czym pasteryzujemy 10 minut od zagotowania. Wyjmujemy słoiczki, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do ostudzenia. Grzyby będą gotowe za miesiąc, ale my poczekamy z ich otwarciem do Bożego Narodzenia, czy też Sylwestra. Będą doskonałą zakąską. The post Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodkości w słoiczkach mam już wystarczającą ilość, przyszła więc pora na dodatek do mięs. Chutney z czerwonych porzeczek to będzie pyszny, pikantny dodatek do świątecznych mięs, niedługo wszak Boże Narodzenie i Sylwester. Składniki: (ok. 8 małych słoiczków- 200 ml) - 1 kg czerwonych porzeczek - 10 łyżek cukru - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego - 1 łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego - 1/2 łyżeczki ziarenek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrzeba go dłużej moczyć w jajecznej masie. Przeważnie przygotowuję wytrawne tosty francuskie. Ale czasami przygotowuję tosty francuskie w wersji na słodko z sokiem pomarańczowym. W okresie zimowym i Bożego Narodzenia można wykorzystać sok ze świeżych pomarańczy, ale w porach roku, gdy pomarańcze nie są tak słodkie lub ich nie ma, można do pomarańczowych tostów francuskich wykorzystać 100 % sok pomarańczowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędojrzewające wędliny: szynka parmeńska, serrano czy włoskie prosciutto albo nasza polska wędzona polędwica np. sopocka. Tak przygotowana wędlina jest zdrowa, bez konserwantów, wspomagaczy, jest pyszna. Schab przygotowałam na Boże Narodzenie, przecież święta nie mogą się obyć bez domowych wędlin, czy domowej białej kiełbasy . Jak pisałam już wcześniej suszenie to świetna i tania metoda konserwowania, należy wędlinę suszyć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędeser to właściwie lekka piernikowa pianka. Wystarczy zetrzeć pierniki z lukrem na tarce i dodać je do masy kefirowej. Deser piernikowy na kefirze przypomina nam smakiem Święta Bożego Narodzenia. Przepis na 2 porcje. 300 ml kefiru 150 ml mleka 1 łyżka cukru 1,5 łyżki żelatyny 2 piernikowe serca + 2 pierniczki w kształcie gwiazdek do dekoracji Żelatynę zalewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWigilia oraz Święta Bożego Narodzenia są tak niezwykłe że nagle nabieramy ochoty aby przygotować wszystkie potrawy własnoręcznie:) . Poczynając od pierogów, po przez rożnego rodzaju mięsa, kończąc na ciastach. I właśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki
RAROSSASpojrzawszy wczoraj na pogodę za oknem, mimowolnie zaczęłam nucić: "Pada śnieg, pada śnieg, dzwonią dzwonki sań...". No tak, problem w tym, że to Wielkanoc, a nie Boże Narodzenie. Cóż...? Zainspirowana białym puchem taką oto skąpaną w śnieżnobiałej polewie babkę popełniłam. Niezwykle eksperymentalnie. Niezwykle pyszną. Niezwykle nieskromnie powiem. 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku
bastalenakrem nr 2, przykrywamy biszkoptem i wykładamy krem nr 3, polewamy czekoladą posypujemy chałwą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przepyszne ciasto polecam na Święta Bożego Narodzenia! Pozdrawiam cieplutko! Zapraszam na FB wystarczy kliknąć Lubię
SMYKWKUCHNIDopiero co były Święta Bożego Narodzenia, a tu nagle Wielkanoc, kurcze im człowiek starszy tym szybciej czas leci. Mało brakowało a kompletnie zapomniałabym o tych świętach. Ale na szczęście poranny telefon od mamy pełny planowania, książka "Potrawy i zwyczaje wielkanocne", którą dostałam od wydawnictwa Publicat do zrecenzowania delikatnie przypominają że to już. Opisuję książkę jak najszybciej - może będzie inspiracją
Brzuszki Łakomczuszkiksiążka mieć powinna, bo inaczej nam się nie spodoba. Ciekawy jest podział na rozdziały - jest ich osiem: WIOSNA WIELKANOC LATO GRILL JESIEŃ PRZETWORY ZIMA BOŻE NARODZENIE Brzmi rozsądnie, prawda? Każdy rozdział dopasowany jest do sezonowości składników, a co za tym idzie, szukając inspiracji nie musimy wertować całej książki;) Wprowadzono również dodatkowe oznaczenia - przy przepisie można
Kraina Tysiąca SmakówKochani! Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam zdrowia, szczęścia i dużo radości! Mnóstwa pyszności na wigilijnym stole i dużo zapału do kulinarnych eksperymentów! Dziękuję, że jesteście :* Źródło: zdjęcia.biz.pl
Kraina Tysiąca Smakówbrzoskwinie. Po prostu niebo w gebie!:) Dzis bylismy na kolacji u tesciow, dostalam mnostwo pochwal od wszystkich, a tesciowa dodatkowo przykazala mi, ze mam te pysznosci zrobic na Boze Narodzenie!:) Wielkie dzieki! Gość: sowa_nie_sowa, auv186.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/10/07 09:14:21 Bardzo się cieszę, choć w sumie nie miałam wątpliwości, że tak będzie:) Pamiętam ten sernik doskonale i wiem
Zdrowa Kuchnia SowyRadosnych, zdrowych, rodzinnych i pełnych (niekoniecznie tylko zdrowych;) smakołyków Świ ą t Bożego Narodzenia życzy Sowa
Zdrowa Kuchnia SowyNazwa fajna, a czy smak też taki kuszący? Pokusa Janssona jest w Szwecji bardzo popularnym daniem, ale uświetnia także świąteczne stoły. Podaje się ją np. na Boże Narodzenie. Ja szukając czegoś z kuchni szwedzkiej trafiłam właśnie na nią i postanowiłam, że ją przygotuję. Inspiracja: Waniliowo . Składniki: 10 ziemniaków puszka anchois 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka śmietany
Pasja SmakuDzisiaj kolejna wersja pysznego wilgotnego ciasta marchewkowego. Dzisiejsza wersja jest bardziej świąteczna- dodatek przyprawy piernikowej i orzechów sprawił , że mieliśmy przedsmak Bożego Narodzenia. Polecam bardzo gorąco , ciasto długo pozostaje wilgotne a to za sprawą: marchewki, jabłka , maślanki, no i jeszcze oliwy. Dodatkowo jest to ciasto pieczone na mące pełnoziarnistej i ksylitolu, więc samo zdrowie. :-) Przepis znaleziony na stronie
Smaczne Zdrowe