Wielbiciele buraczków będą na TAK. Składniki 500 g czerwonych buraczków 4 dymki ze szczypiorkiem 3 pomarańcze 4 łyżki soku cytrynowego sól biały pieprz 4 łyżki oleju słonecznikowego Przygotowanie Buraki umyłem zawinąłem w folię, Upiekłem w piekarniku w temperaturze 190 stopni C , półtora godziny. Po ostudzeniu pokroiłem w cienkie plasterki. Dymkę po umyciu i oczyszczeniu pokroiłem w cienkie krążki. Pomarańcze obrałem(...)wraz z białą skórką. Nożem wyfiletowałem pomarańcze, oddzieliłem miąższ od skórek bocznych. Wyciekający sok zachowałem. Sok pomarańczowy wymieszałem z sokiem cytrynowym, olejem solą i pieprzem. 12 filecików pomarańczy pozostawiłem w całości, pozostałe przepołowiłem, wymieszałem z buraczkami, cebulą i sosem. Sałatkę podałem ugarnirowaną całymi filetami pomarańczy
R'n'G Kitchenpuder (w młynku do kawy) 2 duże łyżki jogurtu greckiego Nadzienie 16 szt. śliwek pół szkl. posiekanych drobno migdałów ok. 2 łyżki cukru trzcinowego 2 spore gałązki tymianku cytrynowego Oraz 1 małe jajko Na stolnicę wsyp obie mąki i wymieszaj je z solą i zmielonym cukrem trzcinowym. Dodaj zimne masło i siekaj wszystko nożem, aż z masła powstaną malutkie kawałeczki(...)ciasta przy brzegach) rozsyp trochę posiekanych migdałów, a na nich ułóż połówki śliwek zwrócone rozcięciem ku górze (8 śliwek na jedną tartę). Śliwki posyp obranymi z gałązki listkami tymianku cytrynowego oraz łyżką cukru trzcinowego i odrobiną siekanych migdałów. Wolne brzegi ciasta składaj do środka przykrywając trochę śliwek, środek pozostanie widoczny. Brzegi tarty posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp migdałami. Wstaw galette
Delicious Placekilka minut, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego do kawy ;) Z produktów, które praktycznie zawsze ma się w domu. Pyszne! Delikatne, mięciutkie, u mnie z porzeczkami i cytrynowym lukrem PS Kubeczek do odmierzania składników ma mieć pojemność 150 ml Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)jogurtu i kończąc na mące. Ciasto przelać do keksówki, na wierzch wyłożyć owoce. piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, udekorować cytrynowym lukrem. Smacznego
Domowa cukiernia EwyWiatraczki z morelami Wiatraczki z morelami to bardzo smaczne ciastka przygotowane z ciasta francuskiego. Chrupiące ciasto, morele i lukier o smaku cytrynowym. Pyszne słodkości do popołudniowej kawki, które można przygotować w bardzo krótkim czasie, a później tylko delektować się rewelacyjnym smakiem Zachęcam do przygotowania Przepis na 6 ciastek Wiatraczki z morelami. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)upieczeniu ciastka wyjąc i wystudzić. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier - soku dodać tyle, aby odpowiadała nam kwaskowatość lukru. Wiatraczki z morelami udekorować lukrem cytrynowym. Artykuł Wiatraczki z morelami pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE
WSZYSTKO SMACZNEpół szklanki wody 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule (użyłam białej i czerwonej cebuli) 8 łyżek octu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, cukier *** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki (ja użyłam kostek z mintaja) i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym *** *** Kawałki ryby panierujemy w mące, rozmieszanych jajkach
Blog z Apetytemocieramy skórkę (ja starłam zesterem na długie nitki). Z Dwóch limonek oraz połowy cytryny wyciskamy sok (łącznie miałam nieco ponad 1/2 szklanki soku). Łączymy je z gorącym syropem cukrowo-cytrynowym. Dodajemy również napęczniałą żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Zawartość naczynia rozlewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Pozostałą żelatynę przygotowujemy w ten sam sposób. Mleko(...)sztywno. Delikatnie łączymy z masą z mleczka kokosowego i mleka skondensowanego. Masę wykładamy na stężałą galaretkę. Dekorujemy cząstkami pozostałej limonki. Uwagi : Po zagotowaniu wody z cukrem i skórką cytrynową, przecedziłam całość przez sito i skórkę z cytryny odrzuciłam. Do syropu dodałam natomiast skórkę z limonki, jednak taka starta zesterem po całości była troszkę zbyt długa i finalnie nieco
Smaki Na TalerzuŻel/galaretka = dżem, który powstanie będzie miał bardziej zwartą konsystencję. W składnikach produktów dostępnych pod różnymi nazwami typu żelfix czy dżemix czy inne, znajdziecie często właśnie dodatek kwasu cytrynowego. Czy to coś złego? No nie, a dlaczego właśnie kwas cytrynowy to już wiecie, bo właśnie musi być to środowisko kwaśne, aby pektyna wiązała. W niektórych tego typu produktach (czytaj
SMYKWKUCHNIpołączenia. Ale te codzienne też. Czasem mam ochotę na coś tak banalnie prostego, na takie tradycyjne połączenia, na coś nieprzekombinowanego. Tak jak tym razem. Pojawiła się grillowana w tymianku cytrynowym pierś, jest szparag i młody ziemniak z koprem. Jest sadzone jajko i grillowany pomidor i jest w cydrze duszony szpinak. Proste to i smaczne. I jeśli lubicie takie banalne posiłki(...)dania, takie tradycyjne smaki i codzienne połączenia to poniżej mam przepis na coś dla Was! Składniki (na 2 porcje): 300-350 gram piersi kurczaka marynata: oliwa z oliwek, tymianek cytrynowy, skórka z cytryny, sól i pieprz 400 gram szpinaku czosnek szklanka cydru sól i biały pieprz oraz gałka muszkatołowa młode ziemniaki koperek jajka - 2 sztuki pomidory
Mango Papajainnych zapiekanek makaronowych. Przepis na zapiekankę z łososiem i makaronem Składniki: 250g. makaronu farfalle (kokardki) łosoś por 200g. śmietanki 30% 125g. mascarpone ser tarty do posypania Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, pietruszka, opcjonalnie: przyprawa do ryb Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente. Pokrój por w kostkę. Usuń skórkę z łososia i pokój go w kostki. Przygotuj sos: wymieszaj śmietankę 30% z mascarpone(...)oliwę z oliwek i wrzuć por. Chwilę podsmaż, mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić. Odsuń por, zmniejsz ogień i dodaj łososia. Na patelni posól go i dopraw pieprzem cytrynowym. Smaż z jednej i z drugiej strony maksymalnie po 2 minuty . Łosoś ma być podsmażony, a nie gotowy do jedzenia, aby mógł w piekarniku jeszcze się chwilkę podpiec. Dodaj
Rozdomowionaszklanki oleju 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 opak. cukru wanilinowego lub 16g cukru z prawdziwą wanilią 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 ml aromatu waniliowego lub cytrynowego ok. 400g truskawek cukier puder do oprószenia ciasta *szklanka = 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste ciasto z truskawkami na oleju – Wykonanie: Za pomocą miksera (na najwyższych obrotach) utrzeć jajka(...)cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Gdy kryształki cukru prawie znikną, zmniejszyć obroty miksera i wlać cienkim strumieniem olej i olejek (aromat) waniliowy (lub cytrynowy). Powoli, partiami (łyżka po łyżce) dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszać mikserem (lub drewnianą łyżką), do uzyskania jednolitej masy (ale tylko do czasu połączenia się składników, nie dłużej, bo inaczej ciasto będzie
Kulinarne Przebojebudyń waniliowy 3 opakowania, masa śmietankowo-galaretkowa: śmietanka 30% 330 ml, galaretka pomarańczowa 1 szt, woda 1 szklanka, cukier puder 2 łyżki, dodatkowo: delicje pomarańczowe 2 opakowania, galaretka cytrynowa 3 szt, woda gorąca 4 szklanki, Sposób przygotowania: Do jajek dodajemy cukier i miksujemy mikserem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i mieszamy łyżką. Następnie mąki(...)szklance wody rozpuszczamy galaretkę. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. Gdy masa śmietanowo- galaretkowa będzie gęsta to wylewamy ją na delicje. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy zaczną tężeć to wylewamy je na wierzch ciasta. Galaretki nie mogą być zbyt płynne, ponieważ wypłyną nam wtedy poza ciasto
kulinarne odsłony patisię upiecze ;) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata szklanka mąki krupczatki 25 dag Palmy firmy Bielmar 3 jajka 30 g cukru waniliowego ze skórką cytrynową 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Masa : 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe (na ½ litra mleka) 2 łyżki(...)pszenną wymieszaną z krupczatką, dodać pokrojone na kawałki zimnej margaryny palmy oraz proszek do pieczenia, wsypać cukier, wbić jajka, dodać śmietanę oraz cukier ze skórką cytrynową i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę 42/29
Wanilia i Kardamonupieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę z mascarpone: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej 1 galaretka cytrynowa 200 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Serek rozmiksowujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy do serka. Delikatnie miksuje. Dodajemy lekko tężejącą(...)gładką masę. Gotową wylewamy na wystudzone ciasto szpinakowe. Wkładamy do lodówki, do stężenia masy. składniki na wierzch ciasta: ok. 3-4 szt. kiwi 1 galaretka krystaliczna o smaku cytrynowym 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Kiwi obieramy, kroimy w plastry. Zalewamy gorącą wodą (tak aby woda przykryła owoce) i podgotowujemy przez
Domowy Smak JedzeniaLekka sałatka ze szparagami, której bazą jest chrupiąca rukola. Do tego wędzony łosoś i sos cytrynowy oraz stonowana mozarella Tylko 4 składniki, a taka kontaminacja smaków ! *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki (jeśli je mają). Wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj przez 12 minut. Delikatnie(...)kawałki. zawiń w małe ruloniki i ułóż na talerzach. Możesz go też po prostu rozrzucić. Mozarellę pokrój w słupki. Ułóż na sałatce. Ułóż ugotowane szparagi. Całość skrop sosem cytrynowym. Składniki pęczek zielonych szparagów 200 g rukoli 150 g wędzonego łososia 125 g mozarelli Wykonanie Sparz wrzątkiem cytrynę. Zetrzyj z niej trochę skórki. Skórkę wymieszaj z jogurtem. Dodaj pół łyżeczki soku
Eat me! Fit me!Ravioli to niewielkie pierożki nadziane serem, mięsem lub warzywami. Jest to jedno z dań charakterystyczne dla kuchni z Capri. Najczęściej serwuje się ravioli z sosem maślano-cytrynowym, ale można również podać je z prostym sosem pomidorowym lub usmażyć na oleju z masłem jak świetna przekąska. Od firmy Arc Pol Czaniec , która jest producentem makaronów otrzymałam zadanie aby przygotować kilka potraw(...)Czaniec ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Przygotowujemy sos: Podgrzać na małym ogniu oliwę z oliwek i masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano oraz posiekaną drobno pietruszkę i skórkę cytrynową. Podgrzać chwilę. Dolać sok z cytryny oraz 60 ml wody z garnka w której gotowaliśmy ravioli. Wymieszać. Do sosu dodać ugotowane ravioli z mięsem Arc-Pol Czaniec i wymieszać
Kuchnia w oparach