Moja propozycja ciasta piernikowego na Wigilię i Boże Narodzenie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Doroty , zmieniając nieco składniki. A krem z Michałkami i dżem pomarańczowy to już moja inwencja twórcza. Składniki na 2 blaty czekoladowo-dyniowe: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej
Czerwień i błękitWigilijnym stole królują ryby i śledzie, tak samo żaden szanujący się Szwed nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Janssons Frestelse, czyli Pokusa Janssona to klasyczna kremowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i sardeli (anchois), przyprawiona białym pieprzem i obficie posypana tartą bułką. Pamiętam moje zdziwienie, jak po raz pierwszy moi szwedzcy znajomi mi ją zaserwowali
Food Squarekruchym spodzie z ciasteczek kakaowych. Nie należy do puszystych wypieków, jest raczej zbity i zarazem kremowy. Jeśli nie próbowaliście takiego połączenia smaków, warto upiec na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia Składniki: Spód: 220 g ciastek kakaowych 50 g masła 20 g margaryny Palma „Bielmar” Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 250 g serka mascarpone 100 g śmietanki
Oryginalny smakŁazanki z kapustą i grzybami to danie, którego smak kojarzy się głównie z Wigilią Bożego Narodzenia. Poniższy przepis na farsz składa się z gotowanej kapusty i przepysznych aromatycznych grzybów leśnych. Przygotowanie farszu jest pracochłonne jednak smak łazanek z kapustą i grzybami jest wyjątkowy i z pewnością warto przygotować je w naszych domach. Łazanki z Kapustą i Grzybami - Składniki
Słodka StronaMoje ukochane ciasto tym razem w wersji wegańskiej, bezglutenowej, bezjajecznej bezlaktozowej i bezwszystko :) Mimo to deser jest bardzo smaczny, pełen bakalii, pachnący wanilią i pomarańczami. Idealny na zdrowe Boże Narodzenie!Składniki:1,5 szklanki kaszy jaglanej3 szklanki mleka sojowego1/2 szklanki cukru1/2 szklanki rodzynekpomarańczalaska wanilii Kaszę przelewamy ciepłą wodą, przekładamy do garnka razem z cukrem
sama złodyczwnętrzem z białej czekolady i korzennych przypraw, zachwyci wszystkich świątecznych gości. Przepyszne i łatwe do wykonania!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll
karmelowydekoracja świąteczna, która świetnie prezentuje się pomiędzy kolorowymi bombkami i świątecznymi światełkami. Dodatkowym plusem jest ich cudowny cytrusowy aromat, który roztacza się dookoła i kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Poza tym suszone pomarańcze idealnie sprawdzą się jako dodatek do stroików, czy też świeczek. Przygotowanie suszonych pomarańczy nie wymaga zbytniego wysiłku i jest dziecinnie proste, za to efekt końcowy
Kulinarne Przebojepiernik przełożony domowymi powidłami śliwkowymi oraz masą marcepanową i polany deserową czekoladą. Ozdoba w postaci śnieżynek od razu wprowadza w świąteczny nastrój. Dominosteine tradycyjnie przygotowuje się w okresie Bożego Narodzenia w Niemczech i Austrii. Oryginalnie przekłada się tam lebkuchen (tamtejszy rodzaj piernika) konfiturą morelową i kroi w sześcienną kostkę. Jednak uważam, że moja spolszczona wersja w formie prawdziwego
Food SquareSencor przedstawiam recenzję wagi kuchennej oraz przepis na niezwykle łatwy piernik z powidłami. Słodki, wilgotny i puszysty, przełożony powidłami i oblany polewą z gorzkiej czekolady – klasyka świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis, który nie może się nie udać Polecam! Każdy wie, że w przypadku wypieków precyzja odmierzenia składników ma ogromne znaczenie. Nie ma tak łatwo jak w przypadku
karmelowyWigilię spędzamy u mojej teściowej. Spokojna atmosfera, bo jest nas garstka (nasza czwórka, mama i brat męża) sprawia, że wypoczywam po codziennej gonitwie w pracy. Kiedy w Boże Narodzenie wieczorem przyjeżdżamy do mojego rodzinnego domu, czekają zostawione dla nas dania wigilijne: pierogi ruskie i z kapustą kiszoną, barszcz czerwony z uszkami i żur z grzybami. Mama pamięta
Czerwień i błękitmiodem Bardzo dziękuję Wszystkim piekącym w tej grudniowej piekarni za wspólny czas. Amber dziękuję za zaproszenie i koordynowanie wszystkiego! A Wszystkim Wam życzę Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia! Do kolejnego spotkania w styczniowej piekarnii! Chleb z suszonymi owocami Uwaga! W przepisie oryginalnym używa się miary cup, co daje 225 ml. 4 bochenki /robiłam z połowy porcji
UgotujmyTo.plsosem z cydru. Potrawa ta jest zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu, a zachwyci każdego. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll
karmelowySernik to krol wszystkich wypiekow w naszym domu.Niezalezmie od pory roku ,serniki pieke namietnie.Zmieniaja sie tylko dodatki.Ani Boze Narodzenie ani Wielkanoc bez sernika nie moga sie obyc.Na pytanie ,co upiec na niedziele maz niezmiennie odpowiada:sernik.Dzis najlepszy ze wszystkich sernikow jakie ostatnio upieklam.Po zakupieniu ogromnego sloika tahini w tureckim sklepie ,zrobieniu hummusu ,musialam do czegos go jeszcze spozytkowac.Tak wyladowal
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnigrudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni