wykroić foremką odpowiedni wzór, zalać czekoladowym ciastem i całość upiec ponownie. Wzór można dostosować do uroczystości, np. serce na Walentynki, kurczaczka na Wielkanoc, gwiazdę czy pierniczkowego stworka na Boże Narodzenie, kwiatka na Dzień Babci i Dziadka- ile uroczystości tyle możliwości :) Końcowy efekt na pewno zaskoczy Was, nie tylko pięknym wyglądem, ale i idealną kombinacją smaków
Kraina Miodem Płynącadeser nie należą do skomplikowanych w przyrządzeniu. Jest to bowiem nic innego jak risotto na mleku z masłem i cynamonem. Norwegowie zajadają się nim w okresie świąt Bożego narodzenia jak również sięgają po niego w niedzielne popołudnia. Deser nie jest trudny w przygotowaniu. Przede wszystkim potrzebny jest specjalny ryż, który jest bardzo kleisty. Myślę, że z jego dostępnością
ciastkarnia na kruchym spodzieniezwykłą moc. A Wy? " Większość z moich przyjaciół słyszała wtedy dźwięk dzwoneczka, ale z upływem lat ucichł dla wielu z nich. Nawet Sarah odkryła w pewne święta Bożego Narodzenia, że nie słyszy już tego uroczego brzmienia. A dla mnie, chociaż stałem się dorosły, dzwoneczek wciąż brzmi, jak dla wszystkich, którzy naprawdę wierzą." ** PIERNICZKI KAROLKI /lukrowane razem z moim
KUCHARNIAteż nie wciąga. Nie żyję zgodnie z kalendarzem zdarzeń narzucających odgórnie - teraz czas na zabawę, jutro na przesłodzony wybuch miłości w postaci Walentynek. Wierna jestem jedynie świętom Bożego Narodzenia i Wielkanocy, cała reszta mogłaby nie istnieć (oczywiście z wyjątkiem moich urodzin;) Czy jestem zatem nudziarą? Smutasem, który z niczego nie potrafi się cieszyć? A może staroświecką panią, która
KUCHARNIABarszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne Wigilijny czerwony barszcz to esencja smaku Świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie musi być wyrazisty z grzybowym aromatem. Ten, dzięki upieczeniu buraków, zyskuje taki właśnie głęboki i mocny smak
w mojej kuchnismak pamiętam do dziś, coś jakby michaałkopodobny wyrób w polewie też czekoladopodobnej :) Przepis na to słodkie wspomnienie dzieciństwa przyszedł do mnie w kopercie. Przyszłam do pracy między świętami Bożego Narodzenie a Nowym Rokiem i na biurku czekała biała koperta, z moim imieniem i nazwiskiem, a w środku kilkanaście skserowanych przepisów, właśnie takich z dzieciństwa. To, że ktoś (wiem
bistro mamaprzecież świąteczny stół wart jest tego, że miska makówek wychodzi 50 zł :) (Tym bardziej, że nie wydajemy już tych pieniędzy na zabijanie karpia dla uczczenia Bożego Narodzenia...) Próbujcie, kosztujcie i dzielcie się wrażeniami, my jesteśmy w tym smaku zakochani! Przy okazji prawdopodobnie ostatniego wpisu w tym roku: WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU DLA WAS WSZYSTKICH! Dziękuję
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKarpia jemy dwa razy w roku: raz na święta Bożego Narodzenia, a drugi raz w styczniu. Oprócz karpia po żydowsku, którego robi moja mama, ja robię karpia tradycyjnie smażonego, czyli w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. I o ile bułki tartej nie używam w kuchni już od dawna, o tyle do karpia ulegałam. No bo mój małżonek
Zdrowa Kuchnia Sowyjest obłędny! Idealny na śniadanie z masłem i powidłami, jako opiekany tost no i do kawy też jest świetny. Takie połączenie przypomina mi trochę o świętach Bożego Narodzenia i o zbliżającej się Wielkanocy. To tak jak z naszą pogodą za oknami raz wiosna raz zima i tak w kółko. Pytanie kiedy to już się skończy? Jeżeli
Niezły Młynekoknem w końcu zrobiło się zimowo. Śnieg prószy już od wczoraj i nareszcie zrobiło się biało, ale ja jakoś nie potrafię się tym cieszyć. Tak powinno wyglądać Boże Narodzenie, prawda? A teraz... Teraz to już nie to samo. Na dodatek wcale mi się nie podoba perspektywa śniegu w marcu, kwietniu czy maju, a kto wie, kiedy zima odpuści
Ratunku obiadNiech magiczna noc Wigilijnego Wieczoru przyniesie Wam spokój i radość. Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, A Nowy Rok obdaruje Was pomyślnością i szczęściem. życzy Grażyna z rodziną
Na słodko lub wytrawniehansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Chałwa to moja słabość. Kojarzy mi się z dzieciństwem i świętami. Pamiętam jak mama kupiła na Święta Bożego Narodzenia chałwę w puszce i włożyła ją do lodówki. Kilka razy dziennie zaglądałam do lodówki, żeby chociaż na chwilę popatrzeć na tą puszkę, czekanie na otwarcie zawartości wydawało mi się całą
Na słodko lub wytrawnieMakowiec to ciasto, które obowiązkowo musi zagościć u mnie na Boże Narodzenie. Dlaczego ? Nie wiem ,to chyba wina tradycji. Ja osobiście lubię, gdy makowiec jest wilgotny, dlatego uwielbiam poniższy przepis. Zdążycie go jeszcze przygotować, jest prosty w wykonaniu. Polecam na Święta i nie tylko. SKŁADNIKI: ciasto 30 dkg mąki 30 dkg cukru pudru 6 jajek 2 cytryny
Kuchnia w opałachsukcesie popękanych ciasteczek cytrynowych przyszła pora na ich wersję mocno czekoladową. Nuta pomarańczy i cynamonu to mój świąteczny dodatek. Jeśli ciągle się zastanawiacie, co jeszcze upiec na Boże Narodzenie to serdecznie polecam właśnie te ciastka. Ja zrobiłam ich więcej i razem z pierniczkami, zapakuję je pięknie i obdaruję nimi najbliższych. SKŁADNIKI: 200 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową
Kuchnia w opałachszybko przygotować niebanalne dania: przystawki, dania główne i desery z produktów dostępnych w każdym osiedlowym sklepie. Książka "Pyszne. Na każdą okazję" podzielona jest na 6 rozdziałów: 1. Boże Narodzenie 2. Kolacja we dwoje 3. Spotkania z przyjaciółmi 4. Piknik 5. Przyjęcie dla dzieci 6. Dodatki Przepisy posegregowane są tematycznie, dzięki nim bez wysiłku możemy skompletować całe menu
Szefowa kuchni