cytryna - 13435 przepisów (strona:170/896)

DŻEM WIŚNIOWY 138

smak  dżemu własnej roboty rekompensuje  wszystko.   Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. 1 kg wiśni 1 kg cukru Sok z jednej cytryny Owoce umyć wydrylować, tak przygotowane owoce wymieszać z cukrem oraz z sokiem z cytryny i odstawić na około godzinę aby owoce puściły sok. Po tym czasie gotować owoce

RAROSSA
Woda ogórkowo - cytrynowa 130

Składniki:  1 litr wody mineralnej, niegazowanej  1 ogórek zielony  1 cytryny  Przygotowanie:  Umytego ogórka i cytrynę kroimy w plasterki, przekładamy do dzbanka, zalewamy wodą, podajemy w szklaneczkach

Moja smaczna kuchnia
1438. Colesław z cukinii 167

Pierwszy raz robiłam surówkę z cukinii..ja mam akurat żółtą cukinię, ale można być zielona, a nawet można i dwa rodzaje.. cukinia  marchewka cebula sok z cytryny majonez śmietana natka pietruszki sól, pieprz  do smaku Cukinię zetrzeć na tarce ,skropić sokiem z cytryny ,posypać solą.Odstawić na pół godziny, aż lekko zmięknie i puści sok. Następnie odcisnąć

Moje domowe kucharzenie
1453.Babeczki słodko -kwaśne 173

łyżeczki proszku do pieczenia 36 sztuk agrestu , czyli około 20 dag lub porzeczki, maliny Na bezę: 2 białka 100 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną(...)mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę lub inne owoce. Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić. Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę. Piec w temperaturze 160ºc przez około

Moje domowe kucharzenie
1465.Gulasz radomski 253

ziemniaków 3-4 średnie marchewki 2 niewielkie pietruszki  4-6 ząbków czosnku duża garść posiekanej zieleniny, może być wieszana (natka pietruszki, bazylia, oregano, majeranek, szczypiorek) sok z 1/2 cytryny zioła prowansalskie 1 1/2 szklanki rosołu z kostki (grzybowy, warzywny, drobiowy)  sól pieprz lub mielona ostra papryka albo  pieprz cayenne  2 łyżki margaryny łub oliwy albo oleju(...)łyżki przesianej mąki Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i odstawić na pół godziny. Następnie obtoczyć w mące. Boczek pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać mięso i obrumienić ze wszystkich stron. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pozostałe jarzynki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystko

Moje domowe kucharzenie
1479.Cukinia a la ananas 186

gustu..Wanilia z cukru wanilinowego nadała słodkiego  smaku..i przyjemnego aromatu.. 3 kg (obranej) cukinii 1 kg cukru   cukier wanilinowy Wodzisław kilka goździków 3 łyżeczki kwasku cytrynowego W 1,5 litra zimnej wody rozpuścić kwasek cytrynowy. Cukinię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę .Włożyć do gara (gliniak lub coś szklanego) i zalać wodą z kwaskiem.Obciążyć

Moje domowe kucharzenie
1486.Frużelina malinowa 162

Dorotki .. 500 g owoców leśnych (mogą być dowolne owoce)  3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody 3/4 szklanki cukru (zależy od owoców) 2 łyżki soku z cytryny 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozrobionej w dwóch łyżkach wody Owoce (mogą być zamrożone) wymieszać z cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, ale nie doprowadzić do wrzenia. Owoce puszczą(...)pewno dużo soku.  Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać. Żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw je zmiksować z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu (coś pomiędzy kisielem a galaretką), nie być gęsta jak galaretka, ale lejąca

Moje domowe kucharzenie
1508. Surówka z dyni 132

Pierwszy raz robiłam również surówkę z dyni... 20 dkg dojrzałej dyni ( bez skóry i miąższu) 2 jabłka 1 pomidor kawałek papryki natka pietruszki sól,pieprz majonez sok z cytryny Majonez wymieszać z sokiem z  cytryny, dodać sól i pieprz. Pomidor i paprykę pokroić w kostkę, dynię i jabłka zetrzeć  na tarce (grube oczka).Warzywa dodać do  majonezu

Moje domowe kucharzenie
1541. Surówka z kapusty pekińskiej 205

Lubię takie surówki... są one szybkie do zrobienia ...i smaczne...do surówki dodałam miodu klonowego z Anielskich Przysmaków.. kapusta pekińska papryka czerwona ogórek zielony 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu klonowego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz zioła prowansalskie 4-5 łyżek oliwy Kapustę poszatkować, ogórek i paprykę pokroić w paseczki.Miód, sok z cytryny, musztardę oliwę

Moje domowe kucharzenie
Żeberka pieczone 169

klonowy  i pyszną mieszankę przypraw o fajnej nazwie  Rozkoszna . 1 kg żeberek 3 łyżki oleju 1-2 łyżki ketchupu 1 łyżka  miodu klonowego sok z cytryny 1 ząbek czosnku marchewka 2 łyżki sosu sojowego przyprawa Rozkoszna Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Przygotować marynatę:czosnek posiekać, dodać sos sojowy, miód, olej, sok z cytryny i przyprawy.Do

Moje domowe kucharzenie
Danie jednogarnkowe 1151

posiada  w swoim asortymencie nie tylko przyprawy ale także kawę, herbatę i inne dodatki. pierś z kurczaka przyprawa  udko pieczone ziemniaki przyprawa rosołowa sok z 1/2 cytryny Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą i odstawić na pół godziny. Następnie obrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać obrane i pokrojone  ziemniaki, posypać solą i przyprawą

Moje domowe kucharzenie
Ryba w sosie pieczarkowo-pomidorowym 184

Hurtowni Oliwy   otrzymają .........25 % zniżkę...ja właśnie do tej ryby wykorzystałam kilka produktów dostępnych w tym sklepie...gorąco polecam , bo warto.. dowolna ryba sok z cytryny 2 jajka 3 łyżki mąki bułka tarta sól morska pieprz czarny  Sos 0,5 kg pieczarek 4 cebule kilka łyżek ketchupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub   pomidory rozdrobnione olej(...)ryżu 1 łyżka octu listek laurowy , ziele angielskie sól różowy pieprz ziarnisty w zalewie Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać solą.Kawałki ryby panierować w mące , jajku i bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę pokroić w półplasterki, a pieczarki w plasterki. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju,dodać pieczarki i dusić około

Moje domowe kucharzenie
Udka pieczone 187

Pyszny obiadek...kurczak z dodatkiem przypraw z Tytki Smaku .. podudzia z kurczaka sok z cytryny sól i pieprz przyprawa rosołowa przyprawa udko pieczone Udka z kurczaka umyc , skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym ,podlać niewielką ilością wody i piec w temperaturze 200°C przez około 1,5 godziny [ w miedzy czasie obracać udka

Moje domowe kucharzenie
Babka z białek ..z dodatkiem galaretki 220

szkl. mąki 7 białek 1 szkl. cukru pudru Kupiec 250 g stopionego masła 3/4 szkl.ciepłego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy ( 16 g ) skórka z  cytryny galaretka truskawkowa Wodzisław Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.. Białka ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodać cukier i ubijać jeszcze ok 10 minut . Cały czas miksując dodać(...)mleko, masło i mąkę, a na koniec cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Ucierać do momentu aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelać do formy i wyrównać wierzch. Piec w temp.170°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i pozostawić do przestudzenia.Wierzch babki nakłuć [ zrobić dziury] w kilku miejscach . Tężejącą

Moje domowe kucharzenie
Ryba smażona 158

którą można kupić w  Najlepszych przyprawach świata ...rybka smakowała pysznie...zjedzona ze smakiem...nawet porządnego zdjęcia nie zdążyłam zrobić.. dowolna ryba przyprawa do ryby sok z cytryny mąka  mąka ziemniaczana olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryb,odstawić do lodówki.Następnie kawałki ryby obtoczyć w mące wymieszanej

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania