cytryna - 13435 przepisów (strona:167/896)

Teatr pod gołym niebem i drożdżówki dla alergików 169

mąki orkiszowej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 125 ml mleka ryżowego 200 g pure z dyni 45 g bezmlecznej margaryny skórka otarta z 1 cytryny 60 g cukru 1/4 łyżeczki soli kruszonka: 85 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 55 g zimnego masła 50 g cukru dodatkowo: 3 łyżki mąki ziemniaczanej 400 g truskawek 4 łyżki mleka ryżowego(...)mąki pełnoziarnistej. Wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, wlać mleko ryżowe, odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać pure z dyni, skórkę z cytryny i resztę cukru. Zagnieść ciasto. Margarynę rozpuścić i przestudzić, wlać do ciasta, dokładnie wyrobić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Morele w syropie. I plaża 143

pewnością będą smakowały wyjątkowo! Morele w syropie herbacianym Składniki: (na 8 słoiczków) 2 kg moreli 500 g cukru 4 torebki herbaty brzoskwiniowej lub morelowej z wanilią sok z 1 cytryny 600 ml wody Morele naciąć na krzyż, sparzyć, zalać zimną wodą, obrać ze skórki. Pokroić na połówki, wyjąć pestki, ułożyć ciasno w słoiczkach. Do garnka wsypać cukier i zawartość jednej(...)torebki herbaty, włożyć pozostałe trzy, wlać wodę i sok z cytryny. Zagotować, po czym redukować około 20-30 minut.  Bardzo gorącym syropem zalać morele, dobrze zakręcić, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! A teraz czas się zebrać w sobie, i ruszyć do lasu. Chcemy nazbierać malin - już zrobiliśmy rekonesans: są słodkie i pyszne, choć malutkie. Zobaczymy, ile znajdziemy, ale już mam kilka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Absolutnie bajeczna tarta z jeżynami. I o woreczkach słów kilka 154

łyżki cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) wierzch: 400 g jeżyn 150 ml zimnej wody 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, rozetrzeć dokłądnie między palcami. Wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić(...)spód. Piec w 175 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Jeżyny umyć i osuszyć. Cukier zagotować z połową wody i sokiem z cytryny. Gotować kilka minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Dodać jeżyny, krótko gotować.  Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie, wlać do garnuszka, wymieszać. Zagotować. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale jeszcze ciepłe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepszy sorbet. Jeżynowy 124

tradycyjnych lodach, a przyjemność zdecydowanie taka sama! Sorbet jeżynowy z kardamonem Składniki: (na 1 l lodów) 600 g jeżyn 150 g cukru 150 ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka kardamonu 1 banan 2 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cukier zagotować z wodą, sokiem z cytryny i kardamonem, gotować kilka minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Dodać umyte jeżyny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 121

żelatyny masa serowa z białą czekoladą: 200 g serka kremowego 150 ml śmietany kremówki (38%) 150 g białej czekolady 2 listki żelatyny wierzch: 400 g jeżyn sok z 1/2 cytryny 100 g cukru 3 listki żelatyny Ciastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę(...)ubić, delikatnie połączyć z masą serową. Masę wyłożyć na warstwę owocową, wstawić do lodówki na 30 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jeżyny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, dusić, aż cukier się rozpuści. Zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę odcedzić, wymieszać z gorącymi owocami. Ostudzić. Ostudzony mus wyłożyć na warstwę z białą czekoladą. Schłodzić w lodówce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z mąką z ciecierzycy 134

apetytem. Kakaowe muffiny z mąki z ciecierzycy Składniki: (na 10 sztuk) 2 jajka 100 g cukru 4 łyżki oleju 1 banan 2 łyżki letniej wody 1 łyżka soku z cytryny 170 g mąki z ciecierzycy 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 g świeżych drożdży Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki wody, dokładnie(...)Odsatwić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkie do pieczenia i kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć. Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 25 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cobbler - co to takiego? 2941

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 125 g zimnego masła 60 g cukru trzcinowego 50 ml mleka wypełnienie: 2 jabłka 400 g jeżyn sok z 1/2 cytryny 60 g cukru dodatkowo: 25 g masła 2 łyżki cukru trzcinowego Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, cukrem i przyprawą do piernika. Dodać masło, posiekać, a następnie szybko zagnieść(...)zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać jeżyny i cukier, delikatnie wymieszać. Przełożyć owoce do formy, przykryć folią aluminiową. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. W tym czasie rozwałkować ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 200

zmielonych orzechów laskowych gruszki w syropie: 13 gruszek 200 g cukru 600 ml białego wina 90 g miodu nasączenie: 100 ml syropu z gotowania gruszek sok z 1 cytryny krem karmelowy: 950 ml śmietany kremówki (38%) 155 g cukru 1 łyżka wody 1 łyżka masła 400 g serka kremowego 3 listki żelatyny na wierzch: 150 ml śmietany kremówki(...)minut do lodówki. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do tężejącej masy karmelowej, delikatnie mieszając. Wstawić do lodówki do czasu użycia. Na nasączenie wymieszać syrop z sokiem z cytryny. Biszkopt przekroić na trzy części w poziomie. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć. Rozsmarować cienką warstwę kremu karmelowego, na tym ułożyć połówki gruszek. Przykryć kremem, następnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Korzenna tarta z dynią 141

proszek) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 80 g cukru 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać zimne masło, posiekać(...)przez 15 minut. Usunąć z ciasta kulki i papier. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C. Przestudzić. Mus z dyni, jajka, kremówkę, budyń, cukier, sok z cytryny i przyprawy umieścić w misce. Zmiksować tylko do połączenia składników. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec w 160 st. C. przez 30 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie ciasto z cynamonem i budyniem. I o tym, jak łatwo stracić kawałek palca 209

mleka nadzienie cynamonowe: 100 g miękkiego masła 100 g ciemnego brązowego cukru 3 łyżeczki cynamonu dodatkowo: 1 jajko lukier: 175 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Masło rozpuścić i przestudzić. Drożdże rozetrzeć z połową mleka. Dodać cukier, sól, kardamon, rozpuszczone masło i jajko, dokładnie połączyć. Partiami dodawać mąkę. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia(...)wyrośnięcia. Warkocze posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić. Warkocze posmarować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego! Przepis oczywiście dołączam do Skandynawskiej akcji Mopsika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
494. Lemon curd. 108

herbaty zajadając jedne z lepszych naleśników :P  Byliście w tą "zimę" już na łyżwach? Ja własnie dzisiaj się na nie wybieram. :P  Lemon curd: 60ml soku z cytryny 30g cukru* jajko żółtko łyżka masła Wszystkie składniki(oprócz masła)mieszamy** i  umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż masa zgęstnieje***, zdejmujemy(...)ognia i dodajemy masło cały czas mieszając. *lub więcej, ale to zależy od was, ja chciałam zachować tą nutę kwaskowatości cytryny **zmiksowałam je ***  na sam koniec też zmiksowałam, żeby masa była gładka, bez żadnych grudek

More food, love and dreams
521. Osianka jak płynna masa makowa. 103

makowo-jabłkowa owsianka podana z (obłędnie) cytrynowym twarożkiem** * z masą makową, startym jabłkiem, cynamonem, skórką pomarańczową i cytrynową, sokiem z cytryny, aromatem rumowym i waniliowym, solą **z dużą ilością skórki cytrynowej i sokiem z cytryny inspiracja Wróciłam. Zmęczona, ale szczęśliwa.  Tylko wizja jutrzejszego sprawdzianu do którego się jeszcze nie uczyłam lekko mnie przeraża

More food, love and dreams
651. Wiejski z piekarnika 123

byłabym sobą gdybym się nie poparzyła choć raz na dwa dni. Przepis: 200g serka wiejskiego ok.70-100g mielonego sera jajko 20g waniliowego proszku budyniowego skórka starta z cytryny sok z cytryny(1-2 łyżki) coś do posłodzenia szczypta soli borówki Wszystkie składniki ze sobą miksujemy. Delikatnie mieszamy z borówkami. Przekładamy do natłuszczonego naczynka i pieczemy ok.35min w piekarniku nagrzanym do 180stopni

More food, love and dreams
Mus brzoskwiniowy z kremem mascarpone 236

schodowej!), ubiłam śmietankę z mascarpone i właśnie teraz rozkoszuję się delikatnym, pysznym, kremowym popołudniem. Tego samego Wam życzę! :) SKŁADNIKI: Dla 4 - 6 osób. Mus brzoskwiniowy: 6 dużych brzoskwiń 1 cytryna 1 łyżka cukru 1 gałązka rozmarynu Krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki, wyciągamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. 2. W rondelku na małym ogniu prażymy pokrojone brzoskwinie razem z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, łyżką cukru i gałązką rozmarynu. Należy cały czas mieszać owoce, aby się nie przypaliły. 3. Gdy brzoskwinie będą już miękkie zdejmujemy rondelem z ognia, wyciągamy rozmaryn, po czym miksujemy

W kuchni Katie
Wino grzane 177

pyszny napój i każdego z Was do tego zachęcam :) Składniki: butelka czerwonego wina (rodzaj obojętny) laska cynamonu goździki świeży korzeń imbiru, ok 1,5 cm 1 pomarańcza 1 cytryna kilka ziaren czarnego pieprzu cukier do smaku ew. jabłko Wykonanie: Do garnka wlewamy butelkę wina, dodajemy pokrojoną w półplasterki pomarańczę, cytrynę, opcjonalnie jabłko oraz plasterki świeżego korzenia imbiru. Wrzucamy goździki, cynamon

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania