Piernik to typowo bożonarodzeniowe ciasto i nie powinno go zabraknąć na świątecznym stole, bo to symbol dobrobytu i bogactwa. W niektórych regionach Polski wchodzi w skład obowiązkowych 12 potraw wigilijnych. Dzisiejszy przepis zadowoli, a raczej zachwyci amatorów miękkich pierników. Piernik jest mięsisty, gęsty i wilgotny, a im starszy tym smaczniejszy. Oprócz tradycyjnych przypraw korzennych delikatnie aromatyzowany kawą zbożową Inką, ona też nadaje ciastu głębokiej, ciemnej barwy. Ciasto przełożone jest powi... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...