polskiej i akurat w naszym kraju do popularna potrawa z wielką liczbą zwolenników. Spożywana jest przez cały rok, przy czym jest szczególnie popularna na stole z okazji wigilii Bożego Narodzenia – ze względu na mocno „rybny” charakter wigilijnej kolacji. Nie ma jakiegoś jednego konkretnego przepisu na rybę „po grecku”. Zasadniczo jednak opiera się na połączeniu smażonych i duszonych warzyw korzennych
Kulinarna Pokusawysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Piekarze i cukiernicy szykują prawdziwe włoskie Panettone na młodym ‘słodkim zakwasie’, ja nie miałam aż tyle czasu to raz, a dwa – w kamienicy jest już zbyt
Karo in the Kitchendziś polecam pyszne ciasteczka z dodatkiem budyniu waniliowego w kolorowym cukrze. Zamierzam je zrobić na Boże Narodzenie jako pyszny dodatek do kawy :) Składniki: 220 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol 110 g margaryny 100 g cukru 40 g budyniu waniliowego bez cukru 2 żółtka 2 łyżki mleka
Różowa kuchniaKlasyka polskiej kuchni, przekąsek na weselach, komuniach, stypach i wszelkich innych uroczystościach, w tym świętach. Szczególnie na Śląsku. Kulki rybne goszczą też na naszych stołach w święta Bożego Narodzenia jako kolejna, rybna przekąska obok śledzi. Więc i w tym roku nie może ich zabraknąć na wigilijnej kolacji. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWigilia- dzień poprzedzający Boże Narodzenie. Czas, kiedy możemy spotkać sie w rodzinnym gronie, usiąść do stołu pozostawiając jedno nakrycie więcej dla zabłąkanego wędrowca..... Czas radości , szczęścia , kolędowania i miłości. Zanim usiądziemy jednak do kolacji wigilijnej - czeka nas przygotowanie smakołyków, które często jemy w tym specjalnym dniu. :) Chciałabym sie podzielić z Wami przepisami z mojego wigilijnego stołu. Część potraw
Smaki EdytyŚwiąteczny backstage Boże Narodzenie coraz bliżej Bierzcie się za pieczenie pierników Jedzcie pomarańcze i mandarynki Palcie lampiony Śpiewajcie kolędy KOCHAM ŚWIĘTA ! Tymczasem zapraszam was na fanpage młodej, zdolnej Ilony Jaszczuk, studentki grafiki komputerowej, która uwieczniła magię świąt na tych kilku zdjęciach. https://web.facebook.com/ilonajaszczukpl/?fref=ts http://ilonajaszczuk.pl
KuukBuukkonkretnie zakwas z buraków — ułatwią nam osiągnięcie koloru lica niewzbudzającego emocji wśród pracowników prosektorium. Niestety, w naszym pięknym kraju zakwas stawiamy tylko i w panice na święta Bożego Narodzenia. Tymczasem, w upalne dni, zimny zakwas świetnie gasi pragnienie, jest zdrowy do obrzydliwości, nie smakuje ziemią i surowym burakiem. Same superlatywy. Więc, moi mili – stawiajmy zakwas! Na idealny zakwas buraczany
ladykitchenWigilia, Boże Narodzenie... no nie ma innej opcji...MAKOWIEC! Ale jak zrobić NISKOkaloryczny przysmak? Ciasto bez: - mąki - cukru - glutenu - masła - tłuszczu - drożdży No i wyszło PYSZNE! A MAKROSY GENIALNE! 1/20 CIASTA MA 107kcal B5 W9 T6 SKŁADNIKI: -7 białek (+łyżka sody oczyszczonej) -3 żółtka - jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon
fitolarun.blogspot.comokazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenie otrzymałam kosz pełen prezentów od Intermarche . O dziwo, nie było ty czekolady, makowce i inne słodkości, lecz produkty zdrowe, lekkie i BIO. Dlatego postanowiłam, wyczarować coś lekkiego. Ta sałatka świetnie się sprawdzi na kolację zaraz po Świętach. Tak na prawdę po całej uczcie, która będzie trwała kilka dni i będziemy jeść bardzo
Niezły MłynekJuż sam ich zapach wystarczy, aby przenieś ć się, póki co myślami, do okresu Bożego Narodzenia :-) Rywalki pierniczków - ciasteczka cynamonowe :-) Tak na prawdę to wcale nie muszą by ć rywalkami, tylko ramię w ramię zdobi ć mogą nasze świąteczne stoły. I stanowi ć idealną przekąskę do podjadania - i niekoniecznie tylko w okresie świątecznym. SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki - 100 gram
Wielopokoleniowocukrze oraz alkoholu (zwykle brandy) i z dodatkiem korzennych przypraw. Wiele osób — w tym i ja — nie potrafi wyobrazić sobie bez tej słodko-kwaśnej żurawinowej mieszanki Świąt Bożego Narodzenia. Dawniej był przygotowywany obowiązkowo z mielonym mięsem (głównie baraniną lub wołowiną) - stąd też pochodzi ta chwytliwa nazwa. Obecnie częstym dodatkiem jest zaś łój wołowy. Nigdy jednak żadna z tych klasycznych
Food SquareKlasyczne ciasto na Boże Narodzenie. Długo zachowuje świeżość, więc spokojnie można je upiec kilka dni przed świętami. Trzeba jednak pamiętać, by zawinąć ciasto w ściereczkę lub folię, by nie wyschło. Bardzo lekkie, aromatyczne, z mnóstwem bakalii w środku. Ja mojego keksa polałam lukrem, można również posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Polecam! Składniki: Ciasto
Nastoletnie Wypiekaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Bea w kuchni. Ciasteczka te - piecze się zazwyczaj w okresie Świąt Bożego Narodzenia, ale ja robię to niezależnie od pory roku. Są takie kruche, maślane, delikatne i idealnie komponują się z bakaliami. Ciasteczka są banalnie łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nimi poradzi. (około
Di gotujepozostają przez długi czas. Przechowywać je należy w blaszanej puszce. Kto jeszcze nie ma pomysłu na pierniczki, to polecam skorzystać z tego przepisu. Można je piec tuż przed Bożym Narodzeniem, bo nie wymagają leżakowania. Ściskam gorąco i pozdrawiam. FIŃSKIE PIERNICZKI KORZENNE. Składniki na 50 - 60 sztuk: 200 g miękkiego masła 150 ml korzennego
Zakątek rozkoszy kulinarnychkażdym razem się udają i smakują wyśmienicie. Gorąco polecam Wam spróbowanie :) Ze względu na zawartość miodu oraz sporej ilości orzechów Snickers świetnie nadaje się także na Święta Bożego Narodzenia. Składniki: Ciasto: 560 g mąki pszennej 160 g cukru 2 duże jajka 2 żółtka 200 g masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej
MyCookBook.pl