razy i ponownie zalewam świeżą zimną wodą. Lekko słone śledzie podjadam, kiedy je przyrządzam. Obok stoi szklanka wody do popicia. Zawsze jestem spragniona po śledziach. Co roku na Boże Narodzenie przyrządzam kilka rodzajów śledzi. Robię śledzie w zalewie , śledzie sałatkowe i w różnych sosach np. musztardowym lub pomidorowym . Śledzie lubiłam już jako dziecko. Nie mogę pojąć, że moje
codojedzeniaoknem biały puszek, przykrył wszytko dookoła. Tak pięknie! Tak cudownie i klimatycznie! O takim poranku długo marzyłam. Uwielbiam zimę i śnieg, kocham ten czas wyczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Jako typowy śpioch, uwielbiam wydłużać poranki, jak tylko się da. Lubię je celebrować, to taki czas tylko dla mnie. Dzisiejszy poranek postanowiłam uświetnić przepyszną kawą. Kawą, która odda klimat
SMYKWKUCHNISedno podarowało mi egzemplarz specjalnie dla Was! Na adres meg.chyla@gmail.com prześlijcie odpowiedź na pytanie: bez jakiego słodkiego wypieku lub dania (na słodko) nie wyobrażacie sobie świąt Bożego Narodzenia i dlaczego? Nie musicie tym razem podawać przepisów - jedynie uzasadnienie :) Wszystkie propozycje ukażą się w komentarzach pod tym postem. Wybór zwycięzcy jak zwykle będzie subiektywny :) Konkurs trwa
Moje Kuchenne RewelacjeKulinarna przygodę z kuchnią regionalna Wielkopolski zaczynamy w Adwencie, czyli 1 grudnia. To czas kiedy jest mniej pracy na polu, a więcej czasu na przemyślenia i przygotowania do Bożego Narodzenia. Wraz z upływem roku przyjdzie też czas na świąteczne dania Wielkanocne, żniwa i chłodniki an upały, a potem rok zatoczy krąg aż do tradycyjnego bicia kaczek i gęsi
Ugotowane pozamiatanemaśle idealnie pasuje do kwaśnego mleka. W Tarnogrodzie, gdzie poprzednio mieszkałam, żadne świąteczne okazje typu chrzciny, komunie, wesela, święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga. Składniki: • 500 g ziemniaków • 500 g kaszy gryczanej • 750 g tłustego twarogu • 300 g masła • 250 ml śmietany 18% • 5 jajek • sól, pieprz
To co kochamszczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. Im dłużej leżakuje tym lepsza, ale można już napić się w Boże Narodzenie. Ratafii zazwyczaj się nie filtruje.{jcomments
To co kochamręce strój Mikołaja na butelkę, a potem pomysł na ten likier piernikowy. Piernik, który nierozłącznie kojarzy się z magią Świąt Bożego Narodzenia, jest głównym bohaterem tej nalewki. Wystarczy wódka, czekolada, przyprawa do piernika, mleko skondensowane i gotowe! Można pić na drugi dzień. Składniki: • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego • 1 przyprawa
To co kochammarynata odpowiedniego smaku. Worek i pomarańcze to pomysł mojej siostry Anyi, która w ten sposób przyrządza indyka. Serwowałam go w Boże Narodzenie z sosem jabłkowo-żurawinowym. Składniki: • indyk 4,2 kg • 3 duże marchewki • 4 pomarańcze • 2 kiście winogron ciemnych Solanka • 6 l wody • 9 łyżek soli • ziele angielskie
To co kochamchwilkę wrzucić do mikrofali, ale to już nie ten smak. Ja smażę również wycięte środki i wychodzą minipączki, idealne na jeden kęs. Na Boże Narodzenie z tych kulek serowych robiłam świąteczną choinkę. Składniki: • 500 g sera mielonego • 500 g mąki pszennej • 3 żółtka • 1 jajko • 4 łyżki śmietany • 3 łyżki cukru
To co kochamchrupią. Można jeść takie pieczarki jako samodzielne danie, np. kolacyjne z bułeczką, lub jako dodatek do obiadu, ale takiego niedzielnego lub świątecznego. A Boże Narodzenie i Wigilia tuż, tuż… Ja planuję przygotować takie pieczareczki właśnie na Wigilię. Składniki: – 1 kg małych pieczarek – 1 łyżka musztardy francuskiej
To co kochamBoże Narodzenie już za niecały miesiąc. Pozostało więc niewiele czasu, aby rozplanować przygotowania w taki sposób, żeby później, przy wigilijnej kolacji, nie myśleć tylko o zmęczeniu. Od wielu lat staram się planować święta czy inne imprezy, a odkąd to robię, to mniej nerwowo wychodzi na końcu, a i zmęczona tak bardzo nie jestem. Podzielę się dzisiaj z Wami
Codzienna kuchnia niecodziennapozycję LOW i poszłam spać. Rano był jeszcze gorący, więc zjedliśmy go na śniadanie, a reszta bigosu wylądowała w słoikach, została za pasteryzowana i poczeka do Bożego Narodzenia. Przepis na bigos z wolnowara będzie wkrótce na blogu. Konfitowane udka kurczaka – to technika, przygotowania mięsa, który polega na jego bardzo powolnej obróbce cieplnej w niskiej temperaturze. Mięso najpierw marynuje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMała rozgrzewka przed moimi kochanymi świętami bożego narodzenia , trzeba potrenować co by przygotować na świąteczny stół , i dziś wypadło na fantastyczne a zarazem smaczne kotlety mielone z dodatkami , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu , oraz miłego dnia dla wszystkich kochani . Składniki 400 dag mięsa mielonego ( wieprzowe ) 1 cebula 1 szalotka ząbek czosnku 2 jajka
Mój Smaksprawia mi większej radości jak gdy sama mogę zrobić prezenty świąteczne, a zwłaszcza czas Bożego Narodzenia daje nam nieograniczane możliwości. Dziś przedstawiam bardzo prosty instruktaż na efektowną bombkę. Potrzebujecie: kulki styropianowe nożyk do tapet kolorowe tkaniny wstążki szpilki Nacinamy kulkę w dwóch kierunkach o głębokości ok 1 cm. Powstają cztery równe łezki. Wycinamy szablon z papieru
Delicious Titbitswietrznie. Lubię wypatrywać się w niebo, czuję wtedy wolność i radość, tak wpływa na mnie pozytywnie słoneczny dzień, aż chce się żyć. Aż trudno uwierzyć, że za miesiąc Boże Narodzenie! Tak pięknie za oknem, jakby nadchodziła wiosna, tylko liści na drzewach brak. Do dzisiejszego miksu dodałam kaki, banana, pomarańczę i marchew oraz garść suszonych jagód goji, moja wielka
Moja smaczna kuchnia