boże narodzenie - 15128 przepisów (strona:209/1009)

Cannelloni z mięsem mielonym 260

obiad jest dla Ciebie...Przepysznie kremowy sos , połączony z faszerowanym makaronem to uczta.... Jako ciekawostka- w Katalonii 26 grudnia cannelloni jest faszerowane pozostałym mięsem z Świąt Bożego narodzenia. Kochani, na koniec napiszę Wam- że warto zjeść faszerowane cannelloni- a farsz - to nic innego jak Wasz pomysł. Polecam. Zaczynamy: Składniki na farsz : ok 500 gr mięsa mielonego wołowego

Smaki Edyty
Powidła śliwkowe bez cukru 148

znajdziecie kilka przepisów na powidła: Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) Powidła śliwkowe Powidła śliwkowe z nutą wanilii Powidła śliwkowe bez cukru na 100 % wykorzystam do ekspresowego piernika na Boże Narodzenie. Składniki na 4 słoiczki o poj. 250 ml: 2 kg umytych śliwek polskich jeśli śliwki nie były zbyt słodkie można opcjonalnie dodać 100 g cukru Przygotowanie: Śliwki kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 170

dobrze znane na polskim rynku. Bakalie są wysokiej jakości, w dość szerokim asortymencie: tarte migdały , tarte orzechy laskowe i włoskie, mielony mak, są zawsze u mnie wykorzystywany na Boże Narodzenie , są bardzo przydatne w kuchni, gdyż ułatwiają i przyspieszają pracę. The post Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 161

czym pasteryzujemy 10 minut od zagotowania. Wyjmujemy słoiczki, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do ostudzenia. Grzyby będą gotowe za miesiąc, ale my poczekamy z ich otwarciem do Bożego Narodzenia, czy też Sylwestra. Będą doskonałą zakąską.     The post Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chutney z czerwonych porzeczek 198

słodkości w słoiczkach mam już wystarczającą ilość, przyszła więc pora na dodatek do mięs. Chutney z czerwonych porzeczek to będzie pyszny, pikantny dodatek do świątecznych mięs, niedługo wszak Boże Narodzenie i Sylwester. Składniki: (ok. 8 małych słoiczków- 200 ml) - 1 kg czerwonych porzeczek - 10 łyżek cukru - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego - 1 łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego - 1/2 łyżeczki ziarenek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomarańczowe tosty francuskie z sokiem TYMBARK 226

trzeba go dłużej moczyć w jajecznej masie. Przeważnie przygotowuję wytrawne tosty francuskie. Ale czasami przygotowuję tosty francuskie w wersji na słodko z sokiem pomarańczowym. W okresie zimowym i Bożego Narodzenia można wykorzystać sok ze świeżych pomarańczy, ale w porach roku, gdy pomarańcze nie są tak słodkie lub ich nie ma, można do pomarańczowych tostów francuskich wykorzystać 100 % sok pomarańczowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab dojrzewający (schab surowy suszony) 401

dojrzewające wędliny: szynka parmeńska, serrano czy włoskie prosciutto albo nasza polska wędzona polędwica np. sopocka. Tak przygotowana wędlina jest zdrowa, bez konserwantów, wspomagaczy, jest pyszna. Schab przygotowałam na Boże Narodzenie, przecież święta nie mogą się obyć bez domowych wędlin, czy domowej białej kiełbasy . Jak pisałam już wcześniej suszenie to świetna i tania metoda konserwowania, należy wędlinę suszyć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser piernikowy na kefirze 155

deser to właściwie lekka piernikowa pianka. Wystarczy zetrzeć pierniki z lukrem na tarce i dodać je do masy kefirowej. Deser piernikowy na kefirze przypomina nam smakiem Święta Bożego Narodzenia. Przepis na 2 porcje. 300 ml kefiru 150 ml mleka 1 łyżka cukru 1,5 łyżki żelatyny 2 piernikowe serca + 2 pierniczki w kształcie gwiazdek do dekoracji Żelatynę zalewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA 162

Wigilia oraz Święta Bożego Narodzenia są tak niezwykłe że nagle nabieramy ochoty  aby przygotować wszystkie potrawy własnoręcznie:) . Poczynając od pierogów, po przez rożnego rodzaju mięsa, kończąc na ciastach. I właśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki

RAROSSA
Sorry, taki mamy klimat 208

Spojrzawszy wczoraj na pogodę za oknem, mimowolnie zaczęłam nucić: "Pada śnieg, pada śnieg, dzwonią dzwonki sań...". No tak, problem w tym, że to Wielkanoc, a nie Boże Narodzenie. Cóż...? Zainspirowana białym puchem taką oto skąpaną w śnieżnobiałej polewie babkę popełniłam. Niezwykle eksperymentalnie. Niezwykle pyszną. Niezwykle nieskromnie powiem. 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku

bastalena
Caramel Brownie Tower 428

krem nr 2, przykrywamy biszkoptem i wykładamy krem nr 3, polewamy czekoladą posypujemy chałwą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przepyszne ciasto polecam na Święta Bożego Narodzenia! Pozdrawiam cieplutko! Zapraszam na FB wystarczy kliknąć Lubię

SMYKWKUCHNI
Potrawy i zwyczaje wielkanocne. 239

Dopiero co były Święta Bożego Narodzenia, a tu nagle Wielkanoc, kurcze im człowiek starszy tym szybciej czas leci. Mało brakowało a kompletnie zapomniałabym o tych świętach. Ale na szczęście poranny telefon od mamy pełny planowania, książka "Potrawy i zwyczaje wielkanocne", którą dostałam od wydawnictwa Publicat do zrecenzowania delikatnie przypominają że to już. Opisuję książkę jak najszybciej - może będzie inspiracją

Brzuszki Łakomczuszki
Sernik czekoladowy z mascarpone 360

brzoskwinie. Po prostu niebo w gebie!:) Dzis bylismy na kolacji u tesciow, dostalam mnostwo pochwal od wszystkich, a tesciowa dodatkowo przykazala mi, ze mam te pysznosci zrobic na Boze Narodzenie!:) Wielkie dzieki! Gość: sowa_nie_sowa, auv186.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/10/07 09:14:21 Bardzo się cieszę, choć w sumie nie miałam wątpliwości, że tak będzie:) Pamiętam ten sernik doskonale i wiem

Zdrowa Kuchnia Sowy
Życzenia 175

Radosnych, zdrowych, rodzinnych i pełnych (niekoniecznie tylko zdrowych;) smakołyków Świ ą t Bożego Narodzenia życzy Sowa

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pokusa Janssona /Janssons frestelse - zapiekanka ze Szwecji 312

Nazwa fajna, a czy smak też taki kuszący? Pokusa Janssona jest w Szwecji bardzo popularnym daniem, ale uświetnia także świąteczne stoły. Podaje się ją np. na Boże Narodzenie. Ja szukając czegoś z kuchni szwedzkiej trafiłam właśnie na nią i postanowiłam, że ją przygotuję. Inspiracja: Waniliowo . Składniki: 10 ziemniaków puszka anchois  3 łyżki bułki tartej 1 szklanka śmietany

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania