ferie. "A gdy nie ma dzieci w domu to"... gotuję rzeczy, których on nie lubi a my tak :) Dziś w menu: łosoś na parze w sosie daktylowo-musztardowym, puree cytrynowe z ziemniaków i szpinak z tofu i sezamem. Składniki: dwa filety z łososia ugotowane na parze, skropione cytryną, posypane solą i kolorowym pieprzem Sos: łyżka syropu daktylowego łyżka musztardy francuskiej(...)łyżka soku z cytryny łyżka oliwy z prażonych orzechów włoskich Puree cytrynowe: ugotowane ziemniaki masło - 25 g sól, pieprz - do smaku skórka i sok połówki z cytryny - do smaku łyżka serka śmietankowego: może być Piątnica, Philadelphia albo mascarpone Sałatka: kilka garści listków szpinaku (pół paczki) kilka łyżek oliwy z oliwek papryczka chilli 2-3 łyżki sosu sojowego prażony sezam kilka
Cytryna&Co.kartonu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ok. 3 l wody lub rosołu 2 ziela angielski, 3 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy sól, pieprz, oregano, bazylia,papryka ostra, chili, pieprz cytrynowy łyżka masła i olej do podsmażenia ORAZ: grzanki lub drobny ugotowany makaron pietruszka i koperek do posypania (może być suszony) WYKONANIE: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy z ząbkami czosnku. Marchew, selera(...)dodać 0,5 łyżeczki przyprawy warzywnej) Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy z kartonu. Zupę blendujemy na gładko. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią, paprykami i pieprzem cytrynowym do smaku. Zupę jeszcze chwilkę gotujemy i podajemy w ulubiony sposób. Smacznego
Pani na deserłyżki maku 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 80 g masła roztopionego i ostudzonego 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny dodatkowo: polewa czekoladowa lub lukier cytrynowy do oblania babeczek do dekoracji kolorowe kwiatki z opłatka 1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. 2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)wcześniej wysmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek. Pieczemy w 180 stop. przez 20 minut bez termoobiegu Jeszcze ciepłe babeczki wyjmujemy z foremek. 5. Wystudzone babeczki polewamy czekoladą lub lukrem cytrynowym i dowolnie dekorujemy (u mnie kwiatki z opłatka
Gotowanie...to proste !Składniki: - ok. 700 g filetów śledzi a’la matjas (trudno, takie miałam) - 3 małe białe cebule - 1 czerwona cebula - pęczek koperku - sok z ½ cytryny - olej rzepakowy lub lniany - pieprz cytrynowy (do smaku) Śledzie należy wymoczyć (czas moczenia zależy od stopnia ich zasolenia), chyba, że użyjecie takich, jak ja – filetów śledziowych w oleju a’la matjas (olej wylewam). Wszystkie cebule kroimy(...)bieżącą wodą – odstawiamy do odsączenia. Odsączoną z wody cebulę skrapiamy sokiem z cytryny. Koperek drobno siekamy. Śledzie kroimy na kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy cebulę, posiekany koperek, pieprz cytrynowy oraz olej. Całość delikatnie mieszamy do połaczenia składników, następnie przekładamy do wyparzonego słoika. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2 – 3 dni. Śledzie z koperkiem to fenomenalne połączenie. Koperek nadaje potrawie
mojewypiekiinietylkopowiecie na kawałek cytrynowej babki niesamowicie puszystej, delikatnej i lekkiej jak piórko. Z filiżanką porannej kawy poprawi humor każdemu, nawet w pochmurny poniedziałkowy poranek. Miłego i radosnego rozpoczęcia tygodnia :) **** Che ne dite di iniziare la settimana con un golosissimo ciambellone al limone, profumato e soffice come una nuvola. Ideale da gustare a colazione accompagnato con un velo(...)wyrównując wierzch i p ieczemy ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem, ciasto posypujemy cukrem pudrem oraz startą skórką cytrynową. * Zapraszam Was na mój Instagram , w zakładce "Desery" przygotowanie ciasta krok po kroku ;) **** PREPARAZIONE Per preparare la torta, come prima cosa riscaldate il forno statico
La grande e la piccola cuocaSernik Pod Pierzynką – Dzisiaj kolejny, pyszny sernik w Małej Cukierence. Tym razem delikatnie cytrynowy, waniliowy z bezą. Jest wilgotny, kremowy i wygląda apetycznie. Mnie i moim gościom bardzo smakował. Przygotowałam go specjalnie dla mojej bratanicy, która uwielbia bezę i serniki, więc połączyłam oba przysmaki. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube(...)ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i docisnąć. Masa Serowa: 2. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, skórkę cytrynową, śmietanę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać mikserem na jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 3. Masę serową wylać na przygotowany spód
Mała Cukierenkazagęszczonego (20,5%), owies (7,7%), przecier bananowy (6,7%), przecier truskawkowy z przecieru zagęszczonego (1,8%), olej słonecznikowy, składnik mineralny: mleczan magnezu, stabiliatory: pektyny, guma guar, kwas: kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe Napój migdałowy - woda, soki owocowe z soków zagęszczonych (winogronowy 28%, przecier z mango 6,5%, z marakui 6,5%), migdały(...)stabiliatory: pektyny, guma guar, emulgator: lecytyny słonecznikowe, kwas: kwas cytrynowy, regulator kwasowości: cytryniany sodu, naturalny aromat, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe, witamina E Masa netto: 250ml Wartości odżywcze: Napój owsiany – 100ml (250ml)/ 51 kcal (128 kcal), tłuszcz – 1,3g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2g, węglowodany – 9,1g w tym cukry – 5,9g, białko – 0g, sól
Candy Pandasmarzapane e cioccolato) Panforte - świąteczne ciasto z Sieny Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Czekoladowe ciasto z pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą
La grande e la piccola cuocatemperatury 200 stopni (z termoobiegiem). Formę o średnicy 15 cm (dno i boki) wykładamy papierem do pieczenia. Kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową (lub cedru) kroimy w kosteczkę. Migdały wsypujemy na rozgrzaną patelnię, prażymy na średnim ogniu ok. 3-4 minut, cały czas mieszając , do momentu, aż będą(...)małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Rozpuszczony cukier z miodem przelewamy do szklanej miseczki. Dodajemy uprażone migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Całość mieszamy, następnie wsypujemy mąkę, cynamon, gałkę muszkatałową i mielone goździki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na dno formy układamy opłatek lub opłatki
La grande e la piccola cuocaPrzepis znalazłam u Trawki Cytrynowej i więcej o Carbonarze poczytajcie u Gosi i Adama, natomiast u mnie klasyczny włoski przepis na Carbonarę. Carbonara dzieli kucharzy. Prawa autorskie roszczą sobie zarówno Włosi i Amerykanie. A w Polsce powstaje wiele wariacji na temat, które wśród składników mają co raz to ciekawsze dodatki, które raczej niewiele z Carbonarą mają wspólnego. Tak pisze Trawka(...)Cytrynowa a ja powiem tylko tyle że warto zakupić składniki najwyższej jakości i zrobić samemu żeby się przekonać jaka ona jest pyszna. Spróbujcie takiej klasycznej wersji a potem zróbcie wariacje na temat Carbonary dodając własne składniki. Przepis na klasyczną wersje Spaghetti Carbonara. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecukru kryształu 500 ml mleka 2 żółtka 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dkg masła bez soli Bita śmietana: 1 galaretka cytrynowa (75 gr) 200 ml wody 500 ml smietany kremówki (36%) 20 dkg podłużnych biszkoptów Dodatkowo: czekolada do posypania ciasta. Jak przygotować Rajską Fantazję . Biszkopt : do miski włożyć białka jajek, dodać szczyptę(...)Rajska Fantazja Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując ciasto biszkoptowe z Nutellą. Rajska Fantazja Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 35 na 28 centymetrów. Galaretkę cytrynową zastąpić możemy galaretką pomarańczową. Jeśli nie mamy podłużnych biszkoptów wykorzystać możemy też okrągłe. Lubisz ciasta z owocami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Świąteczne ciasto jabłkowe. The post Rajska
mecooksbędzie Wam smakowało :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) 1. Makowiec z lekką budyniową pianką 2. Lion 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa 7. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 8. Ciasto góra lodowa
kruche babeczkiwiesz co chciałabym pod choinkę. Miejsce nr 2 zajęła: Kępa Wiślicka, Brut 2015. Tu z kolei mamy kupaż 70% Seyval Blanc i 30% Hibernala. Wino przejrzyste, o ładnym średnio cytrynowym kolorze i intensywnym, bardzo interesującym nosie, w którym znajdziemy bogactwo aromatów bardzo dojrzałych żółtych owoców jak brzoskwinie czy morele. Dzięki leżakowaniu w akacjowej beczce zarówno w nosie(...)wino z kolei charakteryzuje intensywny, kremowo – maślany nos i poza również chlebowo – drożdżowymi aromatami w zdecydowany sposób przebijają się żółte owoce. W ustach bardziej owocowe z cytryną i sokiem cytrynowym na czele. Wg mnie, dzięki aromatom bogatszym niż jedynie owocowe, jest to kolejne interesujące wino. Tyle moich wrażeń. Dzień był niezwykle intensywny, ale i bogaty w nowe doświadczenia. Gratulacje
Kate's Kitchenpachnącej natki z pietruszki i wyrazistego szczypiorku uświetni każdą świąteczną kolację w rodzinnym gronie. Składniki: 4 płaty z karpia bez ości 1 duże jajko mąka olej masło sól pieprz cytrynowy Ziołowa panierka: 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka natki z pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku 1 kajzerka sól pieprz Wykonanie: 1. Karpia oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i pozostawić na około 1 godzinę
Szalona Kuchnia Ewelinybrzoskwiniami, borówkami amerykańskimi a teraz z malinami. Bardzo puszyste a w lodówce zachowa świeżość przez kilka dni :) Polecam :) Oryginalny przepis pod nazwą Malinowy z cytrynową nutą pochodzi z gazety Tina. Składniki : 3 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 torebka cukru waniliowego(...)dwie łyżki mąki do oprószenia owoców. Pozostałą mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia do wysokiego naczynia. Dosyp cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wbij jajka, dolej mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładkie, jednolite ciasto. Owoce opłucz, osusz a następnie oprósz odłożonymi wcześniej dwiema łyżkami mąki. Delikatnie przemieszaj. Blaszkę
cucinare