tych butelek są po prostu nieocenione . składniki : 2 reklamówki , luźno wrzuconych , świeżych gałązek melisy 3 duże pęczki świeżego tymianku 5 l wody 4 kg cukru 2 opakowania kwasku cytrynowego po 20 g Melisę i tymianek najlepiej zbierać wieczorem po słonecznym dniu , kiedy są pachnące i suche . Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia . Wrzątek zestawiamy z gazu , dodajemy kwasek(...)cytrynowy i zioła ( melisę i tymianek ) . Mieszamy . Nakrywamy pokrywką i odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godzin . Pamiętajcie żeby mieszać raz na jakiś czas . Po tym czasie odcedzamy masę zieloną , wyciskając ją dokładnie przez gazę ,żeby odzyskać jak najwięcej aromatu . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wywar doprowadzamy do wrzenia , wsypujemy cukier , mieszamy aż się rozpuści i gotujemy jeszcze około 30 minut
Ogrodnik w podróżytortownica Składniki: 25 dag miękkiego masła 82% 4 wiejskie jajka 3 szklanki mąki tortowej 150 ml kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ze skórką cytrynową Dr.Oetker 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ kg rabarbaru 1 łyżka cukru pudru do oprószenia Sposób przygotowania: Miękkie masło umieścić w misce, wsypać cukier i cukier waniliowy ze skórką cytrynową, utrzeć
Wanilia i Kardamonłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Składniki na poncz: 1,5 szklanki wrzątku 3 łyżki cukru sok z cytryny Ponadto: 3 dowolne galaretki (u mnie gruszkowa, wiśniowa i cytrynowa) 2 jabłka Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia(...)nich delikatnie nasączamy ponczem. Wykładamy tężejącą galaretkę. Przykrywamy kolejnym biszkoptem, sączymy i wykładamy czerwoną galaretkę. Ponownie kładziemy ostatni blat. Jabłka kroimy na plasterki, układamy na biszkopcie i zalewamy galaretką cytrynową. Wstawiamy do lodówki, aby ciasto całkowicie się zwarło. Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie lub o blogu. Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba
Słodki ZakątekKawowe muffinki z figami Migdałowe kruche babeczki z kremem z prażonych migdałów Wytrawne kruche babeczki z pikantnym kremem twarożkowym z fetą Muffiny czekoladowe z czekoladą Marchewkowe muffiny z orzechami, cytrynowym lukrem i granolą Babka pomarańczowo-cytrynowa Budyniowa babka czekoladowa Babka waniliowa z czekoladową polewą i rodzynkami Syrop do herbaty ucieszy każdego smakosza. W prosty i szybki sposób można go przygotować
Codzienna kuchnia niecodziennaszczególne dni będzie zachwycać rodziny, najbliższych, przyjaciół. Dzisiaj, zainspirowana współpracą z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na pyszne brzoskwiniowe ciasto – nazwalam je Brzoskwiniowa Pszczółka! Lekki, cytrynowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i masą brzoskwiniową tworzy genialne połączenie! Niesamowitego uroku dodają mu male morele ozdobą przypominające pszczółki w ulu – taki mały szczegół, a sprawia, ze proste ciasto staje się(...)Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem ok. 25 minut w 180C. Po upieczeniu w razie potrzeby delikatnie ścinamy, nasączamy ciepłą wodą z sokiem cytrynowym. KREM BUDYNIOWY: Z całości mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy. W odlanym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy na gorące mleko, dodajemy miód i na wolnym ogniu cały czas mieszając gotujemy
Ostra na SłodkoZiemniaki zapiekane z serem Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą Kaczka pieczona z ziemniakami i figami Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką
karmelowymrożonej czarnej porzeczki (z Hortexu) Składniki na masę jogurtową: 3 jogurty greckie ( ok 900 g) 2/3 szkl. cukru 1 cukier waniliowy o wadze 16 g 1/2 aromatu cytrynowego lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 2 budynie waniliowe (każdy o wadze 40 g) 4 białka Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowy. Kiedy zaczną nam gęstnieć dodajemy(...)łyżce jogurt grecki oraz budynie, i skórkę cytrynową. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce, na oczkach 2/3 schłodzonego kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st na 10 minut. Po tym czasie na podpieczony spód wykładamy nasze owoce. Na owoce wylewamy masę jogurtową. Na masę ścieramy na tarce pozostałą część kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika
Walijskie Pichceniebudyń wykładamy na biszkopt i odstawiamy do ostygnięcia. Na wierzchu ostudzonej masy układamy w niewielkich odstępach delicje. Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietany 30% lub 36% 1 galaretka cytrynowa 2 zielone galaretki (agrestowe lub kiwi) 2 łyżeczki żelatyny Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i odstawiamy do ostudzenia. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo wlewamy
Cynamonowe szczęściejajko gęsie). 310 g mąki pszennej tortowej, 125 g miękkiego masła, 2 żółtka, 2 jajka, 60 g cukru pudru, 125 ml mleka, 25 g drożdży, 1/2 łyżeczki soli, skórka cytrynowa otarta z 2 cytryn, jajko do posmarowania, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gramów mąki, 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)Masło utrzeć na śmietanę, dodawać stopniowo pozostały cukier i żółtka, a następnie jajka. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i sól. Wlać rozczyn, wsypać resztę mąki i wlać pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić aby ciasto zaczęło rosnąć. Przełożyć do formy (metalową wysmarować masłem i wysypać bułką tartą), do 1/3 wysokości i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia
królestwo garówferie. "A gdy nie ma dzieci w domu to"... gotuję rzeczy, których on nie lubi a my tak :) Dziś w menu: łosoś na parze w sosie daktylowo-musztardowym, puree cytrynowe z ziemniaków i szpinak z tofu i sezamem. Składniki: dwa filety z łososia ugotowane na parze, skropione cytryną, posypane solą i kolorowym pieprzem Sos: łyżka syropu daktylowego łyżka musztardy francuskiej(...)łyżka soku z cytryny łyżka oliwy z prażonych orzechów włoskich Puree cytrynowe: ugotowane ziemniaki masło - 25 g sól, pieprz - do smaku skórka i sok połówki z cytryny - do smaku łyżka serka śmietankowego: może być Piątnica, Philadelphia albo mascarpone Sałatka: kilka garści listków szpinaku (pół paczki) kilka łyżek oliwy z oliwek papryczka chilli 2-3 łyżki sosu sojowego prażony sezam kilka
Cytryna&Co.kartonu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ok. 3 l wody lub rosołu 2 ziela angielski, 3 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy sól, pieprz, oregano, bazylia,papryka ostra, chili, pieprz cytrynowy łyżka masła i olej do podsmażenia ORAZ: grzanki lub drobny ugotowany makaron pietruszka i koperek do posypania (może być suszony) WYKONANIE: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy z ząbkami czosnku. Marchew, selera(...)dodać 0,5 łyżeczki przyprawy warzywnej) Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy z kartonu. Zupę blendujemy na gładko. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią, paprykami i pieprzem cytrynowym do smaku. Zupę jeszcze chwilkę gotujemy i podajemy w ulubiony sposób. Smacznego
Pani na deserłyżki maku 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 80 g masła roztopionego i ostudzonego 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny dodatkowo: polewa czekoladowa lub lukier cytrynowy do oblania babeczek do dekoracji kolorowe kwiatki z opłatka 1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. 2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)wcześniej wysmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek. Pieczemy w 180 stop. przez 20 minut bez termoobiegu Jeszcze ciepłe babeczki wyjmujemy z foremek. 5. Wystudzone babeczki polewamy czekoladą lub lukrem cytrynowym i dowolnie dekorujemy (u mnie kwiatki z opłatka
Gotowanie...to proste !Składniki: - ok. 700 g filetów śledzi a’la matjas (trudno, takie miałam) - 3 małe białe cebule - 1 czerwona cebula - pęczek koperku - sok z ½ cytryny - olej rzepakowy lub lniany - pieprz cytrynowy (do smaku) Śledzie należy wymoczyć (czas moczenia zależy od stopnia ich zasolenia), chyba, że użyjecie takich, jak ja – filetów śledziowych w oleju a’la matjas (olej wylewam). Wszystkie cebule kroimy(...)bieżącą wodą – odstawiamy do odsączenia. Odsączoną z wody cebulę skrapiamy sokiem z cytryny. Koperek drobno siekamy. Śledzie kroimy na kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy cebulę, posiekany koperek, pieprz cytrynowy oraz olej. Całość delikatnie mieszamy do połaczenia składników, następnie przekładamy do wyparzonego słoika. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2 – 3 dni. Śledzie z koperkiem to fenomenalne połączenie. Koperek nadaje potrawie
mojewypiekiinietylkopowiecie na kawałek cytrynowej babki niesamowicie puszystej, delikatnej i lekkiej jak piórko. Z filiżanką porannej kawy poprawi humor każdemu, nawet w pochmurny poniedziałkowy poranek. Miłego i radosnego rozpoczęcia tygodnia :) **** Che ne dite di iniziare la settimana con un golosissimo ciambellone al limone, profumato e soffice come una nuvola. Ideale da gustare a colazione accompagnato con un velo(...)wyrównując wierzch i p ieczemy ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem, ciasto posypujemy cukrem pudrem oraz startą skórką cytrynową. * Zapraszam Was na mój Instagram , w zakładce "Desery" przygotowanie ciasta krok po kroku ;) **** PREPARAZIONE Per preparare la torta, come prima cosa riscaldate il forno statico
La grande e la piccola cuocaSernik Pod Pierzynką – Dzisiaj kolejny, pyszny sernik w Małej Cukierence. Tym razem delikatnie cytrynowy, waniliowy z bezą. Jest wilgotny, kremowy i wygląda apetycznie. Mnie i moim gościom bardzo smakował. Przygotowałam go specjalnie dla mojej bratanicy, która uwielbia bezę i serniki, więc połączyłam oba przysmaki. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube(...)ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i docisnąć. Masa Serowa: 2. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, skórkę cytrynową, śmietanę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać mikserem na jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 3. Masę serową wylać na przygotowany spód
Mała Cukierenka