smak pamiętam do dziś, coś jakby michaałkopodobny wyrób w polewie też czekoladopodobnej :) Przepis na to słodkie wspomnienie dzieciństwa przyszedł do mnie w kopercie. Przyszłam do pracy między świętami Bożego Narodzenie a Nowym Rokiem i na biurku czekała biała koperta, z moim imieniem i nazwiskiem, a w środku kilkanaście skserowanych przepisów, właśnie takich z dzieciństwa. To, że ktoś (wiem
bistro mamaprzecież świąteczny stół wart jest tego, że miska makówek wychodzi 50 zł :) (Tym bardziej, że nie wydajemy już tych pieniędzy na zabijanie karpia dla uczczenia Bożego Narodzenia...) Próbujcie, kosztujcie i dzielcie się wrażeniami, my jesteśmy w tym smaku zakochani! Przy okazji prawdopodobnie ostatniego wpisu w tym roku: WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU DLA WAS WSZYSTKICH! Dziękuję
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKarpia jemy dwa razy w roku: raz na święta Bożego Narodzenia, a drugi raz w styczniu. Oprócz karpia po żydowsku, którego robi moja mama, ja robię karpia tradycyjnie smażonego, czyli w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. I o ile bułki tartej nie używam w kuchni już od dawna, o tyle do karpia ulegałam. No bo mój małżonek
Zdrowa Kuchnia Sowyjest obłędny! Idealny na śniadanie z masłem i powidłami, jako opiekany tost no i do kawy też jest świetny. Takie połączenie przypomina mi trochę o świętach Bożego Narodzenia i o zbliżającej się Wielkanocy. To tak jak z naszą pogodą za oknami raz wiosna raz zima i tak w kółko. Pytanie kiedy to już się skończy? Jeżeli
Niezły Młynekoknem w końcu zrobiło się zimowo. Śnieg prószy już od wczoraj i nareszcie zrobiło się biało, ale ja jakoś nie potrafię się tym cieszyć. Tak powinno wyglądać Boże Narodzenie, prawda? A teraz... Teraz to już nie to samo. Na dodatek wcale mi się nie podoba perspektywa śniegu w marcu, kwietniu czy maju, a kto wie, kiedy zima odpuści
Ratunku obiadNiech magiczna noc Wigilijnego Wieczoru przyniesie Wam spokój i radość. Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, A Nowy Rok obdaruje Was pomyślnością i szczęściem. życzy Grażyna z rodziną
Na słodko lub wytrawniehansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Chałwa to moja słabość. Kojarzy mi się z dzieciństwem i świętami. Pamiętam jak mama kupiła na Święta Bożego Narodzenia chałwę w puszce i włożyła ją do lodówki. Kilka razy dziennie zaglądałam do lodówki, żeby chociaż na chwilę popatrzeć na tą puszkę, czekanie na otwarcie zawartości wydawało mi się całą
Na słodko lub wytrawnieMakowiec to ciasto, które obowiązkowo musi zagościć u mnie na Boże Narodzenie. Dlaczego ? Nie wiem ,to chyba wina tradycji. Ja osobiście lubię, gdy makowiec jest wilgotny, dlatego uwielbiam poniższy przepis. Zdążycie go jeszcze przygotować, jest prosty w wykonaniu. Polecam na Święta i nie tylko. SKŁADNIKI: ciasto 30 dkg mąki 30 dkg cukru pudru 6 jajek 2 cytryny
Kuchnia w opałachsukcesie popękanych ciasteczek cytrynowych przyszła pora na ich wersję mocno czekoladową. Nuta pomarańczy i cynamonu to mój świąteczny dodatek. Jeśli ciągle się zastanawiacie, co jeszcze upiec na Boże Narodzenie to serdecznie polecam właśnie te ciastka. Ja zrobiłam ich więcej i razem z pierniczkami, zapakuję je pięknie i obdaruję nimi najbliższych. SKŁADNIKI: 200 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową
Kuchnia w opałachszybko przygotować niebanalne dania: przystawki, dania główne i desery z produktów dostępnych w każdym osiedlowym sklepie. Książka "Pyszne. Na każdą okazję" podzielona jest na 6 rozdziałów: 1. Boże Narodzenie 2. Kolacja we dwoje 3. Spotkania z przyjaciółmi 4. Piknik 5. Przyjęcie dla dzieci 6. Dodatki Przepisy posegregowane są tematycznie, dzięki nim bez wysiłku możemy skompletować całe menu
Szefowa kuchniSezon na pomarańcze rozpoczęty. Jak to bywa co roku, najsmaczniejsze pomarańcze są na święta Bożego Narodzenia. Mi osobiście udało się kupić słodkie, soczyste i do tego bezpestkowe w Kauflandzie. Jeżeli trafią się Wam z pestkami, to czeka Was więcej roboty przy koktajlu, bo trzeba je wszystkie wyciągnąć :-) Koktajl jest pyszny, lekko cierpki z powodu obecności pomarańczy i kiwi. SKŁADNIKI
Passions hobbies lifeświęta Bożego Narodzenia robi się zazwyczaj makowce, pierniki i serniki, ale w tym roku u mnie było nieco inaczej. Moja mama zażyczyła sobie tartę z owocami i galaretką. I na tylu składnikach można było poprzestać, ale mnie kusiło żeby zrobić tartę niestandardową, wielowarstwową. Wizualnie i smakowo wyszła wspaniale. Był tylko jeden problem, a dokładniej sposób jedzenia. Pod sam koniec
Passions hobbies lifemnie zdecydowanie na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o ciasta. Co prawda ostatnio nie piekę ciast co niedzielę, a raczej preferuję zdrowsze przekąski, ale nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy bez sernika. W te Święta mama upiekła tak smaczny, że mało brakowało, a wcale nie spróbowałabym pozostałych ciast, tak byłam zajęta pochłanianiem sernika :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówobiecane ciacho ;) Są potrawy, które przygotowuję tylko od święta. I nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem :) Makowiec to właśnie takie ciasto, które gości u mnie z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jeśli chodzi o makowiec, to może dlatego, że trzeba parzyć mak, potem mielić przynajmniej dwa razu...a na końcu sprzątać kuchnię, w której wszędzie pełno
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotowałam piernikowe placuszki , w sam raz na słodki, przedświąteczny posiłek :) Ale o tym za chwilkę :) Bakeo zmienia się dla Ciebie i dostosowuje do aktualnie panującego okresu, tudzież Świąt Bożego Narodzenia! Opakowanie zostaje pięknie przyozdobione, a widniejący na nim uroczy Mikołaj wywołuje uśmiech na twarzy za każdym razem, kiedy na niego spojrzysz :D Przez wszystkie części postów o Bakeo
Zdrowie na języku :P