ZDROWYCH, SPOKOJNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA, WIELE MIŁOŚCI oraz miłych, rodzinnych spotkań przy suto ( a co tam jak święta to Święta ) zastawionym stole - życzy Urszula z rodziną
Proste PotrawyWarto upiec nie tylko na święta Bożego Narodzenia :) Robi się szybko, a są naprawdę smaczne. Składniki : 1/2 kg mąki 25 dag cukru 25 dag masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie : Masło utrzeć do białości, dodać stopniowo cukier, a potem jajka Potem dodajemy stopniowo mąkę zmieszaną
Proste Potrawyrękach. Pomimo dość sędziwego wieku ma cierpliwość oraz wspaniałe oczy i ręce. Z prostego materiału potrafi stworzyć cudeńka:) Dużo zdrowia, radości oraz spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich moich Czytelników od Urszuli z Rodziną
Proste Potrawyżołnierzami byli chłopi, którzy z oczywistych względów nie mogli wówczas uprawiać roli. Jedynym rozwiązaniem była kukurydza sprowadzana z Ameryki. Do dziś polentę podaje się jako pierwsze danie w Boże Narodzenie, a w Nowy Rok z soczewicą, która ma symbolizować pieniądze... Najbardziej znane są 3 rodzaje Polenty: klasyczna żółta, biała podawana do ryb oraz czarna z kaszy gryczanej
NaKońcuJęzykaSUPER PRZEPIS NA MIĘKKIE PIERNICZKI W SAM RAZ NA BOŻE NARODZENIE :) SKŁADNIKI
Moje Kuchenne Rewelacjenaszym domu żadnych świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy I nie ważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie :)Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKIprzodek i podroby z zająca 500g podgardla wieprzowego wędzonego1 kg karkówki300g wątróbki wieprzowej100g suszonych grzybków100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka
Moje Kuchenne Rewelacjeziarenek soczewicy kojarzy się z monetami, dlatego dania z jej wykorzystaniem mają zapewnić bogactwo w nadchodzącym roku. Dania z soczewicy podawane są czasem już w czasie Wigilii i Bożego Narodzenia, ponieważ wierzy się, że im więcej soczewicy zostanie spożyte, tym więcej pieniędzy można zyskać w nowym roku. Cotechino przypomina salami tylko, że zrobiona jest z surowego mięsa. Swój
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Na święta Bożego Narodzenia dostałam od Siostry naczynie do tażin , które przywiozła dla mnie z Maroka . Takie naczynie marzyło mi się od dawna. Choć tażin spokojnie można przygotować w zwykłej brytfannie ( wszystkie dotychczasowe tażiny tak gotowałam), to jednak w takim naczyniu prezentuje się wyjątkowo pięknie. W ramach podziękowania za wspaniały prezent, obiecałam przygotować dla Siostry prawdziwy marokański
Chilli Czosnek i Oliwaobiad jest dla Ciebie...Przepysznie kremowy sos , połączony z faszerowanym makaronem to uczta.... Jako ciekawostka- w Katalonii 26 grudnia cannelloni jest faszerowane pozostałym mięsem z Świąt Bożego narodzenia. Kochani, na koniec napiszę Wam- że warto zjeść faszerowane cannelloni- a farsz - to nic innego jak Wasz pomysł. Polecam. Zaczynamy: Składniki na farsz : ok 500 gr mięsa mielonego wołowego
Smaki Edytyznajdziecie kilka przepisów na powidła: Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) Powidła śliwkowe Powidła śliwkowe z nutą wanilii Powidła śliwkowe bez cukru na 100 % wykorzystam do ekspresowego piernika na Boże Narodzenie. Składniki na 4 słoiczki o poj. 250 ml: 2 kg umytych śliwek polskich jeśli śliwki nie były zbyt słodkie można opcjonalnie dodać 100 g cukru Przygotowanie: Śliwki kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędobrze znane na polskim rynku. Bakalie są wysokiej jakości, w dość szerokim asortymencie: tarte migdały , tarte orzechy laskowe i włoskie, mielony mak, są zawsze u mnie wykorzystywany na Boże Narodzenie , są bardzo przydatne w kuchni, gdyż ułatwiają i przyspieszają pracę. The post Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczym pasteryzujemy 10 minut od zagotowania. Wyjmujemy słoiczki, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do ostudzenia. Grzyby będą gotowe za miesiąc, ale my poczekamy z ich otwarciem do Bożego Narodzenia, czy też Sylwestra. Będą doskonałą zakąską. The post Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodkości w słoiczkach mam już wystarczającą ilość, przyszła więc pora na dodatek do mięs. Chutney z czerwonych porzeczek to będzie pyszny, pikantny dodatek do świątecznych mięs, niedługo wszak Boże Narodzenie i Sylwester. Składniki: (ok. 8 małych słoiczków- 200 ml) - 1 kg czerwonych porzeczek - 10 łyżek cukru - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego - 1 łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego - 1/2 łyżeczki ziarenek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię