miałam przyjemność przyjrzeć się z bliska książce Beaty Pawlikowskiej "Szczęśliwe garnki extra", którą dostałam od EDIPRESSE KSIĄŻKI To rewelacyjna książka zawierająca przepisy na cztery pory roku,Wielkanoc, Boże Narodzenie, zdrowe ciastka i pyszny chleb. W swojej książce Beata pokazuje jak można szybko gotować ze składników ogólnodostępnych i prostych! Jak upiec chleb na zakwasie. Jej książka aż kipi
Z Kuchni Do Kuchnidajemy rady ich zjeść i przerobić. Ale dokładnie wysuszone orzechy bardzo dobrze się przechowują, więc ciasta z nimi możemy jeść przez cały rok. Ten wypiek zrobiłam na święta Bożego Narodzenia i zniknęło w tempie ekspresowym, chociaż było bardzo, bardzo słodkie. Oryginalny przepis na to ciasto to "Orzechowe zniewolenie", które znajdziecie na blogu Gotuję, bo lubię . Składniki: (na blaszkę
Cakes By KejtRobimy przymiarkę go Bożego Narodzenia! Na pierwszy ogień idzie najłatwiejsza rzecz, czyli śledzie marynowane w pysznościach. Składniki: kilka filetów ze śledzia 2 cebule łyżka miodu kilka łyżek oliwy z oliwek garść suszonych śliwek 2 jabłka świeży imbir ostra papryka pieprz Wykonanie: Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na oliwie. Dodajecie miód, łyżkę startego imbiru, ostrą paprykę i pieprz. Śledzie moczycie
GRUBY WAŁEKsumie to jeszcze jakieś 2 - 3 tygodnie i mam nadzieję zaglądać tu jednak częściej :-) tym bardziej się cieszę, że Wy ciągle tu zaglądacie :-) Kochani, z okazji Świąt Bożego Narodzenia (choć w tym roku trudno mi uwierzyć, że to już na nie pora) życzę Wam wszystkiego co najlepsze, co daje radość, spokój, zrozumienie i ukojenie w trudnych chwilach
Czary - gary w kuchniwieku. Włoska firma cukiernicza Motta z Mediolanu specjalizująca si ę w produkcji lodów, pieczeniu ciast, zwłaszcza tradycyjnego ciasta panettone na Boże Narodzenie, postanowiła upiec specjalne ciasto na Wielkanoc. Motta wymyśliła ciasto, którego receptura zbliżona jest do panettone, ale zmieniono jego kształt i nadano
La grande e la piccola cuocaDziś są urodziny mojej córki i z tej okazji wypiję jej zdrowie. Wszystkiego co najlepsze, miłości i szczęścia Karolka. Macie też ochotę na kieliszeczek? Nalewkę zrobiłam przed Bożym Narodzeniem i teraz nieśmiało łyk spróbowałam a jest ona no no, ok. Dużo aromatu z pomarańczy i kawy i delikatny smak. Nalewka po 4 tygodniach nadaje się już do picia
Moje Małe CzarowaniePonieważ święta Bożego Narodzenia zbliżają się dużymi krokami, czas zacząć planowanie i przygotowywanie produktów, które ułatwią nam pracę w kuchni oraz dekorowanie domu. Na blogu (w lewym pasku) pojawiła się nowa zakładka, w której rotacyjnie widoczne są różne przydatne produkty. Kiedy odświeżycie stronę, oferta w zakładce zmienia się. Po kliknięciu w wybrany przedmiot, jesteście przekierowani na stronę Ceneo
W mojej kuchniferworze przygotowań do świąt Bożego Narodzenia prawie zapomniałam o pierniczkach. Na szczęście ocknęłam się wczoraj i nerwowo zaczęłam szukać przepisu. W tym roku mój wybór padł na pierniczki, które smakują i wyglądają jak alpejskie. Zrobiłam je, podobnie jak florentynki, z przepisu Dorotus Udały się znakomicie. Świetnie smakowały podczas lektury ostatnich stron świetnej książki. Polecam. I pierniczki, i ”Geriavity” Składniki
W mojej kuchniDzień Bożego Narodzenia Wszystko jest, jak przed rokiem: na szybach srebrne kwiaty i ten sam obraz w ramach okien; świat biały, jak opłatek... Będzie wilia! - Uśmiechną się ludzie, do świątecznej zasiądą wieczerzy - błogosławiony grudzień!... "W żłobie leży - któż pobieży..." Pomyśl: na cudzej ziemi wśród obcych, tacy jak ty młodzi chłopcy i małe dziewczęta zaśpiewają tę samą kolędę. Pamiętaj: będą
W mojej kuchniMożna także ciasto podzielić i upiec dwa kulebiaki. Wierzch posypałam kminkiem, który równie dobrze zastąpić może czarnuszka. Kulebiak z kapustą i grzybami na pewno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza, że podawałam go z czerwonym barszczem, który idealnie tu pasuje. Najlepiej smakuje na ciepło. Polecam. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 1 jajko
zadanie-gotowanieWłaściwie paszteciki bardziej wpisują się w klimat i tradycję świąt Bożego Narodzenia. Jednak nie ma zakazu ich spożywania w pozostałym okresie, prawda? ;) A jeżeli są zrobione z domowego ciasta francuskiego? Ich obecność powinna być już całkiem usprawiedliwiona ;) Namawiam do podjęcia próby samodzielnego przygotowania ciasta. Wiem jest to dość czasochłonne, wcale nietrudne. Jednak efekt jest warty poświęcenia :) Do nadzienia użyłam
zadanie-gotowaniekolejne dni ponownie bigos podgrzewamy, po trzech dniach jest najsmaczniejszy. Przechowujemy bigos w chłodnym miejscu np. w lodówce albo pasteryzujemy w piekarniku jak to robię z bigosem na Boże Narodzenie . Smacznego! The post Bigos à la staropolski. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisów mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego znalazłam przepis na mazurka marchewkowego. Pomyślałam sobie... super! :) Dzięki piernikowemu posmakowi ciasta stanowiącego bazę - będę miała takie połączenie świąt Wielkanocnych ze świętami Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto: 150 g marchewek 2 jajka 120 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 110 g mąki pszennej typu 650 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Świat CiastaBardzo lubię magie świąt Bożego Narodzenia. Zapach świeżych ciast, gotowanej kapusty z grzybami, czy lepienia uszek. Ubieranie choinki i przygotowania sprawiają wiele radości całej rodzinie, która może te chwile wspólnie celebrować. Wielkanoc ostatnio stała się równie mocno przeze mnie ukochana. Malowanie jajek, sianie rzeżuchy, pieczenie babek i strojenie mazurków bywa naprawdę fajnym momentem do rozmów i zabawy. Nieodłącznym elementem
ChilliJemyŚledzie jakoś bardziej kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia ale ... kto powiedział, że nie można ich także przygotować na Wielkanoc ? :) Zapraszam do spróbowania! Składniki: 7 filetów śledziowych w oleju 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Filety śledziowe
Taste Therapy