okupionej potem wprawy. Stamtąd pojechałyśmy zabrać prowiant od rodziców C., i udałyśmy się do cioci naszej głównej bohaterki, która z tej okazji cały dom wystroiła jak na Boże Narodzenie. Wierzcie mi - gdy tam weszłam, zaparło mi dech. Na środku ogromna (sztuczna, ale o tej porze roku naprawdę ciężko znaleźć żywą) choinka, wszędzie krasnale i ozdoby. Stół wyglądał cudownie
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrodzy Zdrowych wesołych Świąt Bożego Narodzenia samych smacznych dni, niech każdy dzień będzie spełnieniem. życzy wam Jestem w kuchni Basia
Basia w kuchnipierogów nie ma Wigilii. W moim rodzinnym domu mama zawsze przygotowuje dwa rodzaje: ruskie i z kiszoną kapustą. Tego dnia pierogi smakują najlepiej... A i na samo Boże Narodzenie odgrzewane na patelni to prawdziwy rarytas. W ubiegłym roku Wigilię spędzaliśmy u drugiej babci i tak już zostanie, odkąd zabrakło dziadzia Stasia. Teściowa wspominała coś o pierogach ze szpinakiem
Czerwień i błękitostatnich dniach na blogu nie było za dużego ruchu, a to ze względu na wybieranie i opracowywanie fajnych i ciekawych przepisów na czas świąt Bożego Narodzenia. Część z naszych ulubionych potraw zaprezentowałyśmy już w zeszłym roku. Myślałyśmy, że w tym już będzie problem z odnalezieniem jakiś pysznych, tradycyjnych potraw. Jednak okazało się, że to co jest na blogu
Kolizje SmakówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny piernik, który jest miękki i puszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się z świętami Bożego Narodzenia i smakiem dzieciństwa. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smak ciasta rewelacyjny. Dodatkowo można przekroić go na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Przyprawy do piernika użyłam
Marta GotujeAndrzej ze śniegiem przybieży ,sto dni śniegu na polu leży. Śnieg na Andrzeja dla zboża zła nadzieja. Jeżeli na Andrzeja wiatr i mgła ,to od Bożego Narodzenia będzie sroga zima. Gdy w Andrzeja deszcz lub słota w grudniu drogi bez błota. Wesołej zabawy
Kulinarny karnet ChristopheraCiasteczka to taki rodzaj słodkich wypieków, które sprawiają mi ogromną frajdę :) Te są wyjątkowe, bo korzenne i przywołują miłe skojarzenia z zimowym czasem i ze Świętami Bożego Narodzenia, które krok za krokiem już się zbliżają. Zrobiłam je z podwójnej porcji, bo szybko znikają :) Dzieci je uwielbiają. Przepis znalazłam u Doroty :) Jest wart wypróbowania. Składniki: 25 dag mąki
Delicious Titbitskilka woreczków zamroziłam :P To nie to samo co świeże, ale zawsze coś :P I w końcu odpowiadam na pytania od natalia.190 , dziękuje :) 1. Ulubione danie na Boże Narodzenie. Hmm.. pierogi!! Zdecydowanie. Albo nie... paszteciki mojej mamy, to jest numer jeden, bez którego nie ma Wigilii! :P 2. Gdzie byłaś w ostatnie wakacje? Na obozie
More food, love and dreamssię wzięłam za pieczenie i tak jakoś ten czas płynie, tera chwila przerwy i wracam "do garów":P Znikam na dwa dni, bo jako w Boże Narodzenie śniadań wspólnie z rodziną nie jadamy, tak w te święta głównie o to chodzi, tak, więc, życzę wam wesołych, spokojnych świąt, spędzonych wspólnie z rodziną :) Ps. Nawet
More food, love and dreamsDrodzy...Boże Narodzenie tuż tuż. Właściwie to ...już je czuć, szczególnie w sklepach! Społem Kielce TUTAJ KLIK , też chcą nam przybliżyć ich magię organizując konkurs na świąteczne danie z wykorzystaniem ich produktów. I postanowiłam wziąć udział w konkursie, gdyż Świąt nie mogę się już doczekać...a chciałabym mieć ich przedsmak ! Przygotuję sałatkę jarzynową, ale taka jaką się
Z Kuchni Do Kuchniokazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chciałabym Wam wszystkim życzyć Wesołych Świąt ! Rodzinnego ciepła oraz spokoju w tej naszej zabieganej codzienności :) Spełnienia marzeń kochani
charlotte gotujeChoinka to chyba jeden z najlepiej rozpoznawanych symboli Świąt Bożego Narodzenia. Dlaczego więc nie wykorzystać by jej jako ozdoby na świątecznych babeczkach? Efektowne (i nietrudne!) choinki można stworzyć z kremu wykorzystując rękaw cukierniczy (lub mocny foliowy worek) i dziubek do szprycy w kształcie dowolnej gwiazdki. Do upieczenia babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony
CiastkozercyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne ciasto z dużą ilością bakalii. Jest miękkie i aromatyczne. Długo utrzymuje świeżość. Małymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia a taki keks idealnie pasuje na świąteczny stół. Ale nie tylko, możemy je przygotowywać przez cały rok. Robi się je bardzo szybko, należy tylko pamiętać aby składniki do jego
Marta GotujeZapraszam do udziału w akcji "Świąteczne słodkości!", organizowanej przeze mnie na stronie MIKSER KULINARNY . Kliknij w zdjęcie, aby przejść do przepisu Święta Bożego Narodzenia są szczególne - spotykamy się z rodzinami, zasiadamy przy wspólnym stole, łamiemy się opłatkiem, wręczamy sobie prezenty, karp wszystkim smakuje, a zwierzęta przemawiają ludzkim głosem :) Słodkości na tę okazję również powinny być wyjątkowe. Mogłoby
My Culinary Artdeserowym, Vin Santo. Przywieźliśmy również kilka paczuszek do Polski, jako prezent dla rodziny i znajomych. W czasie wycieczki do Sieny spróbowaliśmy słynnego piernika, panforte , tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże Narodzenie, jednak obecnie dostępnego w każdej lokalnej cukierni i restauracji. Panforte ma konsystencję miękkiego nugatu, jest pełne orzechów i suszonych owoców. Przepis na ten deser pokazywałam Was także
Chilli Czosnek i Oliwa