boże narodzenie - 15126 przepisów (strona:212/1009)

PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA 154

Wigilia oraz Święta Bożego Narodzenia są tak niezwykłe że nagle nabieramy ochoty  aby przygotować wszystkie potrawy własnoręcznie:) . Poczynając od pierogów, po przez rożnego rodzaju mięsa, kończąc na ciastach. I właśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki

RAROSSA
Sorry, taki mamy klimat 191

Spojrzawszy wczoraj na pogodę za oknem, mimowolnie zaczęłam nucić: "Pada śnieg, pada śnieg, dzwonią dzwonki sań...". No tak, problem w tym, że to Wielkanoc, a nie Boże Narodzenie. Cóż...? Zainspirowana białym puchem taką oto skąpaną w śnieżnobiałej polewie babkę popełniłam. Niezwykle eksperymentalnie. Niezwykle pyszną. Niezwykle nieskromnie powiem. 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku

bastalena
Caramel Brownie Tower 411

krem nr 2, przykrywamy biszkoptem i wykładamy krem nr 3, polewamy czekoladą posypujemy chałwą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przepyszne ciasto polecam na Święta Bożego Narodzenia! Pozdrawiam cieplutko! Zapraszam na FB wystarczy kliknąć Lubię

SMYKWKUCHNI
Potrawy i zwyczaje wielkanocne. 229

Dopiero co były Święta Bożego Narodzenia, a tu nagle Wielkanoc, kurcze im człowiek starszy tym szybciej czas leci. Mało brakowało a kompletnie zapomniałabym o tych świętach. Ale na szczęście poranny telefon od mamy pełny planowania, książka "Potrawy i zwyczaje wielkanocne", którą dostałam od wydawnictwa Publicat do zrecenzowania delikatnie przypominają że to już. Opisuję książkę jak najszybciej - może będzie inspiracją

Brzuszki Łakomczuszki
"Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku" - recenzja 140

książka mieć powinna, bo inaczej nam się nie spodoba.  Ciekawy jest podział na rozdziały - jest ich osiem:  WIOSNA WIELKANOC LATO GRILL JESIEŃ PRZETWORY ZIMA BOŻE NARODZENIE Brzmi rozsądnie, prawda? Każdy rozdział dopasowany jest do sezonowości składników, a co za tym idzie, szukając inspiracji nie musimy wertować całej książki;) Wprowadzono również dodatkowe oznaczenia - przy przepisie można

Kraina Tysiąca Smaków
Świąteczne życzenia 134

Kochani! Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam  zdrowia, szczęścia i dużo radości! Mnóstwa pyszności na wigilijnym stole i dużo zapału do kulinarnych eksperymentów!  Dziękuję, że jesteście :* Źródło: zdjęcia.biz.pl

Kraina Tysiąca Smaków
Sernik czekoladowy z mascarpone 349

brzoskwinie. Po prostu niebo w gebie!:) Dzis bylismy na kolacji u tesciow, dostalam mnostwo pochwal od wszystkich, a tesciowa dodatkowo przykazala mi, ze mam te pysznosci zrobic na Boze Narodzenie!:) Wielkie dzieki! Gość: sowa_nie_sowa, auv186.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/10/07 09:14:21 Bardzo się cieszę, choć w sumie nie miałam wątpliwości, że tak będzie:) Pamiętam ten sernik doskonale i wiem

Zdrowa Kuchnia Sowy
Życzenia 157

Radosnych, zdrowych, rodzinnych i pełnych (niekoniecznie tylko zdrowych;) smakołyków Świ ą t Bożego Narodzenia życzy Sowa

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pokusa Janssona /Janssons frestelse - zapiekanka ze Szwecji 292

Nazwa fajna, a czy smak też taki kuszący? Pokusa Janssona jest w Szwecji bardzo popularnym daniem, ale uświetnia także świąteczne stoły. Podaje się ją np. na Boże Narodzenie. Ja szukając czegoś z kuchni szwedzkiej trafiłam właśnie na nią i postanowiłam, że ją przygotuję. Inspiracja: Waniliowo . Składniki: 10 ziemniaków puszka anchois  3 łyżki bułki tartej 1 szklanka śmietany

Pasja Smaku
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI 338

Dzisiaj kolejna wersja pysznego wilgotnego ciasta marchewkowego. Dzisiejsza wersja jest bardziej świąteczna- dodatek przyprawy piernikowej i orzechów sprawił , że mieliśmy przedsmak Bożego Narodzenia. Polecam bardzo gorąco , ciasto długo pozostaje wilgotne a to za sprawą: marchewki, jabłka , maślanki, no i jeszcze  oliwy. Dodatkowo jest to ciasto pieczone na mące pełnoziarnistej i ksylitolu, więc samo zdrowie. :-) Przepis znaleziony na stronie

Smaczne Zdrowe
Wiosna zimą mile widziana :) 160

krzewy borówek puszczają nowe pączki.   Mały mętlik zapanował w pogodzie, a harmonia w naturze została nieco zburzona. I któż by pomyślał, że za trzy dni Wigilia Świąt Bożego Narodzenia... Spacerując po zielonej trawie czułam bardziej, jakby to wiosna budziła się do życia. Nie ukrywam jednak, że bardzo mnie to cieszy. Jakoś mało lubię zimowe mrozy i mocno zaśnieżone

Sajkofanka smaku
Słodko - makowo i bakaliowo :) 182

Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest jednak nie tylko powiązany ze świętami Bożego Narodzenia. Makowiec jest idealnym wypiekiem na wszelkie rodzinne spotkania. I choć wiele osób czasem krępuje jedzenie maku w towarzystwie (rzecz jasna wpływają na to ziarenka maku, które pozostają na zębach

Sajkofanka smaku
Brak tytułu 105

Wszystkim moim czytelnikom życzę zdrowych, wesołych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia

Ala piecze i gotuje
Miodownik z kremem z kaszy manny i nerkowcami 396

jest na drugi, trzeci dzień kiedy placki z dodatkiem miodu zmiękną. Krem na kaszy manny jest pyszny, delikatny i świetnie smakuje w takim połączeniu. Miodownik często piekę na Boże Narodzenie ale jest tak pyszny, że trzeba go upiec również w ciągu roku. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól szczypta

Ala piecze i gotuje
Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem 162

Figi z reguły kojarzą mi się z suszonymi owocami i Świętami Bożego Narodzenia, kiedy jako bakalie dodawane są do ciast. Przyznam, że nie często dane mi jest smakować tego śródziemnomorskiego przysmaku jako swieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała

Mia Cucina Sofieta