boże narodzenie - 15128 przepisów (strona:210/1009)

Sernik z gruszkami, białą czekoladą i cynamonem 144

Pyszny, rozpływający się w ustach sernik z karmelizowanymi gruszkami, szczyptą cynamonu i imbiru, polany ganache z białej czekolady. Smak przywodzi mi na myśl Święta Bożego Narodzenia :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Ciasteczkowy spód: 160 g ciastek maślanych 30 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Karmelizowane gruszki: 1 łyżka masła 5 gruszek 4 łyżki brązowego cukru

My Culinary Art
Piernik korzenny - świąteczny 175

Ciasto to piekę tylko raz do roku - na Święta Bożego Narodzenia. Należy je przygotować co najmniej 2-3 tygodnie przed upieczeniem, musi przez ten czas dojrzewać. Ma to swoją zaletę, bo można zrobić je wtedy, gdy mamy więcej czasu i upiec je dopiero 2-3 dni np. przed świętami. Dlatego dziś tylko część pracy ...Dalszy ciąg później. Ciasto

Proste Potrawy
Życzenia dla Was od nas :) 131

ZDROWYCH, SPOKOJNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA, WIELE MIŁOŚCI oraz miłych, rodzinnych spotkań przy suto ( a co tam jak święta to Święta ) zastawionym stole - życzy         Urszula z rodziną

Proste Potrawy
Ciasteczka cynamonowe- wersja 2 135

Warto upiec nie tylko na święta Bożego Narodzenia :) Robi się szybko, a są naprawdę smaczne. Składniki : 1/2 kg mąki 25 dag cukru 25 dag masła   2 jajka  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 płaska łyżeczka  cynamonu  Przygotowanie : Masło utrzeć do białości, dodać stopniowo cukier, a potem jajka Potem dodajemy stopniowo mąkę zmieszaną

Proste Potrawy
Życzenia świąteczne 143

rękach.  Pomimo dość sędziwego wieku ma cierpliwość oraz wspaniałe oczy i ręce. Z prostego materiału potrafi stworzyć cudeńka:) Dużo zdrowia, radości oraz spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia  dla wszystkich moich Czytelników od Urszuli z Rodziną

Proste Potrawy
Polenta 151

żołnierzami byli chłopi, którzy z oczywistych względów nie mogli wówczas uprawiać roli. Jedynym rozwiązaniem była kukurydza sprowadzana z Ameryki. Do dziś polentę podaje się jako pierwsze danie w Boże Narodzenie, a w Nowy Rok z soczewicą, która ma symbolizować pieniądze... Najbardziej znane są 3 rodzaje Polenty: klasyczna żółta, biała podawana do ryb oraz czarna z kaszy gryczanej

NaKońcuJęzyka
"Smakowite prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok" Sigrid Verbert - recenzja 146

zabierałam się od dosyć dawna. A książka Sigrid Verbert jest warta poświęcenia dłuższej chwili. "Smakowite prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok" to książka, o której przed Bożym Narodzeniem było bardzo głośno. Pojawiło się mnóstwo pozytywnych recenzji, nie mogłam więc nie sprawdzić. Pierwsze wrażenie kiedy weźmiemy ją do ręki jest bardzo pozytywne. Bardzo ładne wydanie, twarda okładka, dobry

Kraina Tysiąca Smaków
Świąteczne pierniczki 257

SUPER PRZEPIS NA MIĘKKIE PIERNICZKI W SAM RAZ NA BOŻE NARODZENIE :) SKŁADNIKI

Moje Kuchenne Rewelacje
Wesołych Świąt 131

oczywiście bardzo smacznych                      Świąt Bożego Narodzenia

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasztet z zająca 216

naszym domu żadnych świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy  I nie ważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie  :)Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKIprzodek i podroby z zająca         500g podgardla wieprzowego wędzonego1 kg karkówki300g wątróbki wieprzowej100g suszonych grzybków100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka

Moje Kuchenne Rewelacje
Gulasz z soczewicy na Nowy Rok – o tradycjach sylwestrowo – noworocznych 184

ziarenek soczewicy kojarzy się z monetami, dlatego dania z jej wykorzystaniem mają zapewnić bogactwo w nadchodzącym roku. Dania z soczewicy podawane są czasem już w czasie Wigilii i Bożego Narodzenia, ponieważ wierzy się, że im więcej soczewicy zostanie spożyte, tym więcej pieniędzy można zyskać w nowym roku.  Cotechino przypomina salami tylko, że zrobiona jest z surowego mięsa. Swój

Chilli Czosnek i Oliwa
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 269

Dzień dobry, Na święta Bożego Narodzenia dostałam od Siostry naczynie do tażin , które przywiozła dla mnie z Maroka . Takie naczynie marzyło mi się od dawna. Choć tażin spokojnie można przygotować w zwykłej brytfannie ( wszystkie dotychczasowe tażiny tak gotowałam), to jednak w takim naczyniu prezentuje się wyjątkowo pięknie. W ramach podziękowania za wspaniały prezent, obiecałam przygotować dla Siostry prawdziwy marokański

Chilli Czosnek i Oliwa
Cannelloni z mięsem mielonym 250

obiad jest dla Ciebie...Przepysznie kremowy sos , połączony z faszerowanym makaronem to uczta.... Jako ciekawostka- w Katalonii 26 grudnia cannelloni jest faszerowane pozostałym mięsem z Świąt Bożego narodzenia. Kochani, na koniec napiszę Wam- że warto zjeść faszerowane cannelloni- a farsz - to nic innego jak Wasz pomysł. Polecam. Zaczynamy: Składniki na farsz : ok 500 gr mięsa mielonego wołowego

Smaki Edyty
Powidła śliwkowe bez cukru 140

znajdziecie kilka przepisów na powidła: Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) Powidła śliwkowe Powidła śliwkowe z nutą wanilii Powidła śliwkowe bez cukru na 100 % wykorzystam do ekspresowego piernika na Boże Narodzenie. Składniki na 4 słoiczki o poj. 250 ml: 2 kg umytych śliwek polskich jeśli śliwki nie były zbyt słodkie można opcjonalnie dodać 100 g cukru Przygotowanie: Śliwki kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 159

dobrze znane na polskim rynku. Bakalie są wysokiej jakości, w dość szerokim asortymencie: tarte migdały , tarte orzechy laskowe i włoskie, mielony mak, są zawsze u mnie wykorzystywany na Boże Narodzenie , są bardzo przydatne w kuchni, gdyż ułatwiają i przyspieszają pracę. The post Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania