Kilka dni temu ukazał się kolejny, szósty numer magazynu "Życie ze smakiem". W tym numerze skupiłyśmy się na przygotowaniach do nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Znajdziecie w nim porady jak dodać sobie energii w te pochmurne dni, jak przygotować samodzielnie ozdoby z masy solnej, czy też jak wykonać efektowny makijaż sylwestrowy. Ale to nie wszystko, co przygotowałyśmy
Codzienna kuchnia niecodziennaDobry sprzęt, nawet w niewielkiej kuchni, w 10 - piętrowym bloku to podstawa. Wielogodzinne gotowanie staje się czystą przyjemnością, a rodzinne przygotowywanie potraw, zwłaszcza teraz, przed świętami Bożego Narodzenia, to wspaniała zabawa i okazja do rodzinnego, wielopokoleniowego przyrządzania dań! Lubię ten przedświąteczny czas, wszystko dokładnie rozplanowane, zakupy produktów spożywczych, gotowanie i poszukiwanie prezentów dla najbliższych. Dzięki opracowanemu planowi, ze spokojem
Moja smaczna kuchniaŚwięta Bożego Narodzenia ju ż za mi esi ą c...powoli ogarnia mnie szał porządkowania i sprząt ania. Dziś zabrałam się za grunt owne czyszczenie piekarnika. Jak wiecie sklepowych specyfików jest bardzo wiele. Można by powiedzieć, że może nawet za dużo. Ciężko się zdecydować, a potem niestety nie mamy pewności czy zadziała. Ja mam swój jeden ulubiony sklepowy specyfik
Mania WypiekaniaRyby, drób i inne mięsa - np. karasie zapiekane w śmietanie, kaczka pieczona w winie, karkówka ze śliwkami i miodem i inne. Kolejne rozdziały to święta Wielkanocne i Boże Narodzenie - tutaj przepisy na tradycyjne potrawy Książka na pewno zachwyci fanów kuchni tradycyjnej, przepisów jest mnóstwo, bardzo dokładnie rozpisane co mamy robić, krok po kroku. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem
kruche babeczkiWpadnijcie na bloga po kilka bardzo prostych przepisów, bez których nasze Boże Narodzenie nie może się obejść, a które warto przygotować już dziś ! Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory Grudzień już depcze nam po piętach... Lada moment w naszych domach zacznie się kulinarne świąteczne szaleństwo. Będziemy pichcić, piec, gotować i smakować ! Natomiast już dziś chciałam
Kulinarne przygody Gatityrazy i ponownie zalewam świeżą zimną wodą. Lekko słone śledzie podjadam, kiedy je przyrządzam. Obok stoi szklanka wody do popicia. Zawsze jestem spragniona po śledziach. Co roku na Boże Narodzenie przyrządzam kilka rodzajów śledzi. Robię śledzie w zalewie , śledzie sałatkowe i w różnych sosach np. musztardowym lub pomidorowym . Śledzie lubiłam już jako dziecko. Nie mogę pojąć, że moje
codojedzeniaoknem biały puszek, przykrył wszytko dookoła. Tak pięknie! Tak cudownie i klimatycznie! O takim poranku długo marzyłam. Uwielbiam zimę i śnieg, kocham ten czas wyczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Jako typowy śpioch, uwielbiam wydłużać poranki, jak tylko się da. Lubię je celebrować, to taki czas tylko dla mnie. Dzisiejszy poranek postanowiłam uświetnić przepyszną kawą. Kawą, która odda klimat
SMYKWKUCHNISedno podarowało mi egzemplarz specjalnie dla Was! Na adres meg.chyla@gmail.com prześlijcie odpowiedź na pytanie: bez jakiego słodkiego wypieku lub dania (na słodko) nie wyobrażacie sobie świąt Bożego Narodzenia i dlaczego? Nie musicie tym razem podawać przepisów - jedynie uzasadnienie :) Wszystkie propozycje ukażą się w komentarzach pod tym postem. Wybór zwycięzcy jak zwykle będzie subiektywny :) Konkurs trwa
Moje Kuchenne RewelacjeKulinarna przygodę z kuchnią regionalna Wielkopolski zaczynamy w Adwencie, czyli 1 grudnia. To czas kiedy jest mniej pracy na polu, a więcej czasu na przemyślenia i przygotowania do Bożego Narodzenia. Wraz z upływem roku przyjdzie też czas na świąteczne dania Wielkanocne, żniwa i chłodniki an upały, a potem rok zatoczy krąg aż do tradycyjnego bicia kaczek i gęsi
Ugotowane pozamiatanemaśle idealnie pasuje do kwaśnego mleka. W Tarnogrodzie, gdzie poprzednio mieszkałam, żadne świąteczne okazje typu chrzciny, komunie, wesela, święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga. Składniki: • 500 g ziemniaków • 500 g kaszy gryczanej • 750 g tłustego twarogu • 300 g masła • 250 ml śmietany 18% • 5 jajek • sól, pieprz
To co kochamszczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. Im dłużej leżakuje tym lepsza, ale można już napić się w Boże Narodzenie. Ratafii zazwyczaj się nie filtruje.{jcomments
To co kochamręce strój Mikołaja na butelkę, a potem pomysł na ten likier piernikowy. Piernik, który nierozłącznie kojarzy się z magią Świąt Bożego Narodzenia, jest głównym bohaterem tej nalewki. Wystarczy wódka, czekolada, przyprawa do piernika, mleko skondensowane i gotowe! Można pić na drugi dzień. Składniki: • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego • 1 przyprawa
To co kochammarynata odpowiedniego smaku. Worek i pomarańcze to pomysł mojej siostry Anyi, która w ten sposób przyrządza indyka. Serwowałam go w Boże Narodzenie z sosem jabłkowo-żurawinowym. Składniki: • indyk 4,2 kg • 3 duże marchewki • 4 pomarańcze • 2 kiście winogron ciemnych Solanka • 6 l wody • 9 łyżek soli • ziele angielskie
To co kochamchwilkę wrzucić do mikrofali, ale to już nie ten smak. Ja smażę również wycięte środki i wychodzą minipączki, idealne na jeden kęs. Na Boże Narodzenie z tych kulek serowych robiłam świąteczną choinkę. Składniki: • 500 g sera mielonego • 500 g mąki pszennej • 3 żółtka • 1 jajko • 4 łyżki śmietany • 3 łyżki cukru
To co kocham