cytryna - 13435 przepisów (strona:168/896)

Cytrynowo - limonkowa tarta z bitą śmietaną i borówkami. 154

łyżka soku z limonki Składniki na masę:   5 jajek   130 g cukru   200 ml śmietany 30%   2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   otarta skórka z półtorej cytryny i połowy limonki   150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny i połowy limonki Dodatkowo: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego borówki Mąkę przesiewamy, dodajemy

Malinowe Pocałunki
Sałatka z wolowiną. 144

wołowy,    - mix sałat,    - pomidorki chery,    - pomarańcza,    - orzechy włoskie,    - papryka chili,    - imbir Kamis,    - miód,    - cytryna,    - limonka,    - olej, Stek wołowy (najlepszy z sezonowanej wołowiny) rozgniatamy dłonią. Smarujemy po obu stronach olejem. Solimy, pieprzymy i smażymy na mocno rozgrzanej patelni po kilka(...)Czas uzależniony jest od tego jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać. Odkładamy na bok, aby mięso ostygło i odpoczęło.     Do słoika wlewamy sok i skórkę z połowy cytryny, odrobinę soku i skórki z limonki, miód, starty kawałek korzenia imbiru, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Wszystkie te składniki dodajemy do smaku. Następnie wlewamy kilka łyżek oleju, zakręcamy słoik

Malinowe Pocałunki
Rukolowe mojito. 155

konkursu BlogerChef. Składniki: 3 części napoju imbirowego (np.Schweppes GINGER ALE) 2 część tequila silver dobra garść rukoli Fit&Easy ok 2 łyżeczki cukru demerara 1 część soku z cytryny lód Wykonanie: Do szejkera wkładamy kostki lodu, wlewamy płyny, dosypujemy  cukier i wkładamy roztartą w dłoniach lub delikatnie w moździerzu rukolę. Mieszamy energicznie potrząsając. Podajemy w niskich szklankach(...)lodem. Dekorujemy listkami rukoli i plastrem cytryny. Ja życzę smacznego. Chciałabym zaznaczyć, że spożywanie alkoholu szkodzi naszemu zdrowiu. Dzieciom i młodzieży do lat 18 spożywanie i kupowanie alkoholu jest surowo zakazane

Malinowe Pocałunki
Marchwiowe muffiny z pomarańczą i białą polewą 198

otarta z pomarańczy (wcześniej spaczonej) 2 startej marchewki  opcjonalnie możecie też dodać rodzynki, otręby, wiórki kokosowe Polewa: 150 g serka śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Przygotowanie: Marchew ścieramy na tarce - ja wykorzystałam grubsze oczka. W misce łączymy ze sobą suche składniki - mąkę, cukier, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól. W osobnym naczyniu mieszamy olej wraz(...)momentu, aż patyczek (np. do szaszłyków), jaki w nie wbijemy, będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu muffinów, zaczynamy przygotowywać polewę. Cukier puder, sok z cytryny i serek (możecie użyć śmietankowego serka kanapkowego, np. firmy Piątnica) łączymy na jednolitą masę, najlepiej przy użyciu miksera. A następnie dekorujemy nią ciasteczka :) Smacznego

Taste Of My Day
Buraki faszerowane 159

Składniki: 8 - 10 dużych buraków 30 dag mięsa mielonego ser feta łyżeczka suszonego oregano skórka otarta z cytryny sól, pieprz cebula Przygotowanie: Obecnie możemy kupić już ugotowane i obrane buraki, jeśli jednak nie macie takich w swoim sklepie, należy je umyć i ugotować bez obierania, najlepiej w szybkowarze. Wówczas od momentu zagotowania, na minimalnym gazie powinny spędzić w garnku(...)skórki, przy pomocy noża usuwamy część, z której wyrasta botwina oraz wąs :) Odkrajamy i zachowujemy górną część, a łyżką wydrążamy środek. Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy. Z cytryny ocieramy skórkę. Wszystkie składniki wraz z serem feta dodajemy do mięsa doprawiamy i mieszamy. Nakładamy do wydrążonych warzyw, przykrywamy odciętymi częściami buraka i układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy odrobinę podlać wodą

Taste Of My Day
Hummus, (nie)zwykłe danie na każdą okazję 137

niektórych jest również traktowana jako afrodyzjak, dzięki działaniu pobudzającemu. Składniki: 20 dag ziaren ciecierzycy 10 dag pasty tahini (przepis znajdziecie  TU ) ząbek czosnku oliwa z oliwek sok z cytryny sól woda ew. kumin Wykonanie: Ziarna ciecierzycy dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do naczynia i zalewamy chłodną, przegotowaną wodą tak, by poziom wody dwukrotnie przewyższał poziom ziaren. Zostawiamy(...)gotujemy na wolnym ogniu aż zmiękną (ok 2 godzin). Po ugotowaniu nie odlewamy wody, będzie nam potrzebna :) Gdy ciecierzyca ostygnie przekładamy ją do blendera. Dodajemy dwie łyżki soku z cytryny, łyżeczkę soli (najlepiej sól morska, gruboziarnista), ząbek czosnku lub więcej, w zależności od preferencji i ok 50 ml oliwy z oliwek. Całość mielimy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta

Taste Of My Day
V... Vinaigre! 225

odchudzaniu :p) Możliwość jego modyfikacji czyni go jeszcze bardziej uniwersalnym! Dzisiaj podam Wam jego standardową wersję oraz 2 dodatki, które zmienią jego smak :) Składniki: 1 x ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 łyżeczka musztardy Dijon (jeśli nie lubicie jej ostrości, to oczywiście może być inna, jednak ze względu na charakterystyczny smak, ta ostra musztarda pasuje idealnie :)) 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżki zimnej wody sól/pieprz Przygotowanie: Czosnek pokroić w małą kostkę, dodać 1 łyżeczkę musztardy, 2 łyżki cytryny, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać oliwę z oliwek, wymieszać. Dodać trochę wody (to nie tyle co zmieni konsystencję sosu, ale również zmniejszy jego ostrość). Wymieszać. Do sosu można dodać jeszcze: a) sos balsamiczny . Ale Uwaga! Sos ten ma bardzo wyrazisty smak

Kitchens Alphabet
Babka cytrynowa 175

Zdecydowanie polecam... Składniki; kostka masła, 6 jajek, szklanka cukru pudru, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 budynie o smaku cytrynowym, 3 łyżki mąki tortowej, sok i skórka otarta z dużej cytryny, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; ucieramy masło z cukrem pudrem. gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz skórkę z cytryny. całość ucieramy jeszzce przez dwie minuty

Anioły w kuchni
Ciasteczka cytrynowe 128

Dzisiaj proponujemy ciasteczka z nutą cytryny;) Idealne do popołudniowej kawy... Składniki; 2 i 1/2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 2 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z jednej cytryny i sok, 3/4 szklanki mleka, Wykonanie; Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. masa powinna mieć gęstą konsystencję. Formujemy kulki

Anioły w kuchni
Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry 277

porcje) Składniki: 300 g filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego(...)smaku) 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody sól posiekana kolendra do podania Przygotowanie: W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chilli, przecier pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry

karmelowy
LEŚNY MECH 294

Proste wykonaniu ciasto, które zachwyca kolorem. Bitą śmietanę, którą najczęściej można spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające. Składniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA 800 g jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić

RAROSSA
Biszkoptowe ciasto z jabłkami 219

jabłkami składniki 4 - 5 jabłek 3 jajka 100 g mąki (użyłam mąki z amarantusa) 50 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka starta skórka z cytryny szczypta soli masło do formy wykonanie: Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem aż podwoją swoją objętość(...)Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i skórkę cytryny. Ponownie wszystko ubijamy. Dodajemy do ciasta jabłka. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do reszty ciasta. Delikatnie  łączymy składniki. Ciasto wykładamy na tortownice (24 cm) wysmarowaną masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 ° C przez 35-40 minut. Przed podaniem

Przysmaki Karolki
Warstwowy deser z bananami i mango 704

jeszcze lepiej. Idealne jako małe co nieco do kawy :) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki:* Duży jogurt naturalny (400ml) Kilkanaście ciemnych biszkoptów 1 ½ banana ½ mango Kilka kropli cytryny *Ilości składników mogą być różne w zależności od wielkości kieliszków. Przy pomocy blendera miksujemy biszkopty na proszek. W wysokim naczyniu umieszczamy banany oraz mango i blenderujemy na gładki mus. Dodajemy(...)kilak kropli cytryny i mieszamy. W kieliszkach od szampana przy pomocy długiej łyżki układamy na przemian warstwy: biszkopty, jogurt naturalny oraz mus. Układamy, aż do wypełnienia całych kieliszków. Smacznego

Kolizje Smaków
Gulasz rybny 200

gulasz..dla zaostrzenia smaku dodałam sos Salsa Mexicana ...i potrawa gotowa...polecam.. 60 dkg filetów z ryby  2 pory 2 cebule 1 papryka czerwona  sok z cytryny  listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz  przyprawa do ryb sos Salsa Mexicana oliwa lub olej Rybę pokroić w kawałki. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i przyprawą, zawinąć

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania