Robimy przymiarkę go Bożego Narodzenia! Na pierwszy ogień idzie najłatwiejsza rzecz, czyli śledzie marynowane w pysznościach. Składniki: kilka filetów ze śledzia 2 cebule łyżka miodu kilka łyżek oliwy z oliwek garść suszonych śliwek 2 jabłka świeży imbir ostra papryka pieprz Wykonanie: Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na oliwie. Dodajecie miód, łyżkę startego imbiru, ostrą paprykę i pieprz. Śledzie moczycie
GRUBY WAŁEKsumie to jeszcze jakieś 2 - 3 tygodnie i mam nadzieję zaglądać tu jednak częściej :-) tym bardziej się cieszę, że Wy ciągle tu zaglądacie :-) Kochani, z okazji Świąt Bożego Narodzenia (choć w tym roku trudno mi uwierzyć, że to już na nie pora) życzę Wam wszystkiego co najlepsze, co daje radość, spokój, zrozumienie i ukojenie w trudnych chwilach
Czary - gary w kuchniwieku. Włoska firma cukiernicza Motta z Mediolanu specjalizująca si ę w produkcji lodów, pieczeniu ciast, zwłaszcza tradycyjnego ciasta panettone na Boże Narodzenie, postanowiła upiec specjalne ciasto na Wielkanoc. Motta wymyśliła ciasto, którego receptura zbliżona jest do panettone, ale zmieniono jego kształt i nadano
La grande e la piccola cuocaDziś są urodziny mojej córki i z tej okazji wypiję jej zdrowie. Wszystkiego co najlepsze, miłości i szczęścia Karolka. Macie też ochotę na kieliszeczek? Nalewkę zrobiłam przed Bożym Narodzeniem i teraz nieśmiało łyk spróbowałam a jest ona no no, ok. Dużo aromatu z pomarańczy i kawy i delikatny smak. Nalewka po 4 tygodniach nadaje się już do picia
Moje Małe CzarowaniePonieważ święta Bożego Narodzenia zbliżają się dużymi krokami, czas zacząć planowanie i przygotowywanie produktów, które ułatwią nam pracę w kuchni oraz dekorowanie domu. Na blogu (w lewym pasku) pojawiła się nowa zakładka, w której rotacyjnie widoczne są różne przydatne produkty. Kiedy odświeżycie stronę, oferta w zakładce zmienia się. Po kliknięciu w wybrany przedmiot, jesteście przekierowani na stronę Ceneo
W mojej kuchniferworze przygotowań do świąt Bożego Narodzenia prawie zapomniałam o pierniczkach. Na szczęście ocknęłam się wczoraj i nerwowo zaczęłam szukać przepisu. W tym roku mój wybór padł na pierniczki, które smakują i wyglądają jak alpejskie. Zrobiłam je, podobnie jak florentynki, z przepisu Dorotus Udały się znakomicie. Świetnie smakowały podczas lektury ostatnich stron świetnej książki. Polecam. I pierniczki, i ”Geriavity” Składniki
W mojej kuchniDzień Bożego Narodzenia Wszystko jest, jak przed rokiem: na szybach srebrne kwiaty i ten sam obraz w ramach okien; świat biały, jak opłatek... Będzie wilia! - Uśmiechną się ludzie, do świątecznej zasiądą wieczerzy - błogosławiony grudzień!... "W żłobie leży - któż pobieży..." Pomyśl: na cudzej ziemi wśród obcych, tacy jak ty młodzi chłopcy i małe dziewczęta zaśpiewają tę samą kolędę. Pamiętaj: będą
W mojej kuchniMożna także ciasto podzielić i upiec dwa kulebiaki. Wierzch posypałam kminkiem, który równie dobrze zastąpić może czarnuszka. Kulebiak z kapustą i grzybami na pewno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza, że podawałam go z czerwonym barszczem, który idealnie tu pasuje. Najlepiej smakuje na ciepło. Polecam. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 1 jajko
zadanie-gotowanieWłaściwie paszteciki bardziej wpisują się w klimat i tradycję świąt Bożego Narodzenia. Jednak nie ma zakazu ich spożywania w pozostałym okresie, prawda? ;) A jeżeli są zrobione z domowego ciasta francuskiego? Ich obecność powinna być już całkiem usprawiedliwiona ;) Namawiam do podjęcia próby samodzielnego przygotowania ciasta. Wiem jest to dość czasochłonne, wcale nietrudne. Jednak efekt jest warty poświęcenia :) Do nadzienia użyłam
zadanie-gotowaniekolejne dni ponownie bigos podgrzewamy, po trzech dniach jest najsmaczniejszy. Przechowujemy bigos w chłodnym miejscu np. w lodówce albo pasteryzujemy w piekarniku jak to robię z bigosem na Boże Narodzenie . Smacznego! The post Bigos à la staropolski. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisów mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego znalazłam przepis na mazurka marchewkowego. Pomyślałam sobie... super! :) Dzięki piernikowemu posmakowi ciasta stanowiącego bazę - będę miała takie połączenie świąt Wielkanocnych ze świętami Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto: 150 g marchewek 2 jajka 120 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 110 g mąki pszennej typu 650 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Świat CiastaBardzo lubię magie świąt Bożego Narodzenia. Zapach świeżych ciast, gotowanej kapusty z grzybami, czy lepienia uszek. Ubieranie choinki i przygotowania sprawiają wiele radości całej rodzinie, która może te chwile wspólnie celebrować. Wielkanoc ostatnio stała się równie mocno przeze mnie ukochana. Malowanie jajek, sianie rzeżuchy, pieczenie babek i strojenie mazurków bywa naprawdę fajnym momentem do rozmów i zabawy. Nieodłącznym elementem
ChilliJemyŚledzie jakoś bardziej kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia ale ... kto powiedział, że nie można ich także przygotować na Wielkanoc ? :) Zapraszam do spróbowania! Składniki: 7 filetów śledziowych w oleju 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Filety śledziowe
Taste TherapyKorzystając z kilku wolnych dni nadrabiam trochę zaległości blogowych. Ten przepis czekał na publikację od Bożego Narodzenia. No na czasie to ja nie jestem, ale myślę że przed Wielkanocą też może się przydać. Tak więc czytajcie i korzystajcie, bo ciasto wyszło naprawdę smakowite i długo utrzymało świeżość :-) Makowiec II MAKOWIEC II Na ciasto: 40g drożdży
peggiwkuchni