukrze muscovado. 10 kostek gorzej czekolady Dodatkowo porcja siekanych migdałów/płatków migdałowych. Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym Przygotowanie

Kate's Kitchen
Cytrynowy piegus 482

Cytrynowy piegus to ciekawa odmiana klasycznego ciasta piegus – ciasta z dodatkiem maku. Mak który wykorzystujemy w kuchni to mak … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Cytrynowy piegus</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Zapiekanka makaronowa z brokułem 181

mleka (u mnie sojowe) 3 łyżki mąki pszennej płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej sól i pieprz *jeżeli sos będzie się wydawał za słodki można dodać łyżkę musztardy lub soku cytrynowego dwie łyżki suszonego koperku/pietruszki lub pęczek świeżego 200 g żółtego sera, u mnie wegański wiadomo *jeżeli akurat nie masz sera to też będzie ok, najwyżej zapiekanka będzie mniej zwarta(...)mleko i gotuj cały czas mieszając, aby powstał gęsty sos bez grudek. Dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem, sprawdź czy jest ok, jeżeli na Twój gust za słodki dodaj soku cytrynowego lub musztardy. Do gotowego sosu dodaj 2/3 startego sera i wymieszaj. Do gara z sosem wrzuć ugotowany makaron, brokuły podzielone na małe różyczki. Zapomniałam o pieprzu, wiec dodałam go dopiero

greenscarf
Filipa18 – recenzja 172

któremu towarzyszyły wina musujące. Od lekkiego Prosecco, przez interesującą Cavę, aż po znakomite szampany, spośród których jeden mnie absolutnie zachwycił. I zimna przystawka: Łosoś gravlax/kozi ser/mus z bakłażana/sorbet cytrynowy – łosoś świetnie zamarynowany, lekko pikantny mus z bakłażana, dla mnie idealny, odrobina koziego sera, a wszystko to przełamane sorbetem cytrynowym. Uważam, że danie idealnie zbalansowane, bez żadnych fałszywych tonów. Choć

Kate's Kitchen