Domowa masa marcepanowa Marcepan kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Słodka masa z mielonych migdałów - jak dla mnie to niebo w gębie! Przygotowana masa jest tańsza, bardziej wyrazista i bez konserwantów - w przeciwieństwie do sklepowych marcepanów. Składniki na 0,5 kg masy marcepanowej: 1 opakowanie migdałów tj. 200 g wrzątek cukier puder - 200 g niecały kieliszek
UgotowaćUszka z kapustą i grzybami od zawsze kojarzyły mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Idealnie pasują do gorącego, czerwonego barszczu. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne. Niestety wylepienie uszek jest bardzo czasochłonne, dlatego polecam je zrobić kilka dni przed Wigilią. Surowe uszka można ułożyć na talerzu i w takiej formie zamrozić. Dzięki temu uszka podczas mrożenia
UgotowaćSezon przedświąteczny czas zacząć :) U mnie w domu nie wyobrażamy sobie świąt zarówno wielkanocnych jak i bożego narodzenia bez makowca i sernika. Dzisiaj mam dla Was makowca na cieście o posmaku migdałowym. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 300 g masła - 150 g cukru kryształu - 150 g mielonych migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa
Zainspirowana w kuchniKiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, często w moim domu piekę różnego rodzaju ciasta z makiem, ten wypiek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wymagający mało pracy i pyszny, a takie ciasta cenię sobie najbardziej. składniki na 7 porcji 25 dag margaryny 3 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki maku łyżeczka proszku do pieczenia przepis Ucieramy
Smakowite DaniaCzas świąt Bożego Narodzenia to dla wielu z nas czas magiczny, pełen rodzinnych spotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest barszcz czerwony z dodatkiem suszonych grzybów , podany z uszkami , moja najlepsza potrawa wigilijna . składniki na 4 porcje 2 kg buraków ćwikłowych 3 garście grzybów suszonych kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych
Smakowite DaniaCiasto jabłkowe pod kruszonką sprawdza się o każdej porze roku i będzie wspaniałym dodatkiem podczas rodzinnych spotkań w czasie Świąt Bożego Narodzenia . składniki na 4 porcje 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka kostka masła 250g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki bułki tartej 300 g przecieru jabłkowego lub startych
Smakowite DaniaCzas Świąt Bożego Narodzenia to również czas na dania ze śledziami. Moją dzisiejszą propozycją jest śledź z cebulą i pomidorami. Danie proste, smaczne i świąteczne . składniki na 4 porcje 6 płatów śledziowych solonych 1/2 kg cebuli koncentrat pomidorowy szczypta cukru 3 łyżki oleju przepis Filety śledziowe moczymy w wodzie około godziny, a następnie je odsączamy
Smakowite DaniaNajszczersze życzenia. Pięknych i radosnych nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia, Świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze, Abyście znaleźli dużo kolorowych prezentów pod zieloną choinką, Świąt które, dadzą wam trochę radości i odpoczynku
Smakowite Daniajest nieco pracochłonne ale warte przygotowania ze względu na swój wyśmienity smak i przyznam się, że na moim stole goszczą o wiele częściej niż tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia . składniki na 10 krokietów ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 łyżki
Smakowite Daniaszybki w przygotowaniu. Myślę że nie zabraknie go na żadnym stole wigilijnym. Moi Mili. Życzę Wam zdrowych, radosnych, rodzinnych, smacznych, pełnych miłości i magii Świąt Bożego Narodzenia. składniki na 2 litry kompotu suszone gruszki 3 szt. suszone śliwki 150 g suszone morele 100 g suszone jabłka 20 g suszone figi 100 g goździki
Smakowite DaniaPierniczki są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia, te aromatyczne, pachnące kruche, pyszne ciasteczka są łatwe i szybkie w przyrządzeniu i doskonale się przechowują. Dla dzieci największą atrakcją jest ich dekorowanie. składniki na około 50-60 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 120 g masła 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru szczypta soli
Smakowite DaniaPrzepis na struclę z makiem to jeden z najstarszych przepisów w moim domu. Odkąd tylko pamiętam ciasto to zawsze gościło na świątecznym stole, nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc. Ciasto długo zachowuje świeżość i zawsze zjadamy je do ostatniego okruszka. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, 8 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 3 dag drożdży
Tradycyjna kuchnia KasiIdą święta. Przyznam, że wolę Wielkanoc od Bożego Narodzenia ze względu na to, co pojawia się na stole :) A jak święta to baby, mazurki i paschy. W tym roku na pierwszy ogień poszła babka - w sumie przepis wybrałam bo nie zaczynał się od zdania "weź kopę jaj", a w przepisie jak byk pisano o 4. Babka zachwyciła moją
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ciasteczka marcepanowo – migdałowe stały się pewnego rodzaju tradycją w mojej rodzinie. Piekę je co roku na Boże Narodzenie. Zawsze w dużych ilościach, bo wszystkim smakują i bardzo szybko tracą się ze stołu :) Oczywiście wszystkim polecam :) Składniki: 20 dag masy marcepanowej 1 jajko 10 dag mąki 20 dag cukru pudru (+ ok. ½ szklanki do podsypania) ½ aromatu migdałowego
Smakowy RajPanettone jest tradycyjną włoską babką pieczoną najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na polskie standardy, częściej pieczemy babki w okresie Wielkanocnym, właśnie dlatego postanowiłam ją ostatnio upiec. Szczerze mówiąc to jedna z niewielu babek drożdżowych jakie upiekłam. A oryginalną babkę Panettone jadłam już kilka razy, gdyż dostaliśmy ją jako prezent od przyjaciółki z dzieciństwa, która często podróżowała do Włoch
Smakowy Raj