mąki orkiszowej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 125 ml mleka ryżowego 200 g pure z dyni 45 g bezmlecznej margaryny skórka otarta z 1 cytryny 60 g cukru 1/4 łyżeczki soli kruszonka: 85 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 55 g zimnego masła 50 g cukru dodatkowo: 3 łyżki mąki ziemniaczanej 400 g truskawek 4 łyżki mleka ryżowego(...)mąki pełnoziarnistej. Wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, wlać mleko ryżowe, odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać pure z dyni, skórkę z cytryny i resztę cukru. Zagnieść ciasto. Margarynę rozpuścić i przestudzić, wlać do ciasta, dokładnie wyrobić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrzepewnością będą smakowały wyjątkowo! Morele w syropie herbacianym Składniki: (na 8 słoiczków) 2 kg moreli 500 g cukru 4 torebki herbaty brzoskwiniowej lub morelowej z wanilią sok z 1 cytryny 600 ml wody Morele naciąć na krzyż, sparzyć, zalać zimną wodą, obrać ze skórki. Pokroić na połówki, wyjąć pestki, ułożyć ciasno w słoiczkach. Do garnka wsypać cukier i zawartość jednej(...)torebki herbaty, włożyć pozostałe trzy, wlać wodę i sok z cytryny. Zagotować, po czym redukować około 20-30 minut. Bardzo gorącym syropem zalać morele, dobrze zakręcić, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! A teraz czas się zebrać w sobie, i ruszyć do lasu. Chcemy nazbierać malin - już zrobiliśmy rekonesans: są słodkie i pyszne, choć malutkie. Zobaczymy, ile znajdziemy, ale już mam kilka
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) wierzch: 400 g jeżyn 150 ml zimnej wody 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, rozetrzeć dokłądnie między palcami. Wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić(...)spód. Piec w 175 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Jeżyny umyć i osuszyć. Cukier zagotować z połową wody i sokiem z cytryny. Gotować kilka minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Dodać jeżyny, krótko gotować. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie, wlać do garnuszka, wymieszać. Zagotować. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale jeszcze ciepłe
Pożeraczka, czyli raz adobrzetradycyjnych lodach, a przyjemność zdecydowanie taka sama! Sorbet jeżynowy z kardamonem Składniki: (na 1 l lodów) 600 g jeżyn 150 g cukru 150 ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka kardamonu 1 banan 2 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cukier zagotować z wodą, sokiem z cytryny i kardamonem, gotować kilka minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Dodać umyte jeżyny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżelatyny masa serowa z białą czekoladą: 200 g serka kremowego 150 ml śmietany kremówki (38%) 150 g białej czekolady 2 listki żelatyny wierzch: 400 g jeżyn sok z 1/2 cytryny 100 g cukru 3 listki żelatyny Ciastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę(...)ubić, delikatnie połączyć z masą serową. Masę wyłożyć na warstwę owocową, wstawić do lodówki na 30 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jeżyny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, dusić, aż cukier się rozpuści. Zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę odcedzić, wymieszać z gorącymi owocami. Ostudzić. Ostudzony mus wyłożyć na warstwę z białą czekoladą. Schłodzić w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeapetytem. Kakaowe muffiny z mąki z ciecierzycy Składniki: (na 10 sztuk) 2 jajka 100 g cukru 4 łyżki oleju 1 banan 2 łyżki letniej wody 1 łyżka soku z cytryny 170 g mąki z ciecierzycy 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 g świeżych drożdży Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki wody, dokładnie(...)Odsatwić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkie do pieczenia i kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć. Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 25 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 125 g zimnego masła 60 g cukru trzcinowego 50 ml mleka wypełnienie: 2 jabłka 400 g jeżyn sok z 1/2 cytryny 60 g cukru dodatkowo: 25 g masła 2 łyżki cukru trzcinowego Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, cukrem i przyprawą do piernika. Dodać masło, posiekać, a następnie szybko zagnieść(...)zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać jeżyny i cukier, delikatnie wymieszać. Przełożyć owoce do formy, przykryć folią aluminiową. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. W tym czasie rozwałkować ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzezmielonych orzechów laskowych gruszki w syropie: 13 gruszek 200 g cukru 600 ml białego wina 90 g miodu nasączenie: 100 ml syropu z gotowania gruszek sok z 1 cytryny krem karmelowy: 950 ml śmietany kremówki (38%) 155 g cukru 1 łyżka wody 1 łyżka masła 400 g serka kremowego 3 listki żelatyny na wierzch: 150 ml śmietany kremówki(...)minut do lodówki. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do tężejącej masy karmelowej, delikatnie mieszając. Wstawić do lodówki do czasu użycia. Na nasączenie wymieszać syrop z sokiem z cytryny. Biszkopt przekroić na trzy części w poziomie. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć. Rozsmarować cienką warstwę kremu karmelowego, na tym ułożyć połówki gruszek. Przykryć kremem, następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszek) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 80 g cukru 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać zimne masło, posiekać(...)przez 15 minut. Usunąć z ciasta kulki i papier. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C. Przestudzić. Mus z dyni, jajka, kremówkę, budyń, cukier, sok z cytryny i przyprawy umieścić w misce. Zmiksować tylko do połączenia składników. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec w 160 st. C. przez 30 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrzemleka nadzienie cynamonowe: 100 g miękkiego masła 100 g ciemnego brązowego cukru 3 łyżeczki cynamonu dodatkowo: 1 jajko lukier: 175 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Masło rozpuścić i przestudzić. Drożdże rozetrzeć z połową mleka. Dodać cukier, sól, kardamon, rozpuszczone masło i jajko, dokładnie połączyć. Partiami dodawać mąkę. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia(...)wyrośnięcia. Warkocze posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić. Warkocze posmarować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego! Przepis oczywiście dołączam do Skandynawskiej akcji Mopsika
Pożeraczka, czyli raz adobrzeherbaty zajadając jedne z lepszych naleśników :P Byliście w tą "zimę" już na łyżwach? Ja własnie dzisiaj się na nie wybieram. :P Lemon curd: 60ml soku z cytryny 30g cukru* jajko żółtko łyżka masła Wszystkie składniki(oprócz masła)mieszamy** i umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż masa zgęstnieje***, zdejmujemy(...)ognia i dodajemy masło cały czas mieszając. *lub więcej, ale to zależy od was, ja chciałam zachować tą nutę kwaskowatości cytryny **zmiksowałam je *** na sam koniec też zmiksowałam, żeby masa była gładka, bez żadnych grudek
More food, love and dreamsmakowo-jabłkowa owsianka podana z (obłędnie) cytrynowym twarożkiem** * z masą makową, startym jabłkiem, cynamonem, skórką pomarańczową i cytrynową, sokiem z cytryny, aromatem rumowym i waniliowym, solą **z dużą ilością skórki cytrynowej i sokiem z cytryny inspiracja Wróciłam. Zmęczona, ale szczęśliwa. Tylko wizja jutrzejszego sprawdzianu do którego się jeszcze nie uczyłam lekko mnie przeraża
More food, love and dreamsbyłabym sobą gdybym się nie poparzyła choć raz na dwa dni. Przepis: 200g serka wiejskiego ok.70-100g mielonego sera jajko 20g waniliowego proszku budyniowego skórka starta z cytryny sok z cytryny(1-2 łyżki) coś do posłodzenia szczypta soli borówki Wszystkie składniki ze sobą miksujemy. Delikatnie mieszamy z borówkami. Przekładamy do natłuszczonego naczynka i pieczemy ok.35min w piekarniku nagrzanym do 180stopni
More food, love and dreamsschodowej!), ubiłam śmietankę z mascarpone i właśnie teraz rozkoszuję się delikatnym, pysznym, kremowym popołudniem. Tego samego Wam życzę! :) SKŁADNIKI: Dla 4 - 6 osób. Mus brzoskwiniowy: 6 dużych brzoskwiń 1 cytryna 1 łyżka cukru 1 gałązka rozmarynu Krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki, wyciągamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. 2. W rondelku na małym ogniu prażymy pokrojone brzoskwinie razem z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, łyżką cukru i gałązką rozmarynu. Należy cały czas mieszać owoce, aby się nie przypaliły. 3. Gdy brzoskwinie będą już miękkie zdejmujemy rondelem z ognia, wyciągamy rozmaryn, po czym miksujemy
W kuchni Katiepyszny napój i każdego z Was do tego zachęcam :) Składniki: butelka czerwonego wina (rodzaj obojętny) laska cynamonu goździki świeży korzeń imbiru, ok 1,5 cm 1 pomarańcza 1 cytryna kilka ziaren czarnego pieprzu cukier do smaku ew. jabłko Wykonanie: Do garnka wlewamy butelkę wina, dodajemy pokrojoną w półplasterki pomarańczę, cytrynę, opcjonalnie jabłko oraz plasterki świeżego korzenia imbiru. Wrzucamy goździki, cynamon
Taste Of My Day