cytryna - 13435 przepisów (strona:175/896)

Queijadas de Leite - portugalskie mleczne babeczki 153

tego są przepyszne! Jeśli przepis na słynne pastéis Was przeraża, to wypróbujcie koniecznie queijadas . Babeczki te są niczym mleczny pudding aromatyzowany słynnym portugalskim tercetem: cynamonem, wanilią i skórką cytrynową. Najsłynniejsze są queijadas de Sintra , które koniecznie musicie wypróbować podczas wyprawy do tego urokliwego miasteczka w jednej z tamtejszych cukierni lub będąc na Time Out Market w Lizbonie(...)cynamonu olej do posmarowania foremek cukier puder do podania mielony cynamon do podania * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wlej mleko, dodaj przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii, cynamon oraz obraną skórkę cytrynową. Mleko doprowadź tylko do wrzenia i odstaw na 5 minut. Następnie odcedź przez sitko i rozpuść w nim masło. Całe jajka ubij delikatnie z mąką oraz cukrem, aż składniki się

Food Square
Botwinka na zimę 144

botwinki, łyżeczka kwasku cytrynowego, 1/2 łyżeczki soli, Botwinkę dokładnie umyć, odrzucić brzydkie liście. Buraki razem z liśćmi posiekać. Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, ale tylko tyle aby prawie przykryć liście. Zagotować. Gotować około 4 -5 minut. Dodać kwasek cytrynowy i sól. Zamieszać. Botwinkę przełożyć do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić. Zakręcone słoiki wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać gorącą wodą

królestwo garów
Bananowa chmurka 467

cukru pudru 150 g mąki totrowej 100 g masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z bananami i ananasem 8-10 bananów 1 mała puszka ananasów 3 galaretki cytrynowe 3,5 szkl gorącej wody Krem 500 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Czekoladowa beza 3 białka 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki(...)przestudzoną czekoladę. Krótko wymieszać szpatułką i przełożyć na blaszkę ( taka sama wielkość jak na ciasto kruche) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 140 st. Galaretka : galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia. Na osudzone ciasto kruche wyłożyć obrane, pokrojone na pół banany oraz odsączone i pokrojone na kawałki ananasy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić

Pieguskowa Kuchnia
Fasolka szparagowa a'la bigos 206

typu Kucharek 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz 1,5 kg fasolki szparagowej 2 duże cebule 1,5 łyżki mąki pszennej przyprawa w płynie Magi sól szczypta kwasku cytrynowego             Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą(...)szklanki), zagęścić sos. Doprawić do smaku. Sos ma być mocno przyprawiony. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, przekroić strąki na krótsze kawałki. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego. Ugotowaną fasolkę wymieszać z sosem. Podawać z pieczywem

Praktyczna pl
Tuńczyk w sezamie 199

sosu sojowego 150 g cukru lub miodu 1 pomarańcza 1 laska cynamonu 5 goździków marynata: domowy sos kabayaki sok z limonki i cytryny 1/2 pęczka kolendry 1 laska trawy cytrynowej 2-3 liście kafiru tuńczyk: 2 porcje świeżego tuńczyka (po ok. 100 g)  po 4 łyżki czarnego i jasnego sezamu  do podania: marynowany imbir marynowana rzodkiew Przygotowanie: domowy(...)przez sitoi wstawiamy ponownie na ogień. Dodajemy cukier i miód i podgrzewamy do momentu aż się rozpuści. Studzimy. marynata: Łączymy domowy sos kabayaki, sok z limonki i cytryny, trawę cytrynową, liście kafiru oraz posiekaną kolendrę. Do marynaty wkładamy tuńczyka i marynujemy przez 12 godzin. tuńczyk: Zamarynowanego  tuńczyka obtaczamy w mieszance czarnego i jasnego sezamu. Obsmażamy z każdej strony przez

Bon appetit mon amie
Maślane ciasto ze śliwkami 387

tortownica Składniki: 25 dag miękkiego masła 82% 4 wiejskie jajka 3 szklanki mąki tortowej 150 ml kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ze skórką cytrynową 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 dużych śliwek 1 łyżka cukru pudru do oprószenia Szczypta cynamonu do oprószenia Sposób przygotowania: Miękkie masło umieścić w misce, wsypać cukier i cukier waniliowy(...)skórką cytrynową, utrzeć na puszystą jasną pianę, cały czas miksując , wbijać po jednym jajku i dalej ucierać, dołożyć śmietanę , stopniowo wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników, im ciasto krócej się miesza tym bardziej jest puszyste i nie ma obawy o zakalec. Ceramiczną formę o wysokich brzegach lub tortownicą wysmarować cienko masłem, oprószyć

Wanilia i Kardamon
Sałatka z czerwonych buraczków i pomarańczy 142

Wielbiciele buraczków będą na TAK. Składniki 500 g czerwonych buraczków 4 dymki ze szczypiorkiem 3 pomarańcze 4 łyżki soku cytrynowego sól biały pieprz 4 łyżki oleju słonecznikowego Przygotowanie Buraki umyłem zawinąłem w folię, Upiekłem w piekarniku w temperaturze 190 stopni C , półtora godziny. Po ostudzeniu pokroiłem w cienkie plasterki. Dymkę po umyciu i oczyszczeniu pokroiłem w cienkie krążki. Pomarańcze obrałem(...)wraz z białą skórką. Nożem wyfiletowałem pomarańcze, oddzieliłem miąższ od skórek bocznych. Wyciekający sok zachowałem. Sok pomarańczowy wymieszałem z sokiem cytrynowym, olejem solą i pieprzem. 12 filecików pomarańczy pozostawiłem w całości, pozostałe przepołowiłem, wymieszałem z buraczkami, cebulą i sosem. Sałatkę podałem ugarnirowaną całymi filetami pomarańczy

R'n'G Kitchen
Galette ze śliwkami 190

puder (w młynku do kawy) 2 duże łyżki jogurtu greckiego Nadzienie 16 szt. śliwek pół szkl. posiekanych drobno migdałów ok. 2 łyżki cukru trzcinowego 2 spore gałązki tymianku cytrynowego Oraz 1 małe jajko Na stolnicę wsyp obie mąki i wymieszaj je z solą i zmielonym cukrem trzcinowym. Dodaj zimne masło i siekaj wszystko nożem, aż z masła powstaną malutkie kawałeczki(...)ciasta przy brzegach) rozsyp trochę posiekanych migdałów, a na nich ułóż połówki śliwek zwrócone rozcięciem ku górze (8 śliwek na jedną tartę). Śliwki posyp obranymi z gałązki listkami tymianku cytrynowego oraz łyżką cukru trzcinowego i odrobiną siekanych migdałów. Wolne brzegi ciasta składaj do środka przykrywając trochę śliwek, środek pozostanie widoczny. Brzegi tarty posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp migdałami. Wstaw galette

Delicious Place
Wiatraczki z morelami 122

Wiatraczki z morelami Wiatraczki z morelami to bardzo smaczne ciastka przygotowane z ciasta francuskiego. Chrupiące ciasto, morele i lukier o smaku cytrynowym. Pyszne słodkości do popołudniowej kawki, które można przygotować w bardzo krótkim czasie, a później tylko delektować się rewelacyjnym smakiem Zachęcam do przygotowania   Przepis na 6 ciastek Wiatraczki z morelami.   SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)upieczeniu ciastka wyjąc i wystudzić. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier - soku dodać tyle, aby odpowiadała nam kwaskowatość lukru. Wiatraczki z morelami udekorować lukrem cytrynowym. Artykuł Wiatraczki z morelami pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE

WSZYSTKO SMACZNE
Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej 165

pół szklanki wody 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule (użyłam białej i czerwonej cebuli) 8 łyżek octu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, cukier     *** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki (ja użyłam kostek z mintaja) i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym *** *** Kawałki ryby panierujemy w mące, rozmieszanych jajkach

Blog z Apetytem
Galaretka limonkowa z kokosową pianką 162

ocieramy skórkę (ja starłam zesterem na długie nitki). Z Dwóch limonek oraz połowy cytryny wyciskamy sok (łącznie miałam nieco ponad 1/2 szklanki soku). Łączymy je z gorącym syropem cukrowo-cytrynowym. Dodajemy również napęczniałą żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Zawartość naczynia rozlewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Pozostałą żelatynę przygotowujemy w ten sam sposób. Mleko(...)sztywno. Delikatnie łączymy z masą z mleczka kokosowego i mleka skondensowanego. Masę wykładamy na stężałą galaretkę. Dekorujemy cząstkami pozostałej limonki.   Uwagi : Po zagotowaniu wody z cukrem i skórką cytrynową, przecedziłam całość przez sito i skórkę z cytryny odrzuciłam. Do syropu dodałam natomiast skórkę z limonki, jednak taka starta zesterem po całości była troszkę zbyt długa i finalnie nieco

Smaki Na Talerzu
DOMOWY DŻEM AGRESTOWY- POZNAJ TRIKI I ZASADY DOBRYCH PRZETWORÓW NA ZIMĘ 216

Żel/galaretka = dżem, który powstanie będzie miał bardziej zwartą konsystencję.  W składnikach produktów dostępnych pod różnymi nazwami typu żelfix czy dżemix czy inne, znajdziecie często właśnie dodatek kwasu cytrynowego. Czy to coś złego? No nie, a dlaczego właśnie kwas cytrynowy to już wiecie, bo właśnie musi być to środowisko kwaśne, aby pektyna wiązała. W niektórych tego typu produktach (czytaj

SMYKWKUCHNI
Grillowana pierś kurczaka ze szpinakiem duszonym na Cydrze, młodymi grillowanymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym 150

połączenia. Ale te codzienne też. Czasem mam ochotę na coś tak banalnie prostego, na takie tradycyjne połączenia, na coś nieprzekombinowanego. Tak jak tym razem. Pojawiła się grillowana w tymianku cytrynowym pierś, jest szparag i młody ziemniak z koprem. Jest sadzone jajko i grillowany pomidor i jest w cydrze duszony szpinak. Proste to i smaczne. I jeśli lubicie takie banalne posiłki(...)dania, takie tradycyjne smaki i codzienne połączenia to poniżej mam przepis na coś dla Was! Składniki (na 2 porcje): 300-350 gram piersi kurczaka marynata: oliwa z oliwek, tymianek cytrynowy, skórka z cytryny, sól i pieprz 400 gram szpinaku  czosnek szklanka cydru  sól i biały pieprz oraz gałka muszkatołowa młode ziemniaki koperek  jajka - 2 sztuki  pomidory

Mango Papaja
Co dziś na obiad? Zapiekanka z łososiem i makaronem [wideo] 174

innych zapiekanek makaronowych. Przepis na zapiekankę z łososiem i makaronem Składniki: 250g. makaronu farfalle (kokardki) łosoś por 200g. śmietanki 30% 125g. mascarpone ser tarty do posypania Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, pietruszka, opcjonalnie: przyprawa do ryb Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente. Pokrój por w kostkę. Usuń skórkę z łososia i pokój go w kostki. Przygotuj sos: wymieszaj śmietankę 30% z mascarpone(...)oliwę z oliwek i wrzuć por. Chwilę podsmaż, mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić. Odsuń por, zmniejsz ogień i dodaj łososia. Na patelni posól go i dopraw pieprzem cytrynowym. Smaż z jednej i z drugiej strony maksymalnie po 2 minuty . Łosoś ma być podsmażony, a nie gotowy do jedzenia, aby mógł w piekarniku jeszcze się chwilkę podpiec. Dodaj

Rozdomowiona
Proste ciasto z truskawkami na oleju 1077

szklanki oleju 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 opak. cukru wanilinowego lub 16g cukru z prawdziwą wanilią 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 ml aromatu waniliowego lub cytrynowego ok. 400g truskawek cukier puder do oprószenia ciasta *szklanka = 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste ciasto z truskawkami na oleju – Wykonanie: Za pomocą miksera (na najwyższych obrotach) utrzeć jajka(...)cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Gdy kryształki cukru prawie znikną, zmniejszyć obroty miksera i wlać cienkim strumieniem olej i olejek (aromat) waniliowy (lub cytrynowy). Powoli, partiami (łyżka po łyżce) dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszać mikserem (lub drewnianą łyżką), do uzyskania jednolitej masy (ale tylko do czasu połączenia się składników, nie dłużej, bo inaczej ciasto będzie

Kulinarne Przeboje