cytryna - 13435 przepisów (strona:179/896)

ŁOSOŚ NA PARZE Z CYTRYNOWYM PUREE I CIEPŁĄ SAŁATKĄ ZE SZPINAKU Z TOFU 111

ferie. "A gdy nie ma dzieci w domu to"... gotuję rzeczy, których on nie lubi a my tak :) Dziś w menu: łosoś na parze w sosie daktylowo-musztardowym, puree cytrynowe z ziemniaków i szpinak z tofu i sezamem. Składniki: dwa filety z łososia ugotowane na parze, skropione cytryną, posypane solą i kolorowym pieprzem Sos: łyżka syropu daktylowego łyżka musztardy francuskiej(...)łyżka soku z cytryny łyżka oliwy z prażonych orzechów włoskich Puree cytrynowe: ugotowane ziemniaki masło - 25 g sól, pieprz - do smaku skórka i sok połówki z cytryny - do smaku łyżka serka śmietankowego: może być Piątnica, Philadelphia albo mascarpone Sałatka: kilka garści listków szpinaku (pół paczki) kilka łyżek oliwy z oliwek papryczka chilli 2-3 łyżki sosu sojowego prażony sezam kilka

Cytryna&Co.
ZUPA KREM Z WARZYW A'LA POMIDOROWA 161

kartonu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ok. 3 l wody lub rosołu 2 ziela angielski, 3 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy sól, pieprz, oregano, bazylia,papryka ostra, chili, pieprz cytrynowy łyżka masła i olej do podsmażenia ORAZ: grzanki lub drobny ugotowany makaron pietruszka i koperek do posypania (może być suszony) WYKONANIE: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy z ząbkami czosnku. Marchew, selera(...)dodać 0,5 łyżeczki przyprawy warzywnej) Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy z kartonu. Zupę blendujemy na gładko. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią, paprykami i pieprzem cytrynowym do smaku. Zupę jeszcze chwilkę gotujemy i podajemy w ulubiony sposób. Smacznego

Pani na deser
Cytrynowo - Makowe Babeczki Na Białkach 122

łyżki maku 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 80 g masła roztopionego i ostudzonego 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny dodatkowo: polewa czekoladowa lub lukier cytrynowy do oblania babeczek do dekoracji kolorowe kwiatki z opłatka 1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. 2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)wcześniej wysmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek. Pieczemy w 180 stop. przez 20 minut bez termoobiegu Jeszcze ciepłe babeczki wyjmujemy z foremek. 5. Wystudzone babeczki polewamy czekoladą lub lukrem cytrynowym i dowolnie dekorujemy (u mnie kwiatki z opłatka

Gotowanie...to proste !
Śledzie z koperkiem 233

Składniki: - ok. 700 g filetów śledzi a’la matjas (trudno, takie miałam) - 3 małe białe cebule - 1 czerwona cebula - pęczek koperku - sok z ½ cytryny - olej rzepakowy lub lniany - pieprz cytrynowy (do smaku) Śledzie należy wymoczyć (czas moczenia zależy od stopnia ich zasolenia), chyba, że użyjecie takich, jak ja – filetów śledziowych w oleju a’la matjas (olej wylewam). Wszystkie cebule kroimy(...)bieżącą wodą – odstawiamy do odsączenia. Odsączoną z wody cebulę skrapiamy sokiem z cytryny. Koperek drobno siekamy. Śledzie kroimy na kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy cebulę, posiekany koperek, pieprz cytrynowy oraz olej. Całość delikatnie mieszamy do połaczenia składników, następnie przekładamy do wyparzonego słoika. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2 – 3 dni. Śledzie z koperkiem to fenomenalne połączenie. Koperek nadaje potrawie

mojewypiekiinietylko
Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone) 147

powiecie na kawałek cytrynowej babki niesamowicie puszystej, delikatnej i  lekkiej jak piórko. Z filiżanką porannej kawy poprawi humor każdemu, nawet w pochmurny poniedziałkowy poranek.  Miłego i radosnego rozpoczęcia tygodnia :) **** Che ne dite di iniziare la settimana con un golosissimo ciambellone al limone, profumato e soffice come una nuvola. Ideale da gustare a colazione accompagnato con un velo(...)wyrównując wierzch i p ieczemy ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem, ciasto posypujemy cukrem pudrem oraz startą skórką cytrynową.   * Zapraszam Was na mój  Instagram , w zakładce "Desery" przygotowanie ciasta krok po kroku ;) **** PREPARAZIONE Per preparare la torta, come prima cosa riscaldate il forno statico

La grande e la piccola cuoca
Sernik Pod Pierzynką 190

Sernik Pod Pierzynką – Dzisiaj kolejny, pyszny sernik w Małej Cukierence. Tym razem delikatnie cytrynowy, waniliowy z bezą. Jest wilgotny, kremowy i wygląda apetycznie. Mnie i moim gościom bardzo smakował. Przygotowałam go specjalnie dla mojej bratanicy, która uwielbia bezę i serniki, więc połączyłam oba przysmaki. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube(...)ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i docisnąć. Masa Serowa: 2. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, skórkę cytrynową, śmietanę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać mikserem na jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 3. Masę serową wylać na przygotowany spód

Mała Cukierenka
Napój owsiany i napój migdałowy z sokami owocowymi - AdeZ 99

zagęszczonego (20,5%), owies (7,7%), przecier bananowy (6,7%), przecier truskawkowy z przecieru zagęszczonego (1,8%), olej słonecznikowy, składnik mineralny: mleczan magnezu, stabiliatory: pektyny, guma guar, kwas: kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe Napój migdałowy - woda, soki owocowe z soków zagęszczonych (winogronowy 28%, przecier z mango 6,5%, z marakui 6,5%), migdały(...)stabiliatory: pektyny, guma guar, emulgator: lecytyny słonecznikowe, kwas: kwas cytrynowy, regulator kwasowości: cytryniany sodu, naturalny aromat, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe, witamina E Masa netto: 250ml Wartości odżywcze:   Napój owsiany – 100ml (250ml)/ 51 kcal (128 kcal), tłuszcz – 1,3g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2g, węglowodany – 9,1g w tym cukry – 5,9g, białko – 0g, sól

Candy Pandas
30 przepisów na świąteczne słodkości (30 ricette per dolci natalizi) 242

marzapane e cioccolato) Panforte - świąteczne ciasto z Sieny Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Czekoladowe ciasto z pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą

La grande e la piccola cuoca
Panforte - świąteczne ciasto z Sieny 161

temperatury 200 stopni (z termoobiegiem).  Formę o średnicy 15 cm (dno i boki) wykładamy papierem do pieczenia. Kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową (lub cedru) kroimy w kosteczkę.   Migdały wsypujemy  na rozgrzaną patelnię, prażymy na średnim ogniu ok. 3-4 minut,  cały czas mieszając , do momentu, aż będą(...)małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.  Rozpuszczony cukier z miodem przelewamy do szklanej miseczki. Dodajemy uprażone migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Całość mieszamy, następnie wsypujemy mąkę, cynamon, gałkę muszkatałową i mielone goździki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na dno formy układamy opłatek lub opłatki

La grande e la piccola cuoca
Spaghetti Carbonara po włosku - przepis klasyczny 98

Przepis znalazłam u Trawki Cytrynowej i więcej o Carbonarze poczytajcie u Gosi i Adama, natomiast u mnie klasyczny włoski przepis na Carbonarę. Carbonara dzieli kucharzy. Prawa autorskie roszczą sobie zarówno Włosi i Amerykanie. A w Polsce powstaje wiele wariacji na temat, które wśród składników mają co raz to ciekawsze dodatki, które raczej niewiele z Carbonarą mają wspólnego. Tak pisze Trawka(...)Cytrynowa a ja powiem tylko tyle że warto zakupić składniki najwyższej jakości i zrobić samemu żeby się przekonać jaka ona jest pyszna. Spróbujcie takiej klasycznej wersji a potem zróbcie wariacje na temat Carbonary dodając własne składniki. Przepis na klasyczną wersje Spaghetti Carbonara. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rajska Fantazja 406

cukru kryształu 500 ml mleka 2 żółtka 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dkg masła bez soli Bita śmietana: 1 galaretka cytrynowa (75 gr) 200 ml wody 500 ml smietany kremówki (36%) 20 dkg podłużnych biszkoptów Dodatkowo: czekolada do posypania ciasta. Jak przygotować Rajską Fantazję . Biszkopt : do miski włożyć białka jajek, dodać szczyptę(...)Rajska Fantazja Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując ciasto biszkoptowe z Nutellą. Rajska Fantazja Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 35 na 28 centymetrów. Galaretkę cytrynową zastąpić możemy galaretką pomarańczową. Jeśli nie mamy podłużnych biszkoptów wykorzystać możemy też okrągłe. Lubisz ciasta z owocami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Świąteczne ciasto jabłkowe. The post Rajska

mecooks
Ciasta na Święta - 65 propozycji 12360

będzie Wam smakowało :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)  1.  Makowiec z lekką budyniową pianką  2.  Lion  3.  Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym  4.  Ciasto łaciate 5.  Ciasto Świętego Jakuba  6.  Ciasto pianka cytrynowa  7.  Piernik przekładany powidłami śliwkowymi  8.  Ciasto góra lodowa

kruche babeczki
Konferencja „Perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa” 107

wiesz co chciałabym pod choinkę. Miejsce nr 2 zajęła: Kępa Wiślicka, Brut 2015. Tu z kolei mamy kupaż 70% Seyval Blanc i 30% Hibernala. Wino przejrzyste, o ładnym średnio cytrynowym kolorze i intensywnym, bardzo interesującym nosie, w którym znajdziemy bogactwo aromatów bardzo dojrzałych żółtych owoców jak brzoskwinie czy morele. Dzięki leżakowaniu w akacjowej beczce zarówno w nosie(...)wino z kolei charakteryzuje intensywny, kremowo – maślany nos i poza również chlebowo – drożdżowymi aromatami w zdecydowany sposób przebijają się żółte owoce. W ustach bardziej owocowe z cytryną i sokiem cytrynowym na czele. Wg mnie, dzięki aromatom bogatszym niż jedynie owocowe, jest to kolejne interesujące wino. Tyle moich wrażeń. Dzień był niezwykle intensywny, ale i bogaty w nowe doświadczenia. Gratulacje

Kate's Kitchen
Wigilijny karp w ziołowej panierce czyli przepis inny niż wszystkie 157

pachnącej natki z pietruszki i wyrazistego szczypiorku uświetni każdą świąteczną kolację w rodzinnym gronie. Składniki: 4 płaty z karpia bez ości 1 duże jajko mąka olej masło sól pieprz cytrynowy Ziołowa panierka: 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka natki z pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku 1 kajzerka sól pieprz Wykonanie: 1. Karpia oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i pozostawić na około 1 godzinę

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto z owocami 96

brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi a teraz z malinami. Bardzo puszyste a w lodówce zachowa świeżość przez kilka dni :) Polecam :) Oryginalny przepis pod nazwą Malinowy z cytrynową nutą pochodzi z gazety Tina. Składniki : 3 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 torebka cukru waniliowego(...)dwie łyżki mąki do oprószenia owoców. Pozostałą mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia do wysokiego naczynia. Dosyp cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wbij jajka, dolej mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładkie, jednolite ciasto. Owoce opłucz, osusz a następnie oprósz odłożonymi wcześniej dwiema łyżkami mąki. Delikatnie przemieszaj. Blaszkę

cucinare

Proponowane wyszukiwania