boże narodzenie - 15128 przepisów (strona:198/1009)

Pierniczki świąteczne+ film 148

Pierniczki są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia, te aromatyczne, pachnące kruche, pyszne ciasteczka są łatwe i szybkie w przyrządzeniu i doskonale się przechowują. Dla dzieci największą atrakcją jest ich dekorowanie.   składniki na około 50-60 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 120 g masła 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru szczypta soli

Smakowite Dania
Strucla drożdżowa z makiem 164

Przepis na struclę z makiem to jeden z najstarszych przepisów w moim domu. Odkąd tylko pamiętam ciasto to zawsze gościło na świątecznym stole, nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc. Ciasto długo zachowuje świeżość i zawsze zjadamy je do ostatniego okruszka. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, 8 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 3 dag drożdży

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka piaskowo - makowa 195

Idą święta. Przyznam, że wolę Wielkanoc od Bożego Narodzenia ze względu na to, co pojawia się na stole :) A jak święta to baby, mazurki i paschy. W tym roku na pierwszy ogień poszła babka - w sumie przepis wybrałam bo nie zaczynał się od zdania "weź kopę jaj", a  w przepisie jak byk pisano o 4. Babka zachwyciła moją

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasteczka marcepanowo – migdałowe 142

Ciasteczka marcepanowo – migdałowe stały się pewnego rodzaju tradycją w mojej rodzinie. Piekę je co roku na Boże Narodzenie. Zawsze w dużych ilościach, bo wszystkim smakują i bardzo szybko tracą się ze stołu :) Oczywiście wszystkim polecam :) Składniki: 20 dag masy marcepanowej 1 jajko 10 dag mąki 20 dag cukru pudru (+ ok. ½ szklanki do podsypania) ½ aromatu migdałowego

Smakowy Raj
Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 281

Panettone jest tradycyjną włoską babką pieczoną najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na polskie standardy, częściej pieczemy babki w okresie Wielkanocnym, właśnie dlatego postanowiłam ją ostatnio upiec. Szczerze mówiąc to jedna z niewielu babek drożdżowych jakie upiekłam. A oryginalną babkę Panettone jadłam już kilka razy, gdyż dostaliśmy ją jako prezent od przyjaciółki z dzieciństwa, która często podróżowała do Włoch

Smakowy Raj
Zupa pieczarkowa z chrupiącymi grzankami 119

Zupa pieczarkowa, to jedna z moich ulubionych zup. W moim domu rodzinnym robiliśmy ją zawsze na Boże Narodzenie (ale nie tylko). Nie wiem w zasadzie skąd wzięła się u nas taka tradycja, w każdym razie, jak dla mnie pieczarkowa jest the best! Polecam więc :) Składniki: ½ kg pieczarek 1 litr wody (lub wywaru mięsnego) 1 średnia cebula 1 bulion

Smakowy Raj
Makówka z bakaliami 173

Makówkę robi się zwykle na Boże Narodzenie, chociaż ostatnio odeszliśmy trochę od tradycji i zrobiliśmy ją również po świętach :) Jeśli coś komuś smakuje, to nie powinien ograniczać się do jedzenia tego raz w roku, bo tak nakazuje tradycja. Nie mówię też o przesadzaniu, bo we wszystkim trzeba zachować zdrowy rozsądek. A oto przepis na makówkę jaką się nauczyłam

Smakowy Raj
Włoskie migdałowe ciasteczka 137

ciasteczka. Tym razem postanowiłam uciec nieco w smaki, którymi zaraziła mnie moja koleżanka z dzieciństwa Hela, która kilka lat temu miesiącami mieszkała w Turynie, skąd przywoziła nam na Boże Narodzenie różne włoskie specjały. A to babkę Panettone , a to jakieś drobne, pyszne migdałowe ciasteczka. Wszystko było rewelacyjne, więc by nie musieć jechać po te rarytaski do Włoch, postanowiłam

Smakowy Raj
Sernik królewski 213

sobotę po Bożym Narodzeniu wybraliśmy się na wycieczkę do Kalwarii Zebrzydowskiej, by zobaczyć cudowną ruchomą stajenkę. Bardzo polecam odwiedzić to miejsce w okresie świątecznym, bo naprawdę cieszy oczy i dużych i małych osóbek. Co ma wspólnego kościół z sernikiem? No właśnie taki serniczek z kruchym kakaowym ciastem był w przykościelnej kawiarence, wraz z innymi pysznymi, domowymi ciastami. Chciałam skosztować

Smakowy Raj
Cytrynowa babka na białkach 199

Dzień dobry! Czas bardzo szybko leci, dopiero co mieliśmy święta Bożego Narodzenia, Karnawał, a tu już tuż tuż Wielkanoc! Dlatego też już powoli myślę o naszym wielkanocnym menu i przy okazji wymyślam i testuję różne przepisy. Często zdarza się, że przygotowuję coś z żółtkami, białek nigdy nie wyrzucam, tylko chowam do zamrażarki, bo zawsze się mogą do czegoś przydać

Pora coś zjeść
Sernik królewski 337

dają sernikowi delikatny posmak kokosa. W tym roku przygotuję ten sernik na Wielkanoc, ponieważ w naszym domu serniki są obowiązkowym ciastem świątecznym, zarówno na Wielkanoc jak i na Boże Narodzenie. Sernik upiekłam teraz, aby sobie przećwiczyć sposób jego przygotowania, a przyznam się, że nie piekłam go ponad 20 lat. Piotrkowi bardzo smakował, faktem też jest to, że jemu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gruszkowe z bakaliami czyli "Redemption Cake" 160

minut, do suchego dźgulca. W trakcie pieczenia inhalujemy się cudownym, korzennym aromatem, który nieodparcie przynosi na myśl grudniowe wieczory. Całkiem niegłupim pomysłem byłoby upieczenie tego ciasta na Boże Narodzenie- może wrócę do tego przepisu? Niniejszym jestem prawie tak szybka jak Lidl i Tesco. Doszły mnie pierwsze wieści o kalendarzach adwentowych i świątecznych ciasteczkach w tych dwóch sklepach. Osobiście

les mirabelles
Barani los 93

się na głowie w zderzeniu z marnym losem tutejszych czworonogów. Wrażliwe panie prowadzące w telewizji popularne programy o zwierzętach powinny omijać z daleka Romanię, zwłaszcza w przededniu Świąt Bożego Narodzenia.     Michał Kruszona Rumunia. Podróże w poszukiwaniu diabła

Jadło i czytadło
Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki 222

Pierogi z kiszoną kapustą "chodziły" za mną od świąt. Właściwie to już przed Bożym Narodzeniem planowałam przygotowanie pierogów z kiszoną kapustą i fasolką adzuki. W końcu pomysł ten udało mi się zrealizować. Pierogi są wyśmienite, również w wersji "odsmażanej". Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania