częściej sięgamy po rozgrzewające herbaty z miodem, imbirem czy cynamonem. Dla mnie przyprawy korzenne kojarzą mi się ewidentnie z późną jesienią, zimą, a najbardziej ze Świętami Bożego Narodzenia. Pierniki pachnące gożdzikami i cynamonem, miodowniki, orzechowce. Myślami już wybiegam do świątecznych pierniczków....Eh, tak się rozmarzyłam, a to wszystko przez moją pięcioletnią córkę. Kiedy zagniatałam kruche ciasto cynamonowe
na moim stole...Gęś to arystokracja wśród drobiu. Obecna w staropolskiej kuchni od dnia św. Marcina - przypadający na 11 listopada - przez święta Bożego Narodzenia do końca zimowego karnawału. To najbardziej ekologiczne mięso, bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i białek redukujących szkodliwy cholesterol, godne polecenia w każdej zdrowej kuchni. Mięso z tego przepisu jest aromatyczne, mięciutkie, z chrupiącą skórką. Do upieczonej piersi proponuję
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!znajdziecie tutaj: Pierniki bakaliowe Tak... to już czas, żeby zrobić ciasto. Piernikowe ciasto wkładamy do naczynia i przykrywamy lnianą ściereczką. Trzymamy do 1-2 dni przed Świętami Bożego Narodzenia. Wtedy bierzemy się za pieczenie ciastek. Pierniki przyrządzone według tego przepisu nadają się od razu do jedzenia. Po wyjęciu z piekarnika są mięciutkie i delikatne
Pobite gary Barbaryciast: makowca, sernika i orzechowca. Efektowne, ale niestety pracochłonne. Gdy zobaczyłam przepis, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie zawiodłam się ;) Ciasto jest wyborne! Doskonałe na zbliżające się święta Bożego narodzenia. Bardzo polecam. Przepis zaczerpnęłam z programu pani Ewy Wachowicz. Składniki: (na blaszkę 24x40 cm) Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 2 żółtka 100 g cukru
Nastoletnie Wypiekanielubi. Dla dzieci ciasteczka to idealna rzecz, żeby zająć je czymś w gorącym, przedświątecznym okresie. Ozdobione lukrem Royal Icing będą idealnym prezentem lub dekoracją na urodziny, imieniny, Boże Narodzenie czy Walentynki. Kruche ciastka do dekoracji lukrem powinny mieć kilka cech, których inne ciastka nie mają. Powinny zachowywać ostre krawędzie które nadamy im wycinając je foremką. Nie mogą
Karo in the KitchenJesienna euforia jest już w powietrzu, ale również w naszych mieszkaniach. Święta bożego narodzenia zbliżają się coraz bliżej..., więc pora na świąteczne smaki i zapachy w kuchni. Idealna propozycja na śniadanie - omlet z przyprawą do piernika! Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżeczka cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Truskawkowa Fiestazawijać kiełbaski. Po uformowaniu posmarować wierzch "murzynów" białkiem z jajka. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut. "Murzyn" to najlepsze danie na Wielkanoc. Już od Bożego Narodzenia czekam i tęsknię do tego smaku. Ciasto drożdżowe zwykle kojarzy się z czymś słodkim, dlatego tak bardzo zaskakuje lekko słonawy "murzyn". Polecam każdemu kto nigdy go nie jadł. Trzeba
Kuchnia Pani Wiosnyspotkań rodzinnym. Rozkoszowano się jego smakiem na chrzcinach, ucztach weselnych, biesiadach świątecznych i okolicznościowych oraz na uczcie pogrzebowej. Nie obyły się bez niego wykopki ziemniaków. Wypiekano go na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Mniemano, że święta bez tej wspaniałości, to żadne święta. Obdarowywano nim kolędników. W dawnych czasach nazywano go biłgorajskim tortem, często był bogato dekorowany na wierzchu
Ciastka - domowe słodkościPrzepis na te przepyszne ciasteczka znalazłam w Poradniku Domowym i pierwszy raz zrobiłam je na Boże Narodzenie 2009. Odkąd zaczęłam gotować i piec na każde święta robię ciasto dla każdego z moich domowników - a raczej dla tych którzy kiedyś domownikami byli a teraz są świątecznymi i urlopowymi domownikami :-). Mówię tutaj głównie o moich siostrach. Te ciasteczka zostały pierwszy
sierotka maRysia w kuchnilubić. Za to nie przepadam za kandyzowanymi owocami - to jest jak dla mnie za słodkie. Dlatego też jak kilka lat temu Ciocia Tereska przywiozła nam na Święta Bożego Narodzenia te cudowne kuleczki od razu się w nich zakochałam. Kakao i bakalie to jest to co uwielbiam - a tym bardziej ze kakao jest delikatnie gorzkie a bakalie idealnie słodkie. Mniam
sierotka maRysia w kuchniUdanego Nowego Roku... ale zanim to nastąpi - rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia, genialnych potraw, świetnej atmosfery, dobrej muzyki i kolędowania
Right Behind The KitchenSłodki, delikatny i mocno pomarańczowy. Tort Delicja to idealne ciasto by uczcić urodziny kogoś bliskiego lub uraczyć nim gości podczas Świąt, na przykład tych zbliżających się Bożego Narodzenia. Torcik jest prosty w przygotowaniu: robimy standardowy, jasny biszkopt, rozpuszczamy galaretkę w wodzie i przygotowujemy mus czekoladowy. Jest to moja czwarta próba przyrządzenia tego ciasta i tym razem udana, za punkt
Mango Papajakojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, makowcem, seromakiem. Połączenie masy makowej z ciastem drożdżowym jest jednym z moich ulubionych. Zwykle nie korzystam z gotowych mas makowych, tym jednak razem użyłam właśnie takiej masy. Okazało się, że rogaliki wyszły pyszne, nie za słodkie, a wykończenie lukrem było strzałem w dziesiątkę :) Składniki: 2 jajka 550g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki
Cakes By Kejtmarzeń i wspólnie z wydawnictwem Edycja Św. Pawła wydałyśmy nasz pierwszy kalendarz :). Publikacja zawiera nasze zdjęcia i przepisy :) Kalendarz można kupić na stronie wydawnictwa: http://www.edycja.pl/produkty/kalendarze-i-terminarze/kalendarze-scienne/niebianskie-smaki Przed Bożym Narodzeniem ogłosimy też konkurs, w którym będzie można wygrać kilka egzemplarzy. Będzie jak znalazł na nowy rok. Po cichutku liczymy, że to pierwszy krok przed wydaniem w przyszłości książki
Przepisy AleksandryUwielbiam ciasta które mają dużo bakalii, te ciasto jest rewelacyjne, piekę je zawsze na święta Bożego Narodzenia. Przepis zaczerpnięty ze strony internetowej Pyszne ciasto podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Ciasto makowe
Kuchnia Danusi