boże narodzenie - 15126 przepisów (strona:180/1009)

Bigos à la staropolski. 175

kolejne dni ponownie bigos podgrzewamy, po trzech dniach jest najsmaczniejszy. Przechowujemy bigos w chłodnym miejscu np. w lodówce albo pasteryzujemy w piekarniku jak to robię z bigosem na Boże Narodzenie . Smacznego! The post Bigos à la staropolski. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek marchewkowy 122

przepisów mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego znalazłam przepis na mazurka marchewkowego. Pomyślałam sobie... super! :) Dzięki piernikowemu posmakowi ciasta stanowiącego bazę - będę miała takie połączenie świąt Wielkanocnych ze świętami Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto: 150 g marchewek 2 jajka 120 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 110 g mąki pszennej typu 650 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Świat Ciasta
Wielkanocny Biały Barszcz na zakwasie 168

Bardzo lubię magie świąt Bożego Narodzenia. Zapach świeżych ciast, gotowanej kapusty z grzybami, czy lepienia uszek. Ubieranie choinki i przygotowania sprawiają wiele radości całej rodzinie, która może te chwile wspólnie celebrować. Wielkanoc ostatnio stała się równie mocno przeze mnie ukochana. Malowanie jajek, sianie rzeżuchy, pieczenie babek i strojenie mazurków bywa naprawdę fajnym momentem do rozmów i zabawy. Nieodłącznym elementem

ChilliJemy
Śledzie w sosie musztardowym 101

Śledzie jakoś bardziej kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia ale ... kto powiedział, że nie można ich także przygotować na Wielkanoc ? :)  Zapraszam do spróbowania! Składniki: 7 filetów śledziowych w oleju 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Filety śledziowe

Taste Therapy
Makowiec II 175

Korzystając z kilku wolnych dni nadrabiam trochę zaległości blogowych. Ten przepis czekał na publikację od Bożego Narodzenia. No na czasie to ja nie jestem, ale myślę że przed Wielkanocą też może się przydać. Tak więc czytajcie i korzystajcie, bo ciasto wyszło naprawdę smakowite i długo utrzymało świeżość :-) Makowiec II MAKOWIEC II Na ciasto:    40g drożdży

peggiwkuchni
Sałatka jarzynowa 123

Dzisiaj zapraszam na klasyczną sałatkę jarzynową. Dla mnie jest to obowiązkowa potrawa świąteczna. Zarówno Świąt Bożego Narodzenia, jak i Świąt Wielkanocnych :) Każdy z nas ma swój rodzinny przepis na sałatkę jarzynową. Dzisiaj zapraszam do mojego domu :)) Składniki: 600 g ziemniaków 400 g marchewki 1 mała pietruszka 3 jajka 3 średnie ogórki kiszone 1 duża cebula puszka zielonego groszku

Smak mojego domu
Wesołych Świąt !!! 126

Drodzy czytelnicy życzę Wam zdrowych, radosnych i bardzo smacznych świąt Bożego Narodzenia w rodzinnej atmosferze. Odpoczywajcie, cieszcie się i spełniajcie swoje świąteczne marzenia, a po świętach nie zapominajcie o bon appetit-owym blogu, na którym przygotowuję dla Was kolejną dozę smakowitych inspiracji. Udanych świąt !!! Wiktoria

Bon appetit mon amie
Śledź z jabłkiem i śmietaną oraz "Garść pierników, szczypta miłości" 141

ciepłem, które potrafi rozgrzać mimo niepogody na dworze. Pierwsze moje skojarzenie pokrywa się z treścią, drugie - do pewnego momentu również. Akcja rozpoczyna się na kilka tygodni przed świętami Bożego Narodzenia. Miasto, wystawy sklepowe, galerie handlowe są już udekorowane świątecznie, choć deszczowa aura w ogóle z tym nie współgra. Główną bohaterką jest Hania Bielska, która pracuje w periodyku i odpowiada

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierś z kaczki z sosem cytrynowym 215

królem polskiego stołu – rosołu. Oswajamy się również coraz częściej z kaczką. W moim rodzinnym domu to zawsze tata piekł kaczkę z jabłkami i pomarańczami na drugi Świąt Bożego Narodzenia. W tym właśnie daniu nawet nie mam odwagi, aby stawać z nim w konkurencji na upieczenie lepszej kaczki – on po prostu robi najlepszą. Kaczka jednak jest o tyle

Jacob Tastes
Pyzy ziemniaczane (bez glutenu) i "Trzydziesta pierwsza" 194

śliwkami Kontynuuję czytanie kryminałów Katarzyny Puzyńskiej . Przyszła kolej na część trzecią "Trzydziesta pierwsza" . Akcja znów rozgrywa się we wsi Lipowo. Tym razem Weronika Nowakowska wyjeżdża na okres świąt Bożego Narodzenia do mamy, a Daniel Podgórski zostaje ze swoją rodzicielką. Może i dobrze, bo w Lipowie sporo się dzieje i policjant pracuje pełną parą nawet w te święta. Na zastępstwo

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z sercem 249

niego serduszek oraz przyrządzenie ciasta jasnego z serduszkami w środku. Tak naprawdę można w środku umieścić dowolny kształt, dopasowując go do wybranej okazji - choinkę czy gwiazdkę na Boże Narodzenie, zajączka lub kurczaka na Wielkanoc, czy misia na dzień dziecka. Ponieważ zbliżają się walentynki, moje ciasto skrywa w środku czerwone serca. Do przygotowania ciasta potrzebne nam są podstawowe składniki

Smakołyki Bereniki
Gołąbki z farszem rybnym, podane z sosem pieczarkowym. 149

niego rezygnować ze względu na łyżkę mąki czy śmietanę - całego i tak nie zjemy w pojedynkę a świetnie podkreśla smak gołąbków ;) Danie to polecam też na Wigilię Bożego Narodzenia - z pewnością zaskoczy zaproszonych gości :) Składniki na 12-15 gołąbków: duża (jak największa) główka kapusty włoskiej 1,2 kg filetów ryby ( użyłam mrożone - świeżych można kupić mniej) oliwa z oliwek

Poezja Smaków - blog kulinarny
Karkówka w sosie słodko- kwaśnym 196

pierwszy tą karkówkę robiłam podczas Świąt Bożego Narodzenia i zrobiła ogromną furorę. Znikła tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Od tamtej pory co jakiś czas pojawia się w moim menu. Mięso wychodzi bardzo delikatne, miękkie a warzywa w słodko-   kwaśnym sosie dodają fajnego smaku. Mimo, że nie należę do fanów karkówki ta wersja bardzo mi smakuje

Passion of Cooking
Muffiny piernikowe z kawałkami czekolady z polewą czekoladową 115

MUFFINY KORZENNE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami...ale mi już teraz przyszła ochota na świąteczne, aromatyczne wypieki. No i musiałam spełnić swoją zachciankę :) Oto aromatyczne, korzenne muffinki z kawałkami czekolady. Są idealnie miękkie, nie za słodkie i mają nieziemski smak i zapach przypraw korzennych, szczególnie goździków. Przygotowane z polewą czekoladową smakują wybornie. Polecam! :) SKŁADNIKI

Calzonella.com