Boże Narodzenie wkrótce, więc życzę Wam szczerze Ciepłych chwil w rodzinie w Wigilijną Wieczerzę Wszystko w złocie, zieleni, czerwieni Niech Nowy Rok będzie pełen nadziei By spełniło się choć jedno z Waszych marzeń Dużo szczęścia i niezapomnianych wrażeń! Życzę Wam nadziei, własnego skrawka nieba, zadumy nad płomieniem świecy, pogodnych świąt zimowych, odpoczynku, zwolnienia oddechu, nabrania dystansu do tego
Ewa w kuchnidwie nuty zapachowe wykołują u mnie obrazy śniegu, choinki i Wigilii. Kiedy zobaczyłam na słynnej stronie „Moje wypieki” babeczki pomarańczowe z cynamonowym kremem pomyślałam: "Kwintesencja Bożego Narodzenia." Nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała tego przepisu i wierzcie Mi, było warto. Polecam (nie tylko w czasie świąt:))Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Czas przygotowania: około 35 minut
Kolizje Smakówtego, że już po Wielkanocy jak temperatury wciąż przypominają Boże Narodzenie… Mam dość tej zimnicy… Obiecuję sobie, że – o ile będzie w tym roku ciepło – to ani razu nie będę marudzić, że jest za ciepło Tylko niech już się ociepli! Jakiś promyczek nadziei się pojawił, bo mimo zimna już kilka godzin dzisiaj świeci słońce
UgotujmyTo.plmogę uwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań będę musiała też wybrać jaki chleb przygotować, a to będzie bardzo trudne. Jest tyle pysznych chlebów, które już upiekłam a jeszcze tyle czeka przepisów do wypróbowania, że trudno będzie się zdecydować. Jednym z przepisów
UgotujmyTo.plprzygotowaniu, trzeba jedynie pamiętać o smarowaniu jej glazurą co jakiś czas w trakcie pieczenia. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down
karmelowywaniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze :). Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll
karmelowyimbiru, podana z kwaśną śmietaną i orzechami włoskimi. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego barszczu świątecznego. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down
karmelowyCóż może bardziej przypominać o zbliżającym się Bożym Narodzeniu niż pierniczki? Na każdym blogu i w każdym serwisie kulinarnym można natknąć się na tysiące sposobów przygotowania tych świątecznych ciasteczek- u mnie również znajdziecie jeden. Jednak łatwo się domyśleć, że nie jest on tradycyjny. Szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Wypróbowałam już wiele przepisów, ale tym razem
peanutbuttermonstergrzanego wina. Ciekawostką jest, że regionalne specjały często trafiają pod choinkę, ponieważ produkty żywnościowe i wino to jedne z najpopularniejszych i najmilej widzianych przez Włochów prezentów na Boże Narodzenie. Ludzie są przyjaźni i otwarci, dla nas trochę „egzotyczni
Mia Cucina Sofietatygodnie przed świętami, ale najlepiej smakują, kiedy ciasto leżakuje jeszcze dłużej. To już ostatni dzwonek aby przygotować ciasto na pierniczki na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia Ja swoje zrobiłam już jakiś czas temu i upiekłam ciasteczka (z połowy porcji) na mikołajki, reszta czeka do świąt Post Pierniczki pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujecałej frankofonii, a obecnie, za sprawą Marthy Steward, rozsławione na cały świat. Kruche, delikatnie słodkie i pełne karminowych kulek żurawiny, które jak nic innego kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Moja wersja cranberry noël nieco odbiega od oryginału, a to za sprawą zielonych pistacji, które idealnie się wkomponowały zarówno wizualnie, jak i smakowo. Do takiej interpretacji tych słynnych żurawinowych ciastek
Food Squarefood? 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? 8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym? 9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? 10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? 11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz? (oprócz Polskiej) Blogi które nominuje: http://kociolek-pysznosci.blog.pl/ http://kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/html http://studentskitchenblog.blogspot.com http://razadobrze.blogspot.com http://taste-it-2502.blogspot.com http://karmelkat.blog.pl http://www.mojewypiekiinietylko.com http://storczyk1.blogspot.com
Słodka Stronabarszcz pojawia się u nas zawsze na Święta Bożego Narodzenia. Nie ma opcji, żeby go nie było. Grzyby nigdy nie są „kupne”, tradycyjnie ktoś z rodziny musi je w lesie znalezć, ususzyć. Taki barszcz jadamy tylko raz w roku i cały rok za nim tęsknimy. Dziś jednak postanowiłam zrobić takowy barszcz i poczęstowac nim Świętego Mikołaja! Składniki -uszka
Z Kuchni Do KuchniZupa grzybowa kojarzy się albo z jesienią, albo z Bożym Narodzeniem. Ja robię ją nie tylko wtedy. Lubię grzyby pod każdą postacią, a że sama ich nie zbieram (bo się nie znam :P), w sklepach nie kupuję (bo same śmieci pakują, a kasują jak za złote chyba), więc korzystam z dobrego serca babuni, która zawsze ma ich zapas :) Ostatnio
Codzienna kuchnia niecodziennagromadzą się przy wspólnym stole. Jest taki wieczór, gdy gasną spory, znika nienawiść... Wieczór, gdy łamiemy opłatek, składamy życzenia... To noc wyjątkowa... Jedyna... Niepowtarzalna... Noc Bożego Narodzenia..." Życzę Wam wszystkim tego, co najcudowniejsze, zdrowia, uśmiechu i wytchnienia od codziennych trosk. Abyście te święta spędzili radośnie w gronie najbliższych, otoczeni miłością i zrozumieniem. Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna