Święta Bożego Narodzenia to bez wątpienia wyjątkowy czas. Kojarzą się z ciepłą, rodzinną atmosferą, wieloma miłymi słowami i czynami. Oprócz tego, te święta to bogactwo jedzenia, więc na wigilijnym stole nie może zabraknąć gwiazdy makowej. Przygotowana właśnie przez Was, może być doskonałą "wisienką" podczas wieczerzy wigilijnej. Gwiazda zrobiona jest z ciasta drożdżowego i zapleciona w charakterystyczny sposób
Nastoletnie Wypiekanienaszych zmysłów i to już od momentu wsadzenia bułeczek do piekarnika, potem cały aromat rozchodzi się po całym domu. Co powiecie żeby upiec je w okolicy Świąt Bożego Narodzenia najlepiej na śniadanie (szczególnie jeżeli mamy gości), bo dom pachnący ciastem to dom pełen miłości! Jeżeli nie macie świeżej żurawiny możecie śmiało użyć suszonej. Ja uciekam do moich ciepłych bułeczek
Szybko Tanio SmacznieRobimy przymiarkę go Bożego Narodzenia! Na pierwszy ogień idzie najłatwiejsza rzecz, czyli śledzie marynowane w pysznościach. Składniki: kilka filetów ze śledzia 2 cebule łyżka miodu kilka łyżek oliwy z oliwek garść suszonych śliwek 2 jabłka świeży imbir ostra papryka pieprz Wykonanie: Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na oliwie. Dodajecie miód, łyżkę startego imbiru, ostrą paprykę i pieprz. Śledzie kroicie
GRUBY WAŁEKświetnie smakuje, ale także ładnie się prezentuje :) Do zrobienia orzechowego spodu wykorzystałam orzechy włoskie, jednak równie dobrze sprawdzą się także orzechy laskowe. Sernik będzie doskonałym wypiekiem na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki: Spód: 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów włoskich 125 g miękkiego masła (lub margaryny) 75 g cukru Masa serowa: 750 g twarogu (3-krotnie zmielonego
MyCookBook.plciasto najlepiej jest zagnieść na 4-5 tygodni przed świętami, (ale podobno wychodzi równie dobrze przygotowane nawet na 2 tygodnie przed) a upiec 5-7 dni przed Bożym Narodzeniem, aby miało czas na skruszenie. Z podanych proporcji wychodzą 3 blaty piernika o wymiarach 39 x 26 cm, które przekładamy powidłami, obciążamy i zostawiamy na 3-4 dni, aby ciasto
Zawsze głodna!Kochani z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chciałabym życzyć Wam aby były one spędzone w niepowtarzalnej atmosferze, w gronie najbliższych. Aby odeszły w dal wszelkie smutki i troski, aby spełniły się Wasze marzenia. Wesołych i smacznych Świąt
Smakołyki Asiwykonać dziecko ( link ) Piękne, własnoręcznie wykonane choinki - link Talerz kupiony z sklepie ze starociami można pomalować farbą tablicową i napisać na nim życzenia lub odliczać dni do Bożego Narodzenia ( link ) - Inne - Poszewka w choinki - link . Kolejna całoroczna ozdoba! Bombki magnesy - rewelacyjny pomysł! ( link ) Zaczynam żałować, że mamy zabudowaną lodówkę.. Obrazek z dzwoneczkami do wykonania
two broke sistersśmietaną. Sos jest bardzo ciekawy w smaku, lekko kwaśny i bardzo mi smakował. Takie roladki świetnie nadają się na uroczystości rodzinne. Warto je zrobić na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam. ROLADKI DROBIOWE Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI. Składniki: 4 filety z piersi z kurczaka 1 jabłko
Zakątek rozkoszy kulinarnychwszystko co najlepsze – tahina dająca tłuszcz i sezamowy posmak, świeży sok z pomarańczy, trochę koniaku no i oczywiście korzenne przyprawy. To ciasto po prostu pachnie Świętami Bożego Narodzenia. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 1 filiżankę tahiny – 1 filiżankę cukru (ewentualnie zmniejszcie ilość) – 1 świeżą pomarańczę (sok+ skórkę) w ostateczności można dodać soku z kartonika
Szybko Tanio SmaczniePiekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bułeczki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy około 25 minut do uzyskania złotego koloru. Studzimy na kratce. Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, na stronie Westwing znajdziecie piękne ozdoby świąteczne oraz zastawę stołową i piękne dodatki. Warto tam zajrzeć, żeby upolować coś wyjątkowego
Kulinarne przygody Gatityczęść z was ostatnio zauważyła na facebooku opublikowałam zdjęcie nowej książki kucharskiej, którą sklep Lidl Polska przygotował dla swoich klientów z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Od poniedziałku jestem szczęśliwą posiadaczką tej książki, którą otrzymałam jeszcze przed premierą, aby móc ją pokazać wam i podzielić się jej opinią. Książka będzie dostępna
Marta Gotujezapisana była takim szyfrem, że musiałam przygotowywać ten deser kilkukrotnie, metodą prób i błędów, żeby wyszedł taki, jak trzeba. Przygotowywany był zawsze na Wielkanoc, w ramach paschy, na Boże Narodzenie zamiast sernika. Coś absolutnie boskiego, najlepszego na świecie. Nieco pracochłonny, ale efekt wart jest wysiłku. Mama zwykle polewała go mleczną i gorzką czekoladą pół na pół, jednak
Cakes By Kejtjest naprawdę obłędna i wcale nie przesłodzona. Najlepiej zacząć przygotowanie od bezy (wówczas nie będzie potrzebna nam więcej niż jedna forma do pieczenia). Bardzo polecam zrobienie ciasta na Boże Narodzenie, bowiem właśnie wtedy dostaniemy najlepsze – bo najsłodsze i najbardziej soczyste – pomarańcze :) Składniki: Ciasto: 120 g mąki pszennej 30 g gorzkiego kakao 30 g cukru pudru 3 żółtka
MyCookBook.plBardzo dobre ciasto, od zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Miodowe ciasto przełożone masą z kaszy, która według mnie nie jest wyczuwalna, no chyba że ktoś jest bardzo wrażliwy na jej smak :) Świetna propozycje na chłodne dni. Ciasto robiłam w standardowej kwadratowej blaszce, możemy też upiec je w nieco większej, wtedy ciasto dzielimy na 3 części :) Ciasto
charlotte gotuje