ciemno i zimno wieczorami. Zupa krem z pora Składniki: (na 4 porcje) 3 pory (tylko białe i jasnozielone części) 4 małe ziemniaki 2 łyżki masła 1 łyżeczka soku z cytryny 1 litr bulionu 200 ml śmietany kremówki (38%) 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól kolorowy pieprz Pory pokroić w talarki, ziemniaki w kostkę. W średnim garnku rozgrzać masło, wrzucić najpierw pory(...)dodać ziemniaki. Gdy warzywa wchłoną tłuszcz, zalać całość bulionem i gotować 20-30 minut, aż będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia, dokładnie zmiksować blenderem. Wlać śmietanę i sok z cytryny, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawać gorącą. Smacznego! Spędziliśmy z C. leniwy weekend w domu, w którego skład weszły moje godziny z książką i czas
Pożeraczka, czyli raz adobrześrednicy 20 cm) 135 g jasnego brązowego cukru 40 g ciemnego brązowego cukru 3 jajka 175 ml oleju 150 g marchwi 100 g rodzynek skórka otarta z 1 cytryny 175 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Cukier i olej zmiksować. Dodać lekko ubite jajka, połączyć. Marchewki(...)obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do masy jajecznej z rodzynkami i skóką z cytryny, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z cynamonem i gałką. Partiami dodawać do masy, dokłądnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. 40-50 minut. Ostudzić. Smacznego! A jutro pokażę Wam przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzezielonego groszku z bekonem Składniki: (na 4 porcje) 300 g zielonego groszku (świeży lub mrożony) 700 ml bulionu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii sok z 1/4 cytryny 1 dymka sól pieprz dodatkowo: 4 plastry bekonu 2 łyżeczki oliwy truflowej Do gotującego się bulionu dodać groszek, tymianek, bazylię, sok z cytryny i przekrojoną na trzy kawałki dymkę. Gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzespód: 115 g ciastek digestive 80 g białej czekolady 40 g masła masa serowa: 500 g serka kremowego 250 g jogurtu naturalnego 60 g cukru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki białego rumu 90 ml coli 10 listków żelatyny polewa: 150 ml coli 4 płatki żelatyny dodatkowo: 20 g białej czekolady Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, dodać drobno pokrojoną białą(...)czekoladę do ciastek, wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ugnieść łyżką lub dłonią masę ciasteczkową, schłodzić. Serek zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać cukier, sok z cytryny, rum i colę. Zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić na parze i przestudzić. Powoli dolewać do masy serowej, cały czas miksując. Przelać do formy, schłodzić w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLody morelowo-rozmarynowe Składniki: (na ok. 1 l lodów) 400 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka 4 żółtka 125 g cukru 500 g moreli 1 łyżka soku z cytryny ziarna z 1/2 laski wanilii 10 igiełek rozmarynu Kremówkę z mlekiem zagotować i zdjąć z ognia. Żółtka ze 100 g cukru utrzeć na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę(...)cały czas miksując. Przelać masę do garnka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!). Ostudzić. Morele przekroić na pół, wypestkować. Zmiksować blenderem na gładką masę z resztą cukru, sokiem z cytryny i ciarnami wanilii. Rozmaryn bardzo drobno posiekać, dodać do owoców. Masę śmietanowo-żółtkową wymieszać z morelami, przełożyć do pojemnika i mrozić przez 5-6 godzin, mieszając widelcem lub miksując
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrazu. Ten ma cudownie głęboki kolor, który aż zachęca do zanurzenia łyżeczki. Pachnie po prostu bosko, a smakuje jeszcze lepiej - truskawki podbite przyprawami, dzięki dodatku soku z cytryny całość ma wyważony, przyjemnie słodki smak. Koniecznie musicie spróbować, póki jeszcze można kupić truskawki! Dżem truskawkowy z wanilią, cynamonem i goździkami Składniki: (na 350 ml dżemu) 900 g truskawek 300 g cukru(...)cytryny ziarenka z 1 laski wanilii 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Truskawki umyć, odciąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka, dodać pozostałe składniki. Zagotować, po czym gotować na niedużym ogniu przez godzinę. Ostudzić. Następnego dnia znów gotować przez godzinę, ostudzić. Trzeciego dnia zagotować i trzymać na niewielkim ogniu przez 30-60 minut często mieszając
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprostu bosko. Cytrynowe markizy z truskawkowym dżemem i kremem Składniki: (na około 45 sztuk) 175 g miękkiego masła 75 g cukru pudru 1 jajko skórka otarta z 1 cytryny 250 g mąki pszennej krem: 1 białko 120 g cukru pudru 3 łyżki galaretki truskawkowej (proszek) dodatkowo: 125 g gęstego dżemu truskawkowego Masło utrzeć na puszystą, jasną masę z cukrem pudrem(...)Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać skórkę z cytryny, połączyć. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe ciasteczka (blisko siebie, ciastka nie rosną). Schłodzić 30-60 minut w lodówce. Po tym czasie piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki kakao 75 g masła masa serowa: 3 torebki czarnej herbaty 200 ml wrzątku 200 g serka kremowego 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny 8 listków żelatyny 400 g śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 125 g borówek amerykańskich 50 g ciastek z czekoladą Ciastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, lekko przestudzić(...)Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej. Herbatę zaparzyć w 200 ml gorącej wody. Po pięciu minutach wyjąć torebki, ostudzić. Serek zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i herbatą. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić na parze. Wymieszać z kilkoma łyżkami masy serowej, a następnie dodać do masy i dokładnie połączyć. Kremówkę ubić na sztywno
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej krem: 400 ml śmietany kremówki (38%) 300 g serka kremowego 40 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów poncz: sok z 1 cytryny 3 łyżki limoncello krem na wierzch: 500 ml śmietany kremówki (38%) 30 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów dodatkowo: 220 g marcepanu 700 g nektarynek 20 g ciemnej(...)ewentualna górka się wyrówna. Nektarynki sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Serek utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem, dodać ubitą na sztywno kremówkę. Dokładnie wymieszać. Sok z cytryny wymieszać z alkoholem. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, skropić ponczem, zetrzeć połowę marcepany i wyłożyć połowę owoców. Na nektarynkach rozsmarować połowę kremu. Na to położyć drugi blat, nasączyć, zetrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzesztuk) bezy: 4 białka 220 g cukru 1 łyżeczka białego octu winnego frużelina wiśniowa: 250 g wiśni (świeżych, mrożonych lub ze słoika) 110 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 2 listki żelatyny dodatkowo: 150 ml śmietany kremówki (38%) Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wlać ocet(...)uchylonymi drzwiczkami. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wiśnie (jeśli ze słoika, to z sokiem) z cukrem umieścić w rondelku. Podgrzewać na średnim ogniu, nie gotując. Dodać sok z cytryny i wymieszaną z wodą mąkę, podgrzewać jeszcze trochę, zdjąć z palnika. Żelatynę odcisnąć, dodać do masy, wymieszać aż do rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić na sztywno
Pożeraczka, czyli raz adobrzelodów) 4 żółtka 150 g ciemnego brązowego cukru 250 ml śmietany kremówki (38%) 300 ml mleka 1 laska wanilii 3 banany 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki ciemnego rumu 60 g orzechów laskowych Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie zagotować mleko ze śmietaną i z przeciętą na pół laską wanilii (wyskrobane ziarenka dodać(...)mleka). Gorące mleko powoli wlać do ubitych żółtek, cały czas miksując. Przelać masę do garnka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować). Banany zmiksować z sokiem z cytryny, dodać do gorącego kremu. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Do ostudzonej masy dodać rum. Schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, kilka minut przed końcem jej pracy dodać uprażone na suchej patelni
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasła 1 jajko 500 g mąki pszennej nadzienie: 50 g masła 100 g ciemnego brązowego cukru 1 łyżka mielonego cynamonu glazura: 45 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 50 ml wody Mleko z masłem podgrzać, aż masło się rozpuści. Przestudzić - mieszanka ma być letnia, nie gorąca. W misce rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mleka(...)odstępach. Odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia. Piec w 200 st. C. przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. W czasie pieczenia przygotować glazurę: cukier, sok z cytryny i wodę podgrzewać w garnuszku na średnim ogniu. Gotować około 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Lekko przestudzić. Ciepłym, ale jeszcze nie gęstniejącym syropem posmarować ciepłe bułeczki. Zostawić do całkowitego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczekoladą Składniki: (na 1,8 l lodów) 250 ml mleka 250 ml śmietany kremówki (38%) 6 żółtek 200 g cukru 500 g truskawek, świeżych lub mrożonych sok z 1 cytryny nasionka z 1 laski wanilii 100 g czekolady (70%) Truskawki (mrożone rozmrozić na ręczniku kuchennym) zmiksować blenderem z sokiem z cytryny na gładką masę. Odstawić. Kremówkę z mlekiem i wanilią
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej 180 g masła 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka nadzienie: 3 jabłka sok z 1/2 cytryny budyń: 2 opakowania budyniu waniliowego (każdy na 500 ml mleka) 700 ml mleka 25 g cukru 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru Przygotować budyń: 550 ml mleka zagotować(...)cynamonem. Powoli wlewać mieszankę do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować jeszcze chwilę, zdjąć z palnika, przestudzić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać masło, cały czas miksując. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem. Dno formy wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeświątecznej puszki. Migdałowe biscotti na białkach Składniki: (na keksówkę 11x30 cm) 4 białka 120 g cukru 100 g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1/2 cytryny 115 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g mielonych migdałów 50 g mąki ziemniaczanej Masło rozpuścić i ostudzić. Masło, cukier i ekstrakt utrzeć. Gdy cukier całkowicie się rozpuści(...)partiami dodawać mąki wymieszane z proszkiem, migdałami i skórką z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę. W dwóch partiach dodać do masy maślanej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem. Piec w 160 st. C. przez 30 minut. Przestudzić. Ciasto wyjąć z formy, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm. Ułożyć na balsze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrze