Pierwszy raz robiłam również surówkę z dyni... 20 dkg dojrzałej dyni ( bez skóry i miąższu) 2 jabłka 1 pomidor kawałek papryki natka pietruszki sól,pieprz majonez sok z cytryny Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz. Pomidor i paprykę pokroić w kostkę, dynię i jabłka zetrzeć na tarce (grube oczka).Warzywa dodać do majonezu
Moje domowe kucharzenieLubię takie surówki... są one szybkie do zrobienia ...i smaczne...do surówki dodałam miodu klonowego z Anielskich Przysmaków.. kapusta pekińska papryka czerwona ogórek zielony 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu klonowego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz zioła prowansalskie 4-5 łyżek oliwy Kapustę poszatkować, ogórek i paprykę pokroić w paseczki.Miód, sok z cytryny, musztardę oliwę
Moje domowe kucharzenieklonowy i pyszną mieszankę przypraw o fajnej nazwie Rozkoszna . 1 kg żeberek 3 łyżki oleju 1-2 łyżki ketchupu 1 łyżka miodu klonowego sok z cytryny 1 ząbek czosnku marchewka 2 łyżki sosu sojowego przyprawa Rozkoszna Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Przygotować marynatę:czosnek posiekać, dodać sos sojowy, miód, olej, sok z cytryny i przyprawy.Do
Moje domowe kucharzenieposiada w swoim asortymencie nie tylko przyprawy ale także kawę, herbatę i inne dodatki. pierś z kurczaka przyprawa udko pieczone ziemniaki przyprawa rosołowa sok z 1/2 cytryny Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą i odstawić na pół godziny. Następnie obrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać obrane i pokrojone ziemniaki, posypać solą i przyprawą
Moje domowe kucharzenieHurtowni Oliwy otrzymają .........25 % zniżkę...ja właśnie do tej ryby wykorzystałam kilka produktów dostępnych w tym sklepie...gorąco polecam , bo warto.. dowolna ryba sok z cytryny 2 jajka 3 łyżki mąki bułka tarta sól morska pieprz czarny Sos 0,5 kg pieczarek 4 cebule kilka łyżek ketchupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub pomidory rozdrobnione olej(...)ryżu 1 łyżka octu listek laurowy , ziele angielskie sól różowy pieprz ziarnisty w zalewie Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać solą.Kawałki ryby panierować w mące , jajku i bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę pokroić w półplasterki, a pieczarki w plasterki. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju,dodać pieczarki i dusić około
Moje domowe kucharzeniePyszny obiadek...kurczak z dodatkiem przypraw z Tytki Smaku .. podudzia z kurczaka sok z cytryny sól i pieprz przyprawa rosołowa przyprawa udko pieczone Udka z kurczaka umyc , skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym ,podlać niewielką ilością wody i piec w temperaturze 200°C przez około 1,5 godziny [ w miedzy czasie obracać udka
Moje domowe kucharzenieszkl. mąki 7 białek 1 szkl. cukru pudru Kupiec 250 g stopionego masła 3/4 szkl.ciepłego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy ( 16 g ) skórka z cytryny galaretka truskawkowa Wodzisław Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.. Białka ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodać cukier i ubijać jeszcze ok 10 minut . Cały czas miksując dodać(...)mleko, masło i mąkę, a na koniec cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Ucierać do momentu aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelać do formy i wyrównać wierzch. Piec w temp.170°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i pozostawić do przestudzenia.Wierzch babki nakłuć [ zrobić dziury] w kilku miejscach . Tężejącą
Moje domowe kucharzeniektórą można kupić w Najlepszych przyprawach świata ...rybka smakowała pysznie...zjedzona ze smakiem...nawet porządnego zdjęcia nie zdążyłam zrobić.. dowolna ryba przyprawa do ryby sok z cytryny mąka mąka ziemniaczana olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryb,odstawić do lodówki.Następnie kawałki ryby obtoczyć w mące wymieszanej
Moje domowe kucharzenieBackMit 30 dkg mąki 90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Pianka : 4 białka 3/4 szkl. cukru 4 łyżeczki żelatyny sok z cytryny barwnik żółty lub pomarańczowy bezbarwna polewa Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek(...)temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto. Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości wody.Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i ubić razem.Odłożyć trochę białej masy piankowej i dodać barwnik, wymieszać. Białą masę wyłożyć na wystudzone tartaletki, a na środek trochę masy
Moje domowe kucharzeniezapiszę..a potem nie pamiętam co i jak..Wy też tak macie? 125 g naturalnego jogurtu 75 g masła, roztopionego 2 jajka skórka z 1 cytryny 150 g mąki 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 125 g cukru 1/2 szkl. kolorowych draży W jednym naczyniu wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę(...)cytryny i roztrzepać,a w drugim składniki suche.Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Dodać draże i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Formy do babeczek napełniać ciastem do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez 25 - 30 minut.Po ostudzeniu dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieszybka do zrobienia sałatka..składniki można dodawać wedle własnego gustu.. zupki wietnamskie Vifon paluszki surimi średni ogórek pomidor papryka majonez sok z cytryny szczypiorek sól, pieprz przyprawa do sałatek Zupki zalać wrzątkiem i odstawić. Paluszki surimi skropić sokiem z cytryny, pokroić wzdłuż na połowę, a następnie w talarki , ogórka i paprykę pokroić
Moje domowe kucharzeniesmakuje wyśmienicie..taki miodek można używać do ciast, na kanapki ..a zimą jako lekarstwo .. 350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek) 1 litr wody 2 cytryny ziarenka z laski wanilii 1 kg cukru Kwiatki rozłożyć na białej powierzchni, aby pozbyć się dotychczasowych lokatorów. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez(...)minut. Dodać pokrojone na ćwiartki, dobrze umyte cytryny i odstawić na 24 godziny. Następnego dnia przecisnąć przez gazę, do przefiltrowanego płynu dodać cukier i wanilię, gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji (minimum 1,5-2 godziny). Gorący przelać do słoików, zakręcić i studzić do góry dnem
Moje domowe kucharzenieKolejny miodek z mniszka...i kolejny eksperyment..tym razem dodatkiem są goździki i cynamon..podpatrzyłam tutaj . 350 kwiatków (same łepki bez ogonków) 1 cytryna 5 goździków szczypta cynamonu[ u mnie laska cynamonu ] ok 1 litra wody ok 1 kg cukru Zebrane świeże kwiaty mniszka lekarskiego rozłożyć na papierze na około 15 minut, by wyszły(...)nich robaczki. Następnie włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać 1 pokrojoną cytrynę , goździki i cynamon.Gotować około 20 minut i pozostawić do następnego dnia. Po tym czasie przecedzić napar przez sito. Następnie zagotować , dodać cukier .Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając.Przelać do słoiczków i zakręcić
Moje domowe kucharzenieźródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest używany w mojej kuchni.. mix sałat pomidor ogórek zielony rzodkiewka kilka plasterków polędwicy drobiowej 2 łyżki oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Pomidor, ogórek, rzodkiewki i polędwicę pokroić w kostkę, dodać sałatę.Olej wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą,solą i pieprzem.Dodać do sałaty i warzyw.Wymiesza
Moje domowe kucharzeniełyżka kawy rozpuszczalnej ½ łyżeczki sody szczypta soli 18 dkg margaryny 3 łyżki zimnej wody Masa truskawkowa: 30 dkg truskawek 1/3 szkl. cukru sok z 0,5 cytryny 2 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 36% Zagnieść ciasto i schłodzić.[ ja najpierw wyłożyłam ciasto do tartaletek i wstawiłam je do lodówki]. Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem(...)widelcem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawić.Truskawki, cukier, sok z cytryny podgrzać, wymieszać. Zmiksować i doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno
Moje domowe kucharzenie